Clubul


Odorheiu Secuiesc este situat în partea est-sud-estică a Transilvaniei, pe marginea râuluiTârnava Mare, înconjurat de dealuri la cc. 480 m altitudine.
Este un municipiu mic cu 37000 de locuitor din judeţul Harghita.
     
Columbofilia din Odorhei se datează încă din ultimii ani a anilor 1940. Primul act pe care am găsit despre existenţa asociaţiei este o foaie de prezenţă datată în anul 1949 cu 45 de membri care frecventau adunările ,,Asociaţiei Crescătorilor de păsări şi animale mici din Odorheiu-Secuiesc".  Nu deţin  prea multe informaţii din acea vreme, nu ştiu ce fel de concursuri se organizau, dar am auzit de la cei mai bătrâni, că duceau porumbeii la antrenamente cu căruţa cu cai. Iniţial ţineau şedinţele împreună cu crescătorii de animale mici, iar mai târziu s-a înfiinţat clubul 07 COLUMBA numai pentru crescătorii de porumbei voiajori, cea ce denotă că era al şaptelea înfiinţată din România. Drept mărturie să servească aceste documente din dosarul cu corespondenţă a clubului.

Nu am găsit clasamentele anului 1964, dar dovada existenţei concursurilor din acel an este planul de zbor de mai jos:

În fotografia de mai jos se pot vedea crescătorii din acele vremuri cum ar fi: Lörincz László, Tóth Árpád, Bereczki Sándor, Vinkler Wilhelm, Péter József, Péter Károly, Török Ernő, Bokor Béla, Drágos László şi alţii pe care nu ştiu să-i numesc, fiindcă nu-i cunoaşteam. Mulţi dintre ei, din păcate, nu mai sunt printre noi.
Primele concursuri despre care am şi clasamente, au fost organizate mai târziu în anul 1970, când au ajuns cu porumbeii până la Valea lui Mihai, iar în anul 1970 la Budapesta (500 km) cu participarea a 12 crescători şi 66 porumbei, organizat de asociaţia Columbofilă Cluj, concursul fiind câştigat de Lörincz László cu porumbelul 07 120/67.
În anul 1972 de la Brno (720 km) a fost organiztă concursul cel mai lung fiind câştigat de Szász Ferenc, cu masculul 40882/70, sosind a doua zi la ora 8:10:41.
Clubul avea un singur ceas constatator care era la sediul clubului şi acolo aduceau cu bicicletă, sau pe jos crescătorii clemele.
Un concurs tradiţional şi foarte prestigios a fost cel cu lansarea de la Brno. Multă vreme nu s-a întâmplat să sosească porumbel de la acel concurs în prima zi. Prima dată porumbelul lui Dr. Fejér László a reuşit această performanţă la data de 1974.VI.29, când porumbelul cu matricolul 108909/71 M a sosit în ziua lansării, la ora 19:25:55, realizând 1108,37 metri / minut.
Mai târziu au început să apară rezultatele muncii şi pentru ceilalţi crescători. Dintre cele mai răsunătoare doresc să amintesc rezultatul lui Lörincz László participant la Olimpiada Columbofilă. Mai târziu a  avut asociaţia şi un alt Campion Naţional la categoria General în persoana lui Magyari Géza.
În anii comunismului clubul a avut maşină de transportat porumbei, IFA Grant din 1961 cu număr de circulaţie 31-HR-772, deci a reuşit să organizeze concursuri mai scurte. Mai târziu a schimbat maşina cu una mai modernă, dar nici cu această maşină nu am reuşit să facem zboruri mai lungi.
Din anii 1980 nu am găsit clasamente, dar ţin minte că Simó János a dominat în majoritatea concursurilor până sfârşitul anilor 1990.
După 1989 s-a vândut maşina clubului, care era destul de şubredă, iar iniţial concursurile au fost organizte cu maşina de la Braşov, iar după anul 1993 cu Târgu Mureş. Începând cu anul 2001 am organizat concursurile cu Miercurea Ciuc, până in anul 2007, când am reuşit să construim un container modern cu care şi în prezent organizăm concursuri.

Imediat în primul an când am zburat cu noul container a avut un succes deosebit, crescătorul Papp Zsolt, obţinând locul 2, atât la categoria Maraton Palmares cât şi la Maraton Internaţional, dar au mai apărut şi mulţi alţi crescători în cataloagele expoziţiilor anilor următori.
Clubul de a lungul existenţei a fost condus de următoarele preşedinţi: Tusa Béla, Bereczki Sándor, Lörincz László, Dombi Dezső şi actualmente de Jakab Attila.
Multă vreme nu se punea problema cine şi la ce categorie zboară, toata lumea era fondist - maratonist. Mai nou însă au apărut şi fanii concursurilor de viteză şi demifond, ba chiar şi specialisti în concursurile cu pui, aducând culori noi, dar şi confruntări în columbofilia oraşului.
În prezent (anul 2010) sunt cc. 70 de columbofili în municipiu şi din satele învecinate înscrise la FCPR.
În continuare vă prezint câteva fotografii din viaţa clubului.

Îmbarcare pentru concursuri.






Expoziţia locală 2009