Medicamente

Pe această pagină vă prezint câteva medicamente care se folosesc la porumbei.
Nu am să scriu prea mult despre nici un medicament, decât sumar, lucrurile cele mai importante şi cea ce am observat eu despre aceste produse, în schimb ataşez la fiecare lincul prospectului (unde am posibilitatea), de unde puteţi afla mult mai multe despre ele.
În afară de medicamentele descrise aici, mai sunt şi vor mai fi încă numeroase preparate de care nu am eu suficiente cunoştinţe. Poate în viitor mai complectez colecţia.


Amoxicilină

Amoxineovit

Amprolium

Ascatrix Este un medicament antiparazitar contra viermi intestinali cu substanţa activă de adipat de piperazină.
Am folosit cu succes în anii 1990-1998 în doză de  2-4 g / litru de apă de băut.
În ultima vreme nu am întâlnit medicament pe bază de această substanţă activă, poate a fost scos din comerţ

Avianprotect

Belgasol este o combinaţie unică de vitamine, electroliţi, aminoacizi şi elemente nutritive. Permite absorbţia rapidă a lichidelor de către intestin. Se administrează în sezonul de creştere 5 zile consecutiv 1-2 linguriţă la 1 litru de apă, iar în timpul zborurilor în aceaşi cantitate două zile înainte şi două zile după concurs.
Nu am folosit niciodată, dar probabil că este bun.

Blitzform conţine fier activ şi iod în soluţie. Creşte capacitatea la efort a porumbeilor, asigurând o condiţie bună. Datorită conţinutului de iod ajută unele faze a metabolismului, iar fierul activ intră în eritropoeză (naşterea hematiilor), ajutând la oxigenarea optimă a ţesuturilor organismului.
Se administrează în apa de băut a porumbeilor în cantiatate de 2 ml / 1 litru de apă de 1-2 ori pe săptămână.
Nu am folosit până în prezent, dar am folosit iodul separat, iar de la anul 2011 am să încerc să folosesc mixtura de tinctură de iod Fierdextran.

Castrorom
Folosesc în cazuri lezionării porumbeilor în urma atacurilor de păsări răpitoare, pudrând leziunile produse.

Chevi-duran este un produs pe bază de L-carnitină, care concură la obţinerea rezultatelor mai bune. Are acţiune de stimulare a musculaturi striate (scheheletice) şi cardiace. Se administrează în doză de 10 ml/ liru de apă timp de trei zile înainte de zboruri.
Nu am folosit şi nici nu intenţionez să folosesc produse pe bază de carnitină, fiind că  intrând în grupa substanţelor interzise la sportivi.

Cloramfenicol este un antibiotic cu spectru foarte larg şi foarte puternic fiind eficace şi împotriva unelor virusuri mari, dar cu toxicitate ridicată. La ora actuală nu se mai foloseşte la animale, din cauza toxicităţi rezidurilor care rămân în produse alimentare de origine animalieră. Se mai găseşte în farmaciile umane.
Este indicat folosirea lor împotriva infecţiilor: colibacilare, salmoneloză, difterovariolă, ornitoză ect.
Se foloseşte în doză de: 0,02-0,05g (substanţă activă) /kg/zi administrat în trei reprize, timp de 3-5 zile.
La începutul carierei am folosit destul de des cu rezultate bune, dar de cel puţin 10 ani nu l-am întâlnit sub nici o formă. Nu ştiu să vă spun sub ce nume comercială se pot procura la ora actuală.

Clotrimazol ung. este un medicament de uz uman sub formă de cremă folosită la oameni împotriva infecţiilor vaginale cu miceţi şi trichomonoză şi de origină bacteriană nespecifică.
La oameni se aplică local de 2-3 ori pe zi, timp de 4 săptămâni.
Am auzit pe crescătorul Kálnoki Endre că foloseşte cu rezultate bune la porumbei, însă total altfel precum este indicată de fapt. El pune o cantitate, cât un bob de grâu în gura porumbeilor de o singură dată şi susţine că produce vindecare imediată, fără să fie nevoie de repetarea tratamentului.
Sincer să fiu eu nu cred în asemenea practici, nici nu am încercat, v-am prezentat totuşi, fiindcă respectivul crescător a obţinut rezultate extraordinare în ultimii ani la categoria fond, deci merită atenţie.

Columbovac este,sau mai bine zis a fost un vaccin cu solvent apos împotriva paramixovirozei de producţie românească. Doza era de 0,2 ml / porumbel, administrat subcutanat. Asigura o imunitate pe o durată de 6 luni. A fost scos de pe piaţă începând cu anul 2008.
Am folosit mai mult acest vaccin, când se găsea în comerţ cu rezultate bune, fără să am nici o reacţie postvaccinală în urma folosirii. Nu înţeleg de ce au scos de pe piaţă.
Am auzit, dar nu am avut ocazia să folosesc că este un vaccin cu denumire identică tot pentru aceeaş boală de producţie străină (olandeză) cu durata imunităţii de 1 an.

Columboviofort

Coccilyse este un medicament de producţie portugheză destinată porumbeilor împotriva  coccidiozei. Substanţa activă pe care conţine soluţia este sulfadimetoxina şi se foloseşte în doză de 5 ml / 1 litru de apă de băut timp de patru zile.
Am folosit în 2001 şi 2002 în continuarea tratamentului cu Tiforine, care are aceaşi substanţă activă, conţinând în plus şi trimetoprim. De atunci nu am mai folosit.

Co-trim eel sunt tablete de uz uman cu conţinut de substanţă activă de sulfadimetoxazol şi trimetroprim, deci practic cu compoziţie asemănătoară cu coccilise şi mai ales cu Tiforine, însă la un preţ mult mai conveniabil.
Am cumpărat prima dată în 2010, iar preţul este de 3 lei 20 de tablete, cantitate care conţine aceeaşi substanţe active în procente şi cantitate identice, ca şi Tiforinul cumpărat la un preţ de 30 de lei. Am să folosesc pentru tratamentul preventiv contra salmonelozei.

Dimetridazol este un medicament antiparazitar folosit la porumbei în tratamentul trichomonozei. intră în compoziţia a mai multor medicamente, cum ar fi: Columboviofort şi Enteroguard. Mai de mult se găsea în comerţ (cel puţin în Ungaria) şi produse pure care conţinea numai dimetridazol. Fiind vorba de un produs carcinogen la om este interzisă folosirea lui la animale destinate consumului uman. Porumbelul nefiind în categoria acestor animale, la ele ar fi permisă folosirea, dar totuşi a fost scos din comerţ.
Avea şi formă hidrosolubilă, care se putea administra comod în apa de băut. Produsul de concentraţie 98% am administrat în doza de 1 g / litru de apă d băut şi am continuat tratamentul timp de 4-5 zile.

Doxicilină

Drojdie de bere este un produs bogat în vitamine B, precum şi în aminoacizi necesari sintezei proteinelor organismului. este indicat administrarea în timpul creşterii puilor, a zborurilor, şi în timpul năpârlirii porumbeilor, aplicat pe hrana porumbeilor.
Este comercializat sub mai multe denumiri: Vitaminor, Pavifac, ect.
Folosesc şi eu de obicei în timpul sezonului de zboruri, fără prea mare convingere.

Enrofloxacină

Enrofoxacină tablete

Enteroguard tablete

Enteroguard pulbere
În afară de cele scrise in respectivele prospecte vă pot spune cum folosesc eu.
În caz de îmbolnaviri mai multe cu diaree in special, sau alte simptome necaracteristice, administrez la fiecare porumbel cate 3/4 - 1 tabletă, iar a doua zi pun pe mâncare Enteroguard praf 3g / kg de furaj timp de 3-5 zile.
Înainte cu două săptămâni de primul concurs de fond fac un tratament cu Enteroguard praf folosind 5 g /kg furaj timp de 5 zile. Dozele folosite de mine sunt mult mai mari decât cele scrise in prospect si asta din cauza că altfel se subdozeaza metronidazolul. Mai indicat ar fi (şi alta dată aşa am făcut) ca să se complecteze cu metronidazol şi să folosească doza indicată în prospect. În ultimile ani nu am făcut aşa din comoditate.
Nu folosesc în caz de simptome respiratorice.
Dezavantajul după părerea mea, consta in faptul că contine si subnitrat de bizmut (care de altfel este un f. bun pansament gastric), din cauza căruia se produce o methemoglobinemie moderata, cea ce nu este chiar indicat la porumbeii care urmează să fie trimişi la concursuri. De acea eu fac un repaus (de concursuri) de cel putin o săptămână după administrare.

Entrobac 300 este un probiotic, conţine bacterii folositoare florei intestinale, vitamine şi săruri minerale. Se administrează în apa 3 g/ litru de apă după tratamente cu antibiotice, dar nu strică folosirea nici în sezonul sportiv, pentru redresarea florei intestinale normală a porumbeilor. Împiedică infecţiile cu bacterii patogene (de ex. sallmoneloză).
Am folosit şi folosesc şi acum, fără să fiu convins de rezultatul prea benefic al acestui produs, în schimb sunt convins că nu dăunează.

Eritromicină

Eritromicină tablete

Eye drops se foloseşte în cazul infecţiei pleoapelor, canalelor lacrimali şi a căilor nazale. Mod de utilizare: înainte de angajare şi după întoarcere din concurs o picătură în fiecare ochi şi nară.
Nu am folosit şi nici nu am de gând să încerc fiind prea laborios aplicarea.

Fier dextran este o soluţie apoasă de fier activ, adică de Fe III - dextran  (ferit, fier cu trei valenţe) şi se foloseşte pentru prevenirea anemiei feriprive a purceilor, dar şi la alte animale.
Nu am folosit până acum, decât la începutul anilor 1990 când am prearat gritul din lut şi pietriş, la care am adăugat şi Fierdextran. Începând cu 2011 doresc să folosesc în mixtură cu Tinctură de iod, imitând într-un fel Blitzformul.

Flagelstop

Galifos este un produs antiparazitar extern, sub formă de praf acţiunând împotriva paraziţilor cum ar fi păduchi, căpuşele. Se pot aplica pe suprafaţa corporală a porumbeilor sau în adăposturi infestate cu paraziţi.
Folosesc şi eu cu succes, dar nu trebuie aşteptat până se înmulţesc prea tare paraziţii, că în asemenea situaţii în ultima vreme este mai anevoioasă lupta împotriva lor.

Galiprotect

Gervit W este o polivitamină buvabilă. Conţine întreaga gamă de vitamine (18) necesare organismul porumbelului. Se administrează în doză de 10 ml / 1 litru de apă de băut.
Folosesc de mai mulţi ani. Administrez porumbeilor după şi în timpul tratamentelor cu antibiotice, precum şi după întoarcerea porumbeilor de la concursuri. Consider că la ora actuală se vinde la un preţ conveniabil, cumpărând la litru este chiar mai ieftin ca produsele româneşti.

Glucoză: este sursa de energie cel mai uşor accesibilă pentru organismul animalului. Se găseşte în majoritatea produselor recuperatoare, cum ar fi de ex. electroliţii. Se pot administra porumbeilor în apă de băut pentru recuperarea cât mai precoce după concursuri, dar nu într-o concentraţie care depăşeşte 4,8%. De asemenea se pot folosi şi în cazuri diferitelor intoxicaţii.
Eu nu am folosit ca atare, dar folosesc la porumbei bolnavi, fiind component în diferite soluţii rehidratante, cum ar fi Rehidravitul, sau Perfuzol.

Ivermectin
Nu se indică folosirea pentru porumbei, dar eu folosesc de ani de zile cu rezultate foarte bune împotriva parazitozelor interne şi externe. Administrez câte 1-2 picături de Ivermectin, sau alt produs pe bază de ivermectină, pe pielea porumbelului în zona gâtului şi pe spate, la baza cozii.
Nu am observat niciodată eliminare de paraziţi după administrare, poate nu era cazul, dar alţii, la care am mai recomandat au spus că ei au văzut.
Păduchii malofagi în mod normal nu ar trebui să moară în urma folosirii acestui produs (nefiind consumator al sângelui porumbeilor), dar din propria experienţă vă pot spune că am avut rezultate excepţionale în urma administrării. Şi păduchi Cnemidocoptes, care produce căderea penelor din zona gâtului şi pieptului, iniţial se pare că mor, însă după 3-4 săptămâni cazurile reapar, poate prin reinfestare.

Jolovit este un preparat care comţine majoritatea vitaminelor necesare porumbeilor de fabricaţie ungurească. Se administrează după tratamente cu antibiotice, în stări de stress, pentru evitarea hipovitaminozelor, înainte sau după concursuri în doză de 1-2 ml / litru de apă timp de 4-5 zile.
Am folosit şi am fost mulţumit cu efectul lui în anii 1990, dar de atunci folosesc alte produse polivitaminice.

LaSota
Folosesc de foarte mult timp la imunizarea porumbeilor împotriva paramixovirozei şi nu am avut niciodată cazuri de îmbolnăviri la porumbeii vaccinaţi. Fiind vorba de un vaccin viu am avut cazuri de reacţii adverse cu simptome de paramixoviroză, nu forme nervoasă, ci renală, dar nu mai mult de 2-3 cazuri în aproape 20 de ani şi la mii de porumbei încercaţi.
În unele tratate se indică şi folosirea de necesitate în efective deja infectate cu forme clinice. Am încercat şi în asemenea împrejurări, dar nu pot să mă laud cu rezultate.
Iniţial administrez sub formă de picături în ambii ochi şi nări a porumbeilor. În 4-5 ml de diluant pun 100 doze de LaSota şi cu vaccinul aşa preparat vaccinez porumbeii. Vaccinarea repet după fiecare lună administrând în apă de băut, oferind imunitate pe o perioadă mai scurtă. Când se adună un număr mai mare de pui, vaccinez cu un alt vaccin pe cale subcutanată, care are o durată de protecţie mai lungă (de ex. Paramixovacol).

Lincospectrom
În comerţ se mai găsesc produse cu compoziţie asemănătoare, de fabricaţie străină cu denumire de Lincomicină-Spectinomicină şi Linco-Spectim mult mai scumpe ca cele româneşti (poate şi mai eficiente).
Soluţiile injectabile se administrează subcutanat, sau intramuscular şi se administrează 0,2 ml / porumbel. Ca şi la celălalte antibiotice indicat ar fi administrarea a cel puţin 3-5 zile. Însă am auzit şi citit de crescători care folosesc administrând o singură doză înaintea îmbarcării porumbeilor la concursuri, cea ce este neştiinţific şi contraindicat. totuşi în ciuda tratamentului am auzit de cazuri cu rezultate după asemenea tratamente, dar mai înainte, sau mai târziu s-au pierdut porumbeii aşa trataţi.
Eu nu am folosit decât o singură dată injectabil la un pui, care s-a şi vindecat. În anii 1998 şi 2002 am folosit în apa de băut Lincomicină-Spectinomicină 4,4% în doză de 10 g / litru de apă timp de 5 zile, doză mult prea mare, fiind iarnă şi consum de apă redusă.

Mebenvet este un medicament antiparazitar intern de producţie ungurească.
Am folosit în anii 1996 şi 2001 în doză de 2,5 g/ 1 litru de apă timp de trei zile. În 1996 prima serie de ou au fost limpezi după folosirea acestui medicament, de acea în 2001 am folosit doza mai sus scrisă şi mai înainte de împerecheri cu mai bine de o lună şi de această dată nu am mai avut probleme cu eclozionarea puilor, dar câteva exemplare au vomitat după consum.

Metronidazol
Sunt şi tablete de uz uman cu această denumire şi aceaşi substanţă activă. Nu este hidrosolubilă, deci nu se poate administra în apă de băut.
Mai de mult am folosit şi acest medicament, iniţial greşit în apă de băut (nu am ştiut că nu se dizolvă), mai târziu am dat tablete 1/4 tabletă la un porumbel, fără probleme. În prezent nu mai tratez aşa, având medicamente speciale pentru porumbei.

Multivitamin inj.
Nu este indicat porumbeilor, dar am folosit administrând în apa de băut 5 ml/1litru de apă două zile, neavând momentan alte polivitamine buvabile.

Naturaline este un extract concentrat din 16 feluri de plante. Contribuie la creşterea rezistenţei generale a porumbelului. Are efect benefic asupra sistemului respirator, digestiv şi urinar a porumbeilor. Se administrează în apa de băut a porumbeilor în doză de 10-20 ml la un litru de apă. Înainte de sezonul competiţional se face o cură de 10 zile pentru a obişnui porumbeii cu gustul preparatului, iar apoi 2 zile pe săptămână la întoarcerea de la concursuri.
Folosesc de ani de zile, dar nu am observat nici un rezultat spectaculos în urma folosirii. Nici culoarea pielii din regiunea pieptului nu a fost vizibil mai frumos decât altădată. Nefiind prea scump folosesc, rău nu face nici într-un caz, dar porumbeii nu prea sunt entuziasmaţi.

Naturavit plus este un produs special pentru porumbei care conţine polivitamine. Se recomandă pentru evitarea hipovitminozelor şi în sezonul concursurilor pentru a asigura condiţia fizică optimă a porumbeilor. Se administrează în doză de 5 ml / litru de apă de băut cu două zile înaintea concursurilor şi după concursuri dificile, sau în toate situaţiile care pun organismul porumbeilor la un efort deosebit, cum ar fi năpârlirea, boli infecţioase, tratamente antibacteriene cu antibiotice.
Am folosit şi mai folosesc şi acum, din când în când, fără să fi observat înbunătăţiri însemnate în urma tratamentului.

Neomicină

Orni special este un complex de substanţe active cu o eficacitate spectaculoasă împotriva ornitozei şi a complicaţiilor ei, cum ar fi: nări murdare, dificultăţi respiratorii, pleoape umflate, scărpinatul capului, gât iritat, ect. Se administrează în apă de băut 1 plic / 2 litri de apă timp de 4 zile.
Nu am folosit niciodată şi cât timp am acces la medicamente cu compoziţie cunoscută, fiind chiar româneşti, nici nu am să folosesc.
Oxitetraciclină

Oxivit

Oxifuran pulbere

Oxifuran tablete

Paramixovacol

Polivitamin buvabil

Perfuzol, sau Rehidravit
Am dat cu sondă Rehidravit (cu un tub subţire de cauciuc) 20 ml de direct în guşă de 2-3 ori pe zi, obţinând vindecări spectaculoase.

Rombendazol
Vermizolul este un prudus asemănător.

Romporpox

Tiforine este un produs destinat porumbeilor împotriva salmonelozei şi a altor boli infecţioase cu germeni sensibili la sulfamide. Substanţa activă este sulfadimetoxina potenţat cu trimetroprim. Se administrează în apa de băut 5 ml / 1 litru de apă, timp de 5 zile.
Am folosit în trecut, dar în ultimii ani nu am mai recurs la acest produs. Anul aceasta (2010), iar am cumpărat ca să fac o cură preventivă pentru salmoneloză. Nu strică schimbarea periodică a antibioticelor, pentru prevenirea antibiorezistenţei, iar sulfamidele oferind o alternativă ideală pentru aceasta.
Se poate înlocui cu produsul de uz uman cu nume de Co-trim eel, care conţine substanţa activă de sulfadimetoxazol şi trimetroprim, deci practic cu compoziţie asemănătoare cu Tiforine, însă la un preţ mult mai conveniabil.
Am cumpărat prima dată în 2010, iar preţul este de 3 lei 20 de tablete, cantitate care conţine aceeaşi substanţe active în procente şi cantitate identice, ca şi Tiforinul cumpărat la un preţ de 30 de lei. Am să folosesc pentru tratamentul preventiv contra salmonelozei

Tinctură de iod conţine iod şi iodură de potasiu dizolvată în alcool. Este indicat folosirea pentru dezinfecţia câmpului operator înainte de operaţie şi a zonelor articulare inflamate.
Eu folosesc mai mult ca sursă de iod pentru porumbei. Solul Transilvaniei fiind sărac în iod cred că este indicat suplimentarea. Pun 1-2 picături / 2 litri de apă de băut în timpul sezonului sportiv, deci o cantitate extrem de mică. Iodul are roluri multiple în organism, printre altele reglează şi unele faze a metabolismului, animalele cu carenţă de iod fiind somnolente şi sunt predispuse la obezitate. Începînd cu sezonul 2011 intenţionez să amestec tinctura de iod cu soluţi de fier activ şi să administrez împreună în cantitate amintită mai înainte.

Tylozină

Tricho Plus este un produs antiparazitar folosit împotriva trichomonozei porumbeilor pe bază de ronidazol. Este comercializat în pliculeţe şi se administrează la porumbei în apă de băut 1 plic la 2 litri de apă timp de trei - cinci zile.
Am folosit în anii trecuţi la început cu mai mult succes, mai târziu însă parcă s-au obişnuit paraziţii cu acest produs. De fapt de câţiva ani nu mai tratez porumbeii de trichomonoză, decât o singură dată pe an, cu două săptămâni înaintea primului concurs de fond, căutând să dezvolte ei o imunitate naturală în limita posibilităţilor.


Vitamina AD3E

Vitamina B1+B6

Vitamine B complex

Vitamina C

Vitamina K

WN este un produs dezvoltat împotriva infecţiilor căilor respiratorii superioare cu efect îndelungat. poate fi folosit în alternanţă cu Orni special.
Probabil este un produs bun, dar necunoscând compoziţia nu folosesc. De fapt este interzis prin lege comercializarea medicamentelor fără cunoaşterea compoziţiei.

4 + 1 mix complex foarte eficace în cazul infecţiilor Adeno-Coli şi împotriva diareei cronice provocate de atacul paramixovirozei.
Mod de utilizare: 1 plic la 2 litrii de apă timp de 6-10 zile. Sfat suplimentar: eficacitatea produsului poate fi îmbunătăţit în combinaţie cu Belgasol 1 lingură / 1 litru de apă.
Fiind vorba de un medicament cu substanţele active necunoscute, nu am folosit şi nu am să folosesc nici în continuare.