luni, 6 iunie 2011

Fondul

Categoria mea favorită, dar cred că deja aţi ştiut cei care mă cunosc şi cei care au urmărit acest blog.
După atâtea vorbe oare ce mai pot spune despre această categorie. Am să încerc să vă prezint părerea lui Anker Alfonz îmbinând cele scrise în Rebusul zburător cu un alt articol scris de el în revista POSTAGALAMB SPORT.
În primul rând după părerea lui se pot vorbi de două feluri de porumbei de fond:
  • cel de o zi, care sunt capabili să sosească în prima zi de la concursuri de 650-850 km
  • cei de maraton care zboară distanţe de 900-1200 km (şi nu neapărat în prima zi)
Deci atenţie, după părerea lui concursurile de 500-600 km nu sunt fonduri (!!) şi cu această părere sunt şi eu perfect de acord. Cu atât mai mult că de la scrierile lui Anker s-a mai şi dezvoltat columbofilia, (cu toate că sunt destul de mulţi care ar dori regresia).
Porumbeii din prima categorie sunt păsări mai mici cu musculatură deosebit de elastică, dar nu prea voluminoasă, cu penajul mai puţin bogat, osatură mai fină, deci orice surplus care ar reprezenta balast, lipseşte de la aceşti porumbei. În general au pieptul mai îngust şi coadă mai lată, corp uşor şi bine echilibrat. De multe ori masculii din aceste categorii au caractere exterioare asemănător femelelor. Sunt capabili să zboare 13-15 ore pe zi, ajungând acasă de multe ori epuizaţi de efortul depus. Asemenea porumbei sunt cele din liniile: Huykens-Van Riel, Symons, Van Bruane, Cattrijsse ect.
Faţă de aceşti porumbeii, cei de maraton (900-1200 Km) sunt mai mari, mai calmi, mai puţin rapizi, cu suprafaţa aripii deosebit de mare. Fiind mai calmi şi mai lenţi nu ajung acasă în prima zi, odihnindu-se în timpul nopţii, iar a doua, sau chiar a treia zi sosesc parcă sunt odihniţi. De obicei sunt porumbei mai tardivi, rezultatele cele mai bune oferind după vârsta de trei ani. Sunt porumbei din familii Bricoux, Delbar, Horváth.
Foarte scurt cam aşa carcterizează Anker porumbeii de fond, preferând mai mult pe cei de fond de o zi, decât pe cei de maraton.

În general sunt şi eu de acord cu cele spuse, dar cred că în decursul celui aproape 40 de ani de când a apărut cartea Rebusul zburător, s-au mai evoluat rasele de porumbei, devenind mai rapizi şi aceste diferenţe s-au mai şters în favoarea porumbeilor de maraton (sau invers). La ora actuală şi porumbeii de maraton (sau invers) au început să  semene tot mai mult cu tipul descris la cei de o zi, devenind mai mici şi totodată mai rapizi. dacă comparăm vitezele primilor porumbei de la zboruri de 700-800 km cu cei de la primii sosiţi de la concursuri de peste 900 km vedem că sunt comparabile, uneori chiar aproape identice. Tot mai des sunt sosirile în prima zi de la concursuri de peste 850-950 km.

Chiar şi Anker remarcă faptul că în anii 1950, când după război iar s-au început organizarea concursurilor de maraton, în primul an numai patru porumbei au reuşit să sosească în prima zi, iar cu trecera timpului s-au înmulţit aceste sosiri, marcând porumbei în prima zi, chiar de la concursuri de peste 1000 km (Rostock, Berlin). Procesul nu s-a oprit nici de atunci şi la ora actuală nu reprezintă o raritate sosirile de la asemenea concursuri nici la noi, deşi sunt totuşi rezultate admirabile.

Următoarea întrebare pusă de Anker este de ce este nevoie de concursurile de fond şi de mare fond?
Pentru că cel mai bine prin aceste categorii putem ,,întreţine" calitatea efectivelor de porumbei. Presupunând o concurenţă puternică, porumbeii de frunte de la concursuri de 800-1200 km pot fi numai cei cu rezistenţă impecabilă peste media celorlalţi porumbei. Totoadtă trebuie să aibă şi o inteligenţă, un simţ al orientării superioară faţă de ceilaţi.
Porumbeii de viteză şi demifond au nevoie mai mult de viteză, de promptitudine la pornire, nefiind transportaţi zile întregi în maşină, nu au nevoie de un sistem imunitar la fel de bun ca şi a celor de fond şi de maraton. De obicei sunt şi mai predispuşi la depresiune cauzată de consangvinizare, tocmai din lipsa sistemului imunitar mai puţin performant.
În general în toate ţările cu tradiţii columbofile, porumbeii de maraton sunt folosite la ameliorarea liniilor de viteză şi demifond. Chiar şi liniile de demifond şi de viteză au la bază porumbei din celebre familii maratoniste.
Rezultate cu adevărat recunoscute de întreaga societate columbofilă sunt cele de mare fond şi de maraton. Făcând comparaţie cu sportul uman, boxul şi acolo cei mai cunoscuţi sunt boxerii din grupa grea (Tyson, Mohamed Ali, Forreman, Rocky, Jo Luis ect), în timp ce cei din grupa muscă sunt cunoscuţi numai de specialiştii acestui sport.
Aşa şi în columbofilie toată lumea recunoaşte şi admiră câştigătorii concursurilor de la Barcelona, Marseille, Perpignan, St. Vincent, Pau, Dax, San Sebastian., în timp ce câştigătorii concursurilor scurte sunt uitate peste noapte. De la aceste concursuri rar se întâmplă să sosească stoluri de porumbei deodată, nu se închei concursurile în câteva minute, porumbeii mai slabi se pierd inevitabil.
De la asemenea distanţe se pot organiza concursuri pe arii mai mari, chiar şi cu participare internaţională, diferenţele procentuale fiind relativ mici. Rar se aud comentarii din partea crescătorilor referitor la diferenţa de distanţe de la concursurile mai înainte amintite.

Concluzionând cele scrise mai înainte concursurile de fond aduc un aport important în sprijinul dezvoltării columbofiliei, asigurând totodată posibilitatea comparării crescătorilor, care altfel nu au cum să cunoască situaţia lor în grila naţională şi nu în ultimul rând prin aceste concursuri se pot obţine adevărate recunoştinţe pe plan internaţional.
Aşa vedea problema Anker Alfonz în anul 1979, cerând organizării concursurilor naţionale pentru toţi columbofilii din Ungaria.

La fel este necesar şi pentru noi organizarea unui concurs naţional, cum s-a şi propus (Berlin) de actuala conducere. De asemenea propunea şi Anker: lansarea la o oră mai târzie, participare cu un număr limitat de porumbei pe crescător (pentru a nu periclita efective mari) şi întocmirea listelor pe zone.

Din păcate însă la ora actuală asistăm aproape la toate nivelele la anemierea concursurilor de fond, transformând încet - încet în concursuri de demifond.
Ce altul urmăresc unii pseudofondişti dacă nu acest lucru, prin organizării a câte 3-5, sau chiar şi 6 concursuri de 550-580 de km, concursuri care nici decum nu sunt de fond, dar pentru îndeplinirii normei de ,,fond" (??), sunt suficiente. Dacă nu au porumbei suficient de buni pentru această categorie, sau nu sunt ei destul de buni columbofili, atunci cu modificarea distanţelor necesare pentru fond vor să devină campioni absolut şi pentru acest lucru nu-i pasă nici chiar dacă bat joc de columbofilie.
Şi dacă eventual nici aşa nu vor ieşi campioni la fond, şi probabil că aşa va fi, ce urmează? Vor propune scăderea distanţei şi mai mult, eventual la 350 km, sau desfiinţarea categoriilor mai lungi pe motivul  protecţiei animalelor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

"Ce altul urmăresc unii pseudofondişti dacă nu acest lucru, prin organizării a câte 3-5, sau chiar şi 6 concursuri de 550-580 de km, concursuri care nici decum nu sunt de fond, dar pentru îndeplinirii normei de ,,fond" (??)"

Aveti mare dreptate si multi alti columbofili sunt de aceasi parere. Kilometrii actuali a concursurilor de fond sunt defapt niste demifonduri mai mari (mare demifond) rusinos, trebuie luat atitudine si schimbat in adevarate fonduri.

Anonim spunea...

Eu cred ca greselile incep de la F.C.I. cu aceste modificari si se termina la persona care face norma la Fond cu porumbei in palmares cu etape de 500km -600 km.Dar....... nu in ultimul rind gresela cea mare este a cumparatorului care cumpara aceste pasari sau descendenti din eii.Ce valoare are real o pasare care are performanta la categoria fond pe campie ex; de columbofili de la Arad,Oradea,Timisoara..etc...( zona de vest) sau zona Moldovei care zboara pe ruta Poloniei.Ce valoare are o pasare care face norma fond la fel minim km si este din regiunea Buzau,Prahova sau zona de sud ai tari.Vointa se tranzmite cred eu genetic.deci in cele 2 cazurii care porumbeii din cele 2 regiuni (cazuri) mentionate mai sus sint mai buni valorici cu un bagaj genetic mai bun.In general citesc pe net tot felul de com.ca un domn X. a evitat sa cumpere din Belgia si Olanda pasari finca acestia zboara de peste 100 de anii pe campie si nu rezista pe ruta de vest peste munte.sa dam dreptate domnul X.Dumnealui nu a metionat de unde a cumparat in trecut ce nume ce relatie a avut cu respectivul crescator a fost importator direct sau a cumparat ca intermediar toate acetse lucruri joaca in calitate pasarilor importate.Sint sigur ca daca cumparati de la jucatori de matathon ai Olandei cu performante de 1200 km sau Belgiei si sinteti in timp si prieten cu eii si zburati acelasi sistem ca ei(program)veti resusi cu descendenti sa zburati peste munte etape de 900 km.Ce ajunge in romania pe piata de porumbei cumparati la angro de aclo din vest sau la licitati care mai de care din vest care in plus sint si trucate la preturi virtual licitate doar ca marirea pretului pentru un profit cit mai mare.Deci cei care citesc pe acest blog ai domnuli Zoltan ghanditiva bine cind cumparati pasari de afara daca nu le importati direct de dumneavosta direct de la crescator si nu sinteti prieten cu el sfatul meu nui luati mai bine cumparati din tara.Eu vreau si voi ramane un anonim nu vreu sa fac bani din acest sport nu imi trebuie banii si de aceia conceptia mea este adevarati porumbei sint aceia care pentru mine vor face etape de 950km-1050 km.Nu la fel ghandesc campioni tari la fond pe minim km.In legatura cu cartea Rebusul Zburatorilor este o carte de exceptie dar..... cindva am pus o intrebare la un crescator apropo de aceasta carte si acest autor ca care crescatorul a raspuns acest domn a fost aici in curte si la care a dat din mana putin in jos....Nu am intrat in plus de detalii fiinca eu sint persoana care nu intru in contraziceri cu persoane si in special care sint de aceia fixisti.Cert este ca respectivul crescator la care am pus intrebarea in trecut a fost ceva mai bun dar... in ziua de astazi si de ceva anii este in decadere.Un amanunt ce ma frapeaza in acesta carte ca domnul Anker a scris undeva in acesta carte ca daca Olanda va continua in acest ritm in caest sport vor deveni Nr.1 in lume.Ceace sa si intimplat.