vineri, 17 iunie 2011

Greşeli

De mai multe ori am fost întrebat dacă mai comit greşeli în columbofilie.
Întrebarea este destul de delicată, greu de răspuns. Uşor ar fi să zic că nu greşesc niciodată, şi atunci nu ar mai putea să spună nimic curiosul om, dar probabil că mai greşesc şi încă poate că destul de des.
Problema este că nici eu nu ştiu mereu să definesc când şi ce greşesc.
Sub această etichetă vor fi înşirate diferite greşeli columbofile comise de mine de a lungul anilor. Am să caut să vă dau şi explicaţia şi eventual remediul la cele care o am, sau aşa cred eu că am.
Am să caut să descriu în perioada când am comis respectiva greşeală, pentru a vă ajuta în preântâmpinarea lor.
Probabil nu mereu nimeresc rezolvarea şi nici cauza anumitor eşecuri nu sunt sigur că am determinat-o mereu corect. De aceea vă las pe Dvs. să vă mai gândiţi şi să evitaţi respectivele hotărâri eronate luate de mine!

OMUL DEŞTEPT ÎNVAŢĂ DIN GREŞEALA ALTORA, CEL PROST NICI DIN PROPRIA.


Greşeala 1

Cea mai recentă greşeală (iniţial am scris  -Ultima greşeală-, dar sunt convins că am să mai comit multe şi în viitor) pe care am făcut a fost faptul că după ce am administrat mâncarea cu porţie la văduvi, înainte cu două zile de îmbarcare pentru concursul de la Komárom din 4.VI.2011 am pus în mâncare coctelul de vitamine şi drojdia de bere, dar am pus puţin mai mult miere de albine. Porumbeii fiind prea lacomi cred că au mâncat mai mult decât trebuia şi mai ales boabele mărunte, preferate de ei. A doua zi deja am observat că găinatul era mai moale şi în cantitate mai mare. Situaţia nefiind totuşi prea gravă, aşa am considerat eu, am administrat şi restul mâncării deja pregătită.
Porumbeii au fost vioi, nu au manifestat alte semne decât cele descrise mai sus, plus cantitatea pufului căzut peste noapte a fost puţin mai mic, dar rezultatul a fost mult mai slab decât am aşteptat eu. Nici pierderi nu am avut prea mari, am pierdut trei porumbei tineri, care nici mai înainte nu erau printre favoriţi, în timp ce alţi au avut pierderi mai mari, totuţi sunt convins că această administrare incorectă (şi timpul furtunos) a făcut să nu am rezultatele aşteptate.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca dati miere si drojdie la ce mai adaugati si alte vitamine ?

Szabó Zoltán spunea...

Miere le dau de obicei in cantitate mica (un varf de lingurita), numai atat sa lipeasca drojdia si vitaminele de boabe. De data ceasta am dat putin mai mult (cc jumatate de lingurita la 2 kg de furaje). Drojdia de bere nu contine suficiente vitamine decat din grupa vitaminelor B si in afara de asat am dat numai jumatate din cantitatea indicata.