Din păcate această lună nu mi-a adus succese în columbofilie. Mai exact nu am avut un an aşa de prost, decât anul 1998.
Pierderi prea însemnate nu am avut (9 porumbei pierduţi de la un zbor de maraton şi două de fond), am şi clasat destul de mulţi porumbei, dar nu am nici măcar unu cu punctaj mai onorabil. La concursurile de fond am ghicit mai bine echipa ca la cele scurte, dar asta nu înseamnă că am punctaje bune.
Am desfiinţat văduvia cu două săptămâni mai înainte decât am planificat iniţial, dar nici acest lucru nu m-a ajutat să obţin clasări mai bune, ba poate din contră.
Ceea ce priveşte alimentaţia am continuat ca mai înainte, nu am făcut nici o schimbare.
Din păcate am observat conjunctivită la un porumbel, ceea ce indică afecţiuni respiratorice (cel mai probabil micoplasmoză, sau ornitoză), de aceea am tratat tot efectivul cu Enrofloxacina, o tabletă / porumbel / zi, timp de 5 zile. Numai un singur porumbel prezenta aceste simptome, dar fiind vorba de o boală infecto-contagioasă şi nici rezultatele de la concursuri nefiind prea bune, am decis să fac acest tratament neplanificat.
Ultimul concurs a lunii a fost organizat la data de 24 iunie de la Tiszaújváros. Meteorologii anunţă vreme destul de nefavorabilă, chiar cu cod galben în ziua lansării. Nu am trimis decât cinci porumbei de un an cu gândul să clasez echipa şi să am norma de viteză îndeplinită.
Greşeala 2
Tot în a doua jumătate a lunii am comis încă o greşeală, şi anume după desfiinţarea văduviei porumbeii nu au putut să se acomodeze în suficientă măsură cu sistemul natural după văduvie. Majoritatea perechilor au avut ou proaspete la data îmbarcării pentru zborul de Brno, deci masculii abia au terminat alungarea la cuib a femelelor. În cazul femelelor nu este o situaţie chiar aşa de gravă, cred că din această cauză au şi venit femelele în faţă, în schimb masculii s-au comportat mult mai prost.
Tot această greşeală am comis şi în anul 2004 când înaintea zborului de Nürnberg am împerecheat porumbeii, dar atunci am pierdut cel mai bun porumbel care am avut, acum am scăpt cu pierderi mai puţin sensibile.Ca şi concluzie cred că pentru a trece de la văduvie la natural trebuiesc cel puţin 14-15 zile liniştite pentru porumbei, iar de această dată ai mei au avut numai nouă zile.
7 comentarii:
''Ca şi concluzie cred că pentru a trece de la văduvie la natural trebuiesc cel puţin 14-15 zile liniştite pentru porumbei, iar de această dată ai mei au avut numai nouă zile.''
Din ce am observat eu, porumbeii trebuie sa cloceasca minim 5 zile pana in ziua imbarcarii, altfel interior nu vor fi linistiti altfel nici acumularea de energie nu va fi suficienta in organism, dupa 5 zile incepe sa zboare bine si in jurul crescatoriei.
(activia)
"Enrofloxacina, o tabletă / porumbel / zi, timp de 5 zile."
Rinichii sunt in pioneze, sunt de parere ca alegerea a fost una gresita, dar sper sa nu fie asa.
Totusi daca in primavara au primit tratament timp de peste 20 de zile in scopul de a anihila Clamidya,... de ce mai apare acum ornitoza? Ce rol a mai avut acel tratament indelungat din primavara?
Oficial le merge bine, initial nu... imunitar sunt cu garda jos. Parerea mea.
(activia)
Domnule Activia: probabil aveti dreptate, sau cel putin asa credeti (sper ca nu sperati) Dvs.
In schimb eu cred ca Enrofloxacina nu este chiar asa de daunator, cu toate ca stiu ca nu este nici chiar inofensiv. Cel putin pana acum nu am observat efectele negative a acestui tratament (cc. de 2,5 x doza normala), iar la ultimul concurs mi-au venit porumbei (yarlingi) multumitor, dar aveti dreptate vom vedea la zborurile mai lungi.
Referitor la tratamentul de lunga durata din iarna, fiind vorba de un tratament cu antibiotice, nu am avut nici o pretentie sa creeze imunitate impotriva clamidiozei, sau micoplasmozei. Dupa un asemenea tratament oricand poate sa apara boala, daca porumbeii se infecteaza.
Tin insa sa precizez, daca nu a reiesit din cele scrise, ca decat un singur porumbel a avut simptomele, care m-a facut sa suspicionez o infectie.
Tratamentul am facut din cauza ca fiind o boala infecto-contagioasa fata de care nu avem vaccin, asta este singura solutie plauzibila pentru a evita raspandirea boli.
Referitor la vaduvie - natural: cred ca aveti dreptate, de fapt asa am scris si eu, stiam si asteptam la aceasta scadere de rezultate, dar trebuia facut si aceasta mutare si acum am considerat ca este cel mai putin daunator.
Multumesc pt. colaborare: Szabó Zoltán.
Sincer va spun tot nu mai inteleg defapt rostu la acel tratament indelungat de peste 20 de zile ... daca si in sezon primesc antibiotice si medicamente. Mult succes la concursurile care au mai ramas in acest an.
(activia)
Initial m-am gandit sa-ti le mai explic inca odata, dar cred ca ar fi in zadar daca nu ai priceput pana acum.
Scuza, dar cred am impresia ca cauti sa bati joc de mine.
Nu, nicidecum.
(activia)
Anonim,pot spune din propria experienta ca am facut si eu exact acelas tratament ca al Dl Szabo de 30 de zile de antibiotic si am fost foarte multumit de porumbei....inainte trebuia sa ii tratez de cai respiratorii in fiecare luna deoarece apareau probleme,de cand le-am facut tratamentul nu le-am mai dat nimic sunt foarte sanatosi,si am avut si rezultate bunicele,fiind incepator....Bafta
Trimiteți un comentariu