În anii 1995-96, când am început să aflu cum se desfăşoară Campionatul Naţional am avut printre obiective obţinerea unui titlu cât mai prestigios în această competiţie. Acum, după aproape 20 de ani mai târziu, deja ştiu că nu am să ajung niciodată Campion, de fapt am şi renunţat deja. Asta nu înseamnă că nu m-ar bucura. De ce gândesc aşa? Ori de câte ori am avut rezultate mai bune, mereu cel din primul loc a fost cu aşa mult mai bun încât nici nu se puteau compara rezulatele mele cu a lui.
Care o fi cauza? Nu ştiu să vă spun. Altădată puneam vina pe numărul incomparabil mai mare de porumbei cu care se concurează celelalte judeţe. Dar uite că Kálnoki Endre din zona noastră în anul 2010 a reuşit să iasă campion şi nu numai cu un singur porumbel şi numai într-un singur an!
Nici zona noastră geografică nu poate fi cauza, deoarece Papp Zsolt tot în aceaşi zonă cu mine concurează şi a reuşit să ajungă vicecampion în 2007. În anul 2010 Toth Árpád a reuşit să triumfe, obţinând locul 5 la categoruia fond. Deci se poate şi aici.
Eu sunt de părere că în primul rând crescătorul trebuie să fie mulţumit cu rezultatul obţinut, apoi trebuie văzut unde se află în Campionatul Naţional. Şi eu de fapt sunt mulţumit.
Fără să vreau să diminuez meritele campionilor naţionali, trebuie să spun că nu mereu reflectă situaţia reală.
Totuşi căutând drumul spre cheia succesului trebuie să constat că în primul rând programul concursurilor trebuie să fie în aşa fel conceput ca să aibă şansă cei care concurează în acel program, să participe cu şanse reale la fiecare concurs.
Deci cum ar trebui să arate un asemenea program (după părerea mea).
În primul rând direcţia zborurilor să nu aibă prea mari abateri una de la celălat, maximum 15-20 grade să zicem. Această abatere bineânţeles că nu este o valoare ştiinţifică demonstrată, numai o presupunere a mea.
Fiindcă pe mine mă interesază în primul rând maratonul, mă refer la concursurile la această categorie şi mai ales la zborul naţional Berlin. Deci zborurile premergătoare, atât cele de viteză, demifond, fond şi de maraton să fie aproximativ pe direcţia Berlinului. Concentrând mai exact pe zona noastră, ne-ar conveni mai mult să organizăm concursurile către nord-vest, de ex. în Cehia, zonele nordice a Ungariei, sau teritoriile vestice a Poloniei de unde mai târziu putem merge atât în Austria, cât şi la Berlin, reuşind să ne încadrăm în ambele direcţii în devierea de 15-20 grade menţionate mai sus.
În imaginea de mai jos vă prezint despre ce vorbeam mai înainte, adică direcţia spre Praga ne dă posibilitate de a merge mai departe atât la Berlin cât şi la Straubing, faptul că la locul sosirii scrie numele meu, cred că nu schimbă prea mult din concluzia finală.
Ce ne împiedică să facem aşa? Eu cred că nimic, şi sper să se gândească şi alţi columbofili din zonă la fel, cu atât mai mult încât direcţia repectivă nu defavorizează nici pe cei care au ambiţii la categorii mai scurte.
Un plan de zbor pe această direcţie nu ne va garanta succesul sigur (ar fi prea uşor), dar ne oferă pentru toţi din zonă (inclusiv şi crescătorilor din celălate judeţe zonei 3 maraton) posibiltatea să concurăm cu şanse reale.
La urmă, dar nu în ultimul rând doresc să vă urez tuturor vizitatorilor acestui blog SĂRBĂTORI FERICITE şi LA MULŢI ANI!
Kellemes KARÁCSONYI ÜNNEPEKET és BOLDOG ÚJ ÉVET kivánok ezen blog minen olvasójának!
9 comentarii:
SARBATORI FERICITE MULTA SANATATE DUMNEAVOASTRA SI FAMILIEI!
Totusi cred ca este mult mai important pentru un columbofil sa reuseasca an de an rezultate in top 20 National la categoria preferata, decat loc 1 Nat. si pe urma rezultatele sa fie sub medie si dupa cativa ani sa revina din nou cu un porumbel in top. Preferabil rezultate constante in top 20 Nat.
(activia)
Craciun Fericit la toata lumea !
(activia)
Sunt perfect de acord, dar eu cred ca chiar in primi 100 sa fii pe plan national timp de 10-20 de ani este o realizare remarcabila.
Sanatate! In legatura cu planul de zbor raspunsul este unul singur si garantat reflecta adevarul,cei care au sanse mai mari si influneta vor opta mereu pentru ruta care sa ii ajute sa iese in fata.In columbofilie nu sunt 20% crescatori care sa priveasca echidistant lucrurile.In legatura cu campionii nationali e discutatbil.Eu am luat porumbei de la Erdei Paul atunci cand mi s-a oferit ocazia pentru ca in ultimi 6-7 ani fata de anul achizitiei (2001)il gasisem in primii 10 crescatori an de an,asta este cauza pentru care va stimez si pe dumneavoastra,cand ma uitam pe un concurs de fond,maraton erati acolo...cred ca am spus totul . Sarabatori Fericite !
Buna ziua si sarbatori fericite.Cum se scrie in Hung.-Ovaz si Ovaz decorticat?.Aveti o adresa de magazin din Hung. la frontiera cu Rom. de unde pot cumpara Ovaz.Multumesc.
ovăz = arpa
De ovăz decorticat, nu ştiu dacă există aşa ceva, mai de grabă orz decoricat, care se numeşte în maghiară arpakasa.
Nu locuiesc în zona frontierei, ci in judeţul Harghita prin urmare nu am cunoştinţe nici de magazine în acea zonă, care să vândă cereale.
Buna!
As vrea sa fac o mica corectare:
-ovaz = zab
-orz = arpa (oszi arpa)
-orzoaica = tavaszi arpa (sor arpa,
este vorba de orzul ce se seamana primavara, din care se face berea,si nu are bobul atat de ascutit, ca si orzul ce se seamana toamna. Orzoaica este mult mai buna pt. porumbei. Ovazul ar fi foarte bun pt. porumbei, insa porumbeilor nu prea le place din cauza formei boabelor, fiind foarte ascutite, din aceasta cauza intalnim in mancarea la sac ovaz decortificat( fara coaja intepatoare) care este foarte apreciat de porumbei.
-ovaz decortificat= hamozot zab
-orz decortificat= hamozot arpa
Aveti dreptate, Dl. Weisz, de fapt asa stiam si eu (si totusi am gresit in traducere), mai putin diferenta dintre denumirii orz si orzozica nu stiam.
In schimb orzul decorticat cred ca este arpakasa, de ovaz decorticat nu stiam.
Trimiteți un comentariu