Anul 1997 a fost mediocru din punct de vedere a rezultatelor cu porumbei maturi. În schimb cu ocazia ultimului zbor cu puii am pierdut mai bine de jumătate din cei angajaţi. Vina a fost a mea. Eu am dus puii la acel zbor cu maşină şi deşi nu ploua, nu era vreme de lansat porumbeii, fiind înnorat, iar pe drum către casă a fost ploi puternice.
Următorul an 1998 a fost primul an când am încercat văduvia. Lipsa experinţei, dar şi lipsa porumbeilor bun (cauzat şi de pierderile puilor din 1997) a făcut să rămâne în amintiri ca un an cu rezultate columbofile nu prea bune.
După anul cel mai rodnic -2002- a urmat un an cu multe pierderi şi puţine clasări. Cauza cred că era faptul că până toamnă târzie am lăsat pui la lotul de zbor, ca să pot satisface solicitările de pui.
În 2007 la ultimul maraton am trimis toţi porumbeii de la lotul de zbor. Fiind un concurs destul de greu am pierdut majoritatea porumbeilor tineri, care pe deasupra erau şi cu rezultate promiţătoare până la acel concurs. Pe lângă aceste pierderi sensibile, în primăvara anului următor în şapte zile a fost luate de răpitori primii doi cei mai buni porumbei. Rezultatul inevitabil a fost un an slab în 2008.
În 2010 am oprit pentru reproducţie cei mai buni porumbei de la lotul de zbor. Cei care au rămas nu a mai reuşit să înlocuiască. Am lăsat şi pui mai puţini în anii 2008 și 2009, plus am fost şi prea necruţător cu ei la antrenamente.
În anii următori 2011 şi 2012 am căutat să clădesc un nou lot de zbor, ceea ce se pare că am şi reuşit, numai că a fost nevoie de doi - trei anii până a început să apară rezultatele în 2014, 2015.
Nici anul 2016 nu a fost la fel de rodnic ca 2015, dar de această dată neomologarea rezultatelor la mai bine de 50% din concursuri și nerecunoaștea tuturor rezultatelor pt. norma Record a porumbiței 559105/2008 a fost o cauză importantă. Țin să menționez că în așa fel am pierdut un loc 1 național la Record și o clasare de loc 4 la categoria As maraton palmares trei ani.
În majoritatea acestori ani am făcut aceași tratamente ca și în anii cei buni. Deci în general pot concluziona, fără să mă aprofundez în analizarea acelor anii, că a fost precedate de anii cu pierderi masive de porumbei buni şi în special de pui, ceea ce a cauzat scăderea calități efectivului.
Lipsa experienței a fost încă un motiv care se pare că a dus la rezultate slabe din 1998 și 2003.
Bineanțeles că și planul de zbor a avut o influență asupra rezultatelor, dar de obicei aceste eșecuri am tratat mai ușor.
3 comentarii:
Buna ziua,
Am gasit blogul dumneavoastra cautand informatii despre ingrijirea porumbeilor si a bolilor acestora. De 2 ani si ceva cresc, ingrijesc, un porumbel, porumbita, pe balcon. Mi-a aterizat pe pervazul ferestrei ranita la cap si un ochi. Am dus- o la veterinar care i-a curatat rana si ne-a spus cum sa o tratam. S-a vindecat si s-a facut f frumoasa dar a pierdut ochiul si nu i-am mai dat drumul, poate ar fi trebuit sa o eliberez? Dar am vazut ca nu mai poate zbura bine si n-am vrut sa fie hrana pentru pisici.
Ce pot face sa nu mai faca oua asa des? Pentru ca sta, le cloceste si cand termina sta linistita 2, 3 saptamani si iar pune ousoare si iar cloceste. Si mi se pare putin epuizata. Penele se cam rup.
Recent s-a umplut de sange scotand un ciot de pana rupta.
De ce se intampla acest lucru? Ce trebuie sa fac sa nu i se mai rupa penele?
O hranim cu un amestec de seminte pentru pasari salbatice, arpacas, apa proaspata zilnic si curatenie multa pentru ca o tinem pe balcon. I-am pus si nisip cumparat tot de la pet.
V-am trimis si cateva poze si cu pana smulsa de porumbita.
Va multumesc si daca puteti sa-mi dati niste sfaturi, pentru ca nu vreau sa se chinuie.
Buna ziua d-le doctor,as dori sa-mi spuneti daca iodul de uz extern se poate folosii in apa porumbeilor 2 picaturi la doi litri de apa?
iar albendazolul si ivermictina in ce cantitati o administrati la porumbei?
Va multumesc !!!!
Eu folosesc iodul asa cum ati scris in comentariul: 1-2 picaturi la litru de apa zilnic in timpul concursurilor. Consider ca e suficient si supradozarea poate dauna.
Ivermectina: pun 1-2 picaturi pe piele. S-a intamplat ca am pus mult mai mult, fara sa am probleme.
Albendazol: am folosit Rombendazol 2,5% (pe care folosesc si la ovine) 22-25 ml pt 8o de porumbel pe zi, timp de doua zile. Am folosit si Vermizol 1oo tablete pt. 7o de porumbei 3-4 tablete. In ambele cazuri medicamentul am pus pe mancare.
Trimiteți un comentariu