miercuri, 2 ianuarie 2019

UN AN NOU FERICIT DORESC TUTUROR COLUMBOFILILOR ȘI ÎN ANUL 2019 UN SEZON DE CONCURSURI CU MULTE REZULTATE ÎN FRUNTEA CLASAMENTELOR!

De foarte multă vreme nu am scris nimimic aici pe blog. În primul rând lipsa subiectelor demne de publicat, lipsa de timp și de inspirație au fost cauzele.
Nici acum nu am prea multe de spus, dar fiindcă nu în fiecare an reușesc să am porumbel cu puctaj care oferă un loc pe podiumul național, am crezut că merită prezentat porumbelul cu matricolul RoFCI.333120/2016.


 Pedigreu, pagina 1.

 Pedigreu, pagina 2.

Strămoși, cei care au avut poze.

Cei mai buni patru frați.

După cum se vede nu a avut prea multe clasări, am avut porumbei mult mai rodnici din acest punct de vedere, dar cei doi clasări de la maratoane scurte, respectiv de la Jihlava de 833 km cu 0,87 puncte și Nachod de 819 km cu 0,89 puncte, în total de 1,76 puncte ar fi îndreptățit să fie locul TREI în Liga campionilor a FNCPR-ului la CATEGORIA MARATON / MATURI.Am scris că ar fi fost îndrepățit, fiindcă în realitate din cauza că de la ultimul concurs Gubin 2 (de la care în zona noastră nici în șapte zile nu s-a încheiat concursul) nu s-a mai întors. Din această cauză nu am putut nominaliza pentru expoziție și așa pierde și dreptul de a fi premiat. Nu sunt prea documentat  în privința premierelor în sport, dar nu am mai auzit așa ceva nici într-un sport și consider că este nedrept.
Nu știu dacă mai sunt și alții în situția mea, dar de a lungul anilor am avut timp să mă obișnuiesc cu asemenea lucruri. Tot asemănător am pățit și cu Campionul în anul 1996 la categoria Fond (în vremea aceea încă nu a existat categoria de maraton) și mai recent cu femela Ro559106/2008 în anul 2016 la categoria Record.
Dar ce să faci, așa scrie în Regulament și RNS-ul trebuie respectat! Acel RNS care nu este de ajuns că se modifică anual, dar în anul trecut (2018) chiar și în timpul sezonului a suferit modificări la anumite articole. Acest fapt pot să și demonstrez, având salvat atât varianta de la sfârșitul lui aprilie 2018, cât și cel din iunie.
Nici noul regulament nu ne promite din acest punct de vedere modificări favorabile, dar nu știu dacă nu e prea riscant să critic, nu cumva să mă aleg cu titlul de PERSOANĂ NON GRATA, un titlu special columbofiliei de care iar nu am mai auzit în nici un alt sport.
Dar oare columbofilia este sport?

În rest anul columbofil 2018 a fost un sezon suportabil, mai ales dacă nu pun la socoteală divergențele (tot legate de RNS) din asociație, din cauza cărora am renunțat la toate funcțiile de conducere.

Pentru porumbeii mei anul 2019 a început cu trei zile de dietă, nu chiar neagră, fiindcă apă primesc, dar mâncare nu. După ce termin cu dietă, fac un tratament împotriva paraziților timp de două zile cu ivermectină și albendazol și apoi poate una cu antibiotice cu Amoxineovit și la începutul februariei vaccinez împotriva paramixovirozei.
Momentan am 95 de porumbei, din care 27 este de prăsilă, iar sezonul de concursuri sper să pot începe cu 60-65 de porumbei.

13 comentarii:

Unknown spunea...

Gratulàlok doktor ùr kovàcs imre (èlesd-bihar megye )

Szabó Zoltán spunea...

Köszönöm szépen.

Carpen Robert spunea...

Mult succes in continuare.

Szabó Zoltán spunea...

Mulțumesc frumos.

Iosif spunea...

Buna ziua! Iarna asta ati renuntat la tratamentul de o luna cu antibiotice?

Szabó Zoltán spunea...

Fac tratamente si in aceasta iarna.

Unknown spunea...

Jó,napot kivánok. Mi után be fejezte a diétas napokat,hogy kezd etetni a galambokat? Ad kukoricát is vagy diétas önni valót ad? Közönom szépen
Fodor József, Temesvár

Szabó Zoltán spunea...

Întrebarea era: după ce termin cu dietă, ce fel de mâncare dau la porumbeii?

Sunt de părere că ar trebui dat mâncare dietetică cu mai mult orz, dar din cauza că încep un tratament (cu Amoxineovit), iar medicamentele îi dau amestecat în grăunțe, sunt nevoit să dau mncare cît mai curată. De aceea dau o jumătate porție grăunțe de la sac, apoi mai dau și o jumătate porție grăunțe de la piață.

Unknown spunea...

Sănătate multă domnului doctor si as vrea sa stiu cînd inperecheati porumbei de zbor și dacă mai zburati la văduvei.

Szabó Zoltán spunea...

Deocamdată de probă am inperecheat șase perechi de reproducători. Zburatorii nperechezi la nceputul lui aprilie.
Binenîțeles că mai zbor și pe viitor la văduvie.

Unknown spunea...

Dle doctor din zburatori lăsați să crească pui și pe urmă îi vaduviti.

Unknown spunea...

În 2018 cînd ați inperecheat porumbei

Szabó Zoltán spunea...

Da, și zburători cresc un rând de pui și după aceea sunt văduviți.
Anul trecut, 2018, am înperecheat toți porumbeii deodată la data de 13 martie. În alți ani zburători au fost mult mai târziu pus în pereche, la 1 aprilie. În 2018 vremea fiind mai caldă ca de obicei, am fost nevoit să fac așa (femelele deja au început să se înperecheze între ele)