joi, 5 mai 2011

Simó János

Campionul absolut pe plan local a anilor 1980-95 la noi în Odorheiu Secuiesc a fost Simó János.

Nu am clasamente din acea perioadă, dar ştiu din auzite că majoritatea concursurilor au fost câştigate de el. Îl cunoşteam încă din copilărie, fiind mai mare ca mine doar cu trei-patru ani şi avea porumbei şi câini cum aveam şi eu.
Deci nu degeaba m-am dus la el să procur porumbei la pornire. Momentan nu mai am descendenţi direcţi din efectivul lui, dar un procent de 18% din păsările mele au printre strămoşii porumbei de la el.
Nu numai porumbeii am reuşit să obţin, dar şi de învăţat tot de la el am reuşit cel mai mult, cu toate că nu sunt de acord cu absolut tot din cea ce face.
Cred că el deţine linia de porumbei voiajori cel mai veche din zona noastră, având şi la ora actuală descendenţi din porumbei pe care îl avea în copilărie. Dacă nu mă înşală memoria în copilărie avea porumbei dintr-un mascul polonez pripăşit la el. Primele succese a obţinut cu urmaşii acelui porumbel, apoi în timpul cât era în armată un mascul nemţesc şi-a stabilit reşedinţa la el. Descendeţii acestor porumbei reprezintă coloana vertebrală şi la această oră a efectivului.
La sfârşitul anilor 1980 a adus porumbei de la Reghin, dar după auzite nu prea au dat randament la concursurile grele cu vreme ploioasă.
În anii 1994-1997 a introdus mulţi porumbei străini în efectiv în special din Austria. Urmaşii acestor păsări iniţial au avut rezultate chiar spectaculoase.  În anii 1997 - 1998 a avut câteva concursuri de la Rajka (654 km) cu sosiri excepţionale, dar şi de la Sopron, iar de la Praga avea locul 9 pe maşină.
Rezultate de excepţie în Campionatul Naţional nu am cunoştinţă să fi avut, dar am impresia că nici nu are în obiectiv acest scop în mod primordial.
În ultimii ani nu a avut rezultate ca mai înainte, dar la oricare concurs poate servi cu surprize de proporţii, cum ar fi locul unu de la Straubing 2 în 2010.
Iată şi câştigătoarea:

La ora actuală nu cred să existe crescătorie în municipiul nostru fără să aibă porumbei de la Simó János şi peste tot au şi dovedit calitatea lor de învingători. Dar şi crescători din alte localităţi au procurat de la el porumbei de prăsilă şi nu s-au înşelat.

Niciun comentariu: