miercuri, 29 iunie 2011

Zboruri catastrofale

La începutul carierei mele (columbofilă) am fost de părere că în orice direcţie se pot trimite porumbeii, se întorc la fel de bine. Aşa am şi procedat, puii, dar si adulţii au fost lansate din direcţii diferite, uneori chiar opuse celor anterioare şi veneau fără pierderi. Respectivele antrenamente erau făcute la începutul sezonului.
Mai târziu am făcut iar un asemenea antrenament dintr-o direcţie neobişnuită la mijlocul sezonului, după ce porumbeii aveau deja 6-7 concursuri îndeplinite de la N-V. Am lansat porumbeii dimineaţa de la cc. 15 km din directia N şi cei mai buni s-au întors după masă, epuizate de oboseală.
In anul 1998-2001 au fost organizate trei concursuri de maraton de la Gdansk cu participare din toată România, toate trei catastrofale. La primul concurs din 1999 am trimis 4 porumbei, şi nu cele mai bune. Primii doi au sosit duminică (a doua zi) ocupând locurile 7 şi 13 din clasamentul general, iar al treilea a sosit după 16 zile.
Încurajat de succesul acestui concurs în 2000 am trimis 11 porumbei, şi de această dată cei mai buni pe care i-am avut la acea dată, inclusiv cei doi din anul precedent. Rezultatul, nici o clasare după 6 zile de aşteptări, iar ulterior s-au intors 4 porumbei.
În 2001 deja nu mai aveam o echipă aşa de numeroasă şi puternică, dar tot am trimis 7 porumbei. Rezultatul: nici o clasare, iar ulterior după 9, respectiv 14 zile s-au întors doi.
Care a fost diferenţa? În 1999 antrenamentele am făcut in direcţia Gdanskului (N-V), apoi am avut nişte cuncursuri putin mai la sud, după care am zburat Gdanskul. În anii următori (2000, 2001) toate antrenamentele şi concursurile am avut mai la sud, din Ungaria.
Deci evident: cauza eşecului a fost, după părerea mea, schimbarea direcţiei.

În anul 2008 cu puii am făcut 25-30 de lansări din aceaşi direcţii (30-80 km). Concursurile erau de asemenea din aceaşi directie (6-7 de concursuri). Porumbeii au venit ff. bine, şi fără pierderi. Ultimul concurs am avut de la Törökszentmiklós, puţin mai la sud ca celălalte, care erau de la Carei. Vremea era defavorabilă, puii erau avansaţi cu năpârlirea. Rezultat: pierderi catastrofale! Interesant era că pierderile cele mai mari (peste 50%) aveam noi care am făcut aşa de multe antrenamente şi aveam cele mai bune rezultate până atunci. Şi ceilalţi au avut pierderi mari, dar in general nu mai mult de 35-40%. Am primit multe anunţuri telefonice despre porumbei pripăşiti de la acel concurs din partea sudică a României, de la 500-600 km de la locul lansării.
Concluzia: cauza pierderilor: schimbarea direcţiei.

În anii 2000-2008 clubul nostru a participat la mai multe concursuri de maraton, iar de fiecare dată porumbeii au sosit destul de bine, de obicei a doua zi, dar am avut sosiri şi în prima zi. Lansările erau dimineaţa.
In 2008 iniţial am avut un concurs de la Regensburg, lansare de dimineaţă, peste 1000 km cu sosiri în prima zi, apoi Würzburg. Lansarea de la Würzburg a fost la ora 14:30. Rezultat: catastrofă. Primul porumbel soseste a 3. zi, al doilea si treilea a 4. zi. Iniţial am zis că canicula era de vină. Mai târziu am ajuns la altă concluzie.
În anul 2009 concursurile de maraton am început cu Wels 875 km si Straubing 1000 km cu lansarea de dimineaţă şi sosiri bune in prima zi de la Wels şi a doua de la Straubing. Apoi au urmat Tenelohe (Ge) şi Aldorf (Ge) ambele in jur la 1100 km cu lansarea la orele 9:50 si 9:00. Rezultatul: nici un porumbel sosit a doua zi la noi în club din cele 60-65 trimise, primii porumbei sosesc a 3. zi dimineaţa de la ambele concursuri, iar pierderile sunt destul de mari.
În aceaşi zi când au fost concursurile de Tennelohe si Aldorf am mai avut şi câte un alt concurs de fond, de peste 600 km cu lansări de dimineaţa şi sosiri normale.
Concluzia: porumbeii de la locul de lansare sesizează nu numai direcţia în care trebuie să zboară, dar şi distanţa aproximativă pe care trebuie sa parcurgă şi timpul pe care are la dispoziţie din ziua lansării. Ei fiind obişnuiţi cu lansări de dimineaţă şi simţind că nu au şanse reale ca să ajungă acasă într-un timp normal pt. ei, nici nu au pornit la drum în prima zi. Porumbeii din prima zonă, cei care aveau de parcurs cc. 800-850 km au sosit normal a 2, zi.
Poate că explicaţia de mai sus pare puţin cam laborioasă, dar nu am alta.

În occident sunt multe concursuri cu lansări întârziate şi cu sosiri reuşite, dar probabil ei aşa şi pregătesc porumbei pt. aceste concursuri.

2010.VI.26 am avut două concursuri in aceaşi zi, una de fond de la Viena 700 km, şi una de demifond Cegléd 450 km. Lansare de dimineaţă, vreme rea cu ploi şi răcoare. Primii porumbei sosesc aproape de odată după ora 18, dar cu viteze mult diferite în favoarea concursului de fond (1106,54 m/min – 577,13 m/min). Pierderile au fost însemnate de la ambele concursuri, dar totuşi de la Viena nu au depasit 40%, în schimb de la Cegléd nici până azi nu au sosit acasă 20% din cei lansaţi.
Concluzia: la ora lansării la Viena a fost vremea destul de bună şi până aproape de râul Tisza a fost suportabilă, iar porumbeii deja porniţi au trecut peste vremea rea, în schimb cei care s-au întâlnit imediat la 15-20 km cu ploile, au încercat să-i ocolească, sau poate nici nu au pornit.
Aceste catastrofe ar trebui să servească exemplu pt. întocmirea planurilor de zbor in viitor.

Vă mai plictisesc cu încă un exemplu.
Şi în acest an am avut concursuri cu pierderi însemnate. Interesant este că şi de această dată (18.VI.2011) tot două concursuri am avut deodată: Brno din direcţia N-V şi Straubing din direcţia V. Cel de la Straubing a fost cu sosiri înainte de cel prevăzut şi cu pierderi relativ puţine, în schimb de la Brno şi viteza porumbeilor a fost mai mică şi pierderile erau mult mai mari cu toate că distanţa de parcurs a fost mai scurtă.
Mai interesant este că pe traseul Brnoului vremea a fost mai prielnică, în timp ce pe teritoriul Austriei aproape  peste tot era vreme înnorată şi cu ploi locale.
Cei care nu cunosc istoria anului trecut (2010) poate să spună că de vină este direcţia, numai că vă atrag atenţia că anul trecut tocmai invers, zborurile din-spre vest (nu N-V) erau cu mai multe pierderi (Wels, Viena).
Tot în acest sfârşit de săptămână (18.VI.2011) au fost lansate porumbeii columbofililor din Moldova. Au fost mai multe concursuri de fond şi de maraton (Koronowa jud. Nt, Varsovia jud. Nt, Rozan jud. Vs, Lubaczow 1 BucureştiTerespol Bucureşti, Kelm jud. Ct, Viena Dj), toate cu sosiri rele, cu mulţi porumbei sosiţi în a doua şi chiar şi a treia zi. Am mai auzit şi de alte lansări de demifond tot din această direcţie şi tot cu rezultate care ne dă de gândit (cu viteze mici, cei din ultimile locuri al clasamentului cu puţin peste 800 m / min). Concursurile organizate din vest erau mult mai reuşite.
Concluzia: columbofilii păgubiţi pun vina pe organizatori. Vin cu diferite teorii cu bunăstarea animalelor, cu lipsa aerului curat, lipsa odihnei, sau din contră staţionări îndelungate, ect, ect..., iar porumbeii care totuşi au sosit, nu erau mai buni ca ceilalţi, numai că erau mai bine situaţi în maşină.
În realitate eu cred că vina trebuie căutată mai ales în condiţiile atmosferice deosebite, insuficient cunoscute de columbofili şi chiar şi de meteorologi. Deci nu ştiu să vă dau o explicaţie plauzibilă, dar nu pot să cred că în toate situaţiile amintite organizatorii sunt cei care au greşit (dar nici nu exclud o anumită cotă din răspunderea lor, în special de la concursul Koronowo), mai ales că toate sosirile grele erau din aceeaşi direcţie.
Probabil că am să fiu aspru critizat de unii columbofili, cei pe care-i înţeleg de fapt şi regret sincer eşecul lor,  dar asta este părerea mea, fără însă de a exclude responsabilitatea organizatorului.

Deci mai rămân foarte multe lacune în cunoştinţele noastre şi probabil că vom mai avea asemenea concursuri catastrofale, cum au şi cei din occidentul Europei, care însă nu sunt dramatizate (Condiţiile meteo la concursul Pau 2011, Palamos, 24.VI.2011).
De altfel, adevăratele catastrofe sunt concursurile cu vânt din spate, fără pierderi, cu viteze de peste 1500 m / minut, care nu reflectă valoarea porumbelului, ci sunt datorate condiţiilor atmosferice, ca şi concursurile cu pierdei mari, numai că sunt inversul acestui fenomen.
Dacă nu ar fi aceste pierderi, foarte dureroase de altfel şi nepreferate nici de mine, motorul evoluţiei s-ar opri şi ar pierde enorm de mult din farmec sportul columbofil şi în special fondul şi maratonul, categorii la care numărul factorilor inprevizibili este mai mare.

În curând am să public ceva şi cu remediul la aceste pierderi mari.

41 de comentarii:

Anonim spunea...

Plictisela nu exista pe acest blog sau acest subiect.Interesanta concluzia.Ce gasesc bizar in privinta concursului de Wiena al Olteniei din 2011.In ritmul cum au intrat porumbei mai bune sosiri a avut Mehedintiul desi o parte din ei in trecut au zburat pe linia Vest cu Carasul dar.... multi din ei au zburat pe linia Est cu toata Oltenia( Republica Moldova,Polonia).la Dolj la acest concurs sosirile mai bune par in zona de sud a DJ adica Calafat,Bailesti,Segarcea pe cind in Craiova ceva mai grele(chiar grele) sosirile.Cu 2 saptamini inainte de Wiena cei de la MH si GJ au avut primul fond Nitra in aceisi zi DJ si OT au avut Tatabanya primul fond la prima aparenta acelasi traseu de retur pentru porumbeii dar MH,GJ au avut sosiri bune pe cind DJ,OT foarte grele.Care poate fi cauza unul din subiectele scrise mai sus de dumnevostra?Dam anii in trecut unde Oltenia a zburat pe ruta de est Moldova-Polonia unde daca privim in clsamente la fonduri si maratoane pe Polonia Mehedintiul era inexistent dupa al 2 fond.Cauza la fel poate unul din motivele scrise de dumnevoastra.Dupa cum am analizat in ultimi anii Oltenia la nivel national la categoria fond si maraton au decazut de anii buni ma refer la clasari pe zona (nu clasamente si punctaje luate din concursuri de fond organizate pe judet unde concurenta nu este mare)sa fie acest fapt un esec in selectia porumbelui in Oltenia?Cert si sigur Oltenia acum in mare parte revine la ruta est deci Moldova ,Polonia.este acesta ruta cea mai buna pentru noii pentru cei care vor fond si maraton?Sau decizia acesta este influntata mai mult de jucatori de fond pe minim de km adica lansari din Republica Moldova si Polonia care din eii mai vin?Dumnevostra adac ati locui in Oltenia pe care din rute ati concura?

Szabó Zoltán spunea...

Eu cred că de la un an la altul porumbeii uită, dezobişnuiesc, de ruta din anul precedent. În schimb experienţă în domeniu nu am.
Ştiu că nu este treaba mea, dar mult m-am gândit care ar fi ruta ideală pt. un zbor cu adevărat Naţional, deci să convină şi celor din sud. Sincer să fiu nu am găsti o asemenea localitate. Adică sudul cu Transilvania merge, Moldlova cu Transilvania iar poate să ajungă la un numitor comun, dar toate trei deodată, geru pot închipui. De fapt sudul ţări cu Moldova poate găsi mai greu un numitor comun.
Eu cred că pt. Oltenia ruta cea mai potrivită ar fi Moldova. Teoretic pare mai uşoaraă, se pare că şi vânturile avantajează.
Şi ceva din vest, deci Croaţia, Slovenia, Austria cred că ar fi mai uşoară.
În schimb eu nu sunt adeptul zborurilor uşoare şi dacă urmăriţi clasamentele judeţului Prahova veţi vedea că se poate şi peste Carpaţi.
Deci eu dacă aş locui în Oltenia şi ar fi după mine organizarea zborurilor aş urma exemplul Prahovei.

Sararu Codrut spunea...

Daca imi permiteti sa punctez ceva in legatura cu felul in care bate vantul cand vin porumbeii din concurs. Maestrul Piet de Weerd introducea la matca asa numitii "pedestrasi"- acesti porumbei erau cei care castigau concursuri de fond si maraton pe canicula si cu vant din fata, numai acestia aveau valoare pentru el...Acum conteaza si ceea ce urmarim...sa creem o linie puternica cum a facut maestrul, pe baza unor porumbei care au facut performanta, cum se spune pe "sabia" lor sau sa ne mintim singuri cu porumbei campioni care vin cu vantul din spate si de care nu putem fi siguri ca au castigat meritat sau nu...Pentru mine este o enigma aceasta..Poate dvz domnule Zoltan ma puteti ajuta cu lamuriri. Multumesc

Szabó Zoltán spunea...

Şi eu sunt de părerea lui Piet de Weerd. În schimb sunt linii de porumbei care se comportă constant mai bine când bate vântul din spate (spun din experienţă), deci nu numai vântul ajută, dar ştiu şi să profite de ocazia ivită.
Cu toate această calitate de a lor, eu totuşi prefer pe cei care vin pe vreme grea mai bine, dar nu sunt pe deplin convins că am dreptate.

Sararu Codrut spunea...

Si aceste linii care vin de obicei cu vantul din spate foarte bine au cumva diferente la penaj...adica o altfel de structura a penajului? Ma gandesc ca acesta are un rol important in obtinerea rezultatelor cand vantul bate favorabil porumbei, asa cum este foarte important si cand porumbeii vin cu vantul batand din fata, unde o aerisire buna a aripii cred eu ca este foarte importanta... Va multumesc pentru raspunsuri

Anonim spunea...

Eu nu cred ca porumbeii uita ruta dupa un an, cred totusi ca la schimbarea rutei trebuie sa inceapa sa gandeasca mai mult si deja pentru multi porumbei acest lucru le complica treaba, intarzie sa gaseasca cat mai repede directia buna spre casa, in cele mai dese cazuri o pot lua gresit fapt care ii obliga sa zboare mult mai mult fiind epuizati, cauta sa coboare, automat si sosirea este intarziata, odata obosit chiar daca se ridica si porneste la drum ii va fi greu sa mai continue cu o viteza buna, ajunge si mai tarziu si mai epuizat, asta in cel mai fericit caz daca vremea este in favoarea porumbeilor, altfel la schimbare de directie se pot inregistra pierderi importante.
Despre porumbeii care vin cu vant din spate; Piet de Werdt la invatat pe Lessmeister ca doar acei porumbei pot venii cu viteze mari si vant din spate care au in aripa penele de plutire pana langa corp,(aripa sa plece ca si cum ar fi o bucata din corp) sa nu fie distanta intre corp si aripa la penele de plutire atunci cand este deschisa. Daca exista acel loc, vantul din spate apleaca penele de plutire in jos fapt care incomodeaza porumbelu si il impinge spre sol. Cei care au aripa inchisa bine langa corp, vantu ii impinge in fata, de unde si apar vitezele asa mari.
In general vorbind, am observat ca porumbeii maturi care au participat la concursuri de distanta lunga (2-3 ani) , si-au format un ritm al lor mai constant de intoarcere si nu prea accepta viteza mare la intoarcere, vantul din spate chiar cred ca ii deranjeaza. Dar cum totul se transmite genetic exista familii de porumbeii care nu prea accepta viteza mare in concurs si reusesc sa se vada abia in concursurile grele. Cel mai bine este ca fiecare sa i-si cunoasca foarte bine acei porumbei cu care lucreaza in propria crescatorie.
Mai sunt concursuri de distanta lunga in care columbofilu trimit porumbei perfecti sanatosi, fapt care, in concursurile grele nu este un neaparat un avantaj, ei vor trage mai tare spre casa dupa lansare si vor cadea tot atat de repede, odata lasati jos o parte fac febra si va fi mai greu sa porneasca din loc... iar cei care vin cu un ritm mai constant au sansa de a clasa inaintea lor. Nu trebuie exagerat nici in ce priveste si sanatatea sa avem porumbeii cat mai 'sterili'cand ii trimitem in concurs.
Parerea mea este ca cele mai grele concursuri sunt acelea cu canicula si vant cald din fata. Aceste concursuri am constat ca sunt apreciate si de cativa mari columbofili din strainatate. Exista foarte putini porumbei care odata veniti de la distanta lunga cu vant din spate si viteza mare sa nu poata obtie un loc in fata la un concurs greu cu viteza mica sub 1.000 m/min. Aceste concursuri cu vant din spate nu sunt de ajutor daca urmatorul sau urmatoarele sunt grele, cu siguranta ii va fi greu la un columbofil in cauza ,sa lege o norma de exeplu AS Maraton in care se cere 3 maratoane clasate.
Altceva, daca luam in calcul anul 2009, la toate 3 Maratoane a fost lansare tarzie, acolo sau evidentiat anumiti porumbei, adevaratii porumbei de Maraton... pentru columbofilii care se incadreaza un concurs cum este Berlin cu lansare intarziata este bine venit. Daca ne uitam peste maratoanele cu lansare la prima ora constatam ca apar in procentaj mare alti columbofili care au in crescatorie porumbei care sunt capabili sa dea totul din ei pana la 900 km, mai rapizi,de unde si apar aceste sosiri tot mai dese in priam zi. Adevaratul porumbel de Maraton se vede in concursurile grele, lansare intarziata, km intre 1.000 si 1.500 km. Un porumbel care s-a invatat sa doarma cate o noapte afara, va fi mai greu sa lupte pentru a ajunge in prima zi acasa de la 900 km, dar asta nu inseamna ca este neaparat o regula, mai exista si mici exceptii dar sunt rare.
(activia)

Szabó Zoltán spunea...

Nu am observaţii referitoare la structura penajului şi viteza celeor care vin bine cu vânt din spate, dar ceea ce scrie Activia se pare plauzibilă şi nu numai cele referitoare la aripă.
În schimb eu sunt de părere că numai un porumbel complect sănătos, sau cât mai sănătos posibil, este capabil la rezultate proeminente şi asta mai les la concursuri care necesită eforturi sporite.
Avantajul celor mai puţin alintaţi de acasă constă în faptul că au un sistem imunitar mai vigilent.
După părerea mea prin administrare de antibiotice, de 2-3 ori pe an nu poţi ,,adormi" un sistem imunitar sănătos. Animalele care mişcă liber, sau aproape liber în natură vin în contact inevitabil cu fel de fel de microorganisme, care reprezintă un stimul suficient pentru sistemul lor imunitar.
Administrarea lungă durată de antibiotice, sau ţinerea unui animal în condiţii absolut sterile în mod sigur scade momentan vigilenţa sistemului imunitar, dar în mod normal după terminarea acestor tratamente în 2-3 săptămâni situaţia se normalizează, altfel ar muri, sau măcar s-ar înbolnăvi animalul respectiv.
Nici prin curăţenia zilnică nu poţi crea un mediu steril, care să dăuneze imunităţii!

Anonim spunea...

Szaraz G.(Ungaria) a spus: Nu este bine sa trimitem porumbei perfecti sanatosi la concursurile de maraton. Trag mai tare si daca concursul este foarte greu vor cadea, mai ales la un concurs care tine mai mult.
Trebuie sa luam in considerare ce a spus acest columbofil, a practicat maratonul timp de peste 20 de ani. Nu este pentru prima data cand am mai auzit ceva similar cu parerea domnului Szaraz.
Din ce stiu eu, sunt columbofili care prefera anumite tratamente in sezon dar numai tratamente preventive, acestea reusesc sa mentina porumbelul intr-un balans bun (sanatate.../...tulpini), restul depinde de crescatorie, imunitatea porumbeilor, si metoda de joc stiind ca zburatorii atunci cand cresc pui vor fi mult mai expusi imbolnavirii, etc..
Si multi considera ca un tratament curativ in sezon trebuie aplicat numai in cazul in care columbofilul se confrunta cu o situatie de sanate grava in propria crescatorie.
Cat despre parerea lui Piet de Werdt, are timp fiecare sa urmareasca daca viziunea lui este reala.
(activia)

Anonim spunea...

Sall tuturor.Cartea Rebusul Zburatorilor am citit-o si in plus plus de articole din presa straina.Am studiat teoria aripi,ochilui si gatului.Aceste teorii au fost scrise cu zeci de ani de zile in urma.Care din aceste teorii este cea mai buna(fiinca fiecare contrazice pe cealanta)?Cit de reale sint ele??? Este o enigma..Olanda are aproximativ 41 526km patratii,Belgia are aproximativ 30 528 km patratii,Romania are aproximativ 238 391 km patrati.Olanda are 2 rute de zbor,Belgia o ruta de zbor,Romania in mare 3 rute de zbor.Dupa poate cum ati vazut cu totii porumbeii oricare din categorii viteza,demifond,fond,maraton difera de la o regiune la alta unele regiuni au porumbeii creatii(prin cos)cu pana lata,neaerisita,osatura dura pe cind alte regiuni care zboara in directi opuse au alt fenotip de porumbel gen pana ingusta,osatura fina,aerisire buna toate acestea fenotipul de porumbel nu l-am creat noii doar singurul Cosul de concurs care a facut modificari.De-ce nu arata totii dupa teoria aripi sau plus de teorii??.Poate daca luam cartile si incepem sa selectam porumbeii din crescatoria noastra ne trezim cu surpriza poate depinde de regiunea si ruta care o zburam ca poate cea mai buna pasare a noastra trebuie sa-o dam afara( se poate este posibil).Olanda si Belgia are aceiasi ruta de zbor pentru renumitele concursurii deci daca luam rebusul zburatorilor si celalante cartii de specilitate si anlizam porumbeii cei cu performante la Maraton nu sint totii la fel sint diferente. De ce oare??La-o discutie cu un crescator din Germania el a afirmat:Cind ma duc in Olanda si Belgia este greu sa gasesc porumbelul care imi place fiinca difera de la o regiune la alta porumbeii..De ce este diferenta cind clar in carti se spune asa ... trebuie sa fie porumbelul bun???Pentru tarile de mai sus mentionate este mai simplu sa-ti faci o ideie de un fenotip de porumbel jucind si selectind prin cos de zeci de anii pe aceiasi ruta de zbor.Aceste tarii totalizeaza 72 000 km patrati atentie domni meii nici jumatate din Romania unde noii mai avem si 3 rute in mare de zbor unde intervin factori climatici diferiri de la o ruta de zbor la alta.Domnii meii intre noi cei care am citit teoriile:Vreti sa-mi spuneti ca porumbelul campion national AS MARATON de la judetul Bihor arata identic la fenotip cu porumbelul campion national AS MARATON din judetul Galati?...Sau porumbeii care zboara linia Ukraina arata fenotipic cu pasarile de la Arad(ma refer la cei care fac norme)Deci cit de reale sau nu sint teorile?Sint mai multe teori unde specifica clar pe categori porumbei cu vint in spate sau fata sau lateral?Aceste teori lasa loc de interpretat ca asa trebuie sa arate pasarea idela care trece muntii,marii.Simpla curizitate ce teperaturi si ce vinturi erau in anii 60?Cum era meteo in ani aceia si care este diferenta in anii nostrii?Ce temperaturi vara in anii 60 si care sint recordurile din ziua noastra?Deci mai sint in mare parte valabile acele teorii?Multa stima si respect...

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Activia: referitor la Száraz György şi eu am citit cu mare pasiune în trecut articolele lui, din păcate mai recent nu prea m-am întâlnit cu ele. Nu exclud că a scris aşa ceva, însă eu nu le am văzut, sau nu ţin minte când am citit.
Nu neg nici că ar avea dreptate, dar eu nu cred că porumbei de maraton sunt de fapt numai nişte porumbei oarecare cu îmbonăviri cronice, deşi poate greşesc.
Probabil aţi văzut, că am deja pregătit un articol şi referitor la categorii de concursuri, acolo poate mai discutăm problema.

Iniţial nu am vrut să mă mai întorc la problema cu tratamente, dar nu mă pot abţine să nu vă mai zic, că de fapt şi eu urmăresc aceaşi principii, deci în majoritatea anului nu fac tratamente, în sezon fac un singur tratament preventiv, iar în rest tratez numai dacă apar îmbolnăviri. Fiind vorba de o boală contagioasă tratez tot efectivul (preventiv), fiind că nu pot permite să risc şi să aştept până ce se îmbolnăveşte tot efectivul. Folosesc doze mari, ca să evit apariţia antibiorezistenţei. În cazul Enrofloxacinei am folosit în trecut şi doze mult mai mari, fără să am probleme.
Referitor la noţiunea de prevenţie: parctic ar trebui vaccinaţi porumbei, asta ar însemna o prevenţie adevărată, activă. Cu aceste tratamente încerc să combat evetualele infecţii (latente) suspicionate, deocamdată inaparente. Nefiind vaccin pentru aceste boli sunt nevoit să recurg la un asfel de tratament preventiv.
Dacă mai aveţi şi alte nelămuriri referitoare la aceste tratamente, întrebaţi-mă prin email şi dacă nu vă plac, nu să nu faceţi. De altfel nici eu nu este sigur că fac şi la anul tot aşa. Mereu mai schimb câte ceva, (aşa cum am mai scris) ca să confir, sau să infirm anumitele idei.
Bine înţeles sunt interesat de toate celălate păreri a Dvs. pe care vă îndemn să o publicaţi aici.

Şi apropo, ne cunoaştem?

Szabó Zoltán spunea...

Sunt de acord şi cu părerea celui de al doilea comentator (anonim). Sunt convins şi eu că pentru fiecare rută(!) trebuiesc alt tip de porumbei. Ţin să accentuez: rută(!). Şi zona unde sunt ţinuţi porumbei, trebuie să fie potrivită pentru diferitele familii, dar zborurile şi în special cele lungi şi mai ales maratoanel nu sunt în zonă.
Mai mult, fiecare sezon poate să necesite alt tip de porumbei! Eu am o familie, pe care am vrut să elimin la un moment dat, neavând rezultate, iar peste doi ani hibrizii lor au adus cele mai bune clasări. Ţin să menţionez, (după cum am mai scris) că zbor aproape numai porumbei hibrizi, sau mai bine zis nu zbor de loc familile străine, decât numai hibrizi lor cu porumbei mei.

Anonim spunea...

Szaraz nu a scris nicaieri ce am spus eu mai sus, a afirmat acest lucru LIVE. Momentan nu mai concureaza cu porumbeii, sa despartit de sotie, a vandut casa, nu mai are porumbei.
In 2008 am probat si eu enrofloxacina comprimat pe 2 porumbei, nu mi-a placut deloc cum aratau porumbeii dupa ce am dat, nici fecalele, ultima data cand i-am vazut a fost la imbarcarea primului concurs, nu trebuie sa omit ca pauza dupa ce am dat comprimatele a fost destul de mica ea fiind de 8 zile pana la imbarcare. Daca erau atat de bune, imediat acei 2 porumbei trebuiau sa faca FEBRA, dar nu au facut, in schimb parca se simteau mai prost. Febra este cel mai mare indiciu cand se intervine in a trata ceva, ea indica ca organismul si anticorpii sau declansat si lucreaza impotriva problemei pentru care columbofilul a intervenit... dupa terminarea tratamentului la 2 zile trebuie sa dispara febra.
Eu le clasez aceste comprimate ca fiind foarte grele pentru rinichi dar, este posibil in alte crescatorii sa faca treaba buna.
In strainatate in ultimii ani columbofilii cauta sa foloseasca antibiotice semi-sintetice, o combinatie intre natural si sintetic.

Am urmarit 3 crescatorii unde in urma cu cativa ani sau facut tratamente in luna Martie timp de peste 20 de zile (25 si 28 zile), am observat ca in acel an rezultatele nu au fost neglijabile.... dar toamna sau cel tarziu in urmatorul an a aparut in special ORNITOZA si multe probleme generale de sanatate per ansamblu la intreg lotu.In concluzie din propria observatie, urmarile sunt mai grele decat mica bucurie dintr-un sezon.

Am urmarit si alte 2 crescatorii unde tratamentele se bazau prin injectarea antibioticelor, la una se lucra cu Spectan la cealalta cu Linco Spectin, rezultatele au fost foarte bune timp de 2 ani, sau obtinut porumbei cu Expozitii si Palmares, rezultate remarcabile,... dupa 2 ani, ambii crescatori au pierdut cei mai buni porumbei, care ii reprezenta la nivel National. In prezent ambii crescatori nu fac valuri nici la nivel zonal, din simplu motiv ca in crescatoria lor exista anumite tulpini care si-au pus amprenta pe crescatoria lor si daca trebuie sa intervina cu antibiotic, trebuie sa o faca cu antibiotice foarte puternice... sau daca vor sa redreseze problema trebuie in 2-3 ani sa se desparta de foarte multi porumbei, deci practic sunt crescatorii compromise spre cadere pentru o perioada, viitorul depinde de intuitia si decizia respectivilor in cauza.
Este dureros cand sa te bucuri de anumiti porumbei si te gandesti ca il mai zbori inca un sezon si urmeaza sa il opresti pentru reproductuie si dealtfel sa nu il mai ai, sa vezi cum cad cei mai buni porumbei din lotul de zbor. Normal majoritate au pretentii un porumbel sa joace 3-4 ani la distante lungi, daca el rezista numai 2 ani, apoi cade si odata cu el toti aia buni din lot... columbofilul urmeaza sa i-si puna un semn mare de intrebare... sau in cele mai dese cazuri da vina pe vreme, pregatire gresita, tratament nepotrivit, lansator, masina, etc, niciodata pe EL :)))

(activia)

Szabó Zoltán spunea...

Respectivul tratament fac de mai bine de 4-5 ani şi am porumbel din 2004 care mai zboară şi acum fără să fi fost menajat. A participat la toate maratoanele, inclusiv Wursburg, Tenelohe, Aldorf, 4-5 Strabinguri, Regensburg ect. şi acum trimit la Berlin. Dovada că nu e o excepţie mai am încă unu tot din 2004, care a fost pensionat anul trecut, dar şi el are la activ toate maratoanele şi fondurile până atunci.
Drept că am şi pierdut multe, dar arătaţi-mi, cine şi câţi porumbei mai zboaraă la 7 ani. Mai sunt în mod sigur, dar ff puţine, de ordinul 0,0..% din efctivul iniţial zburat.
Mai am la reproducţie un mascul, care a beneficiat şi el de aceste tratamente (1-2 ani, fiind din 1999) şi a fost pensionat în 2007, după ce a zburat şi clasat aproape 20 000 de km.

Eu cred că problema mai gravă cu tratamente cu antibiotice este că nu sunt folosite doze suficient de mari şi cel puţin 5 zile.
Referitor la Enrofloxacină, mie-mi dă rezultate bune în cazurile suspiciunilor de micoplasmoză şi este cel mai des indicat şi de literatură de specialitate. În schimb şi eu odată, când am administrat în săptămâna lansări, am avut rezultate mai slabe.

Anonim spunea...

Inseamna ca in 7 ani acel porumbel a legat cateva Expozitii Nationale. asta inseamna ca trebuie sa aiba palmares peste palmares. Eu asa vad porumbeii buni.
(activia)

Szabó Zoltán spunea...

Şi încă ceva, la lotul de reproducţie de anul trecut nu fac aceste tratamente de lungă durtă şi nici alte tratamente, pentru că am avut câteva femele relativ tinere care au devenit infertile şi am bănuit că o fi din această cauză (erau şi consangvine, poate şi asta era o cauză). Se cunoaşte de fapt că enrofloxacina produce malformaţii congenitale. De fapt nici nu prea ştiu ca să fie folosită în medicină umană.

Referitor la antibiorezistenţă, apare inevitabil, mai înainte, sau mai târziu faţă de majoritatea antibioticelor, vezi medicina umană (scade efectul antibioticelor, dar nu numai). De aceea trebuie schimbate cât mai des posibil antibioticele folosite.

Szabó Zoltán spunea...

Este vorba de femela 179102/2004. Dacă vă interesează puteţi să vedeţi ce am scris despre ea pe acest blog. Nu are aşa de multe palmarese, iar la expoziţii eu nu am trimis şi nici pe viitor nu am să trimit porumbei.
Dacă vă îndoiţi, puteţi să căutaţi şi în clasamente. Nu este ceva extraordinar, la un an nu prea a avut clasări, la doi ani, în 2006 din cauza gripei aviare nu a fost zburat, căutaţi de la 2007 încoace şi numai la fond şi maraton.

Anonim spunea...

Domnul Szabo toate sinteticele modifica si inclusiv ataca ADN-ul porumbeilor in timp, apar mutatii genetice. Exista la ora actuala diferite tratamente pe baza de tulpini,globule,trombocite, etc, sub forma de vaccin, dar sunt foarte scumpe si nu se gasesc la liber pe piata, peste mai multi ani probabil o sa fie si pe piata... dar la ora actuala afara sunt columbofili care folosesc asa ceva, costa foarte mult pentru un lot de 30-35 de porumbei un vaccin ajunge undeva la 7.000 Ron se fabrica numai la comanda, nu il poti obtine cum se obtin diferite medicamente sau vaccinuri ceva de genu dai banu si este cumparat,esti anuntat ca este gata si il primesti la domiciliu in cel mai scurt timp. Daca ar da drumul pe piata la liber ar incurca industria internationala, care din pacate este foarte profitabila, la ora actuala este o dependenta in randurile oamenilor, animalelor si pasarilor domestice de medicamente si antibiotice.
In sport unde sunt bani la mijloc egal ca este vorba de porumbei, caini, cai, fotbalisti, etc, se folosesc substante injectabil pentru accelerarea ficatului in urma caruia subiectul poate face fata cu brio la un efort excesiv pe perioada indelungata.
Cei mai instariti oameni din lumea aceasta de regula aleg in a face tratamente in clinici private care sustin programe naturiste... chiar daca sufera de leucemie sau altele mai grave.
Luate una cu alta ne intoarcem tot la natura...
Scrieti despre lotul de reproductie si anume ca nu faceti tratamente, dar nu este o noutate sa aud acest lucru, foarte multi columbofili afara trateaza porumbeii doar iarna, in rest cat dureaza reproducerea cauta sa-i mentina printr-un program cat mai naturist.
Eu sunt de parere ca, columbofilii care aleg sa joace concursuri de distanta lunga pe un termen lung (nr ani) aleg sa puna in practica un program cat mai naturist care in timp, selecteaza porumbeii si raman doar acei porumbei cu organism nativ puternic rezistent. Daca studiem un numar de 20 concursuri Maraton, aproximativ 15 (70%) din ele sunt concursuri grele si foarte grele,... puterea organismului i-si spune cuvantul in procentaj mare, lasand la o parte pregatire, vointa, inteligenta, etc. Daca porumbelul sta in masina Miercuri-Joi-Vineri si Sambata este lansat, incep sa cred ca starea psihica a subiectului joaca un rol mai important decat pregatirea cu sintetice care dupa cum se stie in 48 de ore sunt eliminate din organism. O pregatire buna inainte de concurs este utila pentru porumbelul respectiv ... starea organismului este mai ridicata in momentul lansarii fata de o mare parte dintre porumbeii concurenti... in rest degeaba le are pe toate daca organismul nu este natural puternic rezistent pentru efort prelungit, nu doar pt un concurs sau un sezon, ani.
Carteus are porumbel la varstra de 9 ani a clasat Barcelona, cred ca la jucat si la varstra de 10 ani, nu stiu exact, practica o columbofilie foarte simpla, totul a dobandit in timp, a fixat cateva lucruri simple si a tinut de ele,... problema este cati columbofili au aceasta rabdare ?pentru ca majoritatea vor ceva daca se poate aproape instant. Sunt foarte putini acei care au rabdare sa-si vada proiectul dupa 3-4 generatii crescute in propria crescatorie.

Anonim spunea...

... continuare

Antibiorezistenta la antibiotice poate sa apara tarziu sau deloc ... sunt consumatori dependenti de lucruri mai grave cum ar fi drogurile (heroina), care iau decizia sa renunte, au doua alternative:
- sa faca tratament prescris tot restul vietii
- sa mearga la anumite manastiri din Asia unde fac un program pe baza de plante pentru purificarea organismului
... dar in ambele cazuri aceste persoane raman cu sechele in special la sistemul nervos si nu numai, o parte din problemele lor se vor transmite si genetic mai departe.
Antibioticele nu trebuie schimbate cat mai des posibil, din contra trebuie evitate cat mai des posibil, dar daca suntem nevoiti sa recurgem la asa ceva atunci trebuie schimbat antibioticu. A nu se folosii acelasi antibiotic intr-un timp mai scurt de 4 saptamani in acele crescatorii care depind destul de mult de antibiotice.
De exemplu doxiciclina ataca puterea de reproducere, folosind timp indelungat observam ca zburatorii introdusi la reproductie nu dau pui atat de buni sau deloc buni. Tetracilinele influenteaza cel mai tare candida. Anumite antibiotice cu spectru larg facute la inceputul sezonului grabesc forma porumbelului, chiar si naparlitul, cee-a ce nu ajuta pentru columbofili care se bazeaza pe distante lungi... preferabile spre sfarsitul sezonului... de inceput de sezon sunt mai de preferat antibioticele energizante.
Am luat la cunostinta de cateva cazuri din strainatate in care antibioticul este folosit in felul urmator : ziua 1, 2, 3, doza de soc antibiotic spectru larg ... pauza... zile 20, 21, 22 doza de soc, cu alt antibiotic tot cu spectru larg, idea era sa omoare Clamidya... dar intrebarea mea era daca stie cineva ziua exacta cand se inmulteste Clamidya incat sa cada tratamentul pe acea zi si sa o distruga... daca Clamydia se inmultea in zilele de pauza (4,5,6,7,8,...18,20).
O alta varianta destul de frecventa : 5 zile tratament, 2 pauza pt intarirea organismului, 5 tratament, 2 pauza, etc timp de 1 luna ... daca Clamidya se inmulteste in zilele de pauza (cele 2 zile) in care se face intarirea... esec.
Cati columbofili cunosc cum se manifesta porumbeii cand este distrusa Candida si Clamidya sa stie ca se pot oprii din tratament... cati columbofili urmaresc daca organismul incepe sa lucreze impotriva problei la care intervenim ...
Eu sunt de parere ca majoritatea ne prea "jucam" cu antibioticele.
Daca am facut o referire am facut mai mult pentru concursurile cu distanta lunga, la scurte este altceva dar nu sunt inclinatia mea sa pomenesc despre.
Gata, am hazardat :))
(activia)

Szabó Zoltán spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Nu vand produse naturiste, sa fim seriosi :))
Da drogul pomenit.. se fac spalaturile pt curatarea organismului tot cu plante...dar nu stiu din ce este facut exact acel drog, nici nu am cautat sa stiu pentru ca este ceva care ma depaseste. Dar oricum intentia era sa scot in evidenta ca,este mult mai grav decat antibioticele...si remediu pana la urma tot pe plante se face, nu mai trebuie neaparat sa se recurga la un tratament cu tablete pt o viata. Am scos in evidenta ca pana la urma tot caile naturiste inving, daca nu este vorba de un caz foarte grav,etc.
Foarte bine ca sunteti doctor, un lucru imbucurator, poate aveti vointa sa detaliati la ce am scris mai sus spre final ... cum ne dam seama ca am distrus Candida, Clamidya , atunci cand facem tratament ?
Aplicand un tratament si sa avem o idee cand am putea sa ne oprim pt cei care prefera sa faca tratament indelungat, cand unele indicii defapt ne pot ajuta sa ne oprim mai repede cu tratamentul.
In rest daca doriti sa combateti ceva la ce am scris chiar va rog nu e suparare, doar este optiunea MESAJE si acesta este motivul pentru care o folosim, sa scriem si sa citim.

(activia)

Szabó Zoltán spunea...

Dl. Activia: nu ştiu ce meserie aveţi, de unde luaţi informaţile, însă, dacă nu aţi aflat până-n prezent eu sunt medic vetrinar. Este drept că nu sunt la curent cu absolut toate noutăţile în domeniu, dar totuşi mai ştiu câte ceva şi eu.
Cu o parte dintre cele scrise de Dvs. sunt întru totul de acord, însă sunt şi multe lucruri hazardate, ca să folosesc limbajul dumniatalei. Cel puţin acolo cu antibiorezistenţă ...... va-ţi încurcat borcanele tare de tot. Şi nici efectele nocive a consumului de droguri, dintre care mulţi sunt preparate din plante, deci aproape că sunt naturiste, nu se transmit genetic, în schimb predispoziţia individului de a deveni dependent de ele şi nu numai este derminat genetic.

Un lucru este cert, văd că credeţi în orientări naturiste fără nici o rezervă.
Eu însă susţin că adaevărul se află la mijloc.
Lucrurile cu adevărat valoroase nu cer atâta reclamă cât se face pt. produse naturiste.

Oricum, mulţumesc (sincer) frumos pt. colaboarare, chiar dacă nu sunt de acord cu toate, mai învăţ şi eu.

Anonim spunea...

Astazi va trimit un link unde puteti vedea explicati despre modificari de ADN si urmarile cu referire la mutatii genetice. Va lamuriti singur despre ce spun oameni de specialitate... aceleasi urmari le produc si sinteticele cand organismul le primeste frecvent. Un produs pentru care sa luat premiu International, facut in scopul de a sa spunem fixa ("lucra") la ADN.

Intreb sa va aud parerea : ce a-ti prefera un tratament pentru o viata folosind tablete sau un tratament pentru o perioada (de 6 luni si pana la 2 ani) cu o fiertura pe baza de plante ? Narcomanii fac copii cu sechele ! Deci apar mutati genetice care se transmit, indiferent daca sunt sub tratament sau au trecut de faza tratamentului.

Szabó Zoltán spunea...

Vedeţi că am şters ultimul comintariu de al meu şi am republicat adăugând o frază.

Din păcate nu vă pot servi cu informaţia referitoare la momentul când ne putem opri cu tratamentul contra Clamidy. Nu ştiu nici eu, adică ştiu ca şi Dvs. Probabil ar fi posibil determinarea momentului înmulţirii a clamidyilor în laborator, dar asta nu ne este la îndemână. De aceea fac şi eu tratamente de 20-30 de zile.

Referitor la Candida, fiind vorba de o ciupercă, nu putem distruge cu antibiotice. Din contră, distrugând microflora bacteriană din organism cu antibiotice, oferim posibilitate miceţilor de a înmulţii în exces. Pentru distrugerea lor se folosesc produse antimicotice, dar până-n prezent eu nu am avut, sau nu am observat, probleme cu ei. De obicei echilibrul se restabileşte şi singur (bacetri / ciuperci), după terminarea administrării antibioticelor.

Nu mă supără, ba din contră, comentariile pertinente (şi a Dvs în general sunt aşa), mă bucur pt. ele şi învăţi lucruri noi, dar să nu insistaţi la anumite lucruri, că nu îmi place spălarea de creier.

Szabó Zoltán spunea...

Întrebarea fiind retorică, cred că de fapt nu aşteptaţi un răspuns ea.

Referitor la mutaţii genetice, este clar că se produc în mod continuu. Numai că decât o ff mică parte dintre ele vor să apară în realitate. Majoritatea fiind aşa de dăunătoare ca moare în stadiul incipient a dezvoltării.
Însă nu toate malformaţiile înnăscute sunt datorate mutaţiilor genetice! Cele produse sub acţiunea anumitor substanţe chimice, medicamente, nu sunt decât tulburări de dezvoltare embrionare (numite şi fenocopii, dacă nu mă înşel), care deşi sunt foarte dăunătoare şi grave, dar nu se transmit genetic.
Cel mai cunoscut accident de acest gen a fost cel cu Thalidomina din anii 1960, când s-au născut copii cu diferite malformaţii (fără membre ect.), care însă nu se transmitea genetic.
Referitor copiile mamelor dependente de droguri, se nasc cu dependenţă, care însă nu se transmite genetic. În schimb faptul că mama, sau tatăl lor era dependentă înseamnă că era predispusă ea, sau / şi el la faptul de a deveni dependent, ceea ce deja se transmite gentic. Deci nu este ceva nou apărut, ci ceva deja moştenit de la bunici şi străbunicii lor.
Posibil că greşesc, dar aşa ştiu eu că este.

Anonim spunea...

La Candida a-ti raspuns bine, a fost intrebare capcana.Nu cred sa va suparati, vroiam sa aud parerea Dvs. pentru ca munciti in domeniu. In schimb din tot ce stiu eu pana in prezent cel mai bun remediu se face pe cale naturista, altfel aproape deloc nu se poate ajunge la acel echilibru de 85% al bacterilor benefice.

Voi scrie ceva legat de Clamidya si Candida din ce am observat eu live in practica.
Cu ceva timp in urma fiind iarna un amic ma intreaba ce tratament cu spectru larg cred eu ca ar fi bine sa faca la porumbei, explicandu-mi ca a efectuat de ceva timp deparazitarea la porumbei.
Am spus parerea mea si am recomandat un antibiotic pentru un tratament de 10 zile, in 5 prize/zi (3 prize in apa si 2 prize pe mancare) stiind ca alti columbofili fac acelasi tratament pentru timp de 16 zile dar, in luna Octombrie. Nu era nici luna Octombrie, nu i-am recomadat nici sa-l faca 16 zile,etc.
Dupa 4 zile de cand era inceput tratamentul imi spunea de 2-3 ori pe zi ca atat de bine nu iau aratat porumbeii niciodata, cam asta am vorbit in ziua 4,5,6,7... in ziua 8 persoana respectiva era total tulburata, se ineca la telefon :)) Vino sa vezi mi-am terminat porumbeii! Toti sunt praf!
Am plecat la el, cand am vazut porumbeii i-am zis ca ar trebuii sa se bucure cum arata atat de cazuti... l-am dat pe spate pe om, fierbea, mai era putin si spunea sa ies afara :)))
Nu am spus motivul de ce ar trebuii sa se bucure, i-am spus doar ca, o sa aiba un an bun, sa continue inca 2 zile cu antibioticu, apoi sa lucreze (insiste) la flora intestinala atata timp pana obsearva ca a reparat problema. In acel an a luat cateva cupe la banchetu National, a fost de cateva ori in primele 3 pozitii pe tara.
Cand am ajuns la el, porumbeii erau afara in plasa, aratau ca dupa o etapa grea de maraton, abatuti pareau ca dorm, nu ii deranja prezenta mea langa voliera de plasa desii eram foarte aproape, politele din scandura erau ude din cauza fecalelor (dadeau din ei ca ratele), dar lichidul era transparent curat ca apa, deci nu manifestau niste fecale sa spunem asemanatoar cand au porumbeii coccidioza, am luat mai multi porumbei in mana si TOTI aveau febra, in cavitatea bucala nu am vazut nimic suspect, etc,etc, totul parea ok la o verificare, dar prezentau 3 probleme: abatuti-cazuti, fecale lichid (apa curata), toti aveau febra. Dupa ce a terminat tratamentul a inceput sa dea iaurt de casa, lamaie si putina drojdie,primele 3 zile dimineata, apoi a continuat numai cu iaurt daca bine retin inca vreo 4-5 zile, pe urma intaritor pentru ficat.
La 2 zile dupa tratament am verificat porumbeii, nu mai prezentau febra, si aratu ca nu mai sunt atat de abatuti-cazuti, fecalele sau reparat dupa 1 saptamana.
La Candida am observat ca, folosind cate 4 plante (ceai, dar nu in apa) timp de cate 3 zile fiecare amestec, apoi alte 3 zile cu alte 4 plante, am continuat timp de 15 zile, in ziua a 15-a am observat aceleasi simptome care le-am observat la amicul meu cand au cazut si lui pasarile. In apa am dat bicarbonat de sodiu si miere de albine timp de 4 zile... ciuperca se hraneste cu zaharuri, oadata cu absorbia mierIi din apa absoarbea si bicarbonatul de sodiu, care defapt se stie ca este nr 1 in combaterea Candidei. Problema este ca Candida, nu mai reactioneaza la nimic din tot ce foloseste crescatorul daca, ofera mai mult timp de maxim 5 zile, ciuperca se obisnuieste, se acomodeaza foarte repede la orice folosim.

Anonim spunea...

...continuare

Concluzia care am dedus-o din aceste 2 lucruri observate live in ambele crescatorii, atat Candida, cat si Clamidya cand sunt distruse emana micotoxine (nu stiu exact in cazul clamidya) care sunt exact ca un 'alcool', care pur si simplu imbata porumbei, mahmuriti, de unde apare si acea stare abatuta, si la nivel intestinal apar niste reactii chiar daca a fost vorba de antibiotic sau ceai, reactii care au modificat structura fecalelor, febra in ambele cazuri a fost UN SEMN BUN, UN SEMN NECESAR. Deci in ambele cazuri observate, la nivel intestinal era foarte clar ca s-a modificat procentajul dintre bacterile benefice si cele de putrefractie. Dar in cazul Candida la mijloc fecalele erau verzui si lichidul din exterior "apa curata", lucrude care am fost prevenit dinainte si nu ma speriat. Posibil din cauza plantelor folosite fecalele prezentau culoarea verzui in mijloc, dar nu stiu exact nici in ziua de astazi. Dar pot spune ca, in ambele cazuri in anul respectiv cand am observat aceste caderi la porumbei, dupa au reusit porumbeii sa aratate mai bine ca niciodata, aproape ca nu au avut nevoie de interventie decat abia tarziu in sezon.
In momentul cand cad porumbeii, egal ca este o tulpina sau o ciuperca, pentru a distruge mai trebuie continuat tratamentul inca 2- maxim 3 zile, in momentul cand organismul cade anticorpii abia atunci sunt "turati" la maxim dar, mai dureaza putin sa poti distruge ciuperca sau tulpina respectiva,... la 48 de ore de cand au cazut porumbeii trebuie sa dispara si febra, aceasta febra incepe inca inainte cu 1-2 zile de a cadea porumbeii.
Totusi tind sa cred ca este un noroc pentru un columbofil "sa cada" exact cu tratamentul pe tulpina respectiva atunci cand ea se "inmulteste". In rest este un aproape un joc de lotto, indiferent ca se face chiar si 1 luna de tratament, asta ar insemna ca toate zilele din acea luna porumbeii trebuie sa primesca tratament cu antibiotic puternic zi de zi, etc,... ficatul devine pateu, rinichii pilaf, imunitatea va lua o pauza si va revenii mai tarziu, clar slabita. Marea problema este daca nu apare febra care da semnalul ca organismul este pus in miscare, nu facem decat sa distrugem interior din bunul mers a organismului continuand sa "pompam" antibiotic in organism.

Am dorit sa aud parerea Dvs. fiind doctor o parere era bine venita si cu siguranta mai tragem fiecare concluzii, pareri si pareri.Urmeaza astazi sa va trimit acel link asa cum am promis.
(activia)

Am trimis in 2 mesaje raspunsul, nu pot trimite intrun singur mesaj mai mult de 4.096 caractere, HTML nu accepta.

Szabó Zoltán spunea...

Nu ştiu, dacă tot pe cunoştinţele mele doriţi să le verificaţi, dar aţi scris o grămadă de lucruri nefondate. Nu ştiu ce fel de pregătire aveţi, dar văd că aţi citit destul de multe lucruri medicale, pe care reuşiţi să le amestecaţi şi să le interpretaţi greşit.
Mă scuzaţi pt. această interpretare nepoliticoasă.
Aş explica unele lucruri, dacă aş avea timp, dar ar cere prea multe cunoştinţe medicale de bază. Dacă aveţi posibilitate vă rog, în interesul Dumniatalei, să nu mai expui aceste teorii la nimeni cu pregatire medicală, nici măcare medie.
Bineânţeles, că nu toate ideile sunt eronate, pe cele naturiste aş putea chiar să şi accept (cu anumite rezrve), dar pe celălate, referitoare la febră, ficat, rinichi, anticorpi ect. nu le poţi vinde mie.
Totuşi am învăţat ceva şi din cele scrise, deci dacă nu vă plictiseşte şi aveţi timp mai trimiteţi şi alte observaţii am să încerc să filtrez pt. mine cele folositoare.

Szabó Zoltán spunea...

După ce aţi citi comentariul precedent, la cererea Dvs am să şterg, să nu vadă alţii.

Anonim spunea...

Eu NU AM CERUT SI NU V-AM RUGAT sa stergeti nici un mesaj, dar am avut mesaje sterse!
Una era sa explicati anumite lucruri sau sa spuneti ca este nefondat sau subtire, tocmai etalati Dvs. niste lucruri fondate din practica, care sa fie de un real ajutor, sunteti in domeniu si e placut pentru cine citeste sa poata studia cat mai mult. Dezbtateti probleme de real ajutor spre exemplu (despre Clamidya) ceva necesar, problema foarte frecventa cu care se confrunta foarte multi columbofili.
Eu sa fiu la inceput si sa intru pe site urmarind tratamentele care le faceti pe intreg anul, imediat ar trebuii sa ma inarmez cu o geanta si sa merg la farmacia veterinara sa i-mi asigur cele necesare, pentru ca dati acea credibilitatea la multi care va urmaresc siteul prin pregatirea care o aveti (Dr. veterinar). Nu am auzit, vazut, etc la nimeni sa foloseasca atat de multe medicamente la porumbei, imi pare rau sa va spun acest lucru, cred totusi ca se poate discuta si nu trebuie sters mesajul.

Anonim spunea...

Lasa dle sa citeasca ca doar sunt niste comentarii si nu sunt niste articole. Daca nu comentam cum invatam? Atat timp cat nu degenereaza discutia la comenturi treaba este buna.

Szabó Zoltán spunea...

Da am şters un singur mesaj a Dvs. (activia), din cauza că era aproape absolut identic cu precedentul, adică al doilea conţinea cu un singur cuvânt mai mult, deci am lăsat numai pe aceea.
De obicei şterg toate mesajele care conţin numere de telefon, adrese email, sau alte date personale, mai puţin dacă cel vizat nu mă roagă să public.

Cuvântul ,,mult", sau ,,puţin" sunt expresi subiective. În viziunea Dvs. cantitatea de medicamente folosite de mine este ff mare (mult), în schimb alţii nu vor să mă creadă că folosesc numai atât de puţin.
Ţin să vă anunţi, dacă nu aţi citit până-n prezent, că folosesc şi ceaiuri, sau mai bine zis extract de plante şi mult mai des decât medicamente, (Naturaline de 1 dată pe săptămână, la întoarcerea de la zboruri şi oţet de mere zilnic pun în apă, în afară de ziua înbarcări şi zilele când pun Naturaline) dar asta nu vi-sa părut prea mult, probabil că fiind mai naturiste.

După cum am scris mai la începutul blogului, nu îndemn pe nimeni ca să mă urmeze, nu dau sfaturi, nu fac publicitatate şi nici reclame pt. nici un fel de produse (cel puţin deocamdată).
Scriu acest blog mai ales de plăcerea mea şi las toate comentariile care nu denigrează pe nimeni, iar de aceste idei nu m-am abătut până-n prezent.
Nu am pretenţia că tot ce scriu este corec, sau ştiinţific, dar aşa fac eu, după cele mai bune cunoştinţele mele. Destul de des mai şi greşesc şi scriu şi de aceste greşeli, ca să nu mai repete şi alţi.
Ştiinţa nu stă pe loc, cea ce a fost adevărat azi, mâine poate să fe depăşită deja.
Se mai întâmplă să schimb şi părerea despre anumite lucruri (,,Numai un bou nu schimbă niciodată părerea.", după cum a spus un om celebru, dacă nu mă înşel Napoleon).

Deci vă aştept şi pe Dvs (activa) şi pe toţi cei care au ceva de spus, sau comentat.

Sararu Codrut spunea...

Apropo de otetul de mere...si eu folosesc insa le dau o singura data pe saptamana...o intrebare: otetul de mere merge pus in apa cu orice altceva(ex: antibiotice, vitamine, electroliti, proteine si orice mai exista pe piata)?

Szabó Zoltán spunea...

În cantitate folosită de mine, 10 ml / 2 litrii de apă de băut, nu cred eu să dăuneze.
Sunt anumite medicamente ex. tetraciclinele care se absoarb mai bine, deci au efect mai bun, dacă apa este uşor acidulat.

Sararu Codrut spunea...

Va multumesc frumos...o sa incerc si eu la porumbeii mei...

Anonim spunea...

In unul din com.am citit ca la recomandarea respectivului acel crescator a luat citeva cupe la nivel national.Doresc sa stiu la ce categorie, ce locuri nationale si eventual ce judet(prin simpla curiozitate de-a urmari ce concurenta este in judetul sau zona respectiva).Mutumesc

Anonim spunea...

Cum se lupta sistemul imunitar?

Cand organismele patogene (invadatorii) stimuleaza activitatea sistemului imunitar, se elibereaza o substanta numita (pirogen endogen), care trasmite un semnal creierului prin care ii comanda sa ridice temperatura – iar atunci apare FEBRA.
Cand temperatura creste peste normal au loc 3 fenomene:
- Celulele sistemului imunitar(leucocitele) devin mai eficiente – le creste capacitatea de a neutraliza micorbii.
- Creste cantitatea de interferon din corp – o categorie de proteine naturale produse de sistemul imunitar, care au actiune antivirala si anticanceroasa.
- Se impiedica dezvoltarea si inmultirea bacteriilor si virusurilor, deoarece majoritatea dintre ele nu pot supravietui si nu se pot inmulti la o temperatura crescuta peste cea normala.

Organismul isi canalizeaza resursele inspre sistemul imunitar, pentru a-l face cat mai eficient in lupta cu "invadatorii". Din acest motiv in corp apare o lipsa de vitamine , minerale si energie, in special o lipsa a vitaminei C, care este esentiala pentru sistemul imnuitar. Se poate ca organismul sa faca unele minerale indisponibile pe timpul infectei, deoarece unele bacterii care invadeaza corpul au nevoie de acele minerale pentru a supravietui. Apare si deshidratarea din cauza ca organismul elimina/pierde mult lichid apa,... se elimina toxinele din organism, fiind un proces natural de autovindecare.Corpul incearca sa elimine prin mucus diverse toxine si bacterii care au invadat corpul si tot ca auto-detoxifiere mai poate aparea diaree sau alte stari asemanatoare. Dupa cum se poate observa, febra este un mecanism de aparare si autovindecare al organismului, fara de care corpul nu ar putea face fata infectiilor. In aceste conditii putem considera ca "febra este prietena sanatatii". Din nefericire insa, majoritatea o priveasc exact pe dos, ca fiind un mare inamic al sanatatii.

(activia)

Szabó Zoltán spunea...

Pt. (activia): de această dată sunt de acord cu Dvs. Văd că aţi mai sistematizat cunoştinţele, în special cele referitoare la febră.
Urmează să mai revizuiţi şi dinamica febrei în urma tratamentului, mai exact când începe să facă efectul medicamentele.

Anonim spunea...

De ce nu o faceti Dvs.? Ca doar sunteti Dr., dezvoltati dinamica febrei.

(activia)

Si divers :
- sunt 2 moduri foarte simple si rapide de a afla daca porumbelul are febra... dezvoltati daca aveti aceasta placere.

Anonim spunea...

"Bineânţeles, că nu toate ideile sunt eronate, pe cele naturiste aş putea chiar să şi accept (cu anumite rezrve), dar pe celălate, referitoare la febră, ficat, rinichi, anticorpi ect. nu le poţi vinde mie."

Daca in fraza de mai sus "nu va poate vinde nimeni nimic" ... va rog sa dezvoltati Dvs. pentru ca eu abia astept sa aud lucruri noi. Va multumesc mult.

(activia)

Szabó Zoltán spunea...

Nu reprezintă obiectivul acestui blog detailrea anumitor noţiuni de semiologie şi fiziopatologie, fiind subiecte mult prea vaste.
Aici prefer să discut de porumbei, zboruri, întreţinere, boli şi altele strâns legate de columbofilie. Sunt ferm convins că ar plictisi pe majoritatea cititorilor şi nici mie nu mi-ar face plăcere.

Anonim spunea...

Cand exista anumite obiectii, este incantator sa apara si o motivatie, dar nu a aparut...
Va doresc mai departe idei cat mai sclipitoare si articole cat mai reusite care, sa placa persoanele care va urmaresc.
Eu va doresc o zi frumoasa.

(activia)