luni, 10 octombrie 2011

2011 otombrie II.

A trecut un an de când conduc acest blog, deci am fost nevoit să schimb titlul postărilor periodice.
Ultima postare am dedicat exclusiv construcţiei volierei, deci nu am scris nimic de porumbei. Bineânţeles cât timp am lucrat pe acoperiş am fost nevoit să-i ţin închisi (timp de 6 zile), dar imediat cum am terminat, iar i-am eliberat, ca să mai aibă timp să se înveţe cu intrarea nouă.


Deşi au o intrare deosebit de mare, după cum se vede şi în poză, foarte greu reuşesc s-o găsească, în special cei care au intrarea din partea cealaltă a acoperişului. Intenţionat nu am făcut intrare separată pentru ei, fiindcă acea parte a casei nu se vede bine din curte şi nu i-am putut observa nici când soseau din concursuri. În plus vreau să pun o antenă mare la intrarea principală şi încă trei mici la uşile compartimentelor, pentru siguranţă.



În alţi ani, de obicei deja aveam porumbeii închişi şi separaţi pe sexe în această perioadă a anului. Acum însă având mult mai mulţi porumbei şi vremea fiind prielnică, îi mai las să se bucure de libertate. Uliul porumbar face deja raiduri destul de frecvente, dar încă nu au tărie atacurile, nu am observat să fi avut succese.
Nu am schimbat încă nimic nici în alimentaţie, primesc mâncare de două ori pe zi şi la discreţie, ca să favorizez năpârlirea. Compoziţia hranei nu este cea mai bună, conţinând numai puţine boabe leguminoase, dar cred că totuşi vor reuşi să crească pene suficient de bune.

Tot în perioada trecută a avut loc şi şedinţa technicillor, care viza finalizarea (!?) RNS-ului. S-a terminat şedinţa, dar nu prea sunt publicate modificările aduse. Nu cunosc motivul, dar faţă de interesul cu care a fost aşteptat şi câte discuţii s-au purtat pe internet pe această temă, mi se pare curios liniştea.
Totuşi am reuşit să aflu câte ceva şi vă aduc la cunoştinţă şi cititorilor mei. Cât am aflat sunt numai lucruri bune, sper să fie şi introduse în RNS-ul finalizat.
  • Prima şi cea mai bună modificare, după părerea mea, este că s-a mărit necesarul de distanţă la fond la 1800 km, din trei concursuri.
  • Tot la fond, se cere minimum trei judeţe pentru organizarea concursurilor. O decizie la fel de bună ca prima.
  • S-a votat organizarea unui concurs seminaţional, iarăşi o iniţiativă bună, numai că după cum se aude, pe noi ne-au pus în grupă cu judeţele Buzău şi Prahova, ceea ce nu mi se pare corect faţă de aceste judeţe, porumbeii lor având de trecut peste Carpaţi, când ale noastre deja sunt acasă. Încă o problemă este şi faptul că aceste judeţe nu sunt printre cei cu tradiţie în zborurile de maraton, deci nu ştiu dacă vor fi suficienţi doritori de participare. Conform celor auzite la seminaţionalul din zona noastră ar participa cinci judeţe: Ph, Bz, Bv, Cv, şi Hr, iar eu nu prea văd mare schimbare faţă de vechea grupare a 3 la zonele de maraton, unde eram tot cinci judeţe. Nu cunosc compoziţia zonelor învecinate, dar nu pot să cred că sunt formate tot din cinci judeţe. Nu înţeleg cum se mai pot numi seminaţional un asemenea concurs?
  • Au rămas zonele de maraton neschimbate, deci noi am rămas cum am fost, fără prea mari speranţe de a organiza concursuri cu participanţi numeroşi la această categorie.
  • S-a introdus o nouă categorie numit Maraton extrem, care cere două concursuri de peste 1000 de km. Din păcate la această categorie eu nu prea am nici o şansă, (deşi unui crescător din Arad îi era frică că eu am să triumfez  la această categorie) fiindcă după cum se pare, noi nu vom avea decât Berlinul peste 1000 km, seminaţionalul fiind propus să fie organizat de la Praga.
  • Concursul naţional va rămâne Berlinul.
  • Se pare că şi la cat. 100-400 s-a mărit necesarul total de km la 1000. Nu mă interesează aecastă categorie, dar cred că a fost inutilă această modificare, ba din contră, putea să scadă.

Dintre iniţiativele bune parcă nu au fost votate:
  • separarea categoriilor
  • nu vor fi posibile de planificat pe an şi pe asociaţie numai câte două concursuri derby, una cu maturi şi una cu pui.
Ar fi fost bine să fie şi aceste modificări aprobate, dar nu se poate chiar tot.

Şi toate cele descrise mai sus, plus planul de zbor pe 2012 vor rămâne definitive timp de patru ani.

Tare mult mi-ar place să fie aşa, dar sincer să fiu sunt sceptic în această privinţă.
Poate mai sunt şi alte modificări, dar eu am cunoştinţe numai  de cele amintite mai sus.

La această adresă se pot găsi toate modificările:  http://www.columbofil.net/stiri/?p=2475

8 comentarii:

Anonim spunea...

Asta imi place pe acest blog fiinca sinteti sincer dl.Szabo stiti sa spuneti faptele asa cum sint bune,rele,avantaj,dezvantaj ce se propune ,ce se voteaza si ce se publica si tipareste.Asta este si asa a fost si...va fi.Daca am auzit bine,eu sa anulat orice protocol din anul 2011.De ce oare?? Poate si erau protocoale cu ceva probleme teoretice ca practice mai greu de pus in practica sanctiunile.Ma intreb de ce:Cei de la Olt care au zburat cu U.C.P. nu pot 3 anii zbura la F.C.P.R.(daca am inteles eu bine).De ce oare? .Fiinca oricum zona de sud nu sa respectat protocolul.Deci... cit de corecta este federatia in privinta acestor domnii.Greu de spus........va doresc o zi buna dl.Szabo.

Andrei spunea...

Va intrebam pe alt topic despre tigla pe care o aveti. Acum vad ca este Bramac dar din aceea cu asperitati. Am si eu tot Bramac dar fara asperitati si porumbeii cam aluneca, desi panta acoperisului este ceva mai lina decat la Dvs. Sincer sa fiu nu-mi place sa-i vad cum aluneca dar pe de alta parte cred ca disconfortul ii va face sa stea mai mult pe cotet si mai putin pe casa. Problema este ca de pe casa au vizibilitate mai mare cand vine domnul uliu. Complicat.

Banuiesc ca Dvs. ati ales tigla cu asperitati special pentru porumbei. Vad ca a crescut si muschi pe ea. Tigla mea este noua si fara asperitati dar tot Bramac deci din beton este. O deveni mai aspra cu timpul daca o ploua, ingheata, etc? Cred ca intrebarea mea este ciudata, cand toata lumea vrea tigla alunecoasa sa nu stea praful, muschiul, etc. Dar ma intereseaza bunastarea porumbeilor.

Referitor la voliera pe care ati facut-o in fata intrarii - mi-e teama de problemele pe care le veti avea atunci cand porumbeii sunt alergati de rapitoare si vin in viteza... de regula nu prea se mai uita la detalii. Eu am gardul cu panouri ca ale Dvs. si chiar azi mi s-a infipt un porumbel in gard, fiind alergat de uliu. Deci jumatate de porumbel era in partea cealalta a gardului!!! Nu inteleg cum a intrat, corpul lui fiind putin mai lat decat fanta dintre 2 bare de gard!!! Se zbatea si m-am dus cu gandul sa-i curm suferinta dar am vazut ca nu are sange pe cioc si l-am dus in cusca. Spre surprinderea mea, a mancat si a zburat in boxa lui (cu greu). Schioapata si este trist, daca nu o avea leziuni interne poate scapa. Are sange pe un picior si burta dar cred ca e de la uliu. Urmaresc sa-mi acopar gardul cu ceva (idei?) sau sa pun gard viu in fata lui. La Dvs. nu stiu ce solutie ar fi, cel mai probabil sa opacizati orizontalele, lasand doar acoperisul din panou de gard.

Szabó Zoltán spunea...

Nu am ales tigla special pt porumbei, am ales din cauza ca nu aluneca si tine zapada pe acoperis. Mie-m place cand cresc muschi pe tigla.
Initial m-am gandit si la ranirea porumbeilor lovind de gratar, dar nu am gasit alta solutie. Au trecut porumbeii deja prim faza atacului de uliu, nu chiar proprui-zis, dar s-au speriat de uliu si nu s-a lovit nici unu prea tare de gratar. Cred ca nu au viteza suficienta in distanta acea scurta, ca sa se raneasca mortal. Acum, dupa cat am observat, deja nu se mai repeda de gratar, ci intra in cotet, sau cauta sa se ascunda intr-un colt.

zoli weisz spunea...

F. frumos

zoli weisz spunea...

Buna seara d-le Szabo(Jo estet). Avand in vedere experienta dumneavoastra in columbofilie as vrea si eu daca se poate sa va cer parerea in legatura cu construirea unei voliere. M-am interesat putin in legatura cu acest subiect insa parerile columbofililor sunt foarte contradictorii, de exemplu am citit pe pagina d-lui Deer Adalbert ca o crescatorie buna trebuie sa fie deschisa in fata(cu plasa de sarma) la alti crescatori din zona mea (Oradea) am observat si mi-au spus ca, curentii puternici de aer afecteaza sanatatea porumbeilor(de exemplu Peto Janos), deci care are dreptate?
Eu am fost plecat trei ani in Germania si acum o luna am revenit in tara si am terminat de construit casa mea, si acum as dori sami fac o voliera pentru matca si pui. Numai anul urmator vreua sami aduc porumbeii in noua crescatorie, deoarece in martie trebuie sa ma intorc in Germania pentru 3 luni,porumbeii mei fiind in prezent la fratele meu in Satu Mare,insa anul viitor nu mai vreau sa pierd vremea cu construirea crescatoriei ci sa pot sa aduc direct porumbeii.
Aceasta crescatorie m-am gandit sa-l fac de 4m lungime x 2,5m latime x 2,5m inaltime si s-o impart in doua. In compartimentul de matca vreau sa costruiesc 15 boxe(deoarece am 15 perechi de porumbei), de urmatoarele dimensiuni: 66cm lungime x 40cm latime x 40cm inaltime. Iar pentru pui vreau sa construiesc doar odihnitori.
Crescatoria vreau s-o construiesc pe piciare(podita) iar ca materiala m-am gandit sa folosesc OSB-ul pentru pereti si scandura pentru podea, iar acoperisul vreau sa-l fac din placi ondulate bituminoase.
Bineinteles crescatoria o sa fie orientata spre sud, si in tavan o sa am aerisire(asta am observat ca ii cam la fel la toti crescatorii pe care i- am vizitat).
Daca sunteti amabil asi vrea sami spuneti parerea despre planurile mele de crescatorie, si daca mai trebuie sa fiu atent si la alte aspecte pentru a avea o crescatorie functionala si prielnica cresterii, in conditii optime, a porumbeilor voiajori.
Va multumesc!

Szabó Zoltán spunea...

Dl. Weisz Zoli: eu cred ca asa cum ati planificat crescatoria este in genereal bine. Eu as face mai mare, de 7-8 m lungime, cu mai multe compartimente, dar asta depinde de spatiul disponibil de numarul porumbeilor pe care doriti sa tineti si nu in ultimul rand de bani pe care ati propus sa investiti. OSB-ul si scandura sunt bune. Pe jos este mai usor de curatat placile asemanatoare cu OSB facut din rumegus, la noi se numeste pal (pal lemez), dar scandura de brad este mai bun, se usuca mai repede. Mai nou am vazut si gratar pe jos, care este comod pt. columbofil, dar neperferat de porumbei.
Totusi cred ca inaltimea de 2,5 m este prea mare, adica ma refer la faptul ca nu veti putea prinde usor porumbeii, deci tavanul (facut din plasa de sarma) sa nu fie mai inalt de 1,8-1,9 m. in functie de inaltimea Dvs.
Eu sunt de parere ca adapostul porumbeilor este bine sa aiba patru pereti, dar sa aiba aerisire buna, deci o perete pe care sunt amplasate usile de intrare sa aiba o deschidere putin mai larga, fara sa fie numai din sarma. In cazul dvs. de exemplu doi sau trei usi, (sau putem spune si ferestre) pe compartiment, de cate 0,75-1 x 0,4 - 0,5 m. Aceste deschideri poate sa fie numai din plasa de sarma.
Bineanteles ca sunt binevenite si celelate posibilitati de aerisire. Pe peretel din fata, la o inaltime de 7-10 cm de pe pardosea, aproape pe toate lungimea cescatoriei sa fie o deschidere de cc 5-10 cm inaltime, unde intra aerul curat si iese praful, plus tavanul unde se elimina aerul viciat. Aceste guri de aerisire sa aiba plasa de sarma cu ochiuri marunte!
Inaltimea boxelor sa fie egale, asa cum ati scris de 30-40 cm, iar randul de jos de o inaltime de 25-30-40 cm sa fie liber pt. captarea fulgilor si a prafului.
Mentionez ca eu nu am toate aceste conditii, neavand posibilitate. De aceea caut sa tin porumbei mai putini si sa fac curatenie zilnic.
Am vazut si adaposturi cu trei pereti, cu porumbei sanatosi si cu rezultate, dar am observat ca porumbeii mei cauta mai ales iarna, locuri mai retrase, mai caldute, desi am cotetul destul de inchis, deci inseamna ca ii place mai mult acolo.
Sunt si alte posibilitati mai moderne, cu benzi de cauciuc pt eliminarea gainatului ect., de care nu pot vorbi, neavand experienta in domeniu.

zoli weisz spunea...

Va multumesc pentru sfaturi!
Am uitat sa specific ca aceasta crescatorie o sa aibe doar doua compartimente, un compartiment de matca si un compartiment pentru pui. Apoi anul viitor in toamna vreau sa mai construiesc o crescatorie pentru lotul de zbor, de urmatoarele dimensiuni: 5m lungime x 2,5m latime x 2,5m inaltime. Deoarece vreau sa concurez la vaduvie aceasta crescatorie o sa fie impartita astfel: un compartiment de 3x2,5x2,5 pentru masculii vaduvi si un compartiment de 2x2,5x2,5 pentru femelele vaduve. Deci in total cele doua crescatorii vor avea 9m lungime si 2,5m latime si vor fi 4 compartimente, doua pentru lotul de zbor, un compartiment pentru matca si inca un compartiment pentru pui. Insa neavand suficient timp liber, pentru ca mai am de lucru la casa mea, vreau sa pregatesc doar prima parte a crescatoriei pentru matca si pui, ca sa fie pregatita cand ma intorc din germania in iunie pentru matca si sa am unde pune puii scosi pana toamna. Apoi vreau sa selectez puii la concursuri, si pana iarna urmatoare o sa termin si compartimentele viitorului lot de zbor.
Inaltimea interioara a compartimentelor o sa fie de 2m iar diferenta de 0,5m o sa fie suprainaltarea necesara aerisirii.
Mai am o nelamurire vizavii de dimensiunea boxelor, credeti ca sunt suficienti 35 de cm pentru inaltimea lor sau mai bine ar fii 40cm?
Pacat ca nu locuiesc mai aproape de d-ra, deoarece mi-ar prinde bine niste sfaturi de la un columbofil cu atata experienta.
Mai ales ca am observat ca sunteti un columbofil profilat mai ales pe concursurile de maraton, ceea ce ma intereseaza si pe mine mai mult.
Poate odata o sa am drum in directia d-ra, si o sa va vizitez daca o sa-mi permiteti.
Pentru columbofilii incepatori ar fi mult mai usor sa porneasca la drum in acest sport daca ar avea un "mentor" cu experienta, insa din pacate am observat ca marea majoritate a columbofililor cu experienta sunt interesati doar de bani, noroc ca mai sunt cativa columbofili, ca si dumneavoastra, care sunt si OAMENI nu doar columbofili.
Asi mai avea o serie intreaga de intrebari si in legatura cu alte aspecte ale columbofiliei cum ar fi:achizitionarea porumbeilor, tratamentele necesare si ingrijirea in general a porumbeilor. Daca aveti timp intrati pe pagina mea de sunphoto: zoliweisz.sunphoto.ro si poate imi spuneti ce parere aveti despre porumbeii mei cu care vreau sa incep.
Oricum va multumesc pentru sfaturile primite si scuzati-ma daca v-am deranjat prea mult.

Szabó Zoltán spunea...

Dl. weisz zoli: Referitor la dimensiunile boxelor, in compartimentul de prasila este bine sa fie mai inalte 40-50 cm, dar in cel pt. zbor ajunge si de 35 cm (asa am si eu).
Daca ai drum prin jud. Harghita poti sa ma vizitez oricand.