vineri, 28 octombrie 2011

Obsevaţii personale 23

Pe vremuri noroase, cu ceaţă sau cu ploi dese, de obicei atacul răpitorilor este şi mai rar, dar şi mai puţin eficient.

Fotografia a fost preluată de undeva de pe net, sper să nu să supără autorul.

 Nu este o regulă 100%, fiindcă de fapt păsările răpitoare trebuie să mănânce şi în acele perioade cu vizibilitate mai redusă, dar arma lor principală constând în primul rând în atacurile fulgerătoare făcute de la distanţe foarte mari şi prin surprindere, iar vizibilitatea redusă nu îi avantajează în această direcţie, porumbeii au mai multe şanse să scape decât în zilele însorite.

11 comentarii:

Zoli Weisz spunea...

Buna seara d-le Szabo. S-ar putea sa fie asa in zona dvs. dar la mine(Satu Mare, Oradea) am observat chiar contrariul, am observat mult mai multe atacuri in zilele inorate decat in zilele frumoase, si de obicei mult mai multe dimineata devreme sau seara chiar inainte sa se intunece,in conditii de vizibilitate destul de reduse.
Vreau sa specific ca la mine ataca doar uliul porumbar(fiind zona de campie), poate in cazul dvs, este vorba despre soimul calator si din aceasta cauza difera momentul atacurilor fata de zona mea.
Cu toate ca sunt dusmanii nr 1 al porumbeilor si mi-au prins multi porumbei care mi-au fost foarte dragi, eu am fost tot timpul si sunt si acum fascinat de aceste pasari maiestuoase. Din cate stiu eu soimul calator ataca doar porumbeii in zbor, ma refer la porumbeii sau stolul de porumbei care zboara la o oarecare inaltime iar spre deosebire de acesta uliul porumbar ataca si porumbeii de pe jos sau de pe casa. Cele 2 pasari rapitoare au tactici diferite: soimul, cum ati descris si dvs., ataca de la altitdini mari si uneori urmareste prada pe distante foarte mari pana acestea obosesc, insa la mine uliul a atacat aproape de fiecare data din ambuscada. Am observat ca uliul statea la panda la vreo 200-300m intr-un pom sau copac mai inalt si cand porumbeii nu erau atenti acesta incepea atacul, insa zbura aproape de pamant(cca 1m), printre copaci sau case, pentru a nu fi observat de porumbei, iar cand era deja aproape se ridica fulgerator deasupra porumbeilor si astfel ii lua prin surprindere.
La mine uliul prinde de obicei puii care intra in crescatorie de obicei mai tarziu, seara inainte sa se intunece. De cateva ori am observat uliul cum ataca turturicile din livada in semiintuneric, dupa ce acestea se pregatesc "de somn".
Deci dupa parerea mea soimul ataca mai des in zilele insorite, cum ati descris si dvs, deorece metoda de atac al acestuia fiind favorizat de vizibilitate mai buna, insa uliul porumbar,dupa observatiile mele cel putin, are mai mult succes cand vizibilitatea este mai scazuta si nu poate fi observat de prada asa usor.
Insa frecventa atacurilor am observat ca difera de la an la an, in anii trecuti am avut probleme doar iarna(din noiembrie pana-n aprilie) insa anul acesta uliul "m-a vizitat" tot anul, chiar si vara.
Un crescator mai in varsta mi-a spus ca probabil au avut cuib undeva in apropiere, si din aceasta cauza am avut probleme tot anul.
Eu stiu bine cat de dureros este cand pierdem cate un porumbel, insa parerea mea este ca trebuie sa lasam ca natura sa-si faca treaba.
Anul viitor cred ca o sa am mari " meciuri " cu nenea uliul,cand ma mut in casa mea noua, deoarece aceasta se afla la 100 de metri de padure.
Imi place foarte mult fotografia!!! Super!!!
D-le Szabo va doresc noapte buna si multa sanatate, ca sa puteti sa mai scrieti multe articole cel putin la fel de interesante ca si acesta!!!

Szabó Zoltán spunea...

Cat priveste ,,metoda de lucru" a soimului si uliul porumbar, sunt de acord cu Dvs.
In schimb am citi si am si observat ca uliul porumbar de obicei nu este in stare sa prinda porumbelul voiajor, dar nici gutanii, numai cand reuseste sa atace prin surprindere, cel mai frecvent din picaj.
Am vazut si eu cazuri cand pandeste porumbeii si vine pe jos, dupa obstacole, fiind deosebit de eficace si atunci. Insa si pentru aceasta are nevoie de o vizibilitate destul de buna.
Diferenta de pareri apare, cred eu, din faptul ca eu tin porumbeii inchisi in timpul ierni si nici toamna tarziu, sau in prima parte a primaveri nu le dau drumul. Majoritatea zilelor cu vizibiltate scazuta cade tocmai pe aceasta perioada a anului, si fiindca si in acele zile trebuie sa manance Dl. ului.
De obicei prefera sa atace pe porumbei care zboara!! De multe ori am observat ca gutanii cum obsearva atacul se lasa jos pe acoperis si raman nemiscate, iar uliul alearga pe voiajorii mei, care zboara, si faptul ca tinteste pe aceia care ese din stol, nici nu mai zic.
O alta tactica de evitare a gutanilor, este ca nu zboara in stol bine conturat cand ataca uluil. Se raspandesc, si zboara aiurea si se pare ca nici macar nu se grabesc.
Eu tot ce se pierde de acasa pun pe seama pasarilor rapitoare. Am avut ani cand am pierdut numai 1 (!) singur porumbel, iar alta data 17-20. Uliul find o pasare cu un anumit teritoriu de vanatoare, cred eu, ca in anii cu pierderi mai mici am avut in zona o pasare care prindea mai mult pui de iepuri, fazani ect. si aparea teritoriul de celalati ulii, care probabil prindea si porumbeii daca avea acces in zona.
O alta observatie interesanta este ca dupa inceperea sezonului de concursuri pierderile de acasa scad simtitor, iar in timpul veri aproape ca nu se pierd de loc porumbei de acsa. Explicatia probabila este ca pe langa puii de pasari salbatice, cel mai usor poate sa prinda porumbeii rataciti si obositi de la concursuri. Cum se termina zborurile, pierderile iar incep sa se intensifice.

Zoli Weisz spunea...

De obicei si la mine uliul ataca numai in timpul iernii, dar anul acesta nu stiu ce sa intamplat de am avut cel putin doua atacuri in fiecare saptamana si vara. Interesant este ca din august si pana acum nu mi-a mai disparut nici un porumbel de acasa, insa din mai pana-n august uliul mi-a prins de acasa cel putin 10 porumbei, din care 4 adulti, care au participat in anii trecuti si la concursuri, si restul pui.Si vreau sa specific ca la mine porumbeii sunt lasati afara si acum aproape in fiecare zi.
Eu zic ca am totusi noroc, fata de alti crescatori, l-am cunoscut de exemplu anul acesta in Germania pe domnul Werner Liep, un mare columbofil din Munchen,cu porumbei foarte valorosi, care mi-a spus ca el trebuie sa-si lase cel putin 100de pui, daca vrea sa ajunga la concursurile cu puii la un efectiv de 50 de pui.Insa la el ataca soimul calator, soimii mai bine zis, pt. ca mi-a zis ca de multe ori ataca un grup de 2-3 soimi deodata. El sta la marginea unei paduri, insa soimii ataca mai des dinspre oras, fiind in apropiere niste cladiri foarte inalte cu 20-30 de etaje de unde soimii isi urmaresc prada. Toate astea in conditiile in care la el porumbeii din septembrie pana-n aprilie sunt inchisi.
Insa cele mai mari probleme la dansul sunt in timpul concursurilor, mai precis cand se intorc porumbeii de la concursuri obositi, si nu mai apuca, de multe ori, sa mai intre in crescatorie. Dansul mi-a povestit ca a pierdut in asa fel de-a lungul carierei de columbofil(de 25 de ani) cel putin 10 porumbei campioni, DOAR CAMPIONI (care nu trebuie sa va zic cat valorau), pe langa zecile sau sutele de alte pasari care nu au apucat sa ajunga campioni.
Dansul are chiar o voliera speciala unde tine porumbeii mai valorosi care sau intors de la concursuri raniti de soimi. Cand eu l-am vizitat, in august, avea in acest compartiment 12 porumbei, din care 4-5 exemplare cu palmares serios in concursuri(de 4-5 ani), cumva spre "norocul meu" deoarece din aceste pasari dansul mi-a facut cadou 3 exemplare deosebite, care nu mai pot participa nici odata la concursuri , insa la mine in crescatorie pot fi deosebit de utili la matca.
Deci si in aceste conditii se poate face performanta, insa este putin mai greu, mai ales financiar, deoarece trebuie sa cresti mult mai multi porumbei, ca sa-ti ramana cativa cu care sa ajungi sa concurezi. Din aceasta cauza dansul are 50 de perechi la matca, si vreo 100 de porumbei in lotul de zbor. are nevoie de multi porumbei la matca pentru a scoate din primele serii peste 100 de pui. Bine, acolo se poate sa cresti asa de multi porumbei in cele mai bune conditii fiind altele situatiile materiale!
La inceput nu intelegeam din ce cauza sunt asa multe pasari rapitoare acolo,apoi mi-a explicat dansul, care cunoaste destul de bine Romania, ca in Germania pasarile rapitoare sunt ocrotite de lege, si nu doar "pe hartie "ca si in Romania ci pe bune!
Va doresc o zi buna, si sa aveti parte de cat mai putine pasari rapitoare in sezonul urmator!

Szabó Zoltán spunea...

Pasarile rapitoare si aici sunt ocrotiti de lege, si nu numai pe hartie!
Cunosc columbofil care a avut o condamnare de 6 luni din cauza ca a prins cateva ulii porumbar.
Bine, nu sunt cazuri numeroase, dar sunt.

lolik2001 spunea...

sa traiti!am avut o femela bolnava ce am sacrificato,dar iam facut si disectie.avea un lob al ficatului plin cu niste noduli de marimea unui bob de grau.ce boala poate sa fie???mentionez ca femela avea 10 ani,nu iam facut nici un fel de tratament,leam dat doar un sirop de catina.va rog mult sa nu ocoliti mesajul.multumesc ,multa sanatate!

Szabó Zoltán spunea...

Pt. lolik2001: posibil sa fi avut tuberculoza viscerala.
La sectiune nodulii respectiv ce fel de continut a avut? In caz de tuberculoza au un continut cazeos. Poti citi mai mult de tuberculoza pe pagina Boli.

lolik2001 spunea...

sa traiti!multumesc mult.nu am sectionat acei noduli recunosc.dar vad ca poate sa fie si tricomonoza.un lucru am invatat din treaba asta,nu prea se merita sa tratezi,de cele mai multe ori ajungi tot la sacrificarea porumbelului.acum nu am folosit tratamente,dar de multe ori am consumat tratamente peste tratamente,nervi si tot la sacrificare am ajuns.cate odata se intampla sa se inbolnaveasca cate un favorit,tare e greu sa iei cate o decizie din asta ,,sa sacrifici'',dar asta e...

lolik2001 spunea...

sa traiti!mai am o intrebare:de ce cel mai des se inbolnavesc femelele si acestea sunt de la matca???mentionez ca grit folosesc mai mult caramida.e posibil sasi piarda imunitatea,sa devina vulnerabile dupa ce depun ouale????

Szabó Zoltán spunea...

De obicei femelele in se inbatranesc mai repede. Alta explicatie nu gasesc si trebuie sa recunosc ca nu am convingerea ca e cea mai buna.

porumbei.ro spunea...

Din observatiile mele atacurile se intensifica in functie de temperatura (cu cat e mai frig cu atat ataca mai rau). In rest, ataca la fel de bine pe soare sau pe nor. Soimul mult mai periculos. Uliul devine periculos in momentul in care porumbeii nu au vizibilitate si ii ia din scurt. Ii admir inteligenta... chiar ieri am avut un atac de uliu de sus (de regula vine pe jos in ambuscada). Am vazut porumbeii cum se intorc busc si pleaca sfaraind si dupa 2 secunde aud de undeva de sus un vajait puternic si apoi o umbra picand dinspre soare dupa ei pana i-a ajuns. N-a luat insa nimic pentru ca porumbeii zboara afara zilnic si sunt in forma, nu se despart si tin stol strans drept inainte cu viteza incredibila. Mi-a placut inteligenta uliului, sa vina dinspre soare pentru a nu fi vazut decat tarziu...

Este tare interesant acest razboi al lor pentru ca fiecare parte se perfectioneaza invatand noi strategii. De exemplu porumbeii invata ca la soim nu trebuie sa urce ci sa zboare cat mai jos, iar la uliu trebuie sa urce si sa plece intins in loc sa faca zigzag sau curbe pe loc.

Szabó Zoltán spunea...

Sunt de acord, pe ger si pe vreme senin, este cel mai periculos atacul uliului porumbar.