miercuri, 16 noiembrie 2011

Categorii de distanţe

Este interesant subiectul referitor la categoria de zbor a porumbeilor.
In mod sigur vor fi mulţi care vor să mă contrazică, ba chiar şi unii care se vor supăra, dar totuşi ţin să dezbat un pic mai mult. În plus doresc să şi exemplific cu câteva rezultate reale, luate din anul 2010.
În mod sigur sunt porumbei ,,vitezişti”, fondişti, maratonişti, dar diferenta între ei nu se reflectă în viteza cu care se întorc, pentru că la majoritatea concursurilor, viteza primilor porumbei este aproximativ aceaşi, indiferent de distanţă. Pt. exemplificare vă prezint rezultatul de la trei concursuri diferite, luate oarecum la întâmplare. Zic ,,oarecum”, fiindcă am luat concursurile de viteză de la Prahova, ei fiind cei mai buni vitezişti şi demifondişti, un cuncurs de fond tot de la Prahova, si două concursuri de maraton din zona Moldovei, ei fiind cei mai buni maratonişti in 2010 (cel puţin după aprecierile mele).


26.04.2010 – Medias
1 CRACIUN IONUT PH1901 1179.93
2 POPA ION. PH9752 1143.66
3 BADEA CIPRIAN PH169 1140.36
15.05.2010 – Suplacu
1 GIRBACEA FLORIN PH385 1148.58
2 GIRBACEA FLORIN PH385 1137.55
3 SUCHIU + PESCARUPH9665 1124.21
12.06.2010 – Valea lui mihai
1 BREBEANU JAC PH793 1135.74
2 RADU CORNEL PH100 1135.31
3 CORNEANU & BUCATARU PH306 1133.94
26.06.2010 – Varşovia
1 SERBAN GHEORGHE VS86 1254.02
2 CHIRILA MIHAI BL106 1248.32
TABARA MARIAN+OBREJA VS37 1200.71
01.08.2010 – Varsovia 3
1 CRALEA VIRGILIU TL4 1130.55
2 LAZAR PARASCHIVTL2 1120.53
3 MARDARE GEORGE BL78 1078.50

Intenţionat nu am luat concursurile de maraton a zonei 1 din 2011 (Leipzig, 25.VI.2011) , fiind concursuri cu viteze deosebit de mari, necaracteristice pentru nici o categorie.
După cum se vede, vitezele primilor porumbei sunt aproximativ egale, deci nu se poate vorbi de porumbei vitezişti, mai degrabă de porumbei de distanţă scurtă, medii, cu fondul si maratonul sunt de acord.
Într-adevăr viteza medie a concursurilor, la cele scurte de obicei este mai mare ca la cele de maraton, dar acest lucru este datorat, după părerea mea, dificultăţii concursurilor şi în special a faptului că de la maraton foarte mulţi porumbei sosesc a doua, sau chiar a treia zi. În schimb sunt şi concursuri de fond şi de maraton cu viteze medii mari şi concursuri de viteză cu viteze medii mici.
Totuşi care este diferenţa, de ce porumbeii maratonişti sosesc mai târziu de la zborurile scurte, dacă ştiu să zboară cu aceaşi viteză, ba chiar mai repede, ca cele vitezişti?
Bineânţeles că nu ştiu răspusul exact. Cred însă că este vorba de promptitudinea cu care porumbeii pornesc la zbor, de instinctul de a zbura în stol, diferit manifestat de la o categorie la alta şi bineânţeles rezistenţa şi inteligenţa porumbelului, si multe alte calităţi.
Aştept şi alte păreri, sunt chiar curios cum interpretează alţii această diferenţă.
Pentru mine însă sunt numai două categorii de porumbei: porumbei buni, care se întorc şi de la zboruri lungi, chiar dacă nu se clasează în fruntea clasamentului, si porumbei care se pierd de la zboruri lungi.

4 comentarii:

panescu spunea...

Eu cred ca porumbeii de distante scurte se orienteaza si se motiveaza mult mai bine.Prietenul meu Kovacs Eugen de la cluj avea baza porumbei van der wielen (vit-dem) si spunea o chestie un porumbel care a stat o noapte afara nu mai face rez de top la categ 1 si 2,invata ca si maine e o zi.Deci ii introducea la fond cu rezultate .....Sa ne uitam de exemplu la arad,timisoara care se bat cu pumnii in piept ca sunt mecca maratonistilor si ei zboara cu 75 % janssen avand o zona f usoara,iar la cursele de viteza au 1297m/m la Szolnok,1520-Jaszbereney,la fond 1700m/m au avut anu acesta la Leipzig(25-06-11) daca o luam asa ar trebui sa ne lasam de porumbei noi cei cu zone mai dificile.Moldova are si ea o zona usoara de unde cred ca rezulta vitezele,cand au avut etape grele s-au nenorocit.Daca ne uitam la zona dumneavostra(hg,cv,sb)la 700 km aveti viteze care scad de la 1000m/m in jos comparativ cu ei,ce sa credem ca aveti porumbei slabi.Cred ca porumbeii invata sa isi dozeze efortul, nu forteaza din prima pentru a nu se epuiza si cand dau de greu sa cedeze.

Zoli Weisz spunea...

Buna seara!
Intradevar este foarte interesant subiectul. Sunt foarte multe astfel de intrebari, legate de porumbei, care nu au fost rezolvate inca si la care nu stim cu siguranta sa raspundem.
Eu sunt inca incepator in columbofilie, dar dati-mi voie sa-mi spun si eu parerea in legatura cu acest subiect.
O sa incep cu o intamplare interesanta, ce mi-a povestit un columbofil mai in varsta. Acum cativa ani acest columbofil avea un porumbel foarte bun la nivel judetean, care mai multi ani la rand a fost printre cei mai buni porumbei la fond-maraton in judetul respectiv. Nu mai tin minte exact motivul, dar la o imbarcare pentru un concurs de fond acest columbofil s-a suparat f. tare si a refuzat sa mai imbarce porumbeii, eliberandu-i de la locul imbarcarii. Acum partea interesanta a povestii este ca acel porumbel campion( care 3 ani a avut rezultate foarte bune mai ales la concursurile de 2 zile), spre disperarea crescatorului, a ajuns acasa, de la locul imbarcarii,(aprox 2km) doar dupa 2 zile. Este interesant nu? Vreau sa specific ca dupa acest incident porumbelul a mai participat la concursuri grele de fond si maraton, de unde a venit de cateva ori in prima zi, in conditiile in care erau doar cativa porumbei sositi in prima zi.
Oare ce a fost in capul acestui porumbel, oare ce s-a intaplat?
Parerea mea este ca porumbeii de maraton au un temperament diferit fata de porumbeii de viteza, si nu in ultimul rand au anumite caracteristici de natura fizica care difera la cele doua tipuri de porumbei. Din observatiile mele am dedus ca porumbeii de viteza sunt mult mai ambitiosi decat cei maratonisti, ei incearca imediat dupa lansare sa gaseasca drumul cel mai scurt spre casa, indiferent de eventualele obstacole de pe drum( de exemplu furtuna, munti etc. ) si zboara cu toata puterea lor imediat dupa lansare. Din aceasta cauza porumbeii cu acest temperament sunt imbatabili pe distantele mai scurte( aprox. pana-n 500-600km), insa pe distante mai lungi, si mai ales cand conditiile meteo sunt nefavorabile, acest temperament este in dezavantajul porumbelui acesta zburand pana la epuizare, fiind apoi nevoit sa se odihneasca o perioada mai lunga de timp. In schimb porumbelul cu temperament de maratonist stie sa-si dozeze mai bine energia, si poate zbura chiar toata ziua cu viteza putin mai redusa insa oarecum constanta.
Am discutat despre acest subiect si cu d-l Liep din Germania, unde se zboara numai pana la 650km( in zona Bavariei), dansul mi-a spus ca dupa ce mai multi ani a zburat doar pana la aceasta distanta, a participat o data la un concurs de cca 850 de km, si a avut ghinionul sa fie si o canicula f. mare. Nu trebuie sa va spun ca a avut pierderi f. mari, pierzand mai multi porumbei cu rezultate f. bune, iar putinii porumbei sositi erau epuizati si f. slabiti reusind cu greu sa se refaca pentru urmatorul concurs.
Din aceasta intamplare am tras concluzia ca porumbeii se si adapteaza si specializeaza in timp pentru o anumita distanta, mai ales ca d-l Liep are la matca mai multi porumbei care ca si rasa(linie)sunt mai mult de fond(Desmeth- Mathys, Stickelbaut, delbar), si totusi...
Insa este totusi interesant ca toate cele spuse mai sus nu sunt neaparat adevarate, ma face sa spun asta faptul ca sunt mai multi columbofili si porumbei care nu tin cont de aceste"legi". De exemplu un caz concret este Borsi Daniel din Odoreu, Dani zboara de multi ani porumbeii pe toate distantele, avand mai multi porumbei care claseaza la fel de bine si la Szekesfehervar(aprox 120-150km) ca si la Magdenburg(940 km), si sunt multi astfel de columbofili si porumbei.
Pentru mine acesti porumbei sunt cei mai interesanti si eu ii consider cei mai valorosi. Sunteti de acord cu mine?
Cu respect

Zoli Weisz spunea...

Buna!
Mi-am mai adus aminte de ceva interesant, ce am observat, legat de acest subiect. Nu mai tin minte exact anul( cand au fost problemele la noi in tara cu gripa aviara), nefiind permis iesirea cu porumbeii din tara, pentru zona de vest(Bihor, Satu Mare...)ultimul concurs a fost de la Constanta, in conditiile in care inainte aceste judete zburau porumbeii in directia opusa. Tin minte ca am fost inainte cu o saptamana de acest concurs la un prieten, care se pregatea sa angajeze porumbeii la acest concurs, desi era sfatuit de mai multi columbofili mai in varsta sa nu faca acest lucru, avand in vedere faptul ca porumbeii lui au zburat doar in directia opusa. El cand i-a auzit pe astia, a ras si a spus ca n-are cum sa piarda porumbei care au venit 2-3 ani de zile f. bine din Germania(de la distante de peste 900km) la un amarat de zbor de Constanta(care nu cred ca are mai mult de 650 km). Si totusi..., a pierdut toti porumbeii angajati, si nu i-o venit nici de atunci nici un porumbel acasa. Vreau sa mentionez ca a angajat cei mai buni porumbei, care au concurat cu rezultate bune inainte mai ales la fond si maraton, si a avut o femela care cu un an inainte a fost primul porumbel in oras de la Magdenburg. Si dupa cate stiu eu nu a fost el singurul care si-a pierdut campionii la acel zbor, au fost f. multi care au pierdut toti porumbeii.
Oare de ce nu au putut sa se intoarca acesti porumbei de la acel zbor, mai ales ca am observat ca cei din S-E tarii zboara destul de frecvent de la Satu Mare, Valea lui Mihai, sau Carei, si fara probleme.????

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Dl. Zoli Weisz: O intamplare asemanatoare am povestit si eu in postarea Zboruri catastrofale (referitor la Gdanskuri) unde am dat si o explicatie.
Referitor la subiectul de fata (Categorii de distanta) cred ca ambii comentator au dreptate.
Am povestit si eu in acest blog cazuri asemanatoare, cu intoarceri neexplicat de rele de la distante deosebit de scurte si lansari la ore neobisnuite, dar nu sunt sigur ca este caracteristic numai porumbeilor fondisti, sau maratonisti.
Referitor la posibilitate de motivare, cred ca aveti dreptate, Dl Panescu, in schimb eu sunt de parere ca la zboruri de maraton, mai ales la cele foarte grele motivatia pierde mult, greutatile intampinate sterg amintirile frumoase, chiar daca porumbelul in cauza putea fi motivat de la zboruri scurte, sau usoare.
Dupa parerea mea este vorba de specializarea porumbeilor pt. distanta scurta. Cele de fond si de maraton fiind mai putin specializate, poate sa faca fata la ambele categorii, insa cu rezultate mai slabe de la zboruri scurte, de unde cele specializate mai bine, reusesc sa-i invinga.
Specializarea in general nu este o treaba rea, dar viituitoarele mai specializate poate sa faca fata mult mai rau schimbarii conditiilor.
Cu timpul (in 100-200 ani), daca nu se schimba nimic in columbofilie, cred ca vor sa apara rase noi de porumbei voiajori, total diferite ca si aspect exterior, si mai specializate pt. zboruri mai scurte.
Dupa parerea mea, la categoria de viteza (100-400) este inutila tranportarea porumbeilor la distante lungi, ar fi suficiente concursurile de 50-100 km, departajarea fiind mult prea influentata de motivarea porumbeilor, de relieful zonei, de masa mai mare a stolului de porumbei pt o anumita zona, de intrarea in crescatorie, ect. In Belgia si in celalalte tari unde concursurile sunt jucate pe bani, sunt multe asemenea concursuri deosebit de scurte.
La aceaste distante un cuvant foarte mare are priceperea crescatorului, cc 75-85% (dupa mine!), calitatea porumbelului fiind mai putin important, si aici ma refer la calitatile de bun zburator al porumbelului.
De loc nu am de gand sa subestimez munca campionilor la categoria de viteza si demifond, eu nu as pute face, dar nici nu se afla printre obiectivele mele obtinerea de lauri la aceste categorii.