sâmbătă, 17 decembrie 2011

2011 decembrie 1

Primele zile a lunii decembrie au fost mai frumoase, unele geroase, dar sănătoase. Pe data de 8 decembrie a sosit iarna cu zăpadă şi vreme umedă, însă nu prea rece. De fapt era şi timpul să mai cadă şi ceva precipitaţii, deoarece ultima dată în luna august a plouat mai abundent.
Majoritatea porumbeilor mei nu au văzut zăpadă fiind închişi din luna octombrie - noiembrie în fiecare an şi eliberaţi în martie - aprilie. De aceea am fost curios cum se comportă în volieră întâlnind prima dată iarna propriu-zisă.
Nu pot să zic că au fost prea surprinşi, cel puţin nu a ţinut prea mult surpriza. De prima dată s-au uitat puţin cam curioşi la învelişul alb a acoperişului, dar după ce au încercat şi s-au convins că nu-le dăunează, nu-i mai dădeau mare importanţă.
Un eveniment neobişnuit şi nedorit a ultimelor zile a fost faptul că un pui de guţan bolnav de paramixoviroză, cu semne nervoase pronunţate, s-a strecurat printre grătarul volierei între porumbei şi a murit în volieră.
Încă din preziua evenimentului l-am zărit pe acel porumbel bolnav pe acoperiş şi l-am alungat, dar se pare că nu s-a dus pea departe. Prezenta tulburări nervoase, parcă era orb şi zbura în cercuri mici, dar nu s-a dus mai departe de casa vecină. Puţine cazuri asemănătoare am văzut la guţani, dar se pare că tulpina de virus din anul acesta este mult mai virulentă ca de obicei.
Sper ca porumbeii mei, fiind vaccinaţi, nu se vor îmbolnăvi.
Ca şi în alţi ani din aceeaşi perioadă, porumbeii arată foarte bine, sunt sănătoşi, au terminat, sau aproape au terminat năpârlirea şi reacţionează intens la orice schimbare a vremii. În zilele geroase consumă mult mai multă mâncare ca de obicei, stau mai liniştiţi învelindu-se cu stratul de aer încălzit de corpul lor izolat de puf. Când soarele apare şi temperatura este mai ridicată, abia consumă ceva grăunţe, cântă şi se bat şi sunt gata să facă curte la oricare femelă care apare la geam.
Găinatul lor de asemenea se schimbă în funcţie de starea vremii, în zilele geroase fiind mai tare, iar cu încălzirea vremii porumbeii fiind mai nervoşi, şi excrementele lor devine mai apos.
Din amestecul de grăunţe ,,am scos" seminţele de la sac, sau mai bine zis nu mai am şi nici nu le mai dau până în primăvară. Nu ca şi cum ar face ceva rău, dar cred că nu mai au nevoie şi grăunţele de la piaţă fiind mai ieftine, caut să mai fac o leacă de economie. Îcă nu le dau prea mult orz, dar începând de săptămâna viitoare în trei - patru zile am să le dau numai orz, iar porumbul va avea rol numai la îmblânzire.
Nu ştiu dacă mai ţineţi minte de postarea Perioade, conform celor scrise acolo momentan ne aflăm la începutul perioadei de liniştire şi terminarea năpârlirii. Marea majoritate a porumbeilor deja au ocupat boxele preferate, sau cei mai tineri şi mai slab cele rămase libere, deci am început să-i învăţ să se ducă la locurile lor şi să rămână acolo până când termin cu curăţenie, sau alte preocupare, din adăpostul lor. Această disciplină, după cum am mai scris consider un moment important, mai ales la porumbei cu temperament mai sangvinic, cum sunt de obicei ai mei.
Aproape în fiecare an am făcut cîteva schimbări în programul de întreţinere a porumbeilor. Pentru sezonul următor am preconizat să nu mai fac tratamentul acela de 30 zile cu antibiotice de care v-am amintit mai înainte şi pe care fac de cinci - şase ani. Totuşi, deşi momentan îmbolnăvirile de boli respiratorice s-au încetat în mod definitiv şi nici porumbeii cu sechele nu am, am hotărât să fac tratamentul şi în acest an. Respectiva hotărâre este cu atât mai discutabilă încât sunt aproape sigur, că epizootia respectivă a avut ca agent epizootic un virus cu topism faţă de căile respiratorice a porumbeilor. Totuşi, dacă vreodată a avut un rost acel tratament, atunci acum este cu atât mai justificat încât de această dată au fost şi îmbolnăviri cu semne clinice care necesită tratamentul.

De când m-am apucat să scriu această postare deja a şi apărut efectul intrării acelui guţan de care am pomenit mai înainte şi anume găinatul puilor cei mai tineri a devenit de aspect diareic şi de culoare verzuie. De aceea am cumpărat doi saci de grăunţe curate de la magazin şi am administrat tot efectivului Enteroguard 3 gramme pe 1 kg timp de cinci zile. Deja a doua zi aspectul excrementelor a devenit normal.
În continuare am să le dau Enrofloxacină 3 ml la 1 litru de apă, timp de şapte-opt zile, apoi Doxicilină combinat cu Tilozină tot şapte-opt zile, iar la urmă Co-Trim de la farmacie umană timp de cinci-şase zile. Dozele vor fi ca şi în anii precedenţi şi anume cum am descris în articolul Tratamente.
S-a termint şi perioada festivităţilor de premiere, ultima fiind cel judeţean, despre care scris mai pe larg pe pagina Evenimente.

15 comentarii:

porumbei.ro spunea...

E culmea ce poate sa faca un biet gutan bolnav. Daca existau pasari rapitoare in zona, il curatau inainte de a apuca sa faca probleme...

Am observat si eu ca pe vreme geroasa consumul de boabe aproape se dubleaza.

Szabó Zoltán spunea...

Este interesant problema cu rapitori.
Noi columbofilii din zona nu ne ducem lipsa de ulii si soimi, in schimb aceste pasari cauta sa atace porumbei care zboara. Cei bolnavi nu prea zboara, deci explicatia cu rolul rapitorilor la acest capitol nu mereu este justificat. Cand e fig puternic si porumbeii nostrii sunt inchisi, atunci intr-adevar functioneaza si selectia naturala, referitoare la rapitori.
De mai multe ori am observat, ca odata cu aparitia uliului porumbar, gutani incep sa zboara haotic, fiecare in alta directie, apoi se aterizeaza pe acoperisi, se ascund pe langa cosuri, sau raman nemiscati pe tigle, iar uliul daca are de ales, alearga dupa porumbeii nostri, care zboara in stoluri organizate.
Bineanteles ca la urma victima va fi acea care se indeparteaza de stol singular.

Anonim spunea...

buna ziua!am observat la unul din porumbeii mei un gainat galben -verzui inconjurat de lichid.credeti ca poate fi o problema?mentionez ca nu au semne de boala iar azi chiar i-am lasat afara la zbor neavand probleme mari cu rapitorii .

Szabó Zoltán spunea...

Daca sunt vioi si pana maine dimineata nu se agraveaza, nu aveti de ce sa faceti griji.
Daca si maine prezinta diaree, sau sta prost, dati-le enteroguar 1 tableta de prima data, dupa aceea trei sferturi de tablete pe zi, timp de 5-7 zile.
De obicei a doua zi deja trece diarea.

cata spunea...

Am si eu ceva probleme cu porumbeii mei de cand cu vremea ploioasa,au o sete exagerata,gainatul este subtire, si foarte apos,verzui, maro ,alb,etc,un pui tardiv a dat semne de slabiciune si l-am eliminat,restu sant bine ,le-am dat comby powder de la dac ,dar nici o schimbare la gainat,ce ar putea avea?

panescu spunea...

Buna seara. Nu este mult cam mult 14 zile antibiotice ? Sau faceti pauza intre ele

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Dl Panescu: de este cam mult, dar desi asa fac de mai bine de 5 -6 ani, nu am observat sa aiba efecte negative. Totusi cred ca afecteaza ficatul.

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Dl. Cata: si fapul ca s-a ameliorat (s-a incalzit) vremea, poate sa fie cauza aparitie gainatului apos, chiar si cu schimbarea culori, mai ales daca porumbei nu consuma suficienta mancare si sunt agitati.
Totusi ma tem ca au ceva enterita, daca si maine prezinta diaree, sau vezi ca sunt bolnavi, dati-le enteroguar 1 tableta de prima data, dupa aceea trei sferturi de tablete pe zi, timp de 5-7 zile.
De obicei a doua zi deja trece diarea.

Anonim spunea...

Docicilina in amestec cu Tilozina cit la cit puneti in amestec cele 2 antibiotice ci dupa aceia cite grame dati la litru de apa?Multumesc si-o zi buna.Inca ceva.. eu aici sint un anonim la Craiova am avut placerea de-a sta 2 minute de vorba linga masina dumneavostra si tot sub forma de anonimat.Atunci am trecut cu un prieten incepator la care i-am recomandat blogul dumneavoastra si v-am prezentat ca proprietarul blogului.O zi buna.

Szabó Zoltán spunea...

Da va tin minte, de la Craiova....

Referitor la intrebare: 1,5 gr de doxiciclina la 1 litru de apa si 1 gr de tilozina la 1 litru de apa.
Apa trebuiesc putin acidulat, cc 1 lingura de otet la 1 litru de pa, iar pe durata tratamentului nu se da grit la porumbei.

Szabó Zoltán spunea...

Si inca ceva la comentariu anterior: doxiciclina e de la farmacie umana, capsule de 100 mg (15 capsule la litru de apa), iar tilozina este de 50%, pulbere hidrosolubila de la farmacie veterinara.

Anonim spunea...

d-le doctor in ianuarie o sa incep tratamentele respectiv pt tricomonoza ,viermi intestinali si vaccinarea pt paramixoviroza.intrebarea mea este daca acei tardivi care nu au terminat naparlirea pot avea probleme din cauza medicamentelor tinand cont de indicatiile de pe prospecte care spun ca tb. terminata naparlirea .mentionez ca la unii dintre ei s-a oprit naparlirea remigelor.poate fi vb de o problema sau pur si simplu vremea este de vina?.va multumesc1

Szabó Zoltán spunea...

Năpârlirea are influenţă asupra vaccinărilor in sensul că fiind un factor de stress pt. porumbei, organismul lor nu poate să genereze o imunitate destul de solidă. Năpârlirea fiind oprită nu mai este cazul nici de acel stress, deci puteţi vaccina liniştit şi puii tardivi.
Năpârlirea de obicei se opreşte în mod fiziologic la puii tardivi odată cu instalarea ierni, (practic scurtarea durata zilelor, a luminii) deci nu este ceva patologic. Totuşi la puii ţinuţi în adăposturi încălzite şi furajate foarte bine, poate să continuă năpârlirea.

lolik2001 spunea...

Sa traiti!Mi sa intamplat ceva ciudat azi.Despre ce e vorba:de vreo saptamana am observat o femela ce respira cam greu,(
dar era viooaie ,manca),am crezut ca e putin cam grasa,sau din cauza ca nu leam mai facut tratament de tricomonoza de 2 luni.Dumineca leam pus de baie au facut baie toti.Femela arata nemapomenit la mana.Eu ies de la servici in jur de ora 17.00,aseara am facut un control la porumbei sa vad daca totul e bine,mi sa parut totul bine,chiar si femela respectiva arata bine la mina,dar avea decat vreo doua boabe in gusa.Nu mi sa parut ceva foarte rau pentru ca le dau sa manamce odata pe zi.Azi de dimineata am gasito moarta pe odihnitoare.Deci aparent sanatoasa,pur si simplu am ramas fara cuvinte.Ati putea sami spuneti din cele relatate de mine ce sa fi avut acea femela,nu stiu ce boala sa fie, nu stiu nici o boala de care porumbelul sa moara asa repede.va rog mult sami spuneti si mie despre ce poate fi vorba?????MULTUMESC MULT SI SARBATORI FERICITE!

Szabó Zoltán spunea...

Habar nu am ce o fi avut.
Ar trebui facut necropsie (de preferat de un medic veterinar) la cadavrul porumbelului respectiv, poate asa s-ar vedea mai multe.
Este posibil sa nu aiba nici o legatura cu faptul ca respira mai greoi.