vineri, 29 octombrie 2010

Perioade

Poate ar trebui să încep cu perioada de reproducţie, dar nu consider această perioadă una aparte, deci se coincide cu Pregătirea pentru reproducţie şi Cocursuri, iar considerând că obiectivul principal sunt concursurile (cel puţin pentru mine) tratez problema din acest punct de vedere.
Iniţial m-am gândit să scriu mereu numai despre evenimentele actuale, dar ulterior am ajuns la concluzia că este totuşi bine să creionez dinainte ideile. Mai târziu când va fi actuală mai revin la fiecare perioadă în parte, iar problema reproducţiei, deci a lotului de matcă tratez separat.
Prima perioadă care tocmai atunci se terminase când mi-a venit idea blogului este (la mine) perioada de acomodare a puilor cu noul adăpost. Îcepe în funcţie de sezon imediat după terminarea concursrilor puilor şi trecerea lor în compartimentul porumbeilor adulţi. Anul aceasta a început la 12. IX.
Cu această ocazie închid coteţul puilor şi transfer tot lotul de zbor la adulţi. Aici eliberez toate boxele, aşez odihnitoarele pe pereţi şi las puii să se obişnuiască cu noul adăpost. De obicei cc 15-20 zile sunt suficiente ca să înveţe cu toţii unde trebuie să treacă cu apusul soarelui şi la servitul mesei, deci în 2010 s-a terminat la data de 1 octombrie de odată cu separarea cursierilor pe sexe.
Ocuparea locurilor este a doua perioadă în care dau posibilitate puilor masculi să ocupe fiecare o boxă dintre cele libere. De obicei la această dată nu-i mai las să zboară porumbeii, de frica uliului, deci au timp toată ziua să-şi caute fiecare un loc mai potrivit pentru el. Dacă sunt masculi bătăuşi, care în perioada precedentă au ocupat deja mai multe boxe, ii trec la femele, sau la matcă, până găseşte fiecare pui un loc. Cât sunt masculii în exil, boxele lor rămân închise, iar uşile sunt puse îtnr-o poziţie care împiedică ocuparea lor. În 12-20 zile se termină şi această etapă la sfârşitul căruia readuc şi pe masculii agresivi la locurile lor.
Dacă am pui la care nu se cunoaşte sexul, îi las în comartimentul masculilor şi le dau o boxă. Dacă nu fac aşa, primăvara, dacă va fi mascul, mult mai greu îl pot obişnui pe el şi pe ceilalţi cu noul venit, iar în caz că va fi femelă, trec dincolo la femele şi închid locul ei.
Instaurarea disciplinei începe imediat după ce am readus masculii la locurile lor. În anul acesta pe la data de 14. X. era această dată, deci ne aflăm tocmai în mijlocul ei, în consecinţă caut să-l descriu puţin mai pe larg.
Este o perioadă dificilă, trebuie să-l învăţ pe fiecare pui să se ducă la locul lui când aşa vreau eu, de ex. la începutul curăţeniei, sau ori de câte ori vreau eu. Pentru asta trebuie să-l prind şi să-l pun eu la loc de câteva ori, iar care nu vrea să înţeleagă cu vorbe bune, îl mai şi bat un pic. De obicei nu trebuie să-l bat prea tare, mai mult îi sperii, dar de ex. anul trecut fără să vreau chiar am ologit pe unul. De învăţat învaţă destul de repede această ordine, dar mai trebuie şi exersat de câteva ori ca să nu uite lecţia.
 








Bineînţeles că devin mai speriaţi, mai agitaţi, dar caut să-i recompensez cu ocazia furajării. Totuşi durează cc trei săptămâni până totul merge ca pe roată, anul asta a mers surprinzător de uşor şi repede. De a lungul acestei perioade se mai întâmplă că trebuie să-i închid pe unii dintre masculii bătrâni mai bătăuşi în boxele lor, să mai prindă curaj puii.
Femelele au la dispoziţie spaţiu mult mai mic, dar fiind mai puţin batăuşe se împacă mai bine.










Tot în această perioadă cad şi remigele principale, deci şi mâncarea trebuie să fie îndestulătoare şi bună (dacă se poate mai bună decât în imaginea alăturată).










Sper ca în următoarele două săptămâni să se termine şi a treia perioadă ca să pot începe a patra: perioada de liniştire şi terminarea năpârlirii. Practic la începutul acestei perioade trebuie să domnească în crescătorie deja o ordine desăvârşită. De dorit ar fi să nu se mai bată porumbeii între ei, fiecare să aibă locul lui, să nu fie dominat tot compartimentul de unu sau doi masculi feroce ect. În realitate însă mai apar mici altercaţii trecătoare, uneori arbitrate de mine, mereu în favoarea celui mai slab. În această perioadă caut să-i alimentez cât mai bine şi diversificat, cu multă florea soarelui şi mazăre, dacă am. Caut să-i prind cât mai prudent şi mai rar, dar totuşi verific calitatea penelor periodic la 5-10 zile. Săptămânal, sau mai des le asigur apă pt. baie. Când şi ultima pană mare din aripă ajunge la 3/4 dim lungimea normală, treptat introduc orzul în alimentaţie şi în 10-12 zile vor primi numai orz şi începe perioada de înblânziri a poumbeilor datând aproximativ la 15-20 decembrie.
Cred că aţi observat că majoritatea preocupărilor în perioadele premergătoare m-am ocupat cu masculi, cea ce priveşte femelele, ele au primit aceaşi mâncare ca şi masculii, dar disciplina o las să institue ele cum vor. În această perioadă porumbeii, după ce termin cu curăţenie, primesc dimineaţa o porţie de orz, eventual dacă am timp puţin porumb din palma mea. Seara ca şi dimineaţa tot orz, dar după ce se satură de orz mai dau porumb din palma mea. Dacă nu este prea frig primesc mai puţin, dacă e frig tare, le dau cât vor să consume. Aceaşi program fac şi cu femele.
Bineînţeles că nu le place orzul, deci consumă puţin, nu se îngraşă, deja au penele crescute nu au nevoie de hrană prea bună, iar fiind flămânzi se înblânzesc de minune. Totuşi mereu sunt câţiva mai precauţi, nu consumă din palmă, mai bine aleargă după boabele aruncate de ceilalţi. Nu sunt convins că nu cumva ei vor fi cei mai buni! Tot în această perioadă fac şi marele tratamente, vaccinările şi câte o vitaminizare din 10-10 zile. Este cea mai plictisitoare perioadă din an şi este şi destul de lungă.
Pregătire pentru reproducţie este continuarea perioadei precedente. Începe aproximativ în funcţie de starea vremii şi planul de concursuri la 1-10 martie (bine ar fi să fim deja acolo) îi alimentez mai din belşug, vitaminele le dau săptămânal şi la mijlocul perioadei îi împerechez. Înainte de a-i împerechea, încep să le dau drumul afară, dar numai pentru perioade scurte. Preioda respectivă se contimuă până eclozionarea puilor şi include şi primele antrenamente, chiar şi primii concursuri de viteză, cosiderate de mine tot anterenamete.
Perioada pentru care i-am pregătit deja încă din septembrie este cea a Concursurilor, dar mai este atâta vreme până atunci şi vor fi atâtea schimbări de păreri că ar fi păcat să discut acum de ele, mai ales că se suprapune şi cu creşterea şi înţărcarea puilor, apoi educarea lor ect..

Niciun comentariu: