În zilele trecute am continuat administrarea doxicilinei sub formă de Doxivit 10% 15 g la 1,5 kg de furaj şi Tilozin pulbere 58% 2 g la 1,5 kg de furaj, mai am de administrat 2 zile, apoi am să termin tratamentul cu Coccilyse, plus Co-TRIM.
Medicamentele am dizolvat în cc 70-100 ml de apă, iar apoi am umectat grăunţele cu apa aşa pregătită. I-am amestecat bine, iar după ce s-au uscat am administrat porumbeilor. Am preparat în aşa fel cc. 50% din raţia zilnică, practic am pus doză dublă de medicament la mâncare, apoi după ce au consumat furajul medicamentos, am mai dat orz până la săturate.
Tabletele de Co-Trim (10 tablete) am să le dizolv în 100 ml de Coccilyse şi din această mixtură primesc porumbeii în apă de băut 18 ml la 2 litrii de apă. Practic este un tratament asemănător cu cel de Tiforine, numai că este considerabil mai ieftin, nu costă nici jumătate, ca cel cu Tiforin. Acelaşi tratament am făcut şi anul trecut (2011 ianuarie) şi am fost mulţumit cu rezultat, adică cu faptul că nu am observat să fi avut reacţii adverse nedorite.
Pe durata tratamentului cu Doxiciclină am scos gritul de la porumbei şi apa am acidulat cu cc 10 ml de oţet la 2 litrii de apă.
Ca să le mai protejez ficatul de efectul hepatotoxic a medicamentelor, administrez din dou în două zile Silimarină în apa de băut, 2 tablete la 2 litrii de apă. Este vorba tot de un medicament de uz uman cu efect hepatoprotector, folosit de mine de prima dată. Şi acest medicament este relativ ieftin, costă 9 lei o cutie cu 60 de tablete.
Faptul că în urma administrării medicamentelor nu se constată simptomele leziunilor hepatice, nu înseamnă că nici nu se produc. În realitate simptomele afecţiunilor hepatice se observă numai după ce 90-95% din ficat este afectat şi deja este prea târzie intervenţia de a vindeca. Ca să evit aceste surprize nedorite am recurs la Silimarină.
De altfel starea generală a porumbeilor este deosebit de bună, sunt vioi, în fiecare dimineaţă găsesc sub ei grămada de găinaţi sănătoşi, cu câţiva fulgi pe ei.
Sunt unele exemplare care s-au cam îngrăşat puţin, dar nu este vorba de ceva grav. În general am constatat că porumbeii sănătoşi se îngraşă iarna şi mai ales când este gerul mai tare, revenind la greutatea normală primăvara după unu - doi săptămâni petrecute în libertate.
Fiind la sfârşit de an vă doresc tuturor columbofililor un An Nou fericit în 2012, cu sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor, atât pe plan columbofil, familiar, cât şi pe plan financiar!
5 comentarii:
Buna dimineata d-le Szabo!
Asi vrea sa va rog sa ma ajutati, daca puteti, in legatura cu o problema de sanatate ce am descoperit de curand la un porumbel, si anume:
-am observat la un porumbel o umflatura( de marimea unui bob de porumb) pe frunte, deasupra ciocului, umflatura contine parca ceva lichid.
Am mai avut in trecut un porumbel cu aceasta problema, si am asteptat sa -i treaca de la sine insa nu i-a trecut niciodata, ba mai mult a tot crescut. Nu mai am in prezent acest porumbel, si nici nu am mai avut asemenea probleme de vreo 3-4 ani.
Porumbelul nu pare sa fie afectat, este vioi, manca normal, se comporta normal.
Mar interesa daca imi puteti spune despre ce fel de boala este vorba si cum se poate trata.
Va multumesc mult si va doresc distractie placuta de revelion si un an nou fericit, multa sanatate si multe realizari atat pe plan profesional cat si pe plan columbofil.
Nu m-am intalnit pana-n prezent cu asemenea simptome, dar cred ca este vorba de o complicatie a unei corize urmat de sinuzita.
O alta explicatie ar fi o obturare (tot in urma unei coriza) a cailor de eliminare a salivei, sau a lacrimilor, care neavand cum sa se elimine, se acumuleaza la locul indicat de Dvs.
Se mai pot intampla sa fie un hematom, in urma unui lovituri.
Asemenea colectii de lichide se pot suprainfecta cu trichomonade, sau alte germeni piogene, producand comlicatii si mai grave.
Ar fi bine sa duceti la un medic vetrinar din zona sa videze.
LA MULTI ANI SANATATE SI UN AN COLUMBOFIL CU MULTE SATISFACTI.
LA MULTI ANII TUTUROR
Silimarina e un complex de substanţe, cea mai importanta dintre ele fiind silibina, care se extrage dintr-o plantă numită armurariu.
Armurariu ceai: 2,5 - 3.0 Ron cutia. La porumbei le place acele seminte, sunt de culoare inchisa si arata exact ca miezul din semintele de floarea soarelui.
(activia)
Trimiteți un comentariu