Pe 3 martie, când scriu aceste rânduri, încă este iarnă cu strat de zăpadă groasă pe câmp, dar ţiglele de pe acoperişurile caselor au început să se vadă. Totuşi durata zilei a crescut simţitor şi degeaba administrez porumbeilor aproape numai orz o singură dată pe zi, deja au apărut doi masculi, care caută să se împerecheze unul cu celălalt. Din această cauză am închis aceste exemplare în boxele lor şi nu-i las să se întâlnească. Interesant este că la femele nu am observat încă asemenea tendinţe.
Iniţial am avut de gând să împerechez matca pe 10 martie, apoi lotul de zbor pe 15 aprilie, dar ca să astâmpăr elanul masculilor de la lotul de zbor, am decis să fac împerecherile la tot efectivul deodată, la 10 martie. Zburătorii însă nu vor rămâne aşa, ci după ce depun prima serie de ouă, îi las să clocească 10-12 zile, apoi le separ iarăşi, urmând să le împerechez din nou pe 10-12 aprilie. În aşa fel sper să pot obţine câţiva pui timpurii şi de la lotul de zbor, schimbând ouăle de sub ei şi totodată să întârzi şi năpârlirea.
În perioada trecută, de la ultimul articol, care se ocupa cu desrierea actvităţii în crescătorie, am vaccinat porumbeii contra paramixoviroză cu Paramixovacol la data de 27 februarie, iar înainte cu două zile de vaccinare şi după, am administrat Gervit W în apă de băut 10 ml pe litru de apă timp de două zile.
Mult mai activă a fost viaţa columbofilă la nivel de asociaţie. Reprezentanţii judeţului au participat la şedinţe cu conducătorii columbofiliei a judeţelor Braşov şi Covasna, cu scopul de a încheia protocoale şi de a întocmi planul de zbor pentru următorii patru ani.
Nefăcând parte din această delegaţie, nu vă pot descrie cum au decurs lucrurile, dar din auzite vă pot spune că părerile erau destul de împărţite. Până la urmă s-a întocmit un plan de zbor, care a fost postat pe internet, fiind considerat definitiv. Greşeala acestui plan a fost, că o mare parte dintre crescători nu puteau să facă necesarul de km pentru norma de fond din oricare combinaţie de concursuri, şi nici la viteză şi demifond nu asigura km suficienţi unor crescători. În schimb a fost un plan frumos cu mai multe localităţi de lansare.
Planul respectiv a şi fost aspru comentat de unii crescători şi chiar categorisit ca cel mai prost plan din ţară la categoria fond. Acest calificativ însă nu-i supăra prea tare pe cei care l-au întocmit, important era să iasă lor socotelile, dar totuşi după ce preşedintele CNS-ului a promis că va avea şi el anumite obiecţii la aprobarea acestuia, planul, cu comentarii cu tot, a dispărut de pe internet, fără să apară altul în loc.
Se pare totuşi că este un alt plan, numai că de această dată nu mai este public, ca să nu mai fie comentat de cei interesaţi. Acest plan după cum am auzit, îndeplineşte necesarul de km pentru fond din toate combinaţiile în schimb nu este aşa de frumos (ca şi aspect), se va lansa de patru ori de la acelaş localitate (cc. 620 km) iar primul concurs de la o localitate mai apropiată. Deocamdată nu vă divulg numele localităţii de lansare, ca să nu fiu nevoit să rectific ulterior, în cazul în care vor mai fi alte schimbări (de care sunt sigur că vor mai fi).
Deocamdată localitatea de lansare a concursurilor de maraton nu s-a schimbat, deci se pare vă vom avea trei zboruri de Praga, care abia trece de 900 km pentru noi, dar ţinând cont că va mai fi şi Berlinul şi încă alte zboruri derbi unde mai putem participa, sunt aproape mulţumit cu acest plan (era mai frumos cu lansări din localităţi diferite şi al doilea cu 20-30 km mai lung).
După părerea mea eşecul planurilor precedente trebuie căutat în RNS şi anume, dacă nu era permisă folosirea concursurilor de fond decât la normele categoriei respective, atunci nu ar fi fost nici cei de la distanţe mai mari aşa de tare interesaţi să nu se treacă peste 600 km. Tot aşa şi la celelalte categorii, mai puţin generalul.
Cu toate că nici actualul RNS nu este perfect şi nici planul de zbor, sper că va rămâne definitiv cel puţin pentru acel patru ani pentru care a fost propus.
Totodată fiind vorba de o perioadă mai lungă, trebuie avut grijă ca planul să fie cât mai echilibrat, cu posibilităţi cât se poate de egale pentru toţi reprezentanţi. Un plan eronat având impacte negative decisive pentru tot judeţul, cu urmări grave de lungă durată, poate chiar irecuperabile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu