duminică, 8 aprilie 2012

2012 aprilie 1

A trecut şi luna martie, iar eu mă simt nepregătit cu porumbeii pentru sezonul competiţional, care se apropie cu paşi repezi.
Nu ştiu, parcă nu am chef să încep pregătirile cu porumbeii, cum am avut în alţi ani. Nici lucrurile nu merg ca altă dată, un mascul de un an s-a îmbolnăvit de ceva, dar nu am avut timp şi nici chef să-l tratez, deci l-am sacrificat, şi aşa am trei masculi în plus la lotul de zbor.
De trei săptămâni porumbeii zboară liber zilnic. Duminica trecută (1 aprilie) am separat din nou perchile de la zbor (aveau ou de cc. 7-8 zile), de atunci îi eliberez separat, dimineaţa femelele, după masă masculii. Am de gând să continui aşa încă până 14 aprilie, iar apoi le dau drumul iarăşi la viaţa naturală a perechilor.
Ieri, pe data de 6 aprilie, am amenajat o intrare nouă, unde poate numai să intre în volieră, dar se pare că nu-i pe placul porumbeilor, cel puţin zece femele nereuşind să găsească soluţia intrării.
Aceste mici eşecuri, îmbolnăvirea acelui mascul şi faptul că nu funcţionează intrarea cum am închuit eu, concură la scăderea şi mai mult a moralului meu, dar şi actvităţiile profesionale destul de numeroase în această perioadă a anului defavorizează acum columbofilia mea.
Pe perioada cât timp sunt desperecheaţi porumbeii, am de gând să-i alimentez mai din belşug, ca să depună ouăle cât mai grupat după ce-i reâmperechez din nou.

În sfârşit am primit şi un plan de concursuri, care se pare că este definitiv. Partea care se referă la categoriile de viteză şi demifond, nu obiectez, de fapt nici nu mă interesează, în schimb concursurile de fond sunt destul de scurte, dar suficient de lungi pentru a îndeplinii norma. De fapt era de aşteptat să avem concursuri mai scurte, noi fiind printre cei mai apropiaţi de locurile de lansare, iar braşovenii, şi nu numai, nici nu vor să zboare decât strictul necesar pentru normă.

Un articol discutabil, după părerea mea din RNC-ul actual, de care se pare că vor să beneficieze organizatorii, este definirea categoriilor de distanţe. Pentru a fi mai explicit citez direct din regulament:

,,k) După felul lor concursurile se clasifică în următoarele tipuri:
  • concurs de viteză – de la minim 100 km
  • concurs de viteză  -  demifond – de la minim 300 km şi unde există crescători cu distanţe între 300 si 400 km;
  • concurs de demifond – de la minim 400 km şi unde există crescători cu distanţe între 400   şi 500 km;
  • concurs de demifond –  fond – de la minim 500 km şi unde există crescători cu distanţe între 500 si 600 km;
  • concurs de fond – de la minim 600 km;
  • concurs de maraton – de la minim 800 km.
Fiecărui crescător i se va centraliza etapa în funcţie de tipul acesteia, indiferent dacă distanţa acestuia depăşeşte limita superioară a categoriei."
Conform acestor definiţii, dacă distanţa unui crescător de la un concurs este sub 600 km, acel concurs poate fi decontată la categoria de fond, dar şi la demifond.
În cazul planului nostru concursurile organizate de la Trnava au numai 590 km pentru cei de la Sovata şi Sighişoara, deci este vorba exact de un caz amintit mai înainte, dar pe deasupra sunt cinci asemena concursuri, căci şi concursul Levice este la fel. Deci prin urmare toate concursurile de fond vor putea fi folosite şi la demifond, deci practic avem un plan pentru fond la nivelul demifondului.
După părerea mea personală, nu este un lucru corect, în primul rând faţă de alte zone, unde concursurile de fond sunt fonduri adevărate pentru toţi participanţi, dar totodată este o concurenţă iloială şi faţă de demifondişi din celelalte zone. De faptul că este un pas înapoi pentru fondiştii adevăraţi din judeţul Harghita şi unele cluburi din judeţele Braşov şi Covasna, nici nu mai amintesc. Totuşi mai sunt şi concursurile de maraton, dintre care una se poate folosi la fond, crerscând şansa şi prestigiul eventualelor porumbei cu normă de fond.
Din fericire sunt şi trei concursuri de maraton cuprinse în plan, nu prea lungi, dar totuşi maratoane, cu lansare de la Praga, cc 910 km pentru mine. Iar cu cele două Berlinuri şi posibilitatea de a participa la concursurile Naţionale derby, Wurzburg şi Gdansk (mai accesibile pentru noi), putem spune că ne apropiem cu posibilităţi de Olandezi (după cum am citit, ei au opt maratoane pe an), sau poate şi egalăm, dacă luăm în considerare Harkovul Naţional, derby, unde de asemenea am putea participa.
Deci trebuie să recunosc că posibilităţi sunt, numai porumbei şi bani să avem pentru a profita de toate.

És mivel nálunk most pont húsvét van, 
KÍVÁNOK MINDEN  MAGYAR GALAMBÁSZNAK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

Niciun comentariu: