Mai înainte am scris într-un articol despre diferenţa între porumbeii de viteză - demifond şi fond - maraton. Nu ca şi aspect exterior mă interesează subiectul, ci mai mult din punctul de vedere a comportamentului porumbelului cu ocazia zborului. În aceea postare am arătat că nu în viteza de zbor a porumbelului se află diferenţa, deoarece de multe ori, cei de fond obţin viteze superioare faţă de cei de distanţe mai scurte.
Cu ocazia unui antrenament făcut nu prea de mult, se pare că am reuşit să trag anumite concluzii şi în această privinţă.
Timpul fiind bun pentru zbor, am dus la un antrenament cc 150 de porumbei din două crescătorii diferite. Lansarea s-a făcut la o oră mai târzie, la 19:56 de la o distanţă de 68 de km. Am mai făcut asemenea lansări întârziate, deci am prevăzut şansa ca porumbeii să fie derutaţi şi să aleagă o direcţie greşită.
Totuşi nu m-am aşteptat la o diferenţă aşa de evidentă între anumite familii de porumbei.
Toţi porumbeii participanţi aveau deja 5-6 antrenamente făcute şi două concursuri de 136 km în sezonul actual. De la concursurile amintite rezultatul întregului grup a fost destul de omogen, obţinând clasări aproximativ în aceeaşi procente şi nici între locurile fruntaşe în clasament nu au fost diferenţe evidente.
Am lansat tot efectivul deodată. La puţin timp după lansare, stolul s-a ridicat la înălţime, au făcut câteva ture de orientare şi cc după 2-3 minute de tatonări au luat zborul în direcţie greşită, mai exact către sud - vest (direcţia corectă era sud - est). Am prevăzut această greşeală, soarele fiind deja în apus.
Când am ajuns acasă am constatat că primii porumbei au sosit cu o viteză record faţă de lansările precedente de la acel loc, iar 51 de porumbei din cei 54 lansaţi, la ora 20:40 erau deja acasă. Celălat grup de porumbei (98), nu au reuşit să rezolve problema aşa de eficient, aproape 50% din ei nereuşind să ajungă acasă în seara lansării (mai puţin de 50).
Analizând mai atent componenţa loturilor din punct de vedere a originii, am constatat că (după antecedente şi condiţii identice) porumbeii de origine fondiste - maratoniste au ajuns acasă în seara lansării în proporţie de peste 98%, iar cei vitezişi - demifondişti în proporţie de sub 40%. O diferenţă mai mult ca evidentă!
Ca să nu se tragă concluzia greşită că porumbeii din lotul cu mai mulţi întârziaţi erau bolnave şi să nu rămân dator nici cu rezultatul concursului următor, care bineânţeles era de viteză, trebuie să precizez, că primul loc pe club a fost obţinut de un porumbel din stolul de vitezişti, care a participat şi la antrenamentul mai înainte amintit. Totuşi trebuie să precizez că şi în acel lot (de vitezişti), erau şi porumbei fondişti, dintre care marea majoritate se întorsese în prima zi, iar originea mai exactă a porumbelului câştigător nu cunosc.
Care o fi explicaţia?
Porumbeii de viteză - demifond după lansare imediat s-au orientat în direcţie greşită, fiind dezorientaţi de poziţia soarelui. Menţionez că lansările anterioare din 2012 erau toate de dimineaţă, sau înainte de masă.
La fel şi fondiştii, iniţial au pornit greşit (am văzut întregul stol cum dispare spre sud - vest), dar la puţin timp după lansare, probabil că au corectat direcţia, alegând până la urmă pe cea bună. Cei de viteză în schimb, fiind de un temperament mai exploziv, au zburat în continuare în direcţie greşită.
Deci diferenţa între cele două categorii se concretizează în felul cum pornesc de la locul de lansare. Cei de viteză - demifond, pornesc din rutină prompt, mai repede, în direcţia obişnuită, fără prea multe orientare, obţinând viteze superioare în cazul în care nimeresc direcţia corectă şi de obicei aşa se întâmplă, condiţiile cu ocazia concursurilor fiind destul de asemănătoare (direcţia, ora lansării, de multe ori chiar din aceaşi localitate de mai multe ori).
Deci practic nu zboară cu viteză mai mare, numai că nu pierd timpul cu orientare. Cei de fond - maraton în schimb, nu pornesc aşa de repede, caută să se orienteze de fiecare dată după lansare, pierzând timp preţios la concurs. Fiind însă mai rezistenţi, dacă au posibilitate, la concursurile lungi recuperează această întârziere.
Diferenţa este mai dramatică cu ocazia lansărilor neobişnuite, când greaba de a pleca spre acasă cât mai repede, fără orientare prealabilă, poate să ducă la pierderi masive.
Am avut experienţe asemănătoare şi în trecut, cu ocazia anumitelor concursuri catastrofale (de obicei timp nefavorabil), când s-au pierdut de obicei mai puţini fondişti. De această dată însă diferenţa a fost mult prea evidentă, iar condiţiile atmosferice erau excelente.
Totuşi fiind vorba de un singur caz, nu putem trage concluzii sigure, dar ne oferă un punct de pornire în rezolvarea problemei amintite la început.
Numele proprietarilor loturilor şi linia de origine a porumbeilor nu am precizat, ca să nu fac reclamă, sau să stric reputaţia cuiva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu