miercuri, 6 iunie 2012

Primele concursuri al sezonului 2012

În ultima vreme am cam neglijat conducerea blogului.
Nu pot să zic că nu au fost evenimente destule, ba chiar am avut prea multe de făcut în preajma porumbeilor şi încă multe alte preocupări profesionale, caracteristice sezonului.
Cu foarte mare repeziciune au trecut primele concursuri, care sunt considerate de mine ca şi antrenamente, dar de obicei prevestesc rezultatele bune sau mediocre din următoarea parte a sezonului.
De această dată nu se anunţă nimic spectaculos nici în sezonul 2012. Am avut numai clasări mediocre, nici un porumbel nu a reuşit să se claseze pe primele locuri de mai multe ori. Totuşi rezultatele sunt promiţătoare, obţinând de obicei clasări destul de numeroase la aceste cinci concursuri scurte, cea ce mă face să sper în continuare.
În primele două decade a lunii am folosit în hrană un amestec din două sortimente luate din comerţ, de calitate destul de bună într-o proporţie de cc 60% şi încă 15% porumb, 15% grâu şi 10% orz. În afară de faptul că în apă de băut am administrat Naturalin, alt tratament nu am făcut în timpul concursurilor.
După al cincilea concurs şi înainte cu două săptămâni faţă de primul fond am făcut un tratament cu Enteroguard cinci zile, după care le-am dat Gervit şi drojdie de bere. La sfârşitul săptămânii în care am tratat porumbeii, nu i-am trimis la concurs.
De la porumbeii mai bătrâni de doi ani am luat prima serie de pui la vârsta de 6-7 zile, iar pe cei de un an i-am lăsat să crească câte un pui. De aceea năpârlirea remigelor primare nu a început încă la bătrâni, dar la yarlingi am găsit deja pene aruncate.
După zece ani de văduvie, anul asta am decis să zbor porumbeii la natural. Probabil rezultatele vor fi mai puţin constante, dar sper că pot să mă ocup de porumbei mai cu plăcere. Totuşi porumbeii au un program zilnic: dimineaţa zboară liber o oră după ora 6:30, iar seara la fel după ora 18:00. În restul zilei sunt închişi, dar odată pe săptămână îi las liberi toată ziua şi le asigur apă pentru îmbăiat.
Prima serie de pui, 26 de bucăţi, au ieşit afară în jurul datei de 20 mai, iar momentan cei mai mari dintre ei deja zboară. Sunt frumoşi şi sănătoşi. A doua serie au ieşit din ou şi se dezvoltă frumos.

Acum, după terminarea primului concurs de fond-demifond, deja pot să vă relatez că nu am reuşit să obţin nici de această dată rezultate spectaculoase, nici ca şi clasări în frunte şi nici ca număr de porumbei clasaţi. A fost un concurs cu viteze mari, cu vânt din spate, ceea ce nu favorizează de obicei rezultatele porumbeilor mei.
Sper că creşterea distanţelor va mai diminua şi handicapul rezultat în urma intrării porumbeilor în noua volieră, fiindcă la majoritatea concursurilor porumbeii după întoarcere au pierdut 1 - 2, ba chiar şi mai multe minute la intrare. În timp ce puii nici nu se gândesc, cei bătrâni şi acum mai ezită să găsească uşa volierei.
Luni, deja am început pregătirea porumbeilor pentru fonduri mai lungi şi pentru maratoane, lăsându-i mai mult liber şi alimentându-i puţin mai bine. Administrez numai boabe luate la sac, amestec format din cele patru sortimente luate, iar în apă de băut pun câte 10 ml de oţet de mere la 2 litrii de apă.
Cei pregătiţi pentru maratoane, caut să aibă ou proaspete în cuib, sau ou în preajma eclozionării. Din păcate însă am câţiva masculi, care au rămas fără femele, iar rezultatele lor (cred că din acestă cauză) lasă mult de dorit.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Cam de regula cand porumbeii nu joaca atat de bine demifond si fond... DACA SUNT SANATOSI atunci vor joaca bine programul de maraton. Este un lucru urmarit.

activia

Szabó Zoltán spunea...

Mersi pentru incurajare!

Anonim spunea...

La Multi Ani dle Zoltan!
as dori un sfat,primele etape de viteza si demifon,ar trebui zburate de tot lotul de zburatori,fara exceptie,urmand ca de la primul fond sa fie impartiti pe categorii?
Multumesc anticipat,bafta in 2013!

Szabó Zoltán spunea...

Multumesc pt. urare, la fel va doresc si eu la Multi Ani!
Eu asa consider ca este logic si asa si fac, de fapt primele concursuri de viteza si demifond consider ca sunt antrenemente pt fonduri si maratoane.

Anonim spunea...

Am inteles,multumesc pt sfat!
Asa o sa si fac,sa auzim numai de bine!Bafta in 2013!

Anonim spunea...

Multumesc!Un an plin de satisfactii!