luni, 25 iunie 2012

Concursurile lungiA sosit vara anului 2012 cu temperaturi caniculare, abia suportabilă.

Cu sosirea verii a venit şi timpul concursurilor de fond şi de maraton, iar odată cu aceste concursuri au apărut şi concursurile ,,catastrofale", urmate de diferite explicaţii şi învinuiri, marea majoritate neântemeiate. Pentru mine nu este nimic deosebit în aceste întâmplări, deja m-am obişnuit cu ele, repetându-se de la an la an, numai zona în care sunt mai mulţi nemulţumiţi se diferă. Anul trecut zona Moldovei a fost afectat grav de aceste concursuri catastrofale, anul asta se pare că vestul ţării este la rând.

Nu doresc să detaliez mai pe larg părerea mea despre aceste concursuri, am făcut de repetate ori mai înainte, dar totuşi nu pot să accept părerea unora, care doresc imediat introducerea de noi reguli.

Cele mai multe nemulţumiri am văzut de la crescătorii din zona 1 de maraton în urma concursului de la Bamberg, 12.VI. 2012. Nu am participat la acest concurs, deci nici nu ar trebui să comentez, însă revolta anumitor crescători din această zonă se pare că va avea impact asupra noului RNS şi a protocoalelor interjudeţene făcute pe patru ani. Nu sunt de acord cu atât mai mult, că s-au întors acasă 20% a porumbeilor până seara zilei a doua a concursului, ceea ce cred eu că este un rezultat mulţumitor, iar pierderile de 30-40% cu ocazia zborurilor de maraton, consider eu că sunt normale.
Luna mai a trecut fără să am timp pentru noi postări. M-am gândit că am să recuperez absenţa la sfârşitul lunii şi în primele zile ale lunii iunie, dar omologarea concursurilor rapartizate pentru mine, mi-a dat mult mai multă treabă, decât preconizam la început.

Primul concurs de fond a anului am avut de la Levice, o localitate din Slovacia cu o distanţă de 555 km pentru porumbeii mei. Nici acest concurs nu a fost o reuşită deplină pentru mine, casând şase porumbei din cele 19 lansate, porumbelul cel mai bine clasat obţinând locul 25 în clasament. Din fericire nu am avut pierderi, ba mai mult toţi porumbeii s-au întors în prima zi a concursului, înainte de ora 17.

A urmat un weekend mai liniştit din punct de vedere columbofil, cu un concurs scurt de la Feleac, iar în sfârşitul săptămânii tocmai trecute am avut trei concursuri: Nyíregyháza 334 km, unde am trimis porumbeii de un an, Tarnava de 621 km pentru porumbeii de doi ani şi un zbor de maraton Praga de 926 km, aici am trimis numai pe cei de peste trei ani.

Ţinând cont de rezultatele anterioare, nici de la aceste concursuri nu aşteptam prea mult. De fapt nici nu pot să zic că am triumfat prea tare, însă am avut totuşi rezultate simţitor mai bune ca mai înainte.

Mai muţumit sunt cu rezultatul obţinut de la Praga unde am avut un porumbel sosit în prima zi a concursului, ceea ce ţinând cont de vremea caniculară şi de vântul din faţă, cred că este un rezultat mulţumitor. Din păcate următorii porumbeii au sosit mai târziu, dar până la urmă nu am avut o pierdere dureroasă, tot ce era mai important s-a întors până seara zilei a doua a concursului. Iată şi cel care m-a făcut fericit:


Ro791115/2009Acest mascul anul trecut a avut norma la fond cu un punctaj destul de modest, dar şi în anii precedenţi a mai avut sosiri în frunte la mine în crescătorie.


După părerea mea tot mulţumitor au venit porumbeii şi de la Tarnava, de unde primul sosit a fost masculul


Ro0738140/2010.Cei doi porumbei sunt semifraţi din partea mamei, iar pe locul 2 de la Tarnava tot o soră de a lor a sosit.

Interesant este că şi de la Nyíregyháza tot o semisoră de a lor mi-a venit primul, însă din partea tatălui, deci semisoră cu cei doi veniţi primii de la Tarnava. Fiind o porumbiţă promiţătoare de un an, vă arăt şi pe ea:


Ro0434014/2011Prea mult nu mă pot lăuda cu ea, are cinci clasări la viteză şi demifond, dar nici nu pretind eu mai mult de la porumbeii de un an.

Ca o surpriză am constatat, că deşi nu au crescut porumbeii nici un pui, totuşi majoritatea deja au început să năpârlească penele din aripă. Nu este ceva prea grav, după cum estimez, vor putea să-i trimit pe fiecare la toate zborurile, dacă năpârlirea va decurge normal.

Fiind prea ocupat, şi trebuie să recunosc şi puţin decepţionat, mai ales după eşecul primului antrenament, am cam abandonat programul zilnic. În ultimele săptămâni de fapt eliberez porumbeii dimineaţa pe la 7, ţin forţat afară o oră, cât timp fac curăţenie, iar apoi toată ziua sunt liberi.

Ca mâncare primesc de două ori pe zi grăunţe de la sac din patru feluri de sortimente, amestecate în proporţie egală. Nu dau cu porţie, las să mănânce pe săturate, dar fără să rămână în hrănitor boabe nemâncate. La prânz, dacă văd că sunt flămânzi, mai dau câteva boabe.

Cea mai mare problemă, care sunt sigur că influenţează negativ rezultatele şi elanul meu columbofil este numărul mult mai mic de femele faţă de masculi. Mai mult, acum după ultima săptămână, iar s-au destrămat perechile.

Următorul concurs de maraton va fi Concursul Naţional Berlin. Învăţând din experienţa anului trecut, încerc să fac nişte lansări către seară de la câţiva km şi 1-2 antrenamente cu lansări la prânz. Totodată cu Berlinul vom avea şi un concurs de la Praga, de asemenea mult aşteptat, dar din păcate nu am suficienţi porumbei de calitate, deci aici am să trimit echipa a doua.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ce ati facut la Berlin?