Din păcate acest concurs a adus fericirea mult aşteptată pentru câţva indivizi, care se ocupă cu porumbei. Intenţionat nu am numit oameni, sau columbofili pe aceste exemplare, (minus variante în limbajul geneticianului), care se bucură de insuccesul celorlalţi. Nici nu scriu mai mult despre ei, de fapt nici nu merită să rostim cuvinte despre ei.
În viziunea mea, acest proiect, a unui Concurs Naţional, cred că este unul dintre cei mai buni în ultimele ani. De fapt şi mai înainte au fost asemenea încercări (Gdanskurile din 1999,2000, 2001, iar apoi Nürnbergurile din 2002, 2004, 2005), dar acele încercări nu au supravieţuit decât trei sezoane.
Vremea caniculară a anului 2012 deja a decimat rândul porumbeilor angajate la concursurile de maraton din Ardeal, iar columbofilii moldoveni au pierdut şi ei foarte mulţi porumbei valoroşi în anul 2011, deci era de aşteptat să fie angajate un număr mai mic de porumbei. Cred că din această cauză s-a hotărât să accepte angajarea unui număr mai mare decât cinci porumbei, decizie greşită după mine.
Meteorologii prognostizau temperaturi de peste 35 de grade Celsius pe majoritatea traseului, iar în Germania şi Cehia furtuni. Ştiind acest fapt era de aşteptat să fie un concurs foarte greu, cu pierderi dureroase.
Îmbarcarea şi transportul porumbeilor, deci partea cea mai dificilă a organizării s-au desfăşurat foarte bine. La punctele de îmbarcare nu au fost incidente, nu s-a scăpat nci un porumbel, sau cel puţin eu nu am auzit de aşa ceva. În maşini porumbeii nu au fost înghesuiţi, s-a ajuns la timp la locul lansării, au fost hrăniţi şi adăpaţi corespunzător, deci totul era OK.
Lansarea a fost programată pentru ziua de vineri 6 iulie, dar vremea la acea dată în jurul Berlinului a fost furtunoasă şi s-a amânat lansarea pentru ziua următoare (decizie corectă după părerea mea).
Sâmbătă de dimineaţă, după cum am văzut pe saiturile meteorologice, deja s-a ameliorat vremea, mai era ceaţă şi nori pe prima parte a traseului, dar după ora 10 deja se puteau lansa porumbeii. Ştiind că pe marea majoritate a traseului este anunţat cod portocaliu, era indicat lansarea cel târziu la ora 10 - 10:30 (RNS-ul scrie că la minim ora 12, dar fiindcă deja a fost îcălcat, permiţând lansarea a mai mult de 5 porumbei, se putea trece cu vederea şi la acest capitol). Din păcate nu s-a decis aşa, mai mult nici la ora 12 nu s-a lansat. Eu credeam că nici nu se mai lansează sâmbătă, deşi eram foarte nerăbdător.
Până la urmă lansarea s-a făcut la ora 14:35. Cred eu că asta a fost greşeala cea mai mare (şi nu singura, pentru că acceptarea unui număr mai mare de 5 porumbei pe crescător, la fel a fost o decizie greşită) şi deja presimţeam că vom avea o catastrofă de proporţii. Am răsfoit din evidenţă concursul Würzburg din 2008. VII.11, când condiţiile erau identice şi lansarea s-a făcut la ora 14:30 şi am luat ca etalon (pentru mine) la prognostizarea sosirilor. Din păcate cu mici excepţii am avut dreptate, rezultatul final, deşi nu este încă gata clasamentul Berlinului, fiind aproape identic.
Primul porumbel sosit, aşa cum a fost aşteptat a fost în prima zonă şi în vestul ţării, la crescătorul Sărac Ioan, crescător care merită felicitat, cu atât mai mult că a clasat 5 (!) porumbei (nu ştiu câte a trimis). Aproape la fel ca şi la Würzburg, când primul porumbel a sosit la Ordea (914 km) la ora 13:59:49, acum femela 0393026/2010 soseşte de la Berlin (914 km) la ora 13:30:45. Nici mai departe nu a fost prea mare diferenţa de desfăşurare a concursului, porumbeii sosind cu mari diferenţe între ele. În prima zi a concursului ajungând acasă foarte puţini porumbei: 65 de la Würzburg şi 37 de la Berlin (au fost lansaţi 2521 de la Würzburg şi în jurul la 3000 de la Berlin). Tot asemănător (puţin mai bine la Würzburg) au sosit porumbeii şi în zilele următoare, în final neajungând acasă până la terminarea concursului 20% din cei lansaţi.
Pierderile au fost mai consistente mai ales la cei cu distanţe mai mari unde nici 10% din porumbei nu au ajuns la domiciliu.
În cazul Würzburgului nu s-a făcut clasament pe zone, dar analizând ulterior se vede că numai 189 porumbei s-au clasat dintre cei cu peste 1000 km, iar de la Berlin 2012 120 , iar peste 1100 km 56 şi 37 (poate cu ceva mai mulţi de la Berlin, socotind şi pe cei neanunţaţi).
Comparativ cu Berlinul din 2011 totuşi găsim şi asemănări: locul 1 pentru zona 3 este aceaşi Tenie Gligor, iar locul 1 pentru zona 4 la fel este ca şi în 2011 Komporály Sándor, coincideţe în mod sigur neântâmplătoare. Bineânţeles că toţi câştigătorii a zonelor merită felictări, dar cu atât mai mult ei.
O altă asemănare este că la fel ca şi în 2011, rar s-a întâmplat ca cei de la sfârşitul zonei să poată să întreacă pe cei din începutul şi nici cei din zone mai lungi nu prea au reuşit să ajungă în faţă la cei cu distanţe mai mici, excepţii bineânţeles că sunt. La fel ca în 2011, nici în 2012 nu s-au întors acasă 20% din porumbeii angajaţi de la zonele peste 1100 km.
Neapărat trebuie amintit şi de rezultatele excepţionale a celor cu distanţe extreme cum este a porumbiţie de la Galaţi (dar nu numai), care sunt sigur că a făcut extrem de fericit pe Fraţii Janssen Dl. Tataru Eugen şi Gabriel.
Din păcate cu aceste asemănări se şi termină şirul, în rest nu se pot compara cele două concursuri.
În ceea ce mă priveşte, anul ăsta am pregătit mai bine porumbeii ca anul trecut, făcând câteva antrenamente către seară şi după masă. De această dată am trimis şi doi porumbei din 2010, cu speranţa că sunt mai iuţi, dar din păcate nu s-au mai întors acasă.
Din cele cinci trimişi am doi sosiţi, faţă de patru din anul trecut.
La fel ca în 2011 primul mi-a venit femela 559106/2008, anul trecut a avut 18,76 puncte, iar anul asta va avea probabil cc. 32.
Pe locul doi, în crescătoria mea, a venit masculul 791143/2009, pe care iniţial nici nu am vrut să trimit la Berlin, ci la Praga. El mai înainte nu prea a avut clasări în frunte, dar a fost cel mai constant.
Ţin să menţionez că pozele au fost făcute mai de mult, deci numerele de telefon de pe inelul microcipului, au fost luate încă înainte de a fi trimişi la maratoane.
Nu este stilul meu de a critiza organizatorii, (şi doresc să cer scuze dacă voi jigni pe cineva) dar s-a mai comis o greşeală: regulamentar concursurile de fond şi maraton au o durată de şase zile, iar de acestă dată acest termen expira vineri 13 iulie la ora 14:35. Fiind ştiut că nu s-a adunat 20% din porumbeii angajaţi, trebuia să respecte acest termen. Trebuie să recunosc însă, că acest lucru tulbura mult programul îmbarcărilor pentru următoarele concursuri din sfârşitul săptămânii. Încă o asemănare cu Würzburg, la fel s-a procedat şi atunci!
Fiind la dispoziţie deocamdată numai clasamentul provizoriu de la Berlin 2012 şi prezentul analiză este numai provizoriu şi probabil incomplect, dar sper eu, cât se poate de real.
În final pentru a evidenţia mai bine decizia nefericită referitor la ora lansării mai fac o comparaţie: de aceeaşi dată cu Berlinul, am avut concursul maraton a zonei III cu lansare de la Praga (2012.VII.7), dar la ora 10:00. La fel ca Berlinul şi acest concurs a fost deosebit de greu şi traseu aproape identic (pentru mine de 926 km), dar totuşi pierderile au fost mult mai mici, iar concursul cred că se termină a doua, sau a treia zi dimineaţă.
Probabil o lansare la ora 10, sau 12 era o alegere mai înţeleaptă, dar sunt convins că şi aşa ar fi fost un concurs extrem de greu, cu pierderi mari, dar poate totuşi mai mici ca aşa.
Cu toate că nu s-au tras prea multe concluzii din eşecurile trecutului (Würzburg), sper că şi anul viitor vom avea un Concurs Naţional, însă mult mai reuşit, nu cu vânt din spate şi viteze de peste 1500 m / minut, cum le-ar place la unii, dar fără pierderi ca în anul acesta.
12 comentarii:
De ce credeti ca a fost o greseala de organizare fiinca sa acceptat mai multi de 5 porumbei de crescator ?.Multumesc
1. Particip si urmaresc concursurile de maraton organizate in Romania de aproape 20 de ani. In aceasta perioada rar s-a intamplat, ca macar un concurs de peste 900 km sa nu fie cu pierderi insemnate, sau chiar catastrofale.
2. Cu foarte putine exceptii nu sunt crescatorii in tara care poate alinia cinci porumbei cu sanse reale la un asemenea concurs.
3. Aproape toti crescatorii reusesc sa prezinte fara prea mari sacrificii cinci porumbei in care au incredere, deci toti participanti spera ca au sanse cat de cat egale la castigarea concursului (bineanteles ca se inseala).
Argumentele in sprijinul a celor trei puncte de mai sus sunt: evitarea pierderii a unui numar prea mari de porumbei pe crescatorie, mentinerea concurentetei si speranta crescatorilor mai mici.
De ce ati luat numerele de telefon de pe inelul microcipului inainte de a fi trimisi la maratoane?
Credeti ca exista diferente intr-e porumbeii de marathon care sint lansati la ora 10 si aceia care sint lansati la ora 14?.Credeti ca masa porumbeilor de proasta calitate poate influenta rezultatul dar si dezastrul unui concurs?.Cit la 100% credeti ca din porumbeii si columbofili care au angajat la Berlin sint de calitate?
Referitor la numerele de telefon: conform regulamentului (RNS) porumbeii participanti la concursurile de maraton nu au voie sa aiba numere de telefon, sau alt mijloc de identificare in direct a proprietarului.
Eu cred ca nu exista diferete importante intre porumbeii de marathon, care vin cu rezultate bune si sunt lansati la ora 10 fata de cei cu lansare la ora 14. In schimb probabil ar fi posibila obisnuirea porumbeilor cu o anumita ora a lansari.
Daca s-ar urmari un timp suficient de lung obtinerea unui tip de porumbei care prefera lansarea la o ora anume, probabil ar fi posibil selectarea unei asemenea linie.
In mod sigur masa mare de porumbei au influenta asupra directia de pornire si in continuare la rezultatul final a concursului. In schimb porumbeii cu adevarat valorosi de obicei nu se lasa influentat decisiv de masa celor prosti, deci dupa un timp corigheaza gresala.
Probabil toti participantii sunt convinsi ca au trimisi porumbei buni, doar au platit o suma frumusica, dar in realitate cred ca cc 45-50% dintre porumbeii trimisi sunt capabili sa ajunga acasa la timp de la un zbor de pesete 1000 km.
Cei care lucreaza in constructi stiu ca singurul produs care omoara cimentul este ....APA....(scade rezistenta betonuli daca utilizam apa peste cantitatea standard impusa de producator)...deci calitatea betonului si a lucrari in general si garantia acesteia este cu ...? ...mare.Ce parere aveti de asa zisi porumbei de marathon care in pedigreul acestora este unul din parintii de viteza sau demifond...Care sint sansele si procentul de pierderi la angajearea acestora la etape pe 1100 km?..Genetic mai departe o pasare de marathon cu clasari bune,norma marathon dar care unul din parinti in spate este de viteza,demifond introdus la reproductie va reproduce pasari de 1100 km .?.Cum numiti dumneavoastra porumbeii care realizeaza norma marathon sau AS maraton dar unul din parintii este de viteza sau demifond.?.Marathonist sau ......?(cum il puteti numi).Multumesc.
Destul de interesant subiectul. In columbofilie este practicat relativ frecvent imperecherea unui porumbel de viteza cu unu de maraton, iar rezultatul destul de des este buna. In ameliorarea cailor de ex., este de neinchipuit incrucisarea raselor grele cu una de cursa.
Se mai pune inca intrebarea ca un anume porumbel intitulat de proprietarul lui ca ar fi Janssen de ex, in realitate cat este asa?
Am si eu un mascul de origine Fabry, dar obtinut din anumite incrucisari, iar mama lui care este mai apropiat de Fabry, nici ea nu este original de acolo. Puii lui (a masculului meu) pot sa zic ca vin destul de bine si de la maratoane. In schimb as putea sa spun ca masculul respectiv este de origine Desmeth, ca are intre stramosi si porumbei de origie Desmeth.
Totusi sunt de parere ca un porumbel cu conformatie apta pentru a zbura maratoane, chiar daca provine din parinti nu chiar maratonist, poate sa aduca premii si de la concursuri mai lungi.
Poate dezastrele cu lansari intirziate sa fie fiinca in mare parte in ultimi anii in Romania majoritatea tari juca marathonele la putin peste 800 km?Daca nu gresesc la marathone dumneavostra obijnuiti sa jucati porumbeii batrini(exclus de un an)....Care sint motivele sai jucati batrini?Credeti ca destramarea sudului tari in 2 Federatii (U.C.P.si F.C.P.R. si lipsa unui protocol intre cele 2 Federatii pentru a putea organiza zborurii comune....poate fi benefic pentru anumite zone din tara pentru realizarea normelor cu un punctaj cit mai mic(fiinca sudul tari in ambele Federatii aduna numar mic de porumbeii si care da un punctaj mare penalizare..?Multumesc
Ati angajat porumbei de un an la Marathoane peste 900 km....si care a fosr rezultatul?Credeti ca unul din factori utilizari de medicamente ,probiotica,minerale lichide..etc..etc.. poate duce la o maturizare mai rapida a porumbeilor?
Eu sunt de parere ca starea vremii poate fi incriminata ca si cauza principala a rezultatelor nu tocmai bune la maratoane.
Da, de obicei trimit porumbei maturi la maratoane, dar aproape in fiecare an trimit si cate unu de un an, dintre cei care nu ma multumesc dintr-un anumit motiv. De obicei se si pierd.
Particip cu batrani, fiind-ca pe porumbeii de un an care sunt valorosi nu doresc sa le pierd. Nu las pui prea devreme, ca altii, care deja in ianuarie au pui. Pe langa faptul ca yarlingii mei sunt mai tineri, de obicei se maturizeaza mai tarziu.
Referitor la punctajele din campionate si destramarea columbofiliei in trei federatii, nu ma preocupa prea tare, nu m-am gandit la aceste aspecte. Eu de-si as dori sa se uneasca cele trei federatii, nu cred ca este o problema majora, divizarea. Mult mai grav este faptul cum se comporta intre ei (dusmanie, calomniere, ect), ceea ce cred ca nu este de dorit.
Probabil anumite substante ajuta la maturarea cat mai precoce, dar in principiu precocitatea este determinat genetic.
Din experienta dumnevostra calitatile sportive se transmit genetic?Daca cumparam porumbei de la un crescator care obijnuieste in fiecare an sa faca rezultate doar la o singura etapa de marathon cu porumbeii lui...Ce sanse avem noi ca acesti porumbeii sau descendenti din eii sa fac rezultate la 2 sau 3 concursuri de marathon(acelasi porumbel)..?.Dedicamente Romvac credeti ca sint lai slabe sau mai tari decit cele straine ma refer la compozitie?Incrucisearea raselor grele cu cele de cursa.....Ce calitati se urmaresete sa sa transmita ? Standardul cailor grei nu se modifica?Cresterea rapida a puilor de carne se datoreaza ...CONCENTRATELOR mancarii...?Fragilitatea corpului la acesti puii se datoreaza mancari,genetic fiinca sint creati asa.... sau lipsei soarelui fiinca sint crescuti in ferme si apare lipsa soarelui ?.Inca o data scuze de intrebarile atit de multe care le adresez dumnevoastra....prefer sa scriu aici pe blog decit pe alte situri unde sint articole de ale dumneavostra...Multumesc..
Calitatea sportiva a unui porumbel depinde de numeroase factori, care majoritate se transmite genetic, dar aceste calitati sunt in interactiune unu cu celalat si sansa ca sa se intalneasca combinatiile cele mai fericite este, la exemplare hetrozigote (hibrizi), mai mica. Ca si combinatiile de numere castigatoare la loto.
Dupa parerea mea porumbeii belgieni tocmai din cauza, ca acolo nu se urmaresc campionate, ci rezultate de varf la cate un concurs, nu dau randament la noi.
Eu folosesc destul des, aproape exclusiv, produse din tara. Probabil ca cele straine sunt mai bune, dar incomparabil mai scumpe, iar cele care costa cat ale noastre, poate sunt si mai slabe. Oricum nu medicamentele sunt cei care fac dintr-un porumbel campion la fond si la maraton! Vaccinur folosesc exclusiv Romanesti.
Crestera rapida a puilor: se datoreaza atat rasei, cat si hiridizarii raselor, dar si furajarea profesionista are un cuvant decisiv.
Puii crescuti intensiv sunt mai debili, cu osatura mai deficitara de ex., din cauza ca organismul nu reuseste sa construiasca scheletul in ritmul cresteri. Nici furajele nu contin suficiente materi prime pentru cresterea scheletului (aceste substante ar lua locul din furaj, celor care stimuleaza cresterea). Bineanteles ca lipsa razelor solare, a miscarii (care trebuie sa fie cat mai putine, altfel ia energia de la crestere) au influenta negativa.
Raspunsurile date de mine sunt unele numai speculatiile mele, altele se bazeaza pe experinta mea, iar o alta parte stiu din literatura de specialitate (numai acestea din urma sunt si dovedite stiintific).
Trimiteți un comentariu