joi, 3 mai 2012

Primul antrenament, o greşeală banală

Din cauza timpului liber, destul de limitat în ultima lună, am neglijat descrierea evenimentelor. Începerea sezonului competiţional m-a atras şi mai tare de lângă PC, dar totuşi încerc să schiţez evenimentele mai importante din perioada trecută.
Pe data de  12 aprilie, timpul fiind numai bun pentru zbor, iar meteorologii anunţau vreme rece şi ploioasă, am decis să încep antrenamentele cu porumbeii. Din păcate datorită neglijenţei mele (am aglomerat prea tare porumbeii în cutia de transport) nu a fost un început prea fericit.
Cum anuţase meteorologii, vremea s-a şi stricat, iar următorul antrenament am făcut după remedierea timpului. De data aceasta am fost mai prudent la îmbarcare, dar efectul stressului de supraaglomerare nu a rămas fără urme nici în continuare.
La cele cinci antrenamente (trei personale şi doi cu clubul)  am pierdut patru porumbei, mai mult ca de obicei, dar majoritatea celor pierduţi erau pui tardivi (2011), deci era de aşteptat.
Suntem trecuţi deja şi de primele două concursuri, organizate de la Feleac cu o distanţă de 136 km pentru mine, deci şi aceste zboruri se pot enumera printre antrenamente. Am avut patru pierderi şi de la aceste etape, dar tot tardivi. În general sunt mulţumit cu rezultatele obţinute de la aceste prime încercări.
Organizatorul concursurilor este Asociaţia Braşov şi se pare că vrea să profită de toate posibilităţile oferite de noul RNS în ceea ce priveşte data concursurilor. Iniţial aceste concursuri au fost programate din cinci în cinci zile, dar ţinând cont de prognoza meteorologică, al doilea concurs a fost devansat cu o zi, iar al treilea de asemenea va avea loc mai devreme, tot la patru zile.
Din punct de vedere a porumbeilor cred că sunt nişte hotărâri înţelepte, însă mai puţin îmbucurătoare pentru unii crescători, care după ce au plătit o sumă frumuşică pentru transport, nu au nici bucuria de a aştepta porumbeii din concurs, fiind la servici la data sosirii.

Deocamdată nu am fost nevoit să fac nici un fel de tratament la porumbei. Prima serie de ou am luat după ce au fost clocite cc 7-10, iar a doua serie a fost depusă de 11-13 zile (socotit de azi 6.mai 2012). De patru zile am început să obişnuiesc porumbeii cu ceaiul Naturaline, administrând zilnic timp de 10 zile.
Alimentaţia este deasemenea destul de modestă, amestecul folosit fiind alcătuit din 25% amestec de la sac, cumpărat de la un furnizor local, 25% porumb, 25% grâu, 15% orz şi10% floarea soarelui. Deocamdată acest amestec am să folosesc încă două săptămâni, iar apoi treptat am să măresc procentul amestecului cumpărat.
O problemă serioasă şi enervantă a fost intrarea porumbeilor în crescătorie după întoarcerea din concurs. Nu că nu ar fi vrut ele să intre, dar nici cum nu găseau intrarea în noua volieră, construită din toamnă, deci practic aveau timp să înveţe, mai ales că are o uşă de 2 x1 m. Pentru a stimula dorinţa lor de a intra am fost nevoit să reduc porţia de grăunţe la jumătate şi a institui un program. Zilnic de trei ori am dat demâncare, dar numai jumătate de porţie, iar inainte de administrare am dat afară tot efectivul din coteţ şi am ţinut afară o oră, după care am chemat înăuntru şi au primit de mâncare. Efectu a fost destul de spectaculos, aşa că momentan sunt aproape mulţumit.

Azi, duminică 6 mai, îmbarcăm pentru concursul al treilea cu lansare de la Zalău, 195 km pentru mine, iar mâine, luni vor fi lansaţi porumbeii. Meterorologii anunţă timp frumos, aşa că sper să fie un concurs cu pierderi puţine.

Un comentariu:

adi-s spunea...

Multa bafta!!! Ma bucur ca reveniti cu postari!