joi, 18 octombrie 2012

Toamna 2012

În ultima perioadă, de aproape două luni şi jumătate, nu am avut activitate pe blog. De aceea caut să vă prezint întâmplările mai importante din acestă perioadă.
În această toamnă am concurat cu puii la toate concursurile organizate de asociaţia noastră. Cred că am mai amintit că nu dau o prea mare importanţă rezultatului puilor la concurs, dar parcă totuşi am avut chef să mai joc puţin cu ei, fără să fiu presat de aşteptarea rezultatelor.  Am trimis prima serie de pui, în total şase concursuri şi 17 antrenamente scurte, de maximum 70 de km. Am mai avut şi opt pui mai mici, care nu au fost la concursuri, dar şi ei au participat la nouă antrenamente scurte.
Concursurile erau numai de viteză, cei mai lungi (3) organizate de la Carei cu 267 km pentru mine. La aceste încercări am pierdut 18 exemplare. Deşi procentul de pierdere este de 25% din efectivul de pui cu care am pornit, nu mi-se pare prea mult, ţinând cont de dificultatea zborurilor şi mai ales de pierderile înregistrate de ceilalţi columbofili în sezonul cu puii.
Nu am reuşit să fac normă cu nici un pui, dar după cum am mai amintit nici nu mă interesează acest aspect. În general puii au venit destul de bine, nu am avut decât un singur concurs de unde s-au întors cu stolul, deci până la urmă fiecare a avut prilejul să acumuleze experienţă şi asta cred că are cea mai ,mare importanţă în viitor.

Au apărut şi centralizările concursurilor porumbeilor maturi.  Nu mă pot lăuda cu realizări extraordinare, dar faţă de anul trecut, parcă am rezultate mai bune.
Pe plan naţional sunt cam invizibil pe fruntea clasamentelor, dar totuşi la categoria Palmares 2 ani Berlin am reuşit să obţin un loc doi naţional. Primul loc, cu o diferenţă de 2,49 de puncte a fost obţinut tot de un porumbel din asociaţia noastră, şi ca să mă laud puţin, are strămoşi cu origine din crescătoria mea.
Pe plan judeţean stau mult mai bine, însă au fost vremuri când şi la acest nivel am fost la un loc mult mai prestigios.

Eroina sezonului a fost femela cu matricolul Ro559106/2008 (din poză),


care în ultimile două sezoane mi-a adus 17 clasări ratând numai  două concursuri scurte.
Mai jos vă prezint şi cartea de vizită integrală a acestui porumbel, din care se vede că are cinci concursuri de maratoane clasate în anii 2011 - 2012 şi numai cei care au participat la aceste concursuri ştiu că de fapt toate cinci au fost şi foarte grele (mai puţin Berlinul din 2011, dar nici de acolo nu s-au adunat în şase zile 20% din porumbeii trimişi din zona noastră).


Bineânţeles că dintr-o asemenea porumbiţă toată lumea ar dori să aibă pui cât mai mulţi. Ea însă de anul trecut nu prea se interesează de masculi şi cu toate că avea pereche, mereu a căutat prietenia mea. În trecut am reuşit să obţin de la ea mai mulţi pui, dintre care numai un consangvin am oprit pentru mine (pe care l-am pierdut), iar de vara anului trecut nu a mai depus decât astă primăvară un singur ou pe care l-a spart. După concursuri am trecut la prăsilă unde sunt 5-6 masculi în plus, dar nu s-a împerecheat cu nici unul. Intru mai rar în actualul compartiment a ei, dar şi acum când am timp să mă ocup mai mult cu ea, vine şi mă curtează.
Sper că până-n primăvara anului 2013 va uita de mine şi am să pot obţine de la ea nişte urmaşi la fel de buni ca ea.
Acum când revizuiesc această prezentare, îmi dau seama că de fapt nici nu despre cele prezentate mai sus am vrut să scriu, dar până la urmă cred că merită prezentat puţin mai pe larg o asemenea porumbiţă. 

2 comentarii:

misu spunea...

orvendek hogy ujra ir (2honapos szunet utan))) barati udvozlettel/

tavi spunea...

Felicitari si sa auzim numai de bine !