Fiind vorba de un columbofil de talie mondială, mai ales cea ce priveşte concursurile de maraton, am fost destul de emoţionat, ba chiar am şi evitat la început să mă întâlnesc cu el. Cu atât mai mult am fost plăcut surprins de felul prietenesc cu care a stat de vorbă cu mine.
Nu am avut o discuţie prea îndelungată şi probabil ar mai fi fost multe lucruri de întrebat, totuşi am să vă prezint câteva idei din discuţia avută. Totodată am să încerc să şi compar, sau să trag anumite concluzii, faţă de sistemul nostru, sau mai bine zis pretenţiile mele vizavi cu ale lui.
Să încep cu puii, adică cu antrenamentul puilor. Pe cei cc 80 de pui lăsaţi anual probabil din lotul de reproducător (80 de bucăţi) nu trimite la concursuri, sau antrenamente prea numeroase şi grei. Într-un fel cu regret spunea că la ei nu este voie să fie zburaţi puii la o distanţă mai mare de 400 km, din cauza protecţiei animalelor.
La noi în schimb puii sunt zburaţi destul de serios, chiar şi de cei care nu trimit la fonduri şi maratoane, participă la concursuri numeroase de viteză şi demifond. Eu de exemplu trimit puii anual la 20-30 de zboruri, din care bineânţeles că majoritatea este sub 80 km.
Porumbeii de un an, deasemenea sunt oarecum protejaţi, nefiind trimişi decât la un singur concurs de maraton de cc 900 km. Probabil (cred eu) participă cu ei la câteva fonduri şi îi trimite şi la antrenamente cu restul lotului de zbor.
Porumbeii de peste doi ani sunt cei care trebuie să participe la maratoane. Teoretic fiecare porumbel bătrân, adică de peste doi ani, este trimis la trei concursuri de maraton, dintre cele şase organizate pe an. Deci prin urmare zboară cu două echipe. Porumbeii fiind trimişi în medie din trei în trei săptămâni la concursuri de maraton.
Înaintea începerii concursurilor de maraton porumbeii sunt antrenaţi săptămânal, sau poate şi mai des, pănă la 300 maxim 400 de km, deci nu participă nici la fonduri, iar apoi sunt trimişi direct la concursuri de peste 800, sau şi mai departe, până la 1200 km.
Pun un accent mare pe specializarea la o anumită categorie de concursuri, în cazul Dl. Menne maratonul.
Eu de exemplu nu fac aşa, yarlingi nu zbor decât la demifond şi unu - două fonduri, porumbei de doi ani nu trimit decât rar la maratoane, iar cele de peste doi ani sunt trimişi prima dată la un concurs de fond, de 550-650 km şi apoi la maraton.
La întrebarea, dacă mizează mai mult pe Campionatul Naţional German, sau preferă să obţină rezultate proeminente la câte un concurs, a răspuns că mai mult îl interesează clasările în frunte de la concursuri, decât campionatul, de care nici nu a amintit, parcă nici nu ar fi.
La noi altfel stau lucrurile, degeaba are un porumbel un loc în frunte la un concurs, nimeni nu se uită la el dacă nu are măcar norma de maraton, şi până la anul este uitat definitiv, dacă nu face şi palmares.
Nu doresc să critic metoda lor, dar totuşi consider că sistemul nostru este mai bun, în schimb cu o reclamă intensivă, metoda lor este mai eficientă, din punct de vedere a renumei. Cu atât mai mult este mai logică gândirea lor, încât aproape toate şase maratoane avute pe an sunt de renume mondiale, cum ar fi: Barcelona, Dax, St. Vincent, Marseille, Bergerac, Pau. De la un asemenea concurs într-adevăr este suficient să obţii un loc în frunte, chiar şi ,,numai" Naţional, ca să devii celebru pentru mulţi ani.
L-am mai întrebat de furajarea porumbeilor. E de părere că boabele de foarte bună calitate şi cât mai diversificate sunt mai de dorit.
Cu acestă părere sunt şi eu perfect de acord, în schimb consider că trebuie să predomine porumbul, floarea soarelui şi grâul. El foloseşte frecvent în alimentţia porumbeilor arahidele, ceea ce eu încă nu am încercat, dar cred că am să-l încerc în viitor.
Nu am întrebat de metoda de selecţie, dar bănuiesc că nu pierde anual 80 de porumbei şi ca să reuşescă să se încadreze în numărul de 80 de porumbei de zbor, trebuie să mai şi selecteze.
O altă întrebare pe care nu am pus-o, dar nici nu ştiu cât ar fi fost de politicos să o pun, este câţi porumbei şi de la ce distanţă îi pierde pe an.
Ca concluzia finală, am observat că ei trimit maratoniştii lor la mult mai puţine încercări scurte decât noi, deci îi expun la mai puţine riscuri de a se pierde. Apreciază mai mult rezultatele obţinute la un concurs cu renume şi nu hazardează cu porumbeii care au obţinut deja rezultate proeminente. Asigură condiţii şi alimentaţie poate mai bună ca noi, în schimb cere mai puţine (ca şi număr) rezultate, în schimb cei care reuşesc să obţină câte un rezultat de vârf, sunt mai apreciaţi.
Femela Dv 1740-778/2008, cumpărat de la un crescător din Germania Dl. Sigetti, cu strămoşi din crescătoria Menne, mai exact Menne x Eijerkamp - Müler -Wanroy.
5 comentarii:
Sa traiti ! Am intrebat eu pe Kipp la Craiova si a spus ca din 120-140 de pasari pe sezon ramane cu 35-40 de pasari....yarlingii ii zboara doar pana la 700 si personal apreciaza pasarile cu 2 clasari de top (AS-ii) intr-un sezon in defavoarea celor cu loc de 1 fara alte rez notabile. Ce am intrebat si m-a pus pe ganduri a fost cand am intrebat despre imprecherea pasarilor de talie mai mare cu alta de talie mai mica pentru a compensa..aici Lessmeister mi-a atras atentia ca am o problema daca aduc in crescatorie pasari care iasa din tiparul poasarilor din crescatoria mea....sunt discutii interesante,dar nu putem spune ca sunt mult superiori noua ca si cunostinte,diferenta o fac pasarile triate de 30 de ani pe aceiasi ruta,calitatea hranei si produsele folosite
Aproximativ asa inchipuiam si eu pierderile.
In schimb dupa cati porumbei au fost introdusi si la noi in ultima vreme, cred ca valoarea bazei genetice a efectivelor noastre incepe sa fie tot mai comparabila cu a lor.
Diferenta esentiala cred ca se afla in felul cum apreciem rezultatele.
Sunt de acord ca trebuiec discutate si despre insuccese, dar la noi se discuta prea mult despe aceste esecuri inevitabile, dupa parerea mea. Stiu sigur ca si la cei din vest au fost, sunt si vor mai fi concursuri cu rezultate catastrofale, dar nu sunt asa de mult mediatizate ca la noi.
Au mult mai multa incredere in valorile lor, decat noi si stiu si sa promoveze fata de restul lumii rezultatele pe care o au.
Va doresc multa sanatate..la multi anii si tot ce va doriti in viata tuturor...Va scriu citeva spicuri de propoziti care le-am ascultat personal cu crescatori de renume din vest...Un crescator imi spunea ca el da pasarea in functie de cit se plateste.Un alt crescator spunea(copilul lui traducea ce spune tatal)..tata stie ce insemna sa nu ai banii sa ai si familie de intretinut de aceia nu cere mult pe porumbeii.Un alt crescator imi spunea..sa nu spun la nimeni la ce pret am cumparat porumbei de la el(erau sub pretul pietei mult fata de cit vinde el).Cind am ajuns eu pe tarimurile acestea si am inceput sa invat limba respectiva am inceput sa citesc un articol de Menne in care acesta scria ca pleca in vacanta cu familia la ocean si lua si porumbeii sai lanseze seara asfel ai obliga sa inopteze afara pentru ai pregati pentru internationale.Ieri am ascultat o emisiune pe un post din belgia(doritori pot intra aici...www.pigeonsmagazine.be de la orele 16-17 ora din RO in fiecare duminica) la care am pus intrebarea de ce olandezi domina concursurile internationale?.Dupa ezitari au raspuns ca datorita faptului ca au lansari intirziate obijnuiesc ca porumbeii sa zboare noaptea de aceia sint si cistigatorii.Domni meii..Ce sint sarbatorile?Sint manifestari pur comerciale doar ca acelea vechi erau religioase fiinca biserica avea putere in ziua de astazi sint manifestari moderne de orice fel ca ideie de baza comertul sa merga bine.In tarile de vest sint atit de multe cupe si campionate infintate incit daca nu esti bun la A poate la B sau la C sau etc ..etc ... deci ca sa fie facuti banii cit mai simplu si usor.Nu pot spune ca nu exista la ei crescatori care au ex.3 etape de fond cu aceiasi pasare sau 3 etape de maraton cu aceiasi pasare ...sint domni meii dar pe aceia nui gasim in catalaloagele lui Herbots,Pipa... etc etc.. care acestea sint pur comerciale fiinca acei crescatori fac columbofilia din pasiune ceilanti fac pentru banii.Deci domni mei vina este a noastra ce cumparam...In general sincer va spun cu mana pe inima daca nu sintei prieten bun cu ei si sai vizitati timp de 3 anii nu are rost sa luati de la ei fiinca noi nu avem putere finaciaciara sa luam pe aceia buni.STIU...O sa spuneti ca crescatorul X din Romania a cumparat cei mai buni porumbeii de la crescatorul x sau y cu sume mari de banii...Domni mei revenitiva totul este o publicitate mincinoasa sa cresca cota crescatorului pe piata nostra realitatea este alta.... Multe succese in acest sport tuturor
Salut, am si eu un Blog si vreu sa iti cer si eu parerea. Nu de mult m-am apucat, deci nu va fi nu stiu ce dar, te rog citestel daca ai timp, si lasa un coment cu parerea ta. Mersi mult. http://blogul-lui-berti.blogspot.ro/2013/01/intai-sa-incepem-ca-majoritatea.html?spref=fb
Buna seara... Am intrat intamplator pe blog cautand un crescator din bihor ... Imi cer scuze ca intervin poate in afara de subiect. Sa va povestesc ceva :) Sunt Medic Veterinar de profesie am terminat in studiile in Tm. Sunt stabilit in Germania si lucrez intr-unbcabinet unde peste 75% sunt porumbeii voiajori! M-am orientat cat se poate de bine deoarece imparti hobbyul cu munca. Sunt crescator de porumbei (am fost) bunicul meu a avutut porumbei in Hunediara si m-am molipsit si eu inca din copilarie... grea boala... Treaba este ca aci in zona inclusiv sefu meu zboara porumbeii pana in 600 km.. Detine porumbeii din familia lu Leo Heremans . La fiecare zbor pasarile vin fff bine clasand pana la 600 km in primi 10 daca nu mai bine !!! Eu cu gandidea mea de obisnuit c zborurile din Ro sincer ampreciez mai mult pasarile din Romania si la anu in 2014 sper sa ma apuc sa concurez cu ei (nu la viteze si pana in 600). Parerea mea e ca pasarile in ro sunt multe bolnave si se angajeaza la concursuri fara sa se stie nimica de starea lor de sanatate. Va doresc toate cele bune!!! P.S. Totusi pana la urma vreau sa va spun ca -l cutam pe crescatorul Peto Janos ca el zbura maratoane si avea porumbei buni parerea mea ;). Scuzati greselile gramaticala pt ca scriu de pe Tel.
Trimiteți un comentariu