Am mai scris într-un articol în trecut că în fiecare an fac câteva modificări în felul cum mă ocup cu porumbeii. De această dată am modificat aproape tot sistemul de îngrijire, adică mai bine zis nu m-am ocupat aproape deloc cu ei, am făcut numai strictul necesar: le-am dat de mâncare o dată pe zi şi totodată am făcut şi curăţenie.
Deci nu am respectat perioadele de care vorbeam mai înainte, nici pe yarlingii mai timizi nu i-am ajutat să-şi ocupe loc, nu m-am străduit cu îmblânzirea celor mai fricoşi şi nici împerecherile nu am dirijat, numai la reproducători. Primăvara am eliberat destul de devreme lotul de zbor, dar nu am avut pierderi însemnate, s-au pierdut doi tardivi şi o femelă de un an.
La terminarea sezonului trecut am avut multe proiecte de îmbunătăţiri, dar pe parcursul iernii au intervenit o serie de schimbări, care mi-au tăiat elanul.
Până la urmă primăvara mi-a adus cheful şi deşi am început târziu, totuşi cred că am reuşit să antrenez porumbeii în mod corespunzător pentru începerea sezonului competiţional. Am avut pierderi şi la antrenamente, dar numai tardivii s-au pierdut, care aveau origine bune, dar neavând posibilitatea de a zbura cu lotul în toamna trecută, era de aşteptat că nu vor rezista.
Pe toată durata iernii am hrănit porumbeii numai cu orz şi nici tratamentele obişnuite nu am făcut, totuşi majoritatea arată destul de bine. Momentan primesc porumb cc. 35%, grâu cc. 30%, floarea soarelui cc. 20% şi orz cc. 15%.
Azi îmbarcăm pentru primul concurs a sezonului organizat de la Dej, sper să fie un început bun.
Nu am avut intenţia de a risca rezultatul unui sezon făcând experienţă cu îngrijire, dar totuşi aşa s-a întâmplat. Prin urmare, rezultatul final a anului va evidenţia rolul îngrijirii, implicit a crescătorului, în obţinerea rezultatului.
2 comentarii:
Foarte interesant articolul,astept cu nerabdare sa vad ce rezultat veti obtine cu aceasta metoda,totusi am o intrebare de ce folositi asa multa floarea soarelui in amestec,felicitari pentru efortul pe care il depuneti in administrarea acestui blog!
De ce atata floarea soarelui?
Ca sa nu dau numai porumb, grau si orz. Am ceva canepa, dar inca e prea devreme sa-o introduc, am si ceva alune, dar nu am mai dat pana acum nicodata si nu mananca inca deloc si mai am un sac de amestec pt. concursuri, dar nu dau inca numai la reproducatori.
Procentajul amestecului amintit in articol nu este facut dupa cantar, deci floarea soarelui fiind mai usoara, este posibil sa fie intr-un procent mai mic, dar ca si volum, aproximativ asa este.
Canepa si alunele am cumparat ca sa mai alint porumbei, recompensand lipsa preocuparii din iarna.
Trimiteți un comentariu