marți, 1 decembrie 2015

Ro0624106/2012

Femela pe care urmează să vă prezint a fost de pui printre porumbeii cei mai apreciat de mine. Este o porumbiţă cu o conformaţie foarte echilibrată şi cu origine bună.
În primul an de viaţă -ca şi pui-  nu a avut decât trei clasări mediocre, iar de la ultimul concurs a venit a doua zi dimineaţă. La vârsta de un an de la primul antrenament a venit după cc. 30 de minute de stol, dar de la concursuri a avut o prestaţie mult mai bună. De aceea nu am trimis în acel an la fonduri.
La doi an aşteptam de la ea mult mai mult decât am primit până la urmă. De la primele concursuri scurte a venit foarte bine, dar de la primul fond (Rajka 1 din 2014 VI 1), care de fapt a fost una aproape catastrofală cu vreme ploioasă şi rece a sosit a patra zi. La sosire a fost foarte obosită, deci s-a văzut că nu a stat degeaba pe drumuri. Din păcate această aventură nu a trecut fără urmări şi la următoarele concursuri nu a mai reuşit să facă clasări ca mai înainte. Până la urmă făcuseră norma la maraton, dar nu cu punctaj prea bun, iar pierzând clasările la primele fonduri, nu a mai reuşit să întrunescă suficiente clasări pentru această categorie.
Sezonul 2014 cât de bun a fost s-a terminat exact aşa de prost. Cea mai bună femelă a murit după ce s-a întors de la Berlin şi încă un mascul valoros şi-a îmbolnăvit şi a murit din lotul de zbor. Nici puii nu au scăpat de adeno - coli şi deşi nu am avut mortalităţi, mulţi dintre ei nici nu a terminat năpârlirea remigelor primare.
În primăvara anului curent (2015) am avut un lot de zburători destul de slab, în sensul că aveam câţiva porumbei buni, dar dintre cei de un an am avut foarte multe care nu aveau clasări în toamnă, deci nu ştiam ce să aştept de la ei.
Cele mai mari aşteptări am avut de la femela Ro0624106/2012  şi masculul Ro FCI.0339134/2013 (pe care am pierdut după ce a venit bine de la primul maraton de al Jihlava).


După cum se vede şi din imagine este o porumbiţă frumoasă şi mai jos vă prezint şi originea ei care de asemena este bună, cel puţin după părerea mea.


Nici rezultatele (prezentate mai jos) adunate de a lungul anilor nu sunt neglijabile.


Aceste rezultate obţinute în sezonul 2015 au fost suficiente în Campionatul Naţional pentru locul 2 AS NAŢIONAL şi tot locul 2 ar avea şi ca PORUMBELUL ANULUI însă nu se premiază numai locul 1. Pe lângă aceste două rezultate în frunte, mai are normele de un an la toate categoriile posible -As maraton, maraton extrem, palmares maraton, palmares trei ani viteză-, mai puţin As speed.
După acest palmares am decis să trec la reproducţie, dar aşa de sănătos şi bine dispus este şi acum, că poate mai lansez la câteva concursuri şi la anul.

4 comentarii:

Seby spunea...

Felicitari domnule Szabo Zoltan pentru pasarile si rezultatele care le obţineţi an de an.Sunte-ţi unul din puţini crescatori care publica articole despre intreţinerea si ingrijirea porumbeilor.Va urez succes in anul ce urmeaza!Stima si respect pentru un mare columbofil!

Szabó Zoltán spunea...

Multumesc frumos.

iosif spunea...

Sa trăiți domnule Zoltan!! Ați început tratamentul de iarna? Il puneți pe blog? Sănătate!!!!!!!

Szabó Zoltán spunea...

De ex. anul trecut nu am facut nici un tratament cu antibiotice in timpul ierni.
In aceasta iarna (2o15.XII.) am fost nevoit (am avut catva porumbei cu diaree dupa ce m-am intors de la expo zonal Brasov) sa fac un tratament cu Enteroguard. Am inceput pe 17. XII si am administrat timp de sapte zile cate 5 g pe zi la 53 de porumbei.
Alt tratament nu intentionez (daca nu voi fi nevoit) sa mai fac, decat vitanime si antiparazitare.