miercuri, 29 septembrie 2010

Septembrie

V-am promis că vă voi ţine la curent cu activitatea mea pe care o desfăşor în crescătorie în cursul perioadei în care tocmai ne aflăm, precum şi cea  ce am făcut în anii anteriori.
Înainte de toate ţin să vă atenţionez că nu pretind că tot ce fac este mereu cea mai bună soluţie. Cu atât mai mult că nu am reuşit niciodată să devin Campion Naţional la nici o categorie. Deci se poate şi mai bine. Nu îndemn pe nimeni să mă urmeze, dar caut să fiu cât mai sincer şi cât mai pe înţelesul tuturor. Sper să fiu şi de folos măcar câte odată.
Am să încep cu septembrie.
În calendarul meu condus încă din 1991 am găsit 54 de observaţii notate în cursul luniilor septembrie. Bineînţeles nu am să vă plictisesc cu toate, am să scriu doar de cele mai importante.
Acum începe marea năpârlire a porumbeilor. Este o stare fiziologică normală, care însă pune la încercare în mod  deosebit organismul porumbeilor. Tocmai de aceea cred că de a lungul aniilor am avut de şapte ori diferite înbolnăviri la porumbei.
Despre ce fel de simptome a fost vorba (în ordinea fercvenţei):
1. Boli cu simptome predominant digestive de 3 ori (diaree).
2. Boli cu simptome respiratorii de 2 ori (respiraţie zgomotoase, dispneice, conjunctivite).
3. Trichomonoză 1 caz.
4. Variolă 1 caz.
Porumbeii bolnavi cu simptome digestive în primii ani am tratat cu Galisan, administrând câte o tabletă / porumbel, timp de 3-5 zile cu rezultate mulţumitoare şi Streptomicină în apa de băut 0,5 g /litru de apă. În ultimii ani însă am folosit numai Enterogurdul cu rezultate bune. Dacă am avut numai puţine cazuri am folosit tablete câte 1/2 (sau un puţin mai mult) pentru un porumbel, timp de 3-5 zile, dar s-a întâmplat că am dat numai 1 zi, a doua zi pacientul era vindecat. În asemenea cazuri diarea consider că nu era de origine bacteriană, deci nici vindecarea nu a fost datorită antibioticelor, ca urmare era inutil continuarea tratamentului.
În cazul înbolnăvirilor în masă cu simptome digestive (nu s-a întâmplat nici un caz în cursul luniilor septembrie) prima zi administrez Enteroguard 1/2 tablete per porumbel, iar în zilele următoare, 3-5 zile, Enteroguard pulbere pe graunţe în doză de 3 g/kg de grăunţe umezite cu apă îndulcită cu miere de albine.
După tratament am dat polivitamine în apa de băut.
În anul 2004 am tratat cum am descris mai sus fără să fi avut porumbeii vreo suspiciune de boală. Tratamentul nu a avut efecte nedorite, dar cred că era şi inutilă, deci nu am mai repetat în anii următori.
Cazuriile cu simptome respiratorii în anul 2003, când am avut cazuri mai multe (24), am tratat cu Oxitetraciclină 2g/litru de apă timp de 5 zile, combinată cu Tylozină injectabilă în apă de băut (numai de asta am avut) 4 ml/1 litru apă de băut, tot 5 zile. Deja după 2 zile respiraţia porumbeilor era normalizată, însă 6 porumbei tot mai prezentau simptome. La aceştia am administrat Oxitetracilină injectabilă subcutanat 0,3 ml. Porumbeii s-au vindecat după 2 administrări, dar la patru exemplare au apărut noduli la locul inoculării fără alte complicaţii. După 2-3 săptămâni nu mai aveau nici nodulul. Ulterior când am cautat cum s-au prezentat aceşti porumbei la concursuriile anului următoar am găsit rezultate mediocre, nu cu mult mai slabe ca restul efectivului, dar majoritatea s-au pierdut în 2004.
În anii următori am mai avut cazuri asemănătoare (nu în septembrie), poate puţin mai uşoare, dar nu am mai făcut nici un tratament, porumbeii vindecându-se în mod spontan după 3-4 zile fără probleme.
Trichomonoza altădată am tratat cu Columboviofort cu rezultate bune. Am avut şi în acest an un caz, de aceea am tratat întregul efectiv de la reproducţie cu Flagelstop 10g/2,5 litru de apă, dar puiul incriminat tot a murit. Nu am mai observat alte înbolnăviri. După necropsia puiului mort nu am găsit nici o modificare gravă, deci nu am devenit mai deştept, totuşi fiind voba de un pui provenit din incest cred că avea rezistenţă scăzută.
Tot în anul în curs a apărut şi variola la pui. Mai înainte la zborul puilor, dar şi deja la ultimele concursuri a adulţilor am văzut câteva cazuri la porumbeii celorlalţi crescători cu cazuri uşoare. La mine a apărut numai acum la sfârşitul lui septembrie cazuri uşoare. Nu am tratat cu nimic porumbeii bolnavi, sper să se facă tot efectivul de pui această formă benignă a bolii, iar în acest caz în anii următori nu o să am probleme cu această boală, porumbeii devin imuni pe toată viaţă faţă de această boală. Menţionez că este şi vaccin, Rompoxpor se numeşte, comercializat de Romvac.
Tot în septembrie am văzut pe porumbei păduchi malofagi. De aceea asigur de 2 ori pe săptămână apă cu sare de bucătărie, sau sare de baie pentru porumbei . Am avut porumbei întoarse de la zbor cu întârziere şi puternic infestate cu păduchi malofagi pe care am tratat cu rezultate bune cu Evomec 1-2 picături pe pielea porumbelului. Mai înainte pentru aceaşi boală am folosit Romparasectul, actualmente numit Cyper-vet în doză de 1 ml/ litru de apă. Rezultatele erau bune, dar porumbeii câteva zile după tratament erau foarte agitate, cred că substanţa ustura pielea lor, sau erau intoxicaţi, dar nu am avut alte probleme mai grave.
Deocamdată numai atât. Ce am mai făcut vă scriu mai târziu.

4 comentarii:

POP EMERIC CLAUDIU spunea...

SUCCES FOARTE UTILE ARTICOLELE PENTRU CE I INTERESATI SALUTARE DE LA SIGHISOARA CLAUDIU POP

Szabó Zoltán spunea...

Mersi! Sunteţi primul care apreciază!

Andrei spunea...

FELICITARI!!!!Sunteti un mare crescator,speram sa scrieti cat mai multe articole despre activitatea dv columbofila pe mine unul ma intereseaza foarte mult,voi urmari cu atentie tot ce ve-ti posta aici pe site,deoarece sunt incepator si ma intereseaza foarte mult....Asteptam sa ne mai scrieti despre activitatea dv,despre planul de tratamente,curatenie,rezultate,recuperare,produsele folosite...

Anonim spunea...

Frumoasa descriere la munca din crescatoria proprie.