miercuri, 25 mai 2011

Mai 2, în aşteptarea Berlinului

Concursul de la Berlin, cred eu, va fi cea mai mare realizare după regretabilul Club Maraton. Sper că va avea o viaţă mai lungă.
Din păcate însă, ca şi Clubul Maraton şi acest concurs prezintă încă de acuma câteva lipsuri organizatorice.  Bineânţeles că modificări se mai pot aduce şi de acuma, dar după părerea mea un organizator serios nu schimbă condiţiile de premiere în mers, ci respectă cele stabilite dinainte. Dar să vedem care sunt condiţiile de participare şi premiere direct de la saitul oficial: http://fcpr.ro/ro/berlin-national-8-iulie-2011/ , şi iată şi comentariile http://porumbel.net/2011/berlin-national-8-iulie-2011-2/.
În primul rând după cum a fost criticat şi de alţii, cred că nu este corect să se plătească pe crescător, ar fi mai corect pe bucata de porumbel şi aici nu doresc să vorbesc spre acasă, eu şi aşa am de gând să trimit cinci porumbei. Acest inconvenient este însă mai puţin grav.
Condiţiile de acordare a premiilor este mult mai puţin gândit şi precizat. În primul rând aşa cum a fost amintit chiar de primul comentator, la fondul de premiere nu vor contribui în mod egal toate zonele, dar premiul promis este acelaşi.
Nu este precizat nici condiţia în care se acordă premiul, de exemplu dacă dintr-o zonă vor fi trimişi numai trei porumbei atunci automat aceşti porumbei vor fi câştigătorii zonei, dacă se întorc.
Nu este specificat care sunt cele cinci zone. La început se vorbeşte de zone de 100 km, apoi de cele cinci zone. Nu se specifică ce se întâmplă de exemplu în cazul când într-o zonă nu sunt întocmite condiţiile necesare regulamentar pentru a fi întocmit clasament, dar de exemplu un porumbel din zonă obţine viteză mai bună decât cel mai bun din zona inferioară. Conform condiţiilor prezentului reguli, după cum am mai scris, ar trebui să primească bani, dar cred că nu ar fi corect.
Fiind un concurs denumit Naţional cred că ar trebui acceptat participarea orcărui columbofil indiferent de federaţie din care face parte.
Cele scrise mai înainte par la prima vedere mai puţin importante, dar în realitate apar situaţii interesante şi nu mereu tocmai logice, iar de această dată este vorba de bani şi nu de bani puţini. Cel puţin pentru unul ca mine, cine câştigă existenţa prin mumcă şi nu prin mari afaceri, este o sumă frumuşică, chiar şi locul trei.
Poate mai sunt şi alte lucruri discutabile, eu deocamdată numai la aceste am vrut să reflectez.

Ştiind că cititorii acestui blog nu de aceste reproşuri sunt interesate, mai departe scriu şi cum pregătesc porumbeii pentru acest derby naţional.
Încă de când am auzit de acest concurs am stabilit care vor fi porumbeii cu care am să particip. Am hotărât să trimit numai porumbei bătrâni de peste trei ani, cu toate că cele de doi ani au cea mai mare şansă de câştigare, însă porumbeii mei sunt mai tardivi ca maturare, de aceea nu hazardez.
Am şapte asemenea porumbei, dintre care cinci deja au şi zboruri de maraton din anii anteriori. Nu sunt decis încă de componenţa echipei, dar va fi din această grupă. Cei interesaţi pot să citească mai mult despre aceşti porumbei la eticheta Porumbei. Este vorba de:

 179102/2004

 173131/2007

 559101/2008

 559106/2008

 559107/2008

 559102/2008

 305627/2008.

Nu am propus să-i tratez altfel în perioada de pregătire ca pe ceilalţi porumbei. Vor primi aceeaşi mâncare, vor participa la acelaşi antrenamente până la al doilea fond. Nu am să-i trimit la primul maraton, fiind în direcţie diferită faţă de Berlin (de fapt asta consider că este greşeala principală a planului nostru de zbor!).
Faţă de alţi ani, antrenamentele am să le fac după masă, ca să mai obişnuiesc porumbeii cu lansări întârziate şi poate mai fac în ultimele săptămâni una sau două lansări individuale către seară din direcţia N-W.
După al doilea fond vreau să desfiinţez văduvia şi să le trec iar la natural. Cred că această metodă este mai de dorit la zboruri de maraton. Totuşi nu este sigur că fac aşa, dacă consider că văduvia merge bine, sau foarte bine, nu am să schimb. Omul mai trebuie să şi improvizeze pe parcursul sezonului.
După al patrulea concurs de viteză am să zbor porumbei din doi în doi săptămâni, iar cei care vor participa la Berlin vor avea o pauză de trei săptămâni înaintea Berlinului.
Alimentaţia caut să fie cât mai uniformă după începerea fondurilor, dar înainte de Berlin am să măresc proporţia porumbului în raţie. Înainte de îmbarcare am să dau polivitamine şi drojdie de bere.
Cei care au urmărit articolele blogului deja au citit de tratamentele pe care le fac de obcei şi nici de această dată nu am să fac altceva.
Cu două săptămâni înaintea primului concurs de fond, fac un tratament de cinci zile pt. boli infecţioase şi trichomonoză, cu Enteroguard M 6 g la 2 kg de furaj umectat cu apă şi miere, urmând ca în continuarea sezonului să nu-i mai tratez, bineânţeles numai dacă nu apar îmbolnăviri. După acest al doilea tratament (primul este cel de iarnă, despre care am scris în postarea Tratatamente) în timpul cât porumbeii sunt la concurs fac o curăţenie generală în crescătorie, urmat de o dezinfecţie cum scrie la carte. După tratament administrez porumbeilor probiotice, şi /sau lapte acru şi vitamine o dată pe săptămână.

Altceva mai deosebit nu am să le fac şi cred că nici nu trebuie. Speranţe să fiu printre câştigători de această dată nu am, dar sper să nu fiu nici printre ultimi.

Vă urez succes pentru toţi participanţi şi sper că nu va fi ultimul şi nici penultimul concurs de acest gen, ci va fi primul din seria de concursuri tradiţionale din România, asemănător Barcelonei.

4 comentarii:

ioan vardohlip spunea...

succes , daca ar gandi multa lume ca dumneata am fi departe in columbofilia mondiala. anul acesta nu voi participa dar daca acest derby national va continua in anii urmatori voi fi prezent fara indoiala .
succes la premii ca material aveti ...nu se stie niciodata

Stefan B. spunea...

Mult succes la acest zbor!!!
Sunteti printre putinii columbofili din tara asta care explica amanuntit si noua incepatorilor despre pregatirea porumbeilor pentru aceste zboruri grele si importante. Am un respect deosebit pentru dumneavoastra!!.. Multa sanatate!

Gavril spunea...

Domnule Szabo "laptele acru" cum il administrati si in ce cantitate

Szabó Zoltán spunea...

Nu stiu daca asa se spune peste tot "laptele acru", este vorba de fapt de iaurt. Prima data dizolv o lingurita de miere de albine in cc 20-30 ml de apa ( se dizolva mai repede in apa fierbinte, dar trebuie racit), mai pun la aceea solutie cc 50 ml de iaurt si aceasta cantitate adaug la cc 1 kg de boabe. Amestec bine, las asa 8-12 ore la frigider si mai amestec pe parcurs de cateva ori. Pun la frigider pentru ca altfel vara se imputeste rau.
Nu folosesc numai dupa tratamente cu antibiotice. Cateodata mai pun si vitamine, drojdie de bere, polen, sau probiotice in late, sau fac numai cu apa indulcit cu miere.
In loc de lapte batut am mai folosit si Activia, sau iaurt din comert, dar cred ca la fel de bun este si laptele de acasa.