vineri, 20 mai 2011

Noua generaţie

Categoria de porumbei care ne rezervă cele mai mari speranţe, dar şi surprize, sunt noua generaţie, puii de porumbei.
La foarte mulţi columbofili momentan fiind sezonul când încep să ia zborul prima generaţie de pui, consider necesar să vă spun câte ceva şi despre ei. În diferite cărţi de specialitate se pot citi multe lucruri utile despre această categorie de porumbei, eu însă doresc să vă prezint viziunea mea şi în această privinţă, poate vă interesează.
După cum se ştie, puii de porumbei se eclozionează la 17 zile, dar pe perioada de primăvară, când temperatura este mai joasă, durata evoluţiei puilor în ou se prelungeşte la 18 zile. Eu însă prefer pui care ies din ou la 17 zile, ceea ce nu înseamnă că nu îi las şi pe ceilalţi.
Oul de ,,bună calitate" trebuie să aibă coaja curată, netedă, de culoare albă uniformă. Nu sunt de dorit ouăle cu coajă denivelată, prea subtire, prea murdare, sparte ect.
În imaginile de mai jos vă prezint evoluţia unui pui în ou.


Puiul proaspăt ,,născut" trebuie să fie vioi, acoperit cu puf galben, iar ombilicul ei trebuie să se usuce după 2-3 ore.

Iată cum arată ombilicul unui pui sănătos după cc. 2-3 ore de la eclozionare.



Cele care au bontul ombilicului evident vizibil şi a doua zi, nu sunt sănătoase, nu merită să fie crescuţi. De asemenea şi regiunea abdominală din preajma ombilicului, care imediat după ecloziune este mai proeminentă şi de culoarea gălbenuşului, trebuie să se aplatizeze în decursul primei zile de viaţă. De fapt majoritatea puilor care prezintă probleme la ombilic la ecloziune, mor. Dacă totuşi aş avea vreun pui consangvin, sau pe care doresc să las pentru prăsilă cu asemenea probleme, aş pune o picătură de alcool sanitar sau tinctură de iod pe bontul ombilicului, ca să evit infecţiile metastatice care poate să apară în astfel de cazuri.

Coaja oului din care a eclozionat puiul este mai friabil, iar în interior se observă vasele de sânge şi un material de consistenţă gelatinoasă, care mi-se pare că este primul găinat a puiului.


În continuare în primele zile de viaţă puii de porumbei cresc cu o viteză foarte mare, aşa că la vârsta de 6-7 zile deja se pot inela. Prima serie de primăvară, creşte de obicei puţin mai încet, cred că din cauza frigului.
După ce am inelat puii caut să repartizez în aşa fel ca cei mai slabi să fie crescuţi împreună, sau separat, altfel cei mici poate să rămână mult în urmă cu creştere.


După cc 14 zile, dacă am mai mulţi pui de aceeaşi vârstă pun jos pe podea toată trupa să fie crescuţi deodată. De multe ori se întâmplă ca câte un pui să rămână in urmă cu creştere din diferite motive. Pe cele care sunt sănătoase şi destul de isteţi le las, după înţărcare de obicei în scurt timp recuperează rămânerea în urmă. Cei care par bolnavi, îi elimin cât se poate de repede.
În perioada de creştere a puilor ar trebui alimentaţi cu amestecuri de furaje cu conţinut ridicat de proteine (mazăre, măzăriche, ect.), din păcate nu mereu am asemenea furaje la dispoziţie, dar de obicei şi acest handicap este repede depăşit după înţărcare. Am văzut şi pui de porumbei hrăniţi cu furaje special pregătite pentru curci, furaj care este deosebit de bogat în proteine. Erau nişte pui prea mari, care s-au şi pierdut la primele antrenamente.
Imediat ce încep părinţii să-i hrănească cu boabe, creşte şi consumul de grit, de aceea trebuie înprospătat mereu şi la timp.
Înţărcarea puilor fac în funcţie de dezvoltarea lor. Primăvara, prima serie de pui ieşiţi din ou în luna aprilie, se dezvoltă puţin mai încet, ele sunt înţărcate la 28-30 zile şi sunt trecute în compartimentul puilor. Cele din luna mai , iunie şi mai tardivi se pot înţărca la 25 de zile.


După înţărcare le dau la început mai mult grâu, iar după 3-4 zile primesc amestecul folosit şi la maturi. iniţial le dau mâncare la discreţie, iar după cc două săptămâni îi alimentez de trei ori pe zi, dar le dau cât vor să consume până ce sunt trecuţi toamna la porumbeii adulţi.
A doua zi după înţărcare le las uşa de ieşire deschisă, să aibă ocazia de a se obişnui cu acoperişul şi peisajul.


Puii nu au programul ca şi maturii. Sunt eliberate dimineaţa (la 8-8:30) pe nemâncate şi chemate înăuntru la mâncare imediat ce observ că se întorc de la zbor. După ce intră la mâncare îi ţin închis cc 10-15 minute cât timp mănâncă, apoi le dau drumul iar să zboară. La prânz (13-13:30) mai repet acest lucru încă o dată şi seara iar (19-19:30). După ce zboară bine, le dau drumul deodată cu văduvii.
În zilele când sunt mai ocupat (de 1-2 ori pe săptămână) acest program mai suferă schimbări majore, atunci le las mâncare mai multă să aibă tot timpul când vor să servească. La sfârşit de săptămână stau închişi toată ziua, ca nu cumva să se ducă cu vreun stol străin, sau să nu perturbe sosirile porumbeilor mei de la concursuri.

Un lucru foarte important ar fi îmblânzirea lor, prinzându-i zilnic şi jucându-mă cu ei la locurile lor. Din păcate de acest lucru nu mai am timp suficient.

21 de comentarii:

narcis spunea...

buna as vrea sa va intreb ceva in ultima perioada de timp pui imi fac rahatu foarte apatos ( numai apa) si imi slabesc .cam ce tratament ar trebui sa le fac multumesc

Szabó Zoltán spunea...

Mă tem că au paramixoviroză.
Tratament nu există, mai ales cele care prezintă forma de care ai amintit, (diaree apoasă, slăbire progresivă) mor într-un procent foarte ridicat.
Pui trebuiesc vaccinate cât mai repede posibil după înţărcare, dar nu mai devreme de 4-5 săptămâni, cu LaSota, sau cu ceva alt vaccin.
Totuşi încearcă să tratezi cu 4 mix, sau cu Enteroguard, urmat de vitamine şi probiotice.

narcis spunea...

in urma cu o luna am facut un vaccin la toti pui cu paramixovacol si tot asa se manifesta si imi mai beau multa apa

Szabó Zoltán spunea...

Dacă prezentau şi înainte de vaccinare, sau la puţin timp (max. 10-12 zile) după vaccinare, simptomele amintite este posibil paramixoviroza, porumbei fiind infectaţi deja la momentul vaccinări, sau infectându-se la puţin timp după vaccinare.
Imunitatea apare după vaccinare la 14-21 zile, deci până atunci mai poate să se infecteze virusul.

narcis spunea...

inainte de zborurile de pui cam ce tratamente ar trebui sa le fac multumesc

Szabó Zoltán spunea...

Eu dacă nu sunt puii bolnavi nu fac nici un tratament, decât vaccinarea contra paramixoviroză.
Dacă totuşi vrei să faci tratament, tratează pentru trichomonoză şi eventual dă-le vitamine.
Cei bolnavi nu se zboară!

narcis spunea...

ok
multumesc

Anonim spunea...

am 2 porumbei voiajori care au facut 2puisori frumosi si sanatosi,dar vad ca dupa aproximativ 8zile de la eclozare nu mai sta pe ei,ii lasa cam tot timpul singuri in cuib,tin sa mentionez ca sunt inchisi intr-o cusca ,nu au acces la zbor,este normal?

Szabó Zoltán spunea...

Este normal ca dupa cc 8 zile sa nu mai stea in permanenta pe pui, dar numai in cazul in care alimenteaza pui in mod normal.
Trebuie verificat sa nu aiba paduchi porumbeii, fiind-ca si din aceasta cauza mai parasesc cuibul.

Anonim spunea...

Buna ziua , am si eu o intrebare . pui de porumbel , dupa cate saptamani/luni o sa faca si ei la randul lor oua ? Multumesc !

Szabó Zoltán spunea...

Puii de primavara (chiar si de martie), daca sunt bine dezvoltati, in toamna anului nasteri deja depun primele serii de oua.

dan adrian spunea...

Salut. Am nevoie de sfat.
Am o voliera cu 4 porumbei adulti si o cusca in care am avut o pereche care a scos doar un pui.
Din dorinta de spatiu(se afla pe balcon), am mutat dupa 30 de zile de la eclozare parintii in voliera mare ieri. Intrebarea mea este : ce fac cu puiul ? A eclozat pe 17.06. Il pot pune pe podeaua volierei ? O sa supravietuiasca "luptelor" pentru teritoriu ?
Multumesc anticipat !

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Dl. Dan Adrian
Sunt de parere ca puteti aseza puiul pe podea.
De fapt asa fac si eu, puii de peste 15-20 zile scot din cuibare si le pun pe podea impreuna cu ceilati.
Foarte rar se intapla ca sa fie batuti de adulti.

Daniel am 14 ani spunea...

am si eu vreo cativa pui ce mancare ar trebui sa dau la adulti sa fie hraniti cat mai bine puii ,,,,?????
si daca imi spuneti de grit nu stiu ce e si nici cum se poate face ....
Va multumesc ..!!!!

Szabó Zoltán spunea...

Pentru pui, dar in general pt. orice animal in crester, trebuie dat mancare bogata in proteine. Fiind vorba de porumbei, sunt recomandate amestecuri de boabe care contin mai mult mazare (20-25%), sau ale seminte de leguminoase. Totusi trebuie sa contina amestecul de graunte cat mai multe feluri de boabe.
Gritul este hrana minerala a porumbeilor, adica pietrisi. Se gasesc in comert mai multe feluri, dar in lipsa de bani este suficient si pietrisul marunt.

Unknown spunea...

Ce sa fac cu porumbaii care stau doar afara si doar seara tarziu intra in cusca??

Szabó Zoltán spunea...

Eliberati dimineata fara sa dati mancare in prealabil.

Ratatouille spunea...

Oferiti sfaturi foarte utile tuturor! Va multumim mult!
Eu am o situatie mai speciala pe terasa. Am salvat un porumbel salbatic de cand avea 7-8 zile. I-am dat mancare cu seringa iar acum, la varsta de 35 de zile (aproximativ), inca nu mananca singur. Ce sa fac? Am incercat metoda infometarii doua zile, dar nu a mancat nimic in cele doua zile. I-am pus la dispozitie un mix de seminte, mazare decongelata, grit, scoici maruntite, mei, faina de grau, de porumb, dar tot nu vrea sa manance singur. Cand incearca sa manance singur, ia o bobita in varful ciocului si cumva incearca sa o mestece in varful ciocului pe urma o arunca. Ce pot sa fac? Va multumesc anticipat pentru sfat!

Szabó Zoltán spunea...

Daca lasati boabe in fata ei eu cred ca dupa un tim incepe si ingur sa manance. Totusi daca ar aveaa si alti porumbei de la care sa ia exemplu ar invata mai repede.

Anonim spunea...

Bună ziua. Am porumbei stabiliți în podul casei. Am canstatat prezenta unor purici la balcon la, mansarda gri care mișcă repede și alții mai mici care se misca mai încet.. Ne mănâncă pielea, mai ales pe mine și fetita de 5ani.Poate fi de la ei? Dacă da ce sa fac?

Szabó Zoltán spunea...

Buna ziua!
Este posibil sa fie de la porumbei Incercati sa faceti o deparazitare in adapostul porumbeilor cu ex. Galifos, sau Scabatox, dar nu inainte de a curata cotetul si mai ales cuiburile.