duminică, 29 mai 2011

Observaţii personale 20

Dacă dintr-o crescătorie brusc se scade numărul porumbeilor, de ex. sunt omorâţi de răpitori, cei rămaşi vor avea rezultate mult peste aşteptărilor anterioare.
Explicaţia cea mai probabilă estefaptul că în asemenea situaţii se eliberează locuri de odihnă, sau cuiburi mai bune unde se simt mai bine porumbei, de aceea vin mai bine acasă.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Din ce am observat eu motivul este altul;
1) mai mult oxigen
2) se odihnesc mult mai bine
(activia)

Szabó Zoltán spunea...

Treaba cu oxigenul se pare plauzibila la prima vedere, insa oxigenul din adapost nu ajuta prea mult, in schimb aerul curat este o treaba buna.
Referitor la oxigen: aerul bogat in oxigen, cel putin la oameni, nu stimuleaza hematopoeza (nasterea hematiilor). Tocmai de aceea, sportivii care sunt supusi cu ocazia competitiilor la efeorturi deosebite, se duc pt. pregatire in tabere de munte, peste 4000 de m, (cei care au posibilitatea). Cei care nu au petrec mai mult timp in corturi depresurizate (nu stiu daca ma-m exprimat bine), adica in corturi cu aer sarac in oxigen, pentru a stimula organismul la o hematopoeza sporita.
In orice caz aerul consumat si cu continut de amoniac crescut, nu este indicat, deci ipoteza Dumniatalei partial e corecta.
In ceea ce priveste odihna, sunt intru totul deacord.
Multumesc pt. completare.

Anonim spunea...

Sa traiti!Ma numesc Capraru ion si as vrea sa va intreb cum pot sa motivez niste femele ce au ramas fara masculi de la zborurile de viteza si demifond iar in continuoare doresc sa le zbor la fond.Mentionez faptul ca au zburat ca vaduve,si nu am posibilitatea sa le separ de femelele ce le zbor viteza demifond.Va rog mult sa nu ocoliti comentariul meu,pur si simplu nu stiu ce sa fac.Va multumesc

lolik2001 spunea...

Sa traiti!Am 4 femele ce au zburat la viteza si demifond ca vaduve dar li sau pierdut masculii,iar in continuare vreau sa le zbor fond.Mentionez ca nu am posibilitatea sa le separ de cele ce zboara viteza demifond.Va rog mult sa nu ocoliti comentariul meu.Va multumesc.

Szabó Zoltán spunea...

Dl. Capraru, eu cand am avut problema asemanatoare (de obicei am masculi in plus) inainte de a amesteca femelele cu masculii, cand trimiteam la concursuri, am scos cele patru femele fara pereche si am introdus la masculi dupa ce am luat alta patru femele de la masculi ei si atunci am introdus femelele direct in boxa masculilor. Am tinut asa 5-10 minute, dupa care am scos si am trimis la zbor. Daca masculul nu accepta femela nu fortam, am introdus la un alt mascul, mai prietenos.
Alta data, daca femele la care pierdusem masculi earu mai bune, asa am facut ca la intoarcerea din antrenament sa gaseasca masculi liberi si in 10-15 minute cat erau impreune s-au si imperecheat. Inainte de concurs initial am lasat femela mai valoroasa la mascul, apoi cand s-au asezat la cuib, am introdus si celalalta femela (perechea originala a masculului) in cotet. Imediat s-a lansat o bataie zdravana intre femele, am lasat asa 1-2 minute, apoi am scos femela pe care bazam mai putin la concurs, iar dupa 5-6 minute si pe celalata si trimiteam la concurs.
Mentionez ca nu sunt prea mare specialist in asemenea trucuri.