marți, 29 noiembrie 2011

2011 Noiembrie 2

Am neglijat puţin conducerea blogului. În primul rând nu am avut prea multe de scris - şi aşa cred că vă plictisesc cu unele lucruri mai puţin interesante, iar despre problemele sezoniere am scris deja anul trecut - şi nici timp nu am avut destul de mult.
Evenimente deosebite nu am avut în ultima perioadă. Mai examinez din cînd în cînd cum progresează năpîrlirea, deja majoritatea porumbeilor au ajuns la final, dar mai sunt câţiva, care sunt la ultima şi penultima pană. Ca să aibă şi ei posibilitatea să termine năpârlirea în condiţii bune, le mai dau încă 10-15 zile mâncare de calitate bună de două ori pe zi, în cantitate suficientă, în aşa fel să rămână mereu câteva boabe la terminare. Totuşi am început deja să introduc orzul în hrană, dar deocamdată numai într-o proporţie nu mult mai mare de 5-10%.
Asigur apă pentru baie săptămânal, de obicei luni, şi în fiecare zi au posibilitatea să iasă în volieră, înainte de masă femelele, după masă masculii.
Uliul deja atacă destul de insistent, dar fără să aibă vreo şansă. Într-una dintre zilele trecute s-a lovit şi de volieră. Porumbeii s-au învăţat deja că la adăpostul volierei nu le poate face nimic, dar asemenea atacuri îi sperie totuşi. Sper să nu-şi piardă instinctul de conservare şi la primăvară să am mai multe pierderi ca altă dată.

Au început festivităţiile de premiere şi expoziţiile.
La sfârşitul săptămânii, vineri 25 noiembrie, s-a ţinut pentru clubul nostru. A fost o ,,petrecere" mai mult decât modestă, fără soţii şi fără prea multă voie bună, dar din bani puţini, cu participare mai mult decât modestă nici nu mă aşteptam la alta.
Mult mai largă a fost participarea la banchetul Expoziţiei Naţionale. Însă şi aici majoritatea crescătorilor au fost singuri, fără soţii. Nu am fost prezent niciodată la asemenea festivităţi în Ungaria de exemplu, dar după cum am citit  şi am văzut pe pozele făcute cu aceste ocazii, acolo crescătorii vin cu soţiile, ceea ce asigură evenimentului un climat mai festiv. Este posibil că îmi pare numai mie aşa, dar totuşi cred că după atâtea weekenduri de vară petrecute singuri cu porumbei, ar merita şi cei care au răbdat hobyul nostru să aibă o seară festivă, chiar dacă nu cu ocazia Expoziţiei Naţionale, că este prea departe, dar măcar la festivităţile locale.
Spre surprinderea mea am primit şi eu o cupă pentru locul unu la crescători de la concursul Berlin.


Din păcate, discutând cu unii columbofoli, am observat că destul de mulţi sunt care nu vor acest concurs naţional, făcând o antipropagandă laşă şi agresivă, ceea ce cred că nu este spre folosul viitorului columbofiliei Române.
După părerea mea expoziţia a fost organizată destul de bine, într-o sală de expoziţie frumoasă. Prezenţa, cel puţin sâmbătă a fost destul de mare, sau ţinând cont de distanţa pentru cei din zone mai depărtate a României, chiar bună.
Fotografii nu am făcut, sunt destule pe celelalte saituri.

8 comentarii:

nicusor spunea...

ma bucur ca a.ti inceput sa scrieti iar.la o parte din porumbeii mei tardivi am observat o stagnare a naparlirii.imi puteti spune care ar fi cauza si care ar fi remediul .va multumesc-!

Szabó Zoltán spunea...

Daca nu sunt semne de boala, deci sunt sanatosi, este posibil ca din cauza frigulu sa fi oprit naparlirea.
Daca alimentezi din belsug si nu este frig prea tare, de obicei naparlesc fulgi, dar remigele din aripa, raman pentru anul viitor.

tavi spunea...

Felicitari pentru rezultatul de la Berlin!
Si va transmit cu bucurie aceste felicitari deorece eu apreciez foarte mult si rezultatele la crescator,asta dovedind cunoasterea pasarilor si capacitatea efectivului. Comentariile si propaganda contra acestui concurs cred ca este facuta de cei odisnuti cu unele curse de 600-700 km si care de acest maraton s-au lovit ca si de un zid.Am inteles ca s-a discutat si despre lansarile de dupa amiaza pentru a permite porumbeilor sa nu oboseasca foarte tare,zburand pe canicula si pentru a le permite sa inopteze undeva deasupra germaniei sau austriei fiind feriti de braconieri.

panescu spunea...

Am vazut ca ati postat pe blog,masculul 944008/08 loc 5 As palmares 3 ani este stranepot din femela dumneavostra cu seria 1012521/95,frate cu el am avut loc 9 expo 2004 demifond-un fiu din el a clasat de la 100 km la 905 km,alt stranepot a avut anu acesta 2 curse de 905km,alti porumbeii cu clasari la cusele de fond,loc 11 nat pui. Multumiri si in acelasi timp felicitari pentru porumbei.

Zoli Weisz spunea...

Eu zic ca sunt f. bune aceste concursuri nationale, sau seminationale, iar cei care sunt impotriva acestora nu au decat sa nu participe la ele, dupa cate stiu eu nu sunt obligatorii.
Felicitari pentru rezultate! Se vede ca aveti in crescatorie adevarati maratonisti, avand in vedere distanta mare pe care ati avut-o de la acest concurs, si rezultatul de invidiat ce ati obtinut.
Nu tine de acest subiect, dar asi avea o intrebare daca se poate. De vreo doua saptamani am observat ca vreo 4 porumbei de la matca s-au ingrasat f. tare. Este vorba mai ales de porumbeii adusi anul acesta din Germania, sunt pui de anul acesta, si nu au zburat niciodata afara,oare din aceasta cauza se ingrasa asa de repede?
La puii care-mi zboara afara nu am observat nereguli si primesc aceasi mancare( 30% porumb, 30% grau, 30% orzoaica si cam 10 % floarea soarelui+rapita+tatarca+mei).
Pana acum au avut greutate normala si ma gandesc ca in primavara dupa cei inperechez scad din nou in greutate, dar mie frica sa nu se imbolnaveasca din cauza grasimii. Oare ar fi bine sai separ pe acestia si sa-i pun la regim(sa le dau doar orzoaica)? Am inceput sa dau mai multa orzoaica la matca dar fazai ca porumbeii mai batrani de la matca nu-s grasi deloc.
O alta intrebare asi avea in legatura cu doi porumbei ce am primit cadou anul acesta din Germania, si care mi-au placut f. mult de cand i-am luat in mana. Dupa pedigreu este vorba de un mascul si o femela (frati) originali Henk Schepens din Belgia mai exact nepoti din porumbelul Churchill care este loc. 3 la olimpiada la categoria general. (D-l Liep, de la cine am primit porumbeii detine fiul lui Churchill al carui descendenti i-au dat rezultate f. bune). Masculul din 2004 a zburat 3 ani la domnul Liep dar a fost lovit de soim care i-a rupt aripa, ajungand astfel la matca si acum la mine, iar d-l Liep vazund ce mult imi place masculul mi-a dat si o sora dea lui care nu a fost zburata fiind la matca.
D-l Liep are mai multi porumbei cumparati direct de la acest crescator, si mi-a aratat o multime de pliante cu el si cu porumbeii lui.
Ajuns acasa am cautat pe net dar nu am gasit mare lucru despre acest crescator. Avand in vedere ca dvs ati citit f. mult despre columbofilie si aveti multe cunostinte in domeniu poate ati auzit ceva sau ma puteti ajuta cu niste informatii despre acest crescator.
Va rog sa ma scuzati daca va deranjez cu asa multe intrebari dar nu prea cunosc columbofili cu care sa pot discuta despre aceste probleme.
Va multumesc mult!

Szabó Zoltán spunea...

Referitor la pui ingarsati, de obicei asa se intapla si mai ales cu cei de vitaza sau demifond, dar am avut si eu pui din parinti maratonisti care de asemenea s-au ingrasat. Probabil lipsa miscarii este cauza principala. Cu sosirea primaveri totul a revenit la normal, au recapatat greutatea normala. Deci nu faceti grij. Totusi daca au terminat naparlirea puteti sa mai reduceti din procentul boabelor mai bogate in energie si sa mariti procentul orzului.
In legatura cu crescatorul amintit nu pot sa spun mai mult, decat ca am auzit si eu de el si de porumbelul lui Churchill. Sper sa fie vorba de acelasi crescator.

Barni spunea...

Gratulálok az idén elért eredményeihez!

Szabó Zoltán spunea...

Köszönöm a gratulációt.
Remélem jövőben ennél jobb eredményeim is lesznek!