sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Lansare

Scriu acest articol cu gândul de a încheia (cel puţin în ceea ce mă priveşte pe mine) discuţia despre ora lansărilor de la concursurile de maraton. Poate era mai bine dacă nu lansam discuţia, sau dacă nu aş fi răspuns la comentariile precedente, dar cele întâmplate fiind deja fapte consumate, doresc să închei discuţia cu câteva lămuriri şi mai ales cu un ton prietenesc.
Despre faptul că nu este meritul meu, nici în cel mai mic procent, această modificare, cred că am mai scris deja, deci nici nu am propus şi nici nu am avut posibilitate să-l votez. Cum am auzit de la cei care erau prezenţi la şedinţa cu responsabili tehnici, a fost votat cu o majoritate indiscutabilă.
Nici asupra formării zonelor de maraton nu am avut nici o influenţă şi recunosc că se pot închipui şi alte zone, mai bune, sau mai rele, depinde de punctul de vedere a fiecărui crescător şi nu în ultimul rând de situaţia dată. Nu doresc să dezvolt mai mult acest subiect, fiindcă mă tem că dă sprijin la alte speculaţii şi învinuiri nefondate.
Comentariile la care urmează să răspund au apărut pe http://www.fond-maraton.
Dl. Ianos Ciprian chiar mă învinuieşte că ,,De ce prin art. dv. vreti sa privati crescatorii cu asemenea performante de bucuria sosirii unei pasari in prima zi de la o distanta de peste 900 km." Să nu uitaţi că eu am expus numai părerea mea, fără a avea posibilitate de a influenţa pe cineva prin articolele srcrise, cu atât mai mult, încât fiind un lucru deja hotărât şi încă o dată vă amintesc, fără să fi fost sprijinit de mine, nici nu am cum să influenţez.
Acuzaţia de a fi inparţial, trebuie să recunosc că este oarecum adevărat. Această tendinţă de a opta pentru lansări întârziate (şi ţin să accentuez nu mai târzii de ora 10:00, maxim 11:00, mai puţin de la Concursul Naţional), are la origine mai bine de 15 ani, timp în care am participat numai la concursuri de maraton de unde în mod normal nu am avut nici o şansă reală de a se bucura de sosiri în prima zi, faţă de mulţi alţi crescători, care având 850-900 km aveau acest prilej.
Împarţialitatea mea totuşi cred că este iertabilă, în condiţia în care de anul 2012 se pare că vom avea concursuri de maraton de numai 900-920 km şi vom fi printre cei mai apropiaţi de la locul de lansare, deci şi şanse de a veni porumbeii în prima zi aş avea, în schimb nu doresc să profit de avantaje faţă de cei cu distanţe mai mari, fiindcă consider că dacă nu are toată lumea şanse egale, atunci nu se poate vorbi de concurs.
Dl. Vasile Birsan  eu am înţeles perfect punctul Dvs. de vedere. După cum v-am scris, aş fi şi de acord cu părerea Dvs. Încercaţi şi Dvs. să înţelegeţi cele scrise de mine şi ca să fiu mai clar, reflectaţi-vă puţin la fair playul concursurilor.
Mă bucur şi vă felicit că aveţi porumbei chiar aşa de buni, că pierdeţi mai puţin de trei din zece, de la concursuri de maratoane. Din păcate eu nu mă pot lăuda cu o performanţă asemănătoare.
Referitor la saltul de la "cai negri" la "cai verzi pe pereti", fiind puţin mai greu la minte nu am înţeles unde aţi vrut să ajungeţi, în schimb în orele libere vă promit că am să meditez şi la acest subiect. Sper totuşi că nu aţi avut intenţia de a mă jigni, nu de alta, dar tare prietenos mi-aţi părut în celelate comentarii.
De comentariul Dl. Dr. Bilius Mircea, doresc să mă ocup puţim mai pe larg. Din păcate  eu nu am darul de a lega cuvintele aşa de maiestos ca dumnealui, deci mereu citesc cu mare admiraţie şi respect articolele semnate de el. În schimb nu prea înţeleg comparaţia între maratonul uman şi cel columbofil. Dacă aş fi de acord să accept fără rezerve comparaţia insinuată, ar trebui să organizăm concursuri de maraton de la 42,195 km?
Eu cred că prin concurs de maraton se înţelege un concurs pe o distanţă, care solicită aproape la infinit puterile participanţilor şi nu are nimic cu ora de pornire.
Părerea că ,,ca se observa antipatia fata de columbofilii din Suceava si Botosani", vă rog frumos să o schimbaţi, cel puţin până nu ne cunoaştem. Eu port respect faţă de fiecare columbofil, indiferent de apartenenţă de club, de federaţie, sau de regiune în care locuieşte. La fel am să vă respect în continuare şi pe Dvs, dar şi pe oricare columbofil, chiar şi pe cei care se comportă duşmănos cu mine, iar dacă pe deasupra este şi maratonist, cu atât mai mult doresc să-i ştiu printre prietenii mei.
Referitor la ,,problemele cu adevarat de apartenenta noastra, medicala, conditiile execrabile in care se deruleaza transportul porumbeilor" nu m-am reflectat fiindcă nu asta era subiectul discuţiei, în schimb am fost primul care am felicitat idea bihorenilor, de a colabora cu un medic veterinar în vedera asigurării condiţiilor optime de transport.
Fără să mă laud, ţin să menţionez că an de an cu fapte concrete am dovedit preocuparea mea faţă de transportul cât mai igienic şi comod a porumbeilor, sprijinind nu numai cu materiale dezinfectante şi ustensile (gratuit), dar mereu am şi participat efectiv la dezinfecţia lăzilor şi a cotainerului (de alte sacrificii materiale nici să nu vorbesc).
Articolul cu titltul ,,Sa respectam decizita consiliului Uniunii Europene privind bunastarea animalelor." am citit şi ceea ce priveşte transportul porumbeilor sunt perfect de acord cu ele, în schimb sunt scârbit de directive şi decizii încă din tinereţe, indiferent din partea cui vin.

Poate mai sunt şi alte păreri, care merita un răspuns, cer scuze de la cei care se simt neglijaţi în această privinţă.

La urmă vreau să vă amintesc, bineânţeles numai pe cei care nu au sesizat până acum, că în regulament nu scrie nicăieri că se vor lansa porumbeii la o anumită oră (decât la Concursul Naţional şi Seminaţional), să zicem la 14:00, deci după ora 10:00 se pot lansa, ceea ce asigură timp să se afirme şi porumbeii maratonişti de o zi, având la dispoziţie cc 12 ore, timp în care pot zbura aproape 900 km, sau în condiţii favorizante şi mai mult.
Referitor la organizarea mai multor concursuri, pe zone mai mici, cu lansări de dimineaţă, sunt de părere că din trei concursuri, câte ne permite RNS-ul, nu prea avem multe de ales, eventual pentru zonele cu participări mai largi, cum este Suceava şi Botoşani ar fi realizabil, dar de ex. in zona noastră (şi după cum v-am mai scris eu caut să vă arăt punctul meu de vedere) nu ne putem permite să ne fragmentăm şi mai mult, nefiind suficienţi crescători maratonişti.
Bineânţeles că oricine poate să aibă părerea lui pe care dacă doreşte, poate să susţină pe diferite saituri sau alte foruri. Eu nu pot decât să ascult, sau să citesc respectivele păreri şi să-l respect pe susţinătorul lui, cum voi respecta şi RNS-ul indiferent dacă cere lasări de dimineată sau târzii.

În continuare subiectul consider încheiat, cel puţin în ceea ce mă priveşte. Dacă totuşi cineva doreşte să mai comenteze sau să discute cu mine despre acest subiect, putem face prin email, la adresa de mai sus, dar nu în comentarii publice, care tind să devină câteodată jignitoare.

13 comentarii:

Zoli Weisz spunea...

Buna d-le Szabo!
As vrea sa va intreb, daca nu va deranjez despre o problema de sanatate ce am descoperit de curand la porumbeii mei.
Acum vreo 2 sapt. am observat la vreo 3 porumbei ca au narile murdare si cand respira scot un zgomot de horcait. M-am gandit ca este vorba de o boala respiratorie, asa ca am tratat cei 3 cu tablete de enrofloxarom, si s-au si vindecat dupa cateva zile.
Dar problema este ca acum am observat ca s-au imbolnavit alti porumbei, mult mai multi, vreo 10-12, acestia nu horcaie, dar au narile murdare, le lacrimeaza ochii, si au in gat o depunere galbuie lipiciosa. Fiind vorba de mai multi porumbei, m-am hotarat sa-i tratezi pe toti, si am cumparat enrofloxacina ce se pune in apa. Dar acesta pare sa nu aiba efect.
Daca va rog frumos m-ati putea ajuta, sa-mi spuneti de ce boala poate fi vorba si cu ce ar trebui sa-i tratez.
Va multumesc f. mult pt. ajutor!

Szabó Zoltán spunea...

Aproximativ aceasi probleme am avut si eu incepand cu a doua jumatate a lunii august si pana primele saptamani a lunii octombrie.
La fel ca Dvs. si eu am tratat la inceput cu oarecare rezultate cu enrofloxacina, iar mai tarziu toate antibioticele incercate au fost ineficiente (tilozina, enrofloxacina, oxitetraciclina).
Ca urmare am ajuns la concluzia ca era vorba de o viroza respiratorie, numita tusea uscata a porumbeilor (magyrul száraz nátha), avand ca agent etiologic diferite virusuri (ex herpesvirus) cu afinitate catre sistemul respirator.
In continuare, nu am mai facut nici un tratament si pe rand toti porumbeii din efectiv, sau aproape toti, au trecut prin boala. Rezumat la un porumbel boala a evoluat 10-12-14 zile, iar prin tot efectivul a trecut in cc 60 de zile.
Momentan nu am nici un porumbel bolnav si nici cu tare pulmonare nu a ramas nici unu.
Mai detailat am scris de aceasta boala la vremea respectiva, daca doriti puteti sa recititi (articolele din perioada iulie - octombrie 2011).
Daca doriti sa procedati stiintific, duceti un porumbel bolnav la un medic veterinar si din probele prelevate de la acel porumbel, mergeti la un laborator sa-i detremine mai exact agentul etiologic si eventual sa faca antibiograma (scurgerile nazale sunt cauzate de obicei de suprainfectii bacteriene).

Anonim spunea...

Va salut d-le Szabo Zoltan.
Ma scuzati ca scriu la acest topic dar am o problema cu un porumbel la care va rog frumos sa va dati cu parerea .
Ieri dimineata am mers la porumbei sa ii hranesc, am observat ca porumbelul cu pricina nu sa inghesuit sa manance cum o facea de obicei si nici nu se mai batea cu ceilalti masculi cu o facea de obicei, era retras si statea suparat. Am trecut cu vederea spunandu-mi ca ii este frig doar.
Seara cand am mers la porumbei sa ii hranesc din nou aceeasi poveste, l-am luat in mana si nu prezent nici un fel de boala.
Azi dimineata cand am fost la porumbei era foarte grav cu abea mai statea pe picioare si tine coada in jos exact ca si o femela cand trebuie sa puna ou, inchidea ochii.L-am luat in mana si am observat ca a slabit ingrozitor fata de ieri si nu mai are nici o vlaga in el.
Masculul este de 2009 si pana acuma nu ma mi sa parut a fi bolnav, si acuma este singurul care prezinta aceste simptome.
Pana acuma am facut tratamentele pentru viermi, pentru cai respiratorii si pt tricomonoza si urma sa ii vaccinez.
Este si porumbelul meu preferat.

Va rog daca ati putea sa ma sfatuiti ce sa fac cu el si cum sa il pun pe picioare.

Va multumesc mult.
Cu toata stima, Andrei Butisca

Szabó Zoltán spunea...

Sa incep cu tratamentul: in primul rand puneti undeva la adapost de gerul de afara. Nici sa duceti chiar in casa deodata nu e bine, dar intr-o incapere unde nu ingheata.
Dati vitamine si o solutie de saruri minerale, ex rehidravit. Daca nu bea singur, dati cu sonda, cum am descris mai inainte pe blog http://zoliszaboro.blogspot.com/2010/10/octombrie-4.html.
Dati si ceva antibiotic cu spectru larg, de ex Enteroguard.
Si bineanteles hrana bună, porumb, floarea soarelui.
Altceva nu stiu sa va recomand, eventual duceti la cel mau apropiat medic veterinar.

Ce o fi avand?
Cu siguaranta nu stiu sa va spun, dar probabil o boala infectioasa de origine bacteriana, care pana-n prezent nu s-a manifestat clinic, iar acum favorizat de starea de stress reprezentat de gerul extrem, s-a acutizat.
Nu este sigur, dar cel mai probabil are salmoneloza, numit si paratifoza.
Daca doriti sa aflati mai mult despre respectiva boala cititi articolul de pe acest blog http://zoliszaboro.blogspot.com/search?q=paratifoza.

Anonim spunea...

Va salut d-le Szabo Zoltan.Cu permisiunea d-voastra as dori sa-mi raspundeti si mie la o intrebare si anume:Ce parere aveti de administrarea lincospectimului injectabil in tratarea afectiunilor respiratorii la porumbei?As dori sa iau legatura telefonic cu d-voastra daca se poate. Va multumesc,
Costi

Szabó Zoltán spunea...

In scop curativ nu am folsit decat o singura data la un pui de porumbel, care s-a si vindecat. Deci experienta prea multe in acest domeniu nu am.
Se administreaza 0,1-0,2 ml subcutanat, sau intramuscular o data pe zi timp de cel putin trei zile, dar mai indicat cinci zile. Am citit si am auzit pe foarte multi ca foilosesc injectabil, chiar si inainte de a trimite la concurs si zic ca are efect bun. Eu nu am folosit niciodata asa si nici altfel in timpul sezonului.
Eu prefer medicamentele care se pot administra per os, dar nu in timpul concursurilor. Este si lincospectim care se pot administra in as fel.

Szabó Zoltán spunea...

Referitor la numarul meu de telefon, nu cred ca ar fi cea mai buna idee sa afisez aici. Daca doriti puteti sa-mi trimiteti un email, la adresa de mai sus si daca nu vom reusi sa ne intelegem in suficienta masura prin scrisori, va dau si numarul de telfon.

Zoli Weisz spunea...

Buna ziua d-le Szabo!
Eu inca luna asta, sunt acasa, intr-un fel de concediu, in martie plec din tara. Si avand in vedere ca din vara vreau sa ma ocup in cel mai serios mod de concursurile cu voiajori, cand am timp, studiez tot ce gasesc pe net. despre porumbei, concursuri,clasamente etc... Ieri am intrat pe saitul Fond -maraton si am vazut la un articol scris de d-l Dr. Bilius, o gramada de minciuni si tampenii, despre unii crescatori din vest, printre care sunteti si dvs.
Cunoscand rezultatele dvs. si a altor columbofili din vest, m-o mancat in c..( scuzati expresia) sa intervin cu niste comentarii. In aceste comentarii am scris despre rezultatele reale ale acestor crescatori si i-am comparat, cu rezultatele" acuzatorilor", si acet lucru a starnit un mare tambalau, cu toate ca eu am scris doar fapte reale ce se pot dovedi , consultand clasamentele!
Va rog sa ma scuzati pt faptul ca am folosit si rez. dvs, pt. a raspunde la aceste minciuni fara acordul dvs.!
Am ajuns la concluzia ca am facut o greseala ca am coborat la nivelul acestor "adevarati maratonisti".
Va doresc multa sanatate, si rezultate de top in noul sezon!!!

Szabó Zoltán spunea...

Aveti dreptate, nu trebuia sa insistati. Nu pot sa inteleg cum de nu a vrut nici macar un comentator, in afara de Dvs, sa inteleaga esenta.
Nimeni nu doreste sa se lanseze la amiaza, sau mai tarziu si totusi numai de asta se vorbeste.
Este vorba doar, sa se lanseze la o ora care, cel putin teoretic, nu de sansa niciuni porumbel sa se intoarca acasa in ziua lansari, dar totusi sa asigure timp suficient pt. a parcurge majoritatea drumului ex 850-900km.
Ma gandesc ca unii vor avea impresia ca ati sarit la apararea mea dupa ce v-am rugat eu, doar asta m-a deranjat. Nu-mi place sa fac referiri la rezultatele mele din trecut, mai ales in asemenea imprejurari.

Zoli Weisz spunea...

Eu nu am sarit doar in apararea dvs., ci si in apararea unor crescatori din vest, despre care s-a spus ca sunt ca si ciupercile dupa ploaie, cu toate ca am demonstrat ca titlul de camp. nat. la maraton crescator este detinut de vreo 4 ani de columbofili din vest, sa nu mai vorbesc de alte rezultate de top!
Oricum nu este frumos sa publici rezultate FALSE, despre crescatori cinstiti, care au facut sacrificii mari ca sa poata practica acest sport, indiferent cine ar fi cresc. resp. Mai ales despre cei care se afla in situatia dvs., distante f. mari, conditii geografice dificile, si care cu toate astea au si rezultate bune!
Parerea mea despre acest subiect este ca daca participam la un concurs, trebuie sa asiguram conditii de participare, si sanse egale tuturor concurentilor.
Eu inteleg ca nu va place sa va laudati cu rezultatele dvs., dar nu trebuie sa inghititi nici acuzatiile si minciunile unor tampiti!
Cu toate ca pe mine,in viitor m-ar avantaja lansarile de dimineata, nu fac atatea probleme din asta ca si altii, care vorbesc de distrugerea porumbeilor de maraton, si avantajarea porumbeilor de viteza etc..
Eu cand am fost in Germania si am intrebat un crescator ca ce porumbei detine, de viteza, demifond etc, el mi-a spus ca nu intelege despre ce vorbesc, el cunoaste doar 2 tipurri de porumbei: porumbei ce zboara incontinu o zi( de la 100- 700,800km) si zburatori de 2 zile(care participa la concursuri de peste 900 km, si se lanseaza intarziat!

Szabó Zoltán spunea...

Nu merita subiectul atatea nervi. Fiecare are dreptatea lui. De fapt de cand ma stiu columbofil, aproape mereu cu aceste conditi (lansare de dimineata) am zburat maratoanele si am fost multumit.
Cred ca este timpul sa incheiem acest subiect si sa vedem de alte.

tavi spunea...

Si eu in legatura cu subiectul lansarilor intarziate am renuntat,oricum ideea e clara impotriva lor sunt crescatorii din prima zona care beneficiaza de numarul de porumbei angajati de la distantele mai mari decat a lor,ma refer aici la arad,timisoara in special pe zona de vest pentru ca bihor si satu mare nu cred ca se opun iar in moldova suceava si botosani am observat in mod special.
In legatura cu lincospectinul eu cred ca trebuie facut numai in cazuri severe,in legatura cu injectarea lui inainte de curse,am un prieten care a facut la primele 4 curse,la 2 i-au sosit foarte bine,a 3 mai slab si apoi slab tot sezonu.....dl. Anonim sa traga concluzia.

Szabó Zoltán spunea...

Nu am experienta proprie cu lincospectim, dar la fel ca si prietenul Dvs., si eu am o cunostinta, care a folosit inainte de lansare, facand injectii intramusculare. Drept este ca a facut total nestiintific, cate o injectie im in ziua imbarcarii. La primele concursuri a avut rezultate mai bune, s-a si laudat cu stiinta lui, dar la sfarsitul sezonului a ramas cu mai putin de 15 pui tardivi din anul precedent, din 140-150 cu care a inceput sezonul.