După cum se ştie patria concursurilor cu porumbei voiajori a fost şi este Belgia, dar popularitatea este destul de ridicată şi în celelalte ţări vecine. Într-o carte apărută în 1982 scria că numărul crescătorilor de porumbei din Belgia la aceea vreme era 135000. La scurt timp după Primul Război Mondial, în Belgia existau aproximativ 270000 de crescători.
În 2005 populaţia Belgiei era de 10445852 de locuitori (probabil în 1982 erau cu ceva mai puţini), deci dacă ar fi să comparăm cu România la ora actuală ar trebui să avem cc 270000 columbofili, sau 488 de columbofili numai într-un oraş ca municipiul Odorheiu Secuiesc.
În 2009 Belgia avea aproape un sfert din numărul crescătorilor avut în 1982, deci 33303 (după datele FCI), iar în ultimii 10 ani s-a mai înjumătăţit numărul columbofililor din ţara de origine a columbofiliei. Deci numărul crescătorilor s-a redus la cc. 15% faţă de numărul crescătorilor din mijlocul secolului trecut, iar o treime dintre ei au peste 70 de ani. Deci regresul e mai mult ca evident şi din păcate, luând în calcul structura de vârstă a crescătorilor, probabil va continua şi în viitor.
Oare ce se întâmplă? Dacă ţinem cont că şi majoritatea crescătorilor existenţi au vârsta de peste 60-70 de ani înseamnă că mai este puţin şi se pot închide cluburile columbofile din Belgia.
Ştiu că problema a mai fost discutată pe internet de repetate ori, fără să se găsească o explicaţie plauzibilă, dar totuşi încerc să-mi expun şi eu părerea.
Explicaţia cred că se află în dezvoltarea sportului columbofil. Ţin minte cum veneau porumbeii de la concursuri în trecutul nu prea îndepărtat. La noi în oraş concursurile scurte nu prea erau îndrăgite, deci nici nu prea au fost, dar ştiu că sosirile nu erau chiar aşa de strânse ca acum. De la cursele mai lungi, de demifond, au fost concursuri organizate şi pot să zic că erau nişte competiţii frumoase. Procentul de 20% se aduna de obicei în ziua lansării, dar nu în 15-20 minute ca acum. Au fost crescători şi în aceea vreme, care clasau mult mai mult ca ceilalţi, dar totuşi parcă şi cei mai mici aveau o şansă mai mare ca acum. La fel am citit că era şi în west, bineânţeles că aveau porumbei mult mai buni şi atunci ca noi, dar totuşi porumbeii veneau mai rar ca în prezent.
Între timp columbofilia s-a dezvoltat, calitatea porumbeilor a devenit mult mai bună, dar criteriile competiţiei nu s-au schimbat prea mult. Momentan de la un concurs de demifond clasamentul se încheie în maximum 20 de minute numai pe seama îmbunătăţirii calităţii porumbeilor. Faptul că priceperea crescătorilor şi apariţia noilor tehnologii de creştere şi de practicare a sportului columbofil a făcut ca o parte din crescători, cei mai pricepuţi, cei mai bogaţi, sau cel mai bine aşezaţi faţă de locul de lansare, să aibă şanse incomparabil mai mari ca ceilalţi. În această situaţie, mai ales dacă sunt şi pariuri pe bani, nu este de mirare dacă cei mai slabi nu găsesc prea mare farmec în columbofilie.
Mai mult la ora actuală sunt foarte mulţi columbofili specializaţi la o anumită categorie, de exemplu la concursul puilor. Ei având linii de porumbei specializaţi şi nu în ultimul rând posibilitate de a practica anumite tehnologii speciale pentru această categorie, practic sunt invincibile. Aş putea să vă dau nenumerate exemple, dar nu vă plictisesc, toţi cunosc situaţia.
Cele relatate mai înainte ar presupune scăderea popularităţii concursurilor mai scurte. Trebuie să recunosc, că nu am date în sprijinul acestei afirmaţii, dar ţinând cont, că numărul porumbeilor angajaţi la concursuri de maraton şi în special la Barcelona, nu arată o tendinţă de scădere la fel de spectaculoasă (din contră, chiar sunt creşteri impresionante în unii ani), cred că vine în sprijinul celor spuse mai sus.
Un alt aspect ţine de posibilitatea de evidenţiere, obţinerea de succese columbofile a crescătorilor, care de asemenea se diminuează simţitor datorită celor arătate mai înainte.
Ţin minte din copilărie că la noi în oraş cât de populare au fost sporturile, fotbalul de exemplu. Pe acea vreme în oraş era şi un campionat stradal, pentru copiii. Era ceva prestigios să faci ceva sport, chiar dacă nu ieşeai campion naţional. Precum la ora actuală numai Campionii sunt recunoscuţi şi nu cei naţionali, ci cei olimpici, sau mondiali. Altfel nu poţi trăi din sport, nu eşti apreciat, toată lumea urmăreşte rezultatele de vârf.
Cred că acelaş lucru se întâmplă şi în columbofilie, dar din fericire deocamdată încă nu în aceeaşi măsură ca în celelate sporturi.
În final ar trebui să vă prezint şi soluţii de a nu ajunge pe soarta celor din ţările cu vechi tradiţii columbofile.
Sincer să fiu nu ştiu să ofer aşa ceva, sau chiar dacă am câteva propuneri, nu sunt sigur că sunt şi viabile cu adevărat.
În primul rând regurile sportului columbofil ar trebui să se schimbe. Aici mă refer în special la distanţele minime la categorii. Probabil că foarte mulţi nu vor fi de acord cu mine, sau chiar se vor supăra, dar după părerea mea a trecut timpul concursurilor scurte. Bineânţeles că categoriile de distanţe au rostul lor şi vor rămâne şi în continuare, dar de la distanţa de 100 - 200 km deja nu se mai pot face concursuri reale. La aceste distanţe ultra scurte o importanţă prea mare are viteza cu care porumbeii trec peste trapă, iar dacă într-adevăr asta ne interesează, nu este nevoie să ducem porumbeii aşa departe.
Următoarele aspecte nu doresc să detaliez prea mult, deoarece au fost discutate mai recent pe un alt sait. Este vorba de:
- acordarea unei atenţii mai mare concursurilor locale, sau ,,Acordarea unei importanțe mult mai mari campionatelor zonale, în detrimentul celui ”național” cum este definit acolo. În acest sens s-au făcut shcimbări în ultimile ediţii a RNS-ului prin promovarea campionilor judeţeni.
- Acordarea posiblităţii de a concura cu crerscătorii din zone convenabile, deci ,,Garantarea dreptului la liberă asociere", fără să fie evitată concurenţa loială şi acordării posibilităţii tuturor columbofliilor de a participa la concursuri.
- Popularizarea, sau chiar organizarea unui sistem de pariuri, discutat sub titlul de ,,Introducerea pariurilor sportiv-columbofile oficiale". La acest capitol ar fi bine erarhizarea crescătorilor pe baza rezultatelor avute în trecutul apropiat, ca să nu trebuiască să concureze începătorii cu cei avansaţi, neavând nici o şansă reală.
Nu vă dau lincul saitului respectiv, în primul rând din cauza că sunt sigur că majoritatea ştiţi unde să-l căutaţi, iar faptul că după părerea mea acolo, deşi se discută multe probleme de actualitate, idea este de a răzbuna anumite avantaje, sau dezavantaje materiale personale reale, sau ireale, lucru cu care nu pot să fiu de acord.
Cu toate că am căutat să şi argumentez cele scrise, trebuie să recunosc că sunt numai speculaţii poate insuficient fondate. De aceea în încheire ţin să-mi cer scuze crescătorilor, care sunt de o altă părere şi eventual se simt jigniţi de anumite propuneri şi aici mă refer în primul rând la fanii concursurilor de viteză, dar şi la administratorul saitului sus amintit.
11 comentarii:
Aveti dreptate!
Numai ca in Romania "sefii" nu urmaresc atragerea de noi membrii, ci doar sa castige cat mai multi bani.
Cum sa nu scada nr. de columbofili cand la noi la unele asociatii se impun niste taxe dea-dreptul aberante, de expl. in 2013 la o asoc. din Romania, FCPR(ma gandesc ca ati auzit despre care este vb) s-a impus ca membrii noi trebuie
sa achite o taxa de inscriere de
1000 de lei. Vi se pare normal?
Asa se doreste atragerea de noi membrii?
Chiar am discutat cu un prieten din Germania, si am aflat ca la noi taxele impuse de asociatii sunt mai mari decat acolo! ( pt. cine nu stie trebuie sa specificam ca salarul minim pe economie este de 8 ori mai mare in Germania decat in Romania!)Vi se pare normal?
Care ar fi cauzele acestor taxe mari?
F. simplu!FOAMEA de bani!
Nu stiu daca ati observat dar in Romania fiecare(sau98%) presedinde, vicepresebinte, casier etc. de asociatie este "bisnitar de probuse columbofile", si majoritatea fac bani seriosi pe spatele "fraierilor" cotizanti!
DEci cum este"NORMAL" in Romania, desi suntem saraci , la noi se fac cele mai scumpe autostrazi, drumuri, poduri etc., tot asa la noi este si columbofilia mai scumpa. Motivul este simplu, pe langa costul real al zborurilor, cotizatiilor etc. noi mai trebuie sa platim tot atata ca si bani de buzunar pt."SEFII" nostri cinstiti!
Chiar am vb. cu un prieten mai in varsta, care participa neintrerupt la concursuri cu porumbeii voiajori de 25 de ani, si acesta mi-a spus ca de anul acesta nu mai poate zbura porumbeii din motive financiare!
Deci dupa parerea mea suntem pe "DRUMUL CEL BUN"!
CU STIMA!
Cine si ce afacere face nu prea ma intereseaza (si eu vaccinez porumbeii la cei doritori, numai pentru pretul vaccinului, pret de depozit si eventual deplasarea, fara manopera). Nu stiu cu ce ar fi un caz mai fericit, daca persoane independente ar face aceste afaceri.
Totusi bine ar fi, daca o mica parte din profitul afaceri ar ajunge inapoi la columbofili sub forma de premii la concursuri.
Nu stiu, dar banuiesc, care este asociatia unde se percepe 1000 de lei de la noi membrii. In principiu nici eu nu sunt deacord, dar nestiid ce primesc in schimb (ex. cota parte din profitul asociatiei) nu pot sa spun parerea. De exemplu, daca membri actuali a asociariei au investit o anumita suma (ex 1000 lei) in mijloacele fixe a asociatiei si poseda un procent corespunzator din avere, e logic ca si un nou venit, in cazul in care doreste sa devina mebru cu drepturi egale, sa plateasca. Faptul ca nu este un lucru stimulent, nu contest.
Stati linistit ca nu primesc membrii noi, nimic mai mult, la aceasta asoc. decat ar primii la oricare alta din tara, chiar dinpotriva!
Si apropo nu stiu cum este la dvs. dar AICI nu se da nici un fel de chitanta pe banii pe care ii platesti(va spun din experienta proprie nu din povesti!). Asa ca, dupa parerea mea este cumva justificata, nemultumirea unor membrii referitor la gestionarea banilor de catre "sefi"! Sau nu credeti? Dar din pacate in "COMUNISMUL" din columbofilia romaneasca nu este loc ptr. aceste nemultumiri si nemultumitii sunt redusi la tacere simplu: EXCLUDERE!
REferitor la "sefii bisnitari", vi se pare corect ca ministrul transportului sa aiba firma de constructii de drumuri si sa incaseze milione de euro de la stat??? Nu este normal! dimpotriva este ILEGAL si se numeste CONFLICT DE INTERESE!!!
IN rest nici pe mine nu ma intereseaza ca cine ce vinde, eu vorbeam doar de moralitate si corectitudine! Insa daca vrei sa ai parte de asa ceva trebuie sa emigrezi din tara asta!
In incheiere va spun o zicala f. adevarata: "a hely maga a menyorszag, csak a nep bene a ferto!"Imi cer scuze celor care nu inteleg ce-am scris dar tradus in lb. romana nu suna asa de bine!
Daca nu primesc nimic in schimb, nu este corect.
Referitor la chitante: e o treaba delicata, in sensul ca, daca se face totul absolut legal, cel putin cu 24% vor fi costuri mai mari, dar ma tem ca si cu mai mult. Nu stiu cui lipseste sa plateasca mai mult. Poate contabilizarea banilor ar fi mai transparenta, dar nu sunt convins nici de acest lucru, ba mai mult, vazand cum merg lucrurile in afaceri, cred ca ar fi si mai multe mis-masuri. Tin sa mentionez, ca nu fac parte din conducerea propriu - zisa a asociatiei, practic sunt un simplu membru platitor si nimic mai mult.
Ce se intampla la ministerul transporturilor, nu se tine de columbofilie, deci nici nu comentez.
Referitor la "sefii bisnitari", asa cum am mai spus nu ma supara, daca vand medicamente, sau alte produse, e treaba lor si a celor care cumpara. In schimb vanzarea inelelor ar trebui sa faca numai federatia, de acolo se strang bani enorm de mult, cel putin fata de veniturile mele.
Nu cred ca sunt inelele scumpe, dar daca profitul in urma lor ar ajunge inapoi la columbofili sub forma de premii, ar fi un stimulent consistent.
Ceea ce priveste proverbul, sunt de parere ca nu trebuie generalizat, peste tot sunt fel de fel de oameni.
Dle Szabo, eu unul sunt foarte curios cum ați calculat acel procent de 24%. Puteți să detaliați?
Oricum, vizavi de tipul acesta de discurs (al dvs., de mai sus), am senzația unui neplăcut deja vu.
Cu Zoli însă sunt întru totul de acord! Respect!
M-am gandit numai la TVA.
Dupa cum v-am spus eu nu fac parte din comitetul de organizare a concursurilor la nici un nivel (eventual ma duc la cate o adunare unde se discuta despre planul de zbor), iar de partea financiara ma feresc in mod special, dar stiu din experienta ca de obicei daca nu se cere chitante, se taxeaza fara TVA.
Sunt de acord ca nu este o treaba legala si nici corecta, dar trebuie sa recunoasteti si Dvs. ca nu este ceva neobisnuit in Romania.
Trebuie sa recunosc ca se poate cere taxa intrega (inclusiv TVA) si fara sa dai chitante.
Faptul ca sunteti de acord cu Dl. Zoli ma bucura, si eu aprob majoritatea parerilor lui.
Dupa cum vedeti sunt de acord si cu multe lucruri propuse de Dvs. Insa nu trebuie sa ne suparam unul de celalat daca mai sunt si alte pareri.
Senzația unui ,,neplăcut deja vu'" sper ca aveti citind comentariile aparute la articolul de mai sus.
Multumesc ca nu ati scris anonim, cum fac majoritatea comentatorilor!
Eu știu că asociațiile columbofile constituite pe baza legii 26/2000 și afiliate la F.C.P.R. sunt organizații non-profit. Prin urmare nici nu pate fi vorba de TVA!
Cei care nu oferă chitanțe nu au nici o scuză. Dimpotrivă, alimentează în formă continuată și cu mare obrăznicie unele grave bănuieli ale cotizanților...
Cu aceeași mare minciună (răspândită, culmea, de cei din conducerea asociației județene) am fost confruntați noi, cei din Bihor. A fost extrem de neplăcut să citesc aici aceleași informații false. Totuși, presupun că dvs. ați fost doar prost informat, deoarece cred că, spre deosebire de alți lideri columbofili, nu sunteți omul care să mintă intenționat.
Mă bucur că sunteți de acord cu unele dintre lucrurile propuse de mine. Totuși, aș fi fost și mai onorat dacă ați fi precizat punctual acest fapt în analiza dvs. Oricum, înainte de a suspiciona public pe cineva de dorințe de răzbunare ș.a.m.d., cred că ar fi bine să puteți garanta cunoașterea tuturor dedesubturilor ”afacerii” la care vă referiți, prezentate de toate părțile implicate. Altfel, ați putea fi acuzat de superficialitate și lipsă de obiectivitate.
Mă dezamăgește faptul că nu sunteți deranjat de oficialitățile columbofile care oferă cotizanților diferite servicii (vânzări de produse, transportul porumbeilor, etc).
Nu credeți că aceștia ar putea încerca să se folosească de pozițiile pe care le ocupă pentru eliminarea concurența sau pentru promovarea exclusivistă, neloială?
Nu sunteți de acord cu principiul conflictelor de interese?
Nu sunt nici jurist si nici economist, deci poate gresesc, dar transportatori percep TVA indiferent cui transporta porumbeii, mai putin cand nu taie chitante.
Dv. va referiti probabil la asociatii care au propriul mijolc de transport. Ei cred ca nu ar trebui sa socoteasca aceasta taxa, dar sunt mult prea putine asociati in asemenea situatii.
Din pacate aveti perfecta dreptate, referitor la faptul ca ,,Dimpotrivă, alimentează în formă continuată și cu mare obrăznicie unele grave bănuieli ale cotizanților...''.
Zic eu din pacate, fiind-ca respectivele banuieli nu mereu sunt si justificate (cateodate insa sunt in mod sigur), iar unii cauta sa strice si ceea ce fac altii cu buna intentie. Pentru exemplificare, va prezint cazul nostru.
In 2007 noua (9) membrii din club, fiind oarecum constrans de imprejurari, am construit un container de transport porumbei. Initial am sperat ca reusim sa incadram in suma de 10 milioane de lei vechi (1000), dar pana la urma ne a costat in jur de 35 de milioane lei (3500) pe caciula, plus munca. In fiecare sambata si duminica am lucrat de dimineata pana seara timp de 5 luni pana am reusit sa terminam. In fine, s-a facut o treaba buna.
De la bun inceput am stiut ca nu vom reusi sa recuperam investitia, dar totusi nu am asteptat ca de o parte din membri asociatiei sa imvrajbeasca lumea impotriva noastra, zicand ca transportam porumbeii prea scump, facem afacere pe spinarea lor.
Ca sa va lamuresc si asupra faptului cum se calculeaza pretul, va spun ca dupa ce am terminat containerul am dat in folosinta asociatiei, cerand sa ne plateasca 0,2 lei / km. Deci pretul transportului este: tariful masini pe care inchiriem pt. transport, plus 0,2 lei / km pt. container.
Pana-n prezent (in 6 ani) am recuperat 20 de milione de lei, dar deja am facut anumite reparatii si ar mai trebui facut inca. Niciodata nu au fost bani ca sa ne plateasca integral(acei 0,2 lei / km). Tinand cont de amortizarea morala si fizica tot mai rapida plus inflatia, sunt convins ca nu vom primi inapoi banii niciodata, ceea ce nici nu ar fi o problema, dar macar sa nu vorbeasca prostii cei, care profita, fara sa fi facut nimic cand era nevoie.
Cam atat despre afacerile mele (noastre) in columbofilie, de vaccinari am mai amintit mai inainte. Daca asa fac si "sefii bisnitari", nu stiu cat vor rezista.
Probabil sunt unii care profita mai mult, dar eu cunoscand situatia noastra, cred ca nimeni nu se imbogateste in asa fel.
Nu stiu ce va determina sa ma includeti si pe mine intre ,,alți lideri columbofili''. Sincer sa fiu nu mi-ar fi rusine, dar nu am asemnea ambitii. Daca cititi atent cele scrise de mine veti da seama ca nu mint, chiar daca uneori, recunosc, sunt destul de superficial si cateodata oarecum lipsit de obiectivitate.
Intr-adevar am fost omologator (daca la asta va ganditi cand scrieti de ,,alți lideri columbofil''), dar am demisionat din aceasta functie. Nu din cauza muncii, care nu era putin, dar nu eram de acord cu anumite lucruri.
De afirmatia Dvs ,,înainte de a suspiciona public pe cineva de dorințe de răzbunare ș.a.m.d.'' nu va pot spune, decat ca nu am folosit numele Dvs nicaieri, deci daca totusi v-ati recunoscut inseamna ceva.
Cu cele scrise in al doilea comentarii, sunt de acord, cu mentiunea ca nu neaparat un oficial columbofil savarseste acuzatiile amintite. Recunosc ca sunt cazuri si au fost in trecut si cazuri mult mai grave, dar parca nu cele mai importante sunt discutate cel mai intens.
In incheiere, de-si am raspuns la provocarea Dvs., in viitor nu doresc sa discut pe acest blog probleme asemnatoare, de tip ,,can-can'' cum a fost numit de cineva, nici daca datorita lor blogul ar fi mult mai citit in viitor.
De multe ori mi-a sunat telefonul și mi s-a spus: ”Intră să vezi ce-a mai scris Szabo Zoltan”. Prin întreținerea acestui blog sunteți, vreți, nu vreți, un lider columbofil de opinie.
Sunt convins că transportatorii oferă documente justificative pentru serviciile lor. Credeți că transportul a mii de porumbeii se poate face ”la negru”, fără nici un fel de act? Cum li se mai pot justifica cotizanților banii folosiți de asociație în acest scop? Să nu mai vorbim de problemele pe care le pot avea transportatorii la controale în trafic sau economico-financiare...
Cât despre asociațiile care aveau mașină proprie și, când venea vorba de chitanțe, mințeau totuși lumea invocând TVA-uri și alte cele, v-am dat mai sus un exemplu. Și nici eu nu mint.
Soluția eliminării bișniței din vârful piramidei columbofile e foarte simplă, în opinia mea: salarizarea celor cu funcții înalte completată cu o interdiciție de a mai deține vreo afacere în domeniul columbofiliei!
Vă mulțumesc pentru povestea cu containerul. Un club din vestul țării se află acum în aceeași conjunctură în care vă aflați dvs. în 2007. Poate vor învăța câte ceva din pățaniile altora.
Trimiteți un comentariu