duminică, 17 iulie 2011

Iulie 1

Nici primele zile a lunii iulie nu mi-au adus succesele mult aşteptate la concursuri.
De fapt nici nu mă aşteptam la mult mai mult, dar totuşi speram, poate intră ceva. Totuşi sunt mulţumit cu rezultatul de la Berlin, deşi este loc şi de mai bine. Însă încet-încet se termină sezonul zborurilor cu porumbeii maturi, (deşi mai sunt concursuri unde se mai pot înbunătăţii rezultatele) caut deja motivul care a condus la nereuşita deplină a sezonului.
În primul rând trebuie să recunosc, (după cum am mai accentuat) că nici porumbei de calitate, ca mai înainte nu am avut. În anii trecuţi 2007, 2008, 2009 am pierdut prea mulţi pui şi porumbei buni, în special de acasă, dar şi de la concursuri, ca să rămână fără urmări în rezultate.
Nici în acest an nu m-a ocolit această neşansă, pierzând la data de 2.VII. deodată de acasă 11 pui, iar în zilele imediat următoare încă trei. Nu pot explica fenomenul, s-au speriat de ceva către ora 20:30 şi nu s-au lăsat jos, făcând ture în jurul crescătoriei şi după lăsarea întunericului. A doua zi dimineaţă s-au întors, dar lipseau 11 pui de diferite vârste. Am mai auzit de cazuri asemănătoare în această vară şi la alţi crescători din zonă.

Cauza principală a insucceselor la concursuri, pe lângă calitatea porumbeilor, cred că trebuie căutat în special în programul zborurilor. Ruta maratoanelor organizată de zona 2 şi 3 fiind în altă direcţie decât Berlinul şi ca să pot participa cu şanse reale la Concursul Naţional am fost nevoit să fac două echipe pentru zboruri de maraton. Una din porumbeii din 2009 pe care i-am trimis la Straubing, iar cei mai bătrâni la Berlin. Din această cauză nu am putut obţine rezultate mulţumitoare nici de la Brno, lipsind de acolo porumbeii de doi ani trimişi la Straubing, care însă trebuiau angajaţi numai la anul la maratoane. Pe lângă faptul că porumbeii mei sunt mai tardivi, nici efectiv destul de numeros nu am ca să-mi pot permite participarea cu porumbei de doi ani la zborurile de peste 900 km.
Cu zborul de la Berlin sunt oarecum mulţumit, dar totuşi se putea şi mai bine, mai ales că m-am concentrat aproape exclusiv pe acest concurs, neglijând într-un fel pe celelalte.

Alte evenimente mai deosebite în prima parte a lunii, nu am avut. Am vaccinat puii pentru paramixoviroză, am continuat alimentaţia cum am scris şi data trecută. S-a mai întors un porumbel din primul zbor a puilor din 2010. După cât a fost de obosit, cred că nu era prea departe, maximum 50 km, deci mai sunt braconieri (hoţi de porumbei) şi în zona noastră.

15 comentarii:

panescu spunea...

probleme cu disparitia puilor apar si in zona noastra acestia plecand de ziua nu neaparat noaptea ...unui prieten venindui unul dupa 3 zile cu bilet de la orsova ..pleaca de nebuni...
in legatura cu concursurile de anu acesta doream si eu sa ma consult cu dumneavoastra ...daca nu cumva la mine de vina a fost metoda folosita ...daca primele 8 curse ff bune si apoi scadere brusca. am imperecheat in februarie si am lasat sa creasca un pui si apoi sa cloceasca a 2 pereche de oua 10 zile .
la fonduri cred ca gresesc la motivatie ..undeva pe aici...nu am cu cine sa ma consult...
sau pur si simplu nu sunt porumbeii de valoare o femela are 34 de pct la fond..sa cred ca asa cum a putut ea puteau si altii?

Szabó Zoltán spunea...

Dacă aveţi porumbel cu 34 de puncte la fond, ce să vă zic, nu aveţi de ce să vă plângeţi. Nu ştiu ce efectiv aveţi, sau nu mai aduc aminte, dar de obicei pe an rar se întâmplă să iasă mai mult de unu-doi super porumbel, dintr-un efectiv normal de 40-60 zburători.
Nu ştiu ce să vă zic, dar aşa cum v-am mai spus, nici mie nu-mi merge văduvia în ultimi doi ani. Cred, că temperaturile ridicate, care sunt mai recent, o fi o cauză. La maraton şi la fond, cred că porumbelul are mai multe şanse de câştig, fiind motivat (periodic) în mod natural. În schimb mai greu este să menţii motivaţia pe termen mai lung.

panescu spunea...

se poate sa aveti dreptate ma deranjeaza ca cedeaza f multi adica se pierd mai ales la zboruri grele,,ploaie,,.am dat aici punctaj ca sa eliminam problemele de sanatate,ma multumea puctaj mai slab dar sa vina mai multi porumbei din 60 cu cati am inceput am 9 cu norma la fond mi se pare putin....sa fi fost prea motivati in primele etape si sau epuizat pana la sfarsit?
inca ceva care ma dat peste cap,un amic din oras tg/jiu printre cei mai buni concurenti pe distantele 100/600 l/am ajutata sa treaca pe vaduvie sfatuindul sa riste,el avand primele 3 etape la natural si porumbeii cloceau al 2 lea rand de oua...ideal pentru trecerea la vaduvie....dupa prima etapa pusa sub semnul incertitudinii un sezon incredibil..inclusiv la fond si mare fond...acelasi program.....
Spre sfarsit il inrebam eu ce le face si el raspundea ca ce ma/i invatat.Se pare ca in acest sport atunci cand crezi ca sti ceva abia atunci incepi sa inveti....

Anonim spunea...

Ca de obicei interresante comentarile:Doresc sa stiu undeva in comentarile trecute pe acest blog ati raspuns la o intrebare ca:Ati urma exempul jud.Prahova pe ruta de vest.Adica mai precis ce ati vrut sa spuneti?In privinta com.de mai sus si eu imi pun intrebarea deseori daca eu am porumbeii calitativi sau daca eu sint un bun crescator?

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Dl. Pănescu: eu cred că 9 porumbei cu norma la fond din 60 e o realizare bună, mai ales că aveţi şi cu punctaj bun.
Felitări!
Referitori la faptul cât ştim, am scris mai înainte, că de obicei în fiecare an ajung la anumite concluzii, dar de multe ori ajung la concluzia, că regula din anul precedent nu mai este valabilă, deci nici un sezon nu este ca celălat, mereu mai rebuie să şi improvizez.

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Dl. anonim (probabil di jud. Prahova): şi eu în trecut de multe ori am pus întrebarea: oare am porumbei buni, sau sunt eu crescător mai bun ca ceilalţi?
Până la urmă am ajuns la concluzia că dacă vrei să afli cu adevărat care sunt porumbeii buni, trebuie să zbori anii la rând la fond şi mai ales la maraton, iar cei care rezistă, poţi fi sugur că sunt porumbei BUNI! De la un zbor maraton nu poate să se întoarcă de repetate ori numai un porumbel bun. În schimb de la un concurs de 300-400 km, de unde porumbei vin cu stolul ....? Să mă scuze cei care zboară porumbei la distanţe mai scurte, dar asta este părerea mea. Ştiu de un porumbel, care a avut normă la demifon şi la viteză mai mulţi ani la rând, şi cu punctaj relativ bun, care a fost prins de la concursuri puţin mai dificile de 4-5 ori (o dată şi de mine) şi eliberat. Eu mă îndoiesc de calitatea acestui porumbel, indiferent palmaresul lui şi de punctajul pe care a avut.
Referitor la ruta de vest a Prahovei, nu ştiu ce am răspuns atunci, dar nu pot decât să laud curajul lor, mai ales că au şi rezultate frumoase.

Anonim spunea...

Credeti ca porumbeii ex: judetul Prahova sau judetele(care zboara pe vest) ai caror porumbei trec lanturi muntoase sint mai inteligenti decit cei care zboara acesiasi km dar pe campie?

Szabó Zoltán spunea...

Tendenţioasă întrebare!
Probabil sunteţi din zona Prahovei şi aşteptaţi un răspuns afirmativ.
Cred că cei din zonele care au pe traseu şi şes şi munţi, au o calitate în plus, faţă de cei care zboară numai pe şes. Dacă sunt mai deştepţi, sau nu, nu ştiu să vă spun, dar au câteva calităţi în plus: ştiu să treacă munţi, sunt mai curajoşi, au capacitate de a găsii văile, trecătorii şi nu în ultimul rând sunt mai rezistenţi. Toate acesteste calităţi însă nu garantează că ei ar fi câştigătorii pe şes.
Acelaşi difernţe găsesc între un porumbel fondişi, sau maratonist şi între unul câştigător la cursele scurte. Şi anume: cel de maraton în mod sigur poate să se întoarcă de la un zbor scurt, în schimb nu sunt sigur că afirmaţia este valaboilă şi invers.

Lungu Valentin spunea...

dl SZABO femela 559101 s a mai intors de la concurs sau ati pierdut o?

Szabó Zoltán spunea...

Da, duminică dimineaţa, ea a fost al patrulea şi ultimul ....., până acum.

Lungu Valentin spunea...

Am un nepot din ea care la varsta de 1 an a facut etapa de MAGDEBURG 1062 KM.NU A CLASAT DAR A FACUT O ETAPA UNDE IN 5 ZILE DE CONCURS PE JUDETUL CARAS NU S AU ADUNAT PASARILE PENTRU A SE INCHEIA CONCURSUL.VA MULTUMESC PE ACEASTA CALE PT PORUMBEI.

Anonim spunea...

Acesta insemna ca por.care trec munti au vointa mai mare ,curaj,rezistenta ceace cred ca insemna ca au si un corp si o rezistenta naturala mult mai buna decit cei care zboara pe ses.Din punct de vedere medical credeti ca este diferenta intre rezistenta fata de boli intre cele 2 categori de porumbei cei care zboara pe relief denivelat si cei care zboara pe ses?Nu sint din Prahova sint un simplu Anonim care respecta anonimatul si vocabularul de un adevarat Anonim Columbofil.

Szabó Zoltán spunea...

Rezistenţa faţă de boli şi faţă de alţi factori extern (stress) sunt două lucruri diferite. Nu exclud unul pe celălalt, dar nici nu garantează.
După părerea mea nu este diferenţă faţă de reistenţa împotriva bolilor între cele două categorii.

Orban Marton-bistrita spunea...

Va insir pe scurt cateva intamplari ca sa intelegeti rostul intrebarii:
mi sa intamplat in2010 ca un porumbel de la primul fond sa se reintoarca la 3 saptamani. Era f.f.slabit si era plin de ulei. Acel porumbel anul acesta a clasat primul fond si primele 2 maratoane(unul fiind Berlin). Sora buna cu el la primul straubing de anul acesta mi-a venit la cca.10 zile la fel de slabita, dar avea cipul, sticherul. Mai sunt si alte intimplari dar nu le insir. Fapt ciudat este ca acesti porumbei sunt dintr-o familie adica frati, nepoti,etc.Sincer 90% din lotul de zbor sunt acestia...restul s-au pierdut. Sa fie motivatia la natural mai puternica decat la vaduvie? Sa aibe acesti porumbei vointa mai mare decat ceilalti pe care-i detin? Sau sa fie alt factor care-i face pe acesti porumbei sa reziste atata vreme doar pt. a reveni la casa lor???

Szabó Zoltán spunea...

Eu cred că familia lor este predispusă la zboruri mai lungi şi probabil sunt şi mai tardivi, ca şi maturare.