luni, 29 august 2011

August 2

A fost o perioadă cu timp frumos, nu prea cald, dar plăcut, tocmai bună pentru antrenamentul puilor. Aşa cum am mai scris în acest an nu am să concurez cu puii, fac doar antrenamente. Până acuma în cele nouă zboruri mi-au venit destul de bine porumbeii, nu am avut decât două pierderi la primul antrenament încă din luna iulie. În curând am să fac câteva lansări şi cu puii mai mici. Nu am să-i protejez nici pe ei, am să încep direct cu un zbor de 30-40 km.
În a doua parte a lunii august au mai apărut o serie de porumbei cu simptome respiratorice asemănătoare celor descrise mai înainte. De fapt nu am mai observat simptome de blefaroco-njunctivită (ochiul bolnav), dar aproape toţi porumbeii maturi au nasul murdar, tuşesc şi se scarpină pe nas. Nici pe ei nu i-am tratat cu nimic, au primit numai polivitamine în apa de băut, dar această vitaminizare am făcut şi altă dată periodic odată la 1-2 săptămâni. Acum cu intensificarea năpârlirii sunt de dorit aceste vitaminizări, iar nevoia de grit a porumbeilor este de asemena mai mare.
Simptome respiratorice asemănătoare am mai avut la porumbei în anul 2003, tot la sfârşitul lunii august. Boala şi atunci a avut o evoluţie identică cu cel din acest an, îmbolnăvind treptat aproape tot efectivul şi stingându-se după o evoluţie de cc. trei săptămâni. Faţă de anul acesta, atunci am tratat porumbeii cu Oxitetraciclină, Tilozină şi Enteroguard. La fel ca şi acum şi atunci porumbeii s-au vindecat în trei patru zile fără să rămână ceva sechele în urma îmbolnăvirilor.
Şi în 2008 am avut un porumbel 417112/06 care tuşea la fel şi pe care de asemena nu l-am tratat cu nimic, vindecându-se singur. În anii următori acest porumbel a avut rezultate bune la maraton, deci vindecarea a fost competă şi fără sechele.
Rezultatul concursurilor puilor în 2003 nu a fost influenţat de simptomele respective, dar de fapt nici nu au fost afectaţi generaţia de pui zburaţi, cum nu este nici acum. Nici rezultatul anului următor nu a fost mai proastă ca cel din anul 2003. Sper că nici de această dată nu va fi altfel, plus datorită faptului că-i las pe ei să-şi învingă boala, capătă şi o oarecare imunitate faţă de această maladie.
Referitor la originea (etiologia) acestor simptome nu mai sunt chiar aşa de sigur ca mai înainte. Contagiozitatea destul de ridicată şi evolţia boli, (faptul că după trei-patru zile de simptome de coriză, vindecarea se produce spontan, fără nici un fel de tratment medicamentos) indică mai mult o infecţie virală, decât bacteriană.
După cum am mai scris diagnosticul exact în această privinţă numai un examen de laborator poate să pună. Bineânţeles că la sfârştul boli mai poate să intervină şi bacteriile, ca şi o infecţie secundară, făcând îndoielnică şi rezultatul examenului de laborator, dar până-n prezent nu am observat semne care să pledeze pentru aceste infecţii.

5 comentarii:

viorel spunea...

Ati incercat in decursul anilor sa experimentati cu puii o metoda prin care sa-i menajati mai mult cu antrenamentele si in primul an de viata si abia de la 2 ani sa-i incercati la concursuri. Sau considerati ca nu merita avut atata rabdare cu ei si ca, deoarece tardivi au mai putine sanse de a fi buni zburatori. Citeam de cineva care zicea ca pe tardivi, in primul an ii incearca doar la viteza. Multumesc!

Anonim spunea...

Buna Ziua.Ce parere aveti de AMOXINEOVIT producator ROMVAC sau de substantele care sint in compozitia acestui medicament?Ce parere aveti de vacinurile de SALMONELA sint sau nu eficace?Pana anul trecut am utilizat exceptie a facut pentru anul 2011 mai precis toamna/iarna 2010/2011 fiinca am discutat cu unul din fabricanti de acest vacin si pentru a da comanda direct la laborator(motive financiare de pret) acesta mia cerut si-o ordonanta din Romania de un medic veterinar pentru fabricarea vacinului si tulpina care se afla in crescatoria mea.Eu cind am cumparat vacinurile in anii din urma faceam comanda direct la o farmacie veterinara fara ordonanta etc...etc.. dar pe ambalaje am vazut cine fabrica vacinul(laboratorul cel care ulterior l-am contactat si am scris mai sus de discutia avuta cu un responsabil) dar si (orasul sau localitatea) tulpina de salmoneala care era la baza fabricari vacinului,dupa cum stim SALMONELA este de un numar foarte mare de tipuri dupa cum am scris mai sus aceste vacinuri erau facute pe anumite tulpine.Intrebarea este care este eficacitatea acestor vacinurii ma refer la preventiv?Final de 2010 am recuperat ceva porumbei inprumutatii de mine la prietenii acestia nu au fost vacinati la mine inainte se salmonela dar... cei care deja erau la reporductie la mine au fost vacinati in ani trecuti.Tot din acesti porumbei recuperati deja unul avea Coriza conjunctivita dupa 7 zile de antibiotic nu mai erau semne vizibile darr.. surpiza aceata a recidivat dupa 7 luni in plin sezon de reproductie.Tot la acesti porumbei am obserat un numar mare de oua cite unul la fiecare cuib clare nefecundate(am crezut ca poate nu sau calcat bine datorita poate agresivitati mai mare la acesti porumbeii) dar... dupa 15 iunie am vazut ca puii au inceput sa cresca mai prost,la un puii a aparut tricomonoza si din oua clare dupa acesta data au inceput sa apara oua negre cite unul la cuib.Final de 2008 am utilizat acest vacin de salmonela si in 2009 am avut rezultate bune am dat comanda din nou de acest vacin luni diminetata trebuie sal ridic si vreu sal utilizez iarasi.Doar vreau sa stiu parerea dumnevostra in legatura cu ce vam scris?Pentru a avea o ideie mai buna de planul de tratamenete care il aplic va trimit pe mail o copie a acestui plan si imi spuneti parerea dumnevostra se poate si aici pe blog.Merci

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Viorel: nu am făcut asemenea experienţe, dar am constatat că porumbeii care fac rezultate mai bune în tinereţe, nu sunt la fel de buni şi la vârsta de un an.
Referitor la această problemă am sris puţin mai pe larg în postarea Greşeala 6.

Szabó Zoltán spunea...

Pt. anonim: AMOXINEOVIT este concepută în general pt boli infecţioase, conţinând substanţe active cu spectru larg antibiotic. Este indicat în special pt. tratarea afecţiunilor digestive, dar se pot folosi şi pentru alte infecţii.
Din păcate documentul trimis prin emaul nu am reuşit să-l deschid.

Szabó Zoltán spunea...

Vaccinarea porumbeilor contra SALMONELOZA este mai puţin eficace, din cauza că, aşa cum aţi scris şi Dvs., salmonelele au ff. multe serotipuri (peste 1000), deci este puţin probabil să se nimerească exact cel care se găseşte şi în crescătorie.
Aşa cum aţi scris se pot prepara vaccinuri la laborator şi în aşa fel probabilitatea de a fi eficace este mai mare.
Eu însă nu am recurs până-n prezent la vaccinare contra salmoneloză cu nici un fel de vaccin, deci nu am experienţe proprii în acest domeniu. În schimb ştiu din auzite şi am şi citit în diferite locuri, că această vaccinare are efecte postvaccinare grave, dacă nu sunt porumbei trataţi în prealabil contra salmoneloză.
Nu găsesc nici eu explicaţia, dar fiind-că am auzit de aşa de multe ori, tind să cred că trebuie folosit numai cu prudenţă şi la nevoie.