joi, 15 septembrie 2011

Din nou RNS

După cum ne-am obişnuit cu sfârşitul sezonului urmează modificarea, sau mai bine zis înbunătăţirea RNS-ului, iar de data aceasta se pare că finalizarea.
Cred că toată lumea, sau toţi care urmăresc să aibă rezultate, au ceva de modificat. Bine ar fi însă ca aceste modificări să fie şi constructive, deci fiecare să propune înbunătăţiri numai pentru categoria de care este interesat.
Spun din experienţa anilor trecuţi, că la toate nivelurile vin diferite propuneri, de ex. pt planul de zbor, de la oameni, care nici măcar la un singur concurs nu participă la acea categorie, şi culmea, ei sunt şi cei mai gălăgioşi şi pretenţioşi. Sunt convins că nici de această dată nu va fi altfel, dar totuşi mai sper.
Şi în alte sporturi (fotbal, formula 1, nataţie, schi, tenis, ect) se fac modificări destul de des, dar acele modificări ţintesc mereu performanţa, eventual spectaculozitatea competiţiilor. De fapt aceste modificări sunt binevenite câteodată, datorită tehnologiilor şi tehnicilor noi tot mai performante, care însă de multe ori scad mult din spectacol, sau din siguranţa integrităţii corporale a concurentului.
În schimb faţă de celelate sporturi, în columbofilie parcă se urmăreşte regresia. Adevărul este că şi sportul cu porumbei voiajori s-a dezvoltat foarte mult, cel puţin la noi. Să ne gândim numai la faptul că mai în urmă cu numai 20 de ani au fost o raritate porumbeii care s-au întors în prima zi de la concursuri de peste 900 km., iar acum deja aproape de la fiecare asemenea concurs sunt porumbei marcaţi în prima zi. Cred că ar fi timpul să umble la regulament şi în acest sens, respectiv ridicarea limitelor categoriilor inferioare de concursuri.
Aceste pretenţii fiind însă prea avangarde, nici nu mă gândesc să propun pentru discuţii, deocamdată.

În primul rând aş propune delimitarea categoriilor în aşa fel ca să nu întepătrunde una cu celălalt. De ex. viteză: 100-300, demifond 300,1-500, fond 500,1-800, maraton peste 800.

Eu personal cred că la categoria viteză şi demifond totul este OK., eventual limitarea numărului concursurilor de care se pot folosi la Campionat ar fi o idee demn de discutat, dar dacă cei care concurează la aceste categorii nu cer, pentru mine este bine şi aşa.

La fond apare problema zonelor. Eu aş propune să fie zone mari de ex. cele stabilite pentru maratoane. Aici pentru a putea satisface doleanţele fiecărui columbofil, fără însă să fie obligaţi unii să concureze la distanţe prea mari aş avea trei variante:
  1. Fiecare zonă să aibă două planuri de zbor cu concursuri de distanţe progresive şi fiecare crescător să aibă posibilitatea să participe la acele concursuri care îi convin, fără restricţii. Practic să fie două zone mai mici în cadrul fiecărei zone, iar cocursurile să fie tip derby pentru aceea zonă.
  2. Să fie o zonă mare, cum a fost pentru maraton, dar concursurile să fie de minimum 1x peste 500 km, 2x peste 600 km, 1x peste 700 km, socotită de la localitatea cea mai apropiată de la locul de lansare. Această variantă cred că este mai puţin viabil, fiindcă cei cu distanţe mai mari vor trebui să participe la prea multe concursuri prea lungi pentru ei.
  3. Zonele să fie cele care sunt pentru maratoane, dar ultimile trei concursuri să fie derby, pentru a putea participa la ele şi cei care altfel nu au distanţe suficient de lungi. În aşa fel cred că putem coriga deficienţa variantei 2.
La norma de fond  trebuie un număr de km minim cumulate la cele trei concursuri. Aş propune 1850 km.

Când vorbesc de zone de maraton, mă gândesc la zonele din 2010, 2011 şi nu la zonele de care urmează să vorbesc când mă refer la maraton.

Maratoane, şi aici am mai multe variante:
  1. Să fie organizate pe zonele deja stabilite, dar fiecare concurs de maraton să fie totodată şi derby, deci practic şi aici să fie la alegerea crescătorului, unde doreşte să participe, bineânţeles cu stabilirea distanţei minime de participare, eventual concursurile să fie cu distanţe progresive.
  2. Să se desfiinţeze zona 3 şi să se formeze o zonă mare din zonele 2 şi 3. Organizând concursurile din N-W distanţele s-ar echilibra mult, iar direcţia pentru Concursul Naţional Berlin, ar fi convenabil pentru toţi.
  3. Ar mai fi posibilă dizolvarea zonei 2 şi regruparea judeţelor Harghita, Covasna şi Braşov la zona Moldovei, dar cred că această idee este mult prea nouă, ca să fie acceptată de majoritate. Judeţele Mureş şi Sibiu ar găsi locul lor fără discuţii în zona 2.
La concursurile de maraton să se facă trei feluri de clasamente, fără să fie restricţionată folosirea lor la norme: clasament general, clasament pe zone de 100 km şi clasament pe puncte de îmbarcare, bine înţeles numai dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute de RNS. Poate că unii vor să spună că sunt pentru clasamente pe străduţe, eu însă nu pream am văzut străzi cu 50 de crescători de porumbei voiajori, deşi mi-ar place.
La norma de maraton neapărat ar trebui să fie şi o distanţă minimă, ex 1800 km şi 2800 pentru AS maraton. Pentru palmares dublu, dar NU NORMĂ + NORMĂ, ci să fie posibilă folosirea punctajelor cele mai bune şi din anii anteriori, dar să aibă cel puţin un concurs din ambii ani.

Aceste modificări, mă refer la concursuri derby, ar face puţin mai flexibil planul de zbor, ar crea o oarecare concurenţă între organizatori, nu ar permite ocolirea concurenţei. Totodată sunt convins că nu ar produce prea mari migrări de la o zonă la alta.

La categoria general as propune să fie obligatoriu şi un concurs de maraton.

Campionatul crescătorilor pe categorii să fie cu condiţii asemănătoare cu ceea a porumbeilor.

Referitor la punctaje, cred că este bine aşa cum e momentan, dar mai bine ar oglindi  diferenţele de calitate între porumbei o formulă de calcul care să reflecte şi diferenţa de timp între porubei sosiţi, de ex. locul 1 şi 2. Ca să şi exemplific: dacă porumbelu de pe locul 1 soseşte cu 1 secundă mai înainte decât cel de pe locul 2 va primii numai jumîtate din punctul de penalizare a celui de pe locul 2 (deci practic este de două ori mai bun) , deşi diferenţa de calitate a fost imfimă şi tot atât va fi diferenţa şi dacă vine cu o zi ma târziu, ca să recurg la cazuri extreme. Bineânţeles că formula ar trebui să fie valabilă pt. tot clasamentul şi ar trebui să ţină cont şi de durata concursului, deci ar fi o formulă puţin mai complexă.

Reglementare problemei dopăprii a porumbeilor, o problemă importantă şi rezolvată în celălate ţări, solicitată probabil şi de FCI, însă fără nici un ecou din partea CNS-ului.

Referitor la concursul Naţional cred că cel mai bine este să rămână Berlinul dublat cu Slupsk, sau Gdansk sau cu seminaţionale. Condiţiile de paricipare au fost bune. Aici aş schimba numai condiţiile de premiere, care aş face din 50-50 de km.

Totuşi după cum am observat concursurile cu cel mai mare risc să devină catastrofale sunt cele care abat mai mult de direcţia vest - est. Nu ştiu să explic fenomenul, nu am găsit referiri la aceste observaţii în literatură de specialitate, de aceea este posibil să greşesc, dar experienţa anuli 2009 şi 2011 (Koronowa, Slupsk, Mlawa, Gdanskurile din 1999, 2000, 2001) mă pune la gândit. Cred că nu cu posibilitatea de navigare, orientare, a porumbeilor este problema, mai mult diferenţa de climă pe distanţe peste 700-800 de km face mai imprevizilbilă rezultatul acestor concursuri. Zboruri cu pierderi mari au fost şi din alte direcţii, dar mereu s-au adunat 15-20% din numărul porumbeilor trimişi şi cum am abătut de direcţia west - est cu atât mai însemnate au fost pierderile.
Ştiu că cele scrise mai sus (referitor la Concursuri Naţionale) uneori sunt destul de contradictorii, dar faptele sunt destul de evidenete.

Ca să vedeţi interesul crescătorilor din judeţul Harghita în privinţa modificării regulamentului, menţionez că propunerile de mai sus am trimis prin email în limba maghiară la toţi crescători a căror adresă aveam, dar nu am primit nici măcar o părere, dacă sunt bune, sau rele.

Niciun comentariu: