vineri, 20 ianuarie 2012

2012 ianuarie 2

După o lungă perioadă de secetă şi o lună de decembrie destul de blândă, anul nou şi mai ales a doua decadă a lunii ianuarie a adus iarna adevărată şi momentan ninge în continuare.



După cum se vede şi pe poza de mai jos, porumbeii caută mai mult locurile fără zăpadă din volieră, dar cât timp fac curăţenie, sunt obligaţi să iasă afară indiferent de temperatură. Nu rar se întâmplă totuşi să fie speriaţi de ulii şi să intre peste mine în crescătorie.



 În afară de anumite tratative de colaborare în vederea organizării concursurilor anilor următori în comun cu judeţele învecinate, nu prea pot relata de prea multe evenimente columbofile. În urma acestor încercări de colaborare, se pare că în următorii patru ani vom concura împreună cu judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş. La categoria fond şi maraton se pare că s-a şi înţeles deja, dar la celălate categorii mai sunt probleme nelămurite.
Ceea ce priveşte porumbeii sunt perfect sănătoşi şi au început să se obişnuiască şi cu noua regim de hrănire, de fapt tradiţionale în crescătoria mea, dar totuşi neobişnuite pentru porumbeii tineri. Este vorba de administrarea porumbului din palma mea, cu scopul de a-i îmblânzi şi pe cei mai sperioşi.
Inspirat de o idee luată de pe internet, am hotărât să fac şi o dietă neagră timp de 48 de ore şi ca să simtă şi porumbeii că suntem creştini, am decis să încep cu ziua de vineri. În copilărie am mai făcut asemenea reprize de înfometare, dar atunci nu mereu de bună voie, ci s-a mai întâmplat să rămân fără grăunţe. De obicei porumbeii au trecut prin aceste experienţe fără prea mari probleme, sper să fie aşa şi de data aceasta.
Am început vaccinarea porumbeilor contra paramixoviroză, dar deocamdată numai la alţi columbofili, pe ai mei am să-i vaccinez numai în a doua jumătate a lunii februarie. Am folosit Paramixovacol şi nu am avut nici un accident, sau cel puţin nu am fost anunţat de nimeni de nici o problemă apărută după vaccinare. De fapt în ultimii 4-5 ani niciodată nu a zis nimeni să fi murit vre-un porumbel după vaccinare, dar cu 10-12 ani în urmă mereu am avut câte 1-2 victime.
Neavând alte lucruri deosebite de scris deocamdată, închei aici.

6 comentarii:

Anonim Craiova spunea...

Buna Ziua.Intrebarea care o am va rog cum de cheama produsul care are Tilosina de ce producator este fabricat si daca este lichid sau praf?.Multumesc.

Szabó Zoltán spunea...

Produsul folosit de mine cu substanta activa tilozina, se numeste Tilozina.
Este praf de 58% si este produs de firma Pasteur.

catalin spunea...

Sa traiti domnu zoltan,am nevoie si eu de un sfat in legatura cu vaccinarea de paramixoviroza,sant incepator,ce se da inainte si dupa vaccinare,trebuie vaccinati la o anumita temperatura a mediului,si cum se vaccineaza mai exact,se tine acu spre spate sau spre gat,atat cat imi puteti explica prin cuvinte.Va multumesc

Szabó Zoltán spunea...

Inainte cu 1-2 zile de vaccinare si dupa vaccinare, este indicat o vitaminizare a porumbeilor cu o polivitamina buvabila si bineanteles cu cc 10-14 zile mai inainte dehelmintizarea.
Temperatura mediului nu are prea mare importanta, dar totusi este de dorit evitarea vaccinarilor cand sunt schimbari mari de temperatura, care reprezinta un stress pt. porumbei.
Mai important este temperatura vaccinului, care trebuie sa aiba o temperatura aproximativ ca temperatura corporala a porumbeilor, 38-39 grade Celsius.
Vaccinurile de obicei se administreaza subcutanat, sau mai rar intramuscular, iar locul de electie est in regiunea gatului, sau mai rar in regiunea coapsei.
Acul se introduduce dinspre cap catre corpul porumbelului in treimea mijlocie a gatului.
Eu administrez vaccinul subcutanat si in regiunea gatului, cum am descris mai inante.

catalin spunea...

Va multumesc domnu Zoltan,ce inseamna,,dehelmintizare,,si cum se face?/?

Szabó Zoltán spunea...

Pt. catalin: ,,dehelmintizarea" este un tratament prin care se urmareste eliminarea viermilor care paraziteaza in organismul unui animal.