miercuri, 25 ianuarie 2012

Lansare întârziată, pro şi contra

Nu prea de mult am publicat o părere personală referitor la lansarea întârziată a porumbeilor de la concursurile de maraton. În urma apariţiei şi preluării de către mai multe saituri a acestui articol, au apărut o sumedenie de contraargumente.
Acum după ce se pare că s-au calmat spiritele, doresc sa analizez aceste comentarii.
Ţin să încep cu faptul că şi eu prefer lansările cât mai timpurii. De fapt nici până acum nu am susţinut (şi susţin şi în continuare), decât pentru spiritul fair playului lansările târzii.
M-a surprins prima dată zona de unde au venit cele mai multe comentarii şi anume zona de nord a Moldovei, unde credeam că sunt maratoniştii cei mai pasionaţi. De fapt era vorba de cc 50 de comentarii scrise de numai 25-30 de persoane, deci nu ar fi corect să generalizez.
Aceste comentarii sunt în general destul de contradictorii, căutând să aducă diferite argumente, în general corecte, dar lipsite de sportivitate, în sprijinul lansărilor de dimineaţă.
Ei fiind de obicei cu distanţa cea mai mică din zona lor, într-un fel ar fi justificată reţinerea lor de această nouă modificare. Dar de ce nu au sosit păreri la fel de multe şi cu un ton asemănător şi din celelalte zone, doar şi acolo sunt crescători cu situaţii asemănătoare?
Am să vă prezint câteva idei mai des susţinute şi am să şi comentez, cu menţiunea că îmi cer scuze încă de acum, dacă cumva cineva se va simţi jignit.
Cei mai mulţi susţin, că prin fragmentarea duratei zborului de a lungul a două zile, sau mai bine zis a două jumătăţi de zile, porumbeii cu adevărat maratoniste vor suferi un handicap irecuperabil în favoarea celor leneşi.
Probabil au şi ei argumentele lor în sprijinul acestei afirmaţie, însă de obicei până-n prezent s-au mulţumit cu zboruri de 800-850 km, de unde acele porumbei s-au intors în prima zi, iar cu lansarea întârziată, să zicem pe la ora 10:00 tot au posibilitatea să zboară 700-800 km în prima zi. Nu înţeleg de ce s-ar abandona zborul seara mai devreme de ora 21:30-21:45, iar a doua zi ar mai avea de zburat încă 100 km, distanţă pe care oricum reuşeşte să parcurgă mai repede decât acel leneş, care în prima zi a zburat numai 600 km.
Un argument de asemenea interesant este şi faptul că aceste lansări favorizează porumbeii demifondişti.
O idee cel puţin curioasă, în moment ce în prima zi poate să zboară 700-800 km, distanţă care totuţi depăşeşte demifondul şi chiar ajunge şi la limita superioară a concursurilor de fond. De faptul că mai are de zburat şi a doua zi, nici nu mai amintesc.
Părerea cea mai controversată este acea că ,,in zilele caniculare, la inserare nevoia de apa determina porumbeii valorosi sa se refugieze in diferite columbari...", părere care lasă de înţeles că numai cei valoroşi sunt supuşi acestui pericol. Adică cei care nu cad în acest păcat, nici nu sunt valoroşi. Încă o dată ţin să atrag atenţia asupra cuvântului ,,valorosi", că în rest sunt de acord cu pericolul respectiv.
Părerea cea mai josnică, (nexprimată din fericire) însă ar fi aceea, care nu ar ţine cont de acei puţini crescători cu distanţe mari, care neavând în judeţele lor suficienţi susţinători a concursurilor de maraton şi ar fi îndrumaţi să caute alte grupări, sau dacă nu poate, să se lase de această pasiune şi să nu strice jocul judeţelor cu tradiţii maratoniste. Trebuie să recunosc că nimeni nu s-a exprimat aşa de grosolan, dar anumite comentarii se cam lasă de înţeles.
Comentariile cele mai pasionate împotriva lansărilor întârziate au apărut pe saitul  http://www.fond-maraton.com, care a preluat primul articolul meu şi unde a apărut de prima dată articolul lui Dl. Dr. Mircea Bilius, scrisă într-un limbaj literar foarte pretenţios.
Sincer să fiu m-am şi intimidat puţin, citind articolul sus menţionat şi comentariile deosebit de pasioante.
Mai târziu însă am citit şi celelate comentarii, de pe saitul http://porumbel.net unde au apărut mult mai multe comentarii şi cu un conţinut mult mai diversificat, care împreună cu încă câteva păreri personale primite prin email, mi-au redat încrederea în spiritul sportivităţii a majorităţii columbofililor.
Ca o părere personală finală, sunt convins că indiferent de ora lansării, cei care au fost campioni la maraton până-n prezent, vor fi şi în continuare în frunte, iar cei frustraţi vor rămâne printre marea masă, despre care se scrie că au mai participat şi .......

2 comentarii:

flaviu spunea...

va salut!
foarte de actualitate subiectul... totusi, oare de ce nu ne gandim sa facem si noi o impartire a maratoanelor in doua categorii (pe sistem vestic): o prima categorie (cateva zboruri), cu lansare dimineata devreme, si o a doua categorie, cu lansare intarziata?!?
multumesc!
flaviu

viorel spunea...

faptul ca oameni ca d-l Bilius, si chiar Butucanu, care spunea ca selecteaza porumbeii de maraton cautand acele exemplare capabile sa parcurga 1000 km intr-o zi, rezistand in aer 12-14 ore ma face totusi sa ma intreb daca nu cumva munca acestor oameni in cautarea si selectionarea unor asemenea porumbei este neglijata, sau chiar mai rau aruncata.......?
cred ca unele concursuri ar trebui sa aibe lansari de dimineata, la prima ora, nu nationalul Berlin, dar celelalte realizate pe zone da!