Doresc să vă împart câteva observaţii acumulate de a lungul timpurilor în legatură cu porumbei.
Prima observaţie: porumbeii trecuţi prin diferite traumatisme în tinereţe şi vindecate fără să rămână cu sechele, care să afecteze capacitatea de zbor, vor devenii zburători peste medie. Din propria crescătorie am avut multe cazuri când unui porumbel i s-a rupt un picior, sau chiar ambele picioare, iar mai târziu după ce s-a vindecat era printre cei care au supravieţuit primii ani de concursuri. Nu au devenit campioni, dar nici nu s-au pierdut la concursuri.
Care o fi explicaţia?
Probabil cei care au avut puterea de a se vindeca din aceste traumatisme au avut şi mai târziu organismul destul de puternic pentru a trece cu bine asupra greutăţilor întâlnite mai târziu.
Sau traumatismul suferit a declanşat nişte schimbări în organism, care şi mai târziu a avut efecte favorabile de a suporta stressul întâlnit cu ocazia concursurilor.
12 comentarii:
O intrebare: am porumbei care ca pui au suferit de o forma mai severa de tricomonoza sau altceva (posibil coccidioza, adeno/coli, circovirus, etc), la un moment dat pareau in stadiu terminal, dar au reusit cumva sa se refaca ca prin minune si la fel cum ziceati dvs, nu prezinta sechele, s-au dezvoltat normal.
Astfel de porumbei au sanse sa devina zburatori decenti pe viitor ?
Este mai probabil ca astfel afectiuni sa recidiveze mult mai frecvent in cazul acestor porumbei atunci cand ei vor fi maturi ?
Multumim pentru toate informatiile folositoare pe care ni le oferiti !
Dupa parerea mea puii afectati sever de boli infectioase, sau parazitare (trichomonoza) nu vor da randament bun ca si adultii.
Fata de cele cu afectiuni traumatice (accidente), predispozitia organismului de a se imbolnavi de boli amintite de Dv. este intr-o oarecare masura ereditara, deci se pot astepta si in viitor sa apara asemenea afectiuni la ele.
Intrebare:Am vazut azi dimineata in cotet cand m-am dus sa dau mancare un porumbel statea cocosat....L-am luat in mana si este foarte foarte slabit....are un gainat nemaipomenit de bun,si nu pot sa imi dau seama ce are nu cred ca are salmoneloza deoarece gainatu lui este biluta si este rosu rosu nu este moale.....Am luat de la magazin lincospectin varsat si iam facut 0,2 in piept...Ce credeti ca ar avea sau ce ma sfatuiti sa ii dau?
Am avut si eu asemenea neplaceri aproape cu aceasi simptome. Diagnosticul exact nu am pus, fiind nevoie si de examen de laborator, dar cred ca era vorba de adeno-coli.
Am tratat cu Enteroguard si Rehidravit (am scris despre acest caz intr-o postare mai devreme). Puiul a revenit complect, momentan este sanator.
Este bine cum le dau lincospectin?3 zile?
Incercati, prea mare gresala nu faceti, dar eu as da, cum am mai scris inainte Enteroguard si Rehidravit.
Am si eu o mica problema la porumbei daca doriti sa va dati o parere.
Porumbeii mei arata extraordinar, pudrati nas,gene,picioare, penaj, nu apar semne de umezeala la nas si pleoape, penajul este elastic, matasos, porumbei aluneca din mana, au naparlit corespunzator, gainatul este bilute mici prezinta deasupra suficient alb la fiecare bobita, de aruncat arunca si puf, sunt usor si musculatura elastica , cand este vreme frumoasa in amaiza sunt lasati afara zboara minim 90 minute, se ridica sus , in mare sunt multumit cum se prezinta tot lotul si totusi exista o problema. Am 4 porumbei care au geana inflamata usor ridicata , simptome aparute de circa 9-10 zile . Puteti sa imi recomandati ceva 100% natural pentru a intervenii sa rezolv aceasta problema ?
Este posibil sa fie din cauza curentului de aer si a scaderi temperaturi. Urmariti unde dorm respectivi porumbei.
Daca ajungeti la concluzia ca este curentul de vina, sau alta cauza mecanica(s-au batut), atuci cred ca reusiti si singur sa rezolvati problema.
O alta cauza posibila ar fi micoplasmoza, sau ornitoza, insa pentru aceste boli nu stiu sa aiba medicatie naturista.
Daca te multumeste pot propune Enrofloxacinul sol 10% 1 - 2 ml/litru de apa timp de 5 zile, urmat de vitamine, sau probiotice (naturist ex Activia, iaurt ect).
Va multumesc pentru raspuns.
Curent nu este in voliera, voliera este foarte buna, cu ani in urma a luat ceva timp sa fixez eventuale probleme la cusca, voliera functioneaza de asta sunt sigur.
Cautam ceva natural pentru a intervenii evitand antibiotice. Iaurt Activia am folosit in trecut imediat ce a fost scos pe piata, nu am o parere atat de buna despre el fapt comfirmat mai tarziu
http://www.rrp.ro/read.php?cat=fun&item=204 , folosesc si eu un iaurt dar nu din comert si nu probiotice.
Enrofloxacinul il gasesc un antibiotic foarte toxic.
Ce parere aveti despre vitamine ? Dar pot fi inlocuite in alta varianta 100% naturala ?
Initial nu am avut de gand sa intru in discutie despre vitamine, dar fiind solicitat, provocat de catre mai multi, am sa fac in curand. Deci raspunsul veti afla atnci.
Referitor la Enrofloxacina, probabil ca este toxic, pentru microorganisme in mod sigur, dar eu inca nu am citit si nici nu am cautat sa gasesc articole in acest sens. Cert este ca nu stiu sa fi fost folosit in medicina umana. Am citit undeva ca este perceput special pt. animale, ca sa nu produca rezistenta in medicina umana.
Eu am folosit destul de mult si pe timp indelungat (10 zile intruna) fara sa obsev nici un fel de problema.
Adica totusi: au fost cazuri cand la inceputul tratamentului, porumbei au vomitat-o, iar odata inca in anul 2000 am folosit si in timpul sezonului de concursuri si am avut sosiri cu cc 15 minute mai tarziu. De atunci in sezonul concursurilor nu folosesc nici un fel de antibiotic, daca nu am posibilitate sa fac o pauza de 10-12 zile dupa tratament.
Probabil ca raspunsul meu nu va satisface, dar asta este parerea mea pana la proba contrariului.
Revin cu noi intrebari.
Un bun prieten voia candva sa cumpere pui dintr-un porumbel cu renume de foarte bun reproducator. La contactat pe un mare crescator din moldova pentru a-i cere sfatul. Acesta i-a recomandat sa aiba mare grija, deoarece puii din acel porumbel, desi de o certa valoare, au probleme serioase la capitolul rezistenta la tricomonoza, mai ales cand sunt inca tineri.
Stiu ca, caii de curse din zilele noaste sunt niste animale nu foarte rezistente la boli, au fost selectati de generatii doar pe criteriul performantei sportive si nu pe cel al rezistentei la boli, pentru ca medicina a evoluat mult.
Dvs. credeti ca e bine sa selectam porumbeii si pe gradul lor de rezistenta la boli ? In ce masura sa aplicam aceasta selectie ?
Poate totusi un porumbel mai 'slab' la boli sa fie un bun performer, mai bun sportiv decat un altul cu un sistem imunitar mai puternic ?
Daca considerati de cuviinta, ati putea aborda acest subiect intr-un articol viitor.
Multumesc mult !
Pt. Corneliu: Am sa incerc mai tarziu.
Trimiteți un comentariu