luni, 12 septembrie 2011

Septembrie 1

Septembrie este prima lună de toamnă şi ultima lună pe meleagurile noastre cand se mai pot angaja porumbeii la zboruri. În alţi ani am încercat şi în primele zile a lunii octombrie să fac câteva antrenamente, dar porumbeii sunt deja prea speriaţi de atacul tot mai des şi insistent a răpitorilor.
În primele zile a lunii am fost plecat la Marea Neagră, să mai uit de grija serviciului şi a porumbeilor. Înainte de plecare , cum am scris şi mai înainte, bântuia tusea seacă la porumbei. Erau doi sau trei porumbei bătrâni, care prezentau simptomele deja descrise, iar ceilalţi aproape toţi au trecut deja prin boală, fără urmări grave. Nu am administrat nici un fel de antibiotic, sperând în vindecare spontană şi aşa a şi fost.
La întoarcere din concediu, deşi porumbeii au fost îngrijiţi ca lumea, am observat că boala a început să afecteze şi puii mai mici, iar simptomele la ei erau mult mai drastice, câţiva fiind slăbiţi chiar rău de tot. De frica ca nu cumva să moară toată seria a treia de pui (deşi sunt prea mulţi) am tratat tot efectivul cu Enrofloxacină soluţie buvabilă 10% administrând 2-3 ml în apă de băut timp de cinci zile. La cei mai slabi am dat şi câte o jumătate de pastilă de Enteroguard timp de trei zile. După tratament am dat Gervit W. Vindecări prea spectaculoase nu am observat, dar nici boala nu s-a agravat mai tare, momentan se pare că a început să se vindece şi cei care erau mai gravi.
Cu acest tratament am vrut să combat micoplasmele, cu toate că am bănuit o viroză ca şi agentul etiologic primar şi probabil aşa şi este pentru că în ultima zi a tratamentului am observat că şi ultimul porumbel adult, care încă nu a fost bolnav, a început să tuşească.
De fapt în ultimul timp am auzit de peste tot simptome asemănătoare şi la porumbeii celorlalţi crescători, chiar şi din colţul celălalt a ţării.
Prima serie de pui nu prezintă încă aceste simptome, deci am continuat antrenamentele fără prea mari pierderi. Cu puii mai mici deşi nici acuma nu sunt perfect sănătoşi am început să fac primele antrenamente. După o lansare de la 18 km i-am trimis direct la Miercurea Ciuc (cc. 40 km) de unde au avut de trecut către acasă  munţii Harghitei. Numai un singur exemplar nu a reuşit să sosească acasă, dar nu îmi pare prea rău de el, findcă a fost cel mai bolnav. Acum îi mai las o săptămână să se odihnească, iar apoi am să-i duc la Mediaş şi încă odată la Reghin şi le dau drumul unul câte unul
În ultima decadă a lunii august s-au pripăşit la mine mai mulţi pui, dintre care trei nu a vrut să mai plece. De aceea am început să-i trimit cu porumbeii mei la antrenamente. Din păcate însă nici aşa nu am putut scăpa de ei, întorcându-se înapoi la mine. Unul este din judeţul Harghita, l-am depistat şi pe crescătorul ei, dar nu a dorit să ducă înapoi. Pe ceilalţi doi i-am trimis la Miercurea Ciuc, în direcţie opusă faţă de antrenamentele făcute mai înainte, iar una s-a intors şi de acolo. Deci momentan se află la mine, are numărul matricol 0738680/2011, este o femelă albastră cu ochi albi. Mi se pare că suferă de ceva, stând mai mult cu pene zburlite şi este puţin şi slăbită. Dacă cineva cunoaşte proprietarul, vă rog să-l anunţe că îi dau înapoi cu plăcere.
Tot cam deodată cu puii respectivi a intrat la mine şi o femelă cu seria AU 6802 GHC/2009. Este o porumbiţă deosebit de frumoasă şi interesant cu inel din SUA de pe coasta de est. Probabil că numai inelul a fost adus de acolo, dar are şi microcip, deci probabil a fost zburat şi aici în Europa. Ca şi puii amintiţi mai înainte este liberă, cu bileţel cu adresa mea lipit pe inel, dar se pare că nu vrea să plece. Îi dau şi pe ea înapoi proprietarului, numai să solicite. A plecat de la mine la data de 15 septembrie.
Am postat pe ambii porumbei pripăşiţi şi pe internet pe două saituri. Totodată am afişat lincul acestor saituri şi pe blogul meu, ca să poate fi accesat mai uşor şi cei care mai doresc să anuţe porumbei pripăşiţi, sau eventual să-şi caute porumbeii pierduţi de ei. Este vorba de două baze de date foarte frumos realizate, lincul lor  puteţi să le găsiţi în colţul dreapta sus a blogului, sub adresa mea de email. Ca şi o deficienţă a celui de la porumbel.net este că nu am reuşit să introduc ţara de origine a porumbelului din SUA.
Cam atât pentru prima parte a lunii septembrie.

13 comentarii:

panescu spunea...

Femela zburlita ar trebui sa o urmariti deoarece asa apar primele semne in adenoviroza,zburlit slabeste si daca nu moare brusc apare diareea,de aici toate complicatiile.Am dat 4 zile belgamco cu vitamine si probak forte,de ieri administrez enteroguard asa cum m-ati sfatuit...o sa va tin la curent.Toti puii i-am triat la mana si i-am impartit in doua compartimente.Cei slabuti au primit 3/4 enteroguard si 0,5 catosal si cei care aratau foarte bine 1/2 enteroguard si 2 picaturi floratonyl(intre acestia am lasat 3 exemplare sa vad diferente ).
Numai bine !

Anonim spunea...

Buna Ziua.Utilizati Enrofloxacina la lotul de puii?De curind am citit intr-o revista ca otetul de mere scade rezistanta organizmului fata de Circoviroza.Ce parere aveti?Am citit intr-o carte ca cel mai bun probiotik este laptele praf.laptele batut dar cel mai bun este lichidul acela care raminde dupa care se face brinza nu stiu cum se cheama in regiunea dumnevoastra.Ce parere aveti?In privinta mess de mai sus un anumit sortiment de Probac are in compozitie Catosal de aceia porumbei se recupereaza foarte repede.Acest produs este folosit injectabil la cursele de caii de unde a fost preluat si de columbofili.

Szabó Zoltán spunea...

De obicei nu folosesc Enrofloxacina la tineret.
Folosesc otetul de mere numai in sezonul concursurilor, dar nu am auzit ca ar favoriza infectiile cu circoviroza.
Praful de lapte nu vad de ce o fi bun probiotic, in schimb laptele batut da.
Nu folosesc nici un medicament injectabil la porumbei (in afara de vaccin) si cred ca ar trebui reglementat folosirea anumitor produse care pot avea si efecte dopante, deci daunatoare pe termen lung.

panescu spunea...

Dupa 3 zile de enteroguard nu am observat nici o schimbare din contra 3 bucati au cerdat fiind eliminati.Am cautat trimetolim dar nu se gaseste in farmaciile veterinare ca suspensie sau praf am gasit doar ceva injectabil si nu as vrea sa ii mai aiu in mana ,deja am devenit un stres pentru ei.De azi administrez doar recuperatori si vitamine cu iaurt in hrana.Cei care erau bine la mana sunt vioi par ok
ma deranjeaza doar excrementele cu apa.

Szabó Zoltán spunea...

Daca dupa 3 zile nu a avut efect Enteroguardul, nu are rost sa va mai chinuiti porumbeii cu acest medicament. Inseamna ca este vorba de o infectie care nu este sensibil la substantele active a acestui medicament, sau (mai probabil) de o infectie virala.
Nu cunosc medicamentul trimetolim, dar daca ati vrut sa va referiti la TRIMETOPRIM: este o substanta fara efect, adica este potentator a sulfamidelor, deci singur nu are efect numai impreuna cu sulfamide ex. Tiforin, Cocilyse, sau din medicina umana Biseptolul sau Co-trim. Nici aceste medicamente nu sunt activefata de virusuri.
Excrementele cu apa indica o afectiune renala, care ma tenteaza sa ma gandesc la PARAMIXOVIROZA.

panescu spunea...

Da avceti dreptate am urmarit un material despre bolile porumbeilor si specifica clar ca vaccinarea cu virus viu in caz de imbolnavire poate declansa paramixoviroza intr-o forma mai usoara aici depinde de individ cu diaree.Problema este ca am disecat doi porumbeii si afectat era ficatul.Simprome asemanatoare mai da si in colibaciloza. Oricum pe 14 -09 am administrat sumetrolim la toti iar pe 15 numai la cei care imi pareau mai slabi 1/4 de pastila contine 400 mg sulfametoxazol si 80 mg trimetoprim.Qdata cu el am administrat 1/2 de pastila de spirulina + catina. Culmea am observat astazi ca cei separati si slabuti la mana au excrementele mult mai consistente..spre bune...aici intra o problema unde sunt podeaua este din pfl iar la ceilalti ciment epoate interveni absortia.Am si niste poze impreuna cu un film intyeresant luni poate reusesc sa vi le trimit.

panescu spunea...

19 septembrie I-am vaccinat pe toti cu columbovac ! Deja aparusera semne de paramixoviroza.Am hotarat sa nu mai astept
ce scapa,scapa !

Szabó Zoltán spunea...

Ma tem ca e cam tarziu, daca deja au aparut simptome de paramixoviroza.

panescu spunea...

Da. Uni par sa nu fie afectati dar altii reactioneaza opus(vaccinul agraveaza boala) la vre-ao 6 exemplare.Problema este urmatorea: am citit ca porumbeii atinsi de paramixo care trec peste boala nu mai pot fi zburati asa este ?
Si cum ii va afecta pe viitor ?

Szabó Zoltán spunea...

Dupa parerea mea orice antecedente din viata porumbeilor au repecursiuni asupra viitorul lor sportiv. Mai ales o boala asa de grava cum este paramixoviroza, care afecteaza si sistemul nervos.
Totusi am vazut si porumbei care prezentau simptom, chiar foarte grave de paramixoviroza (torticolis, pierderea echilibrului, ect.) care in anul urmator, la varsta de un an, a fost in stare sa se claseze, chiar si in fruntea clasamentului, de la zboruri scurte.

Anonim spunea...

Diverse:
Mai demult a existat un porumbel in zona Vest Romania proprietarul era de meserie profesor, acest porumbel de tanar a suferit de Paramixoviroza de unde a si primit numele de 'Paramixo' dar dupa 3 ani numele lui era schimbat de catre dl Profesor in 'Campionu' , porumbelu devenise Campion National Palmares Fond.

Multe antibiotice folositi dl Szabo, este o parere mai veche, doar persoanala.
(activia)

Anonim spunea...

Dl Panescu povesteam odata cu cineva despre Paramixoviroza si acea persoana a spus ca citind din o carte belgiana despre un anume columbofil care, a avut aceasta problema la porumbei. Columbofilu respectiv a separat porumbeii afectati (cei strambi) si a pus in acel compartiment jos pe podea o farfurie (rotunda) si mai adanca in interior si le punea mancarea acolo, in 4 saptamani 90% din efectiv a fost trecut inapoi la locurile lor pe compartimente.
Eu am vazut un caz la un columbofil in strainatate care timp de 3 ani a avut Paramixoviroza in crescatorie si cand un porumbel era afectat, dadea pe cioc zahar maro mixat cu o biluta de aluat din miez de paine. Am vazut porumbel care astazi a zburat si aparent nu avea nimic, seara avea lasata aripa in jos, in acea seara ia dat zahar maro pe cioc si in urmatoarea zi aripa era la pozitia normala si a zburat cot la cot cu restul porumbeilor.

Multi NU considera Paramixoviroza atat de grava, pentru ca in mare masura ea afecteaza nervii porumbeilor, odata nervul afectat ( muschii se blocheaza in acea zona, de unde si apar acele strambaturi, la cap, aripa, picioare. Zaharul maro are un mare rol de a relaxa nervul (atat la om cat si la porumbel), odata ce nervul a cedat automat se deblocheaza si muschiul din zona respectiva. O cantitate mare de zahar paote afecta bolu fecal si schimba aspectul fecalelor. Cam asta stiu eu, poate va mai ajuta si altcineva.
(activia)

modelleri spunea...

gervit-w vitamin daha güzel