joi, 2 februarie 2012

2012 februarie 1.

Ultimele zile a lunii ianuarie şi primele din februarie au adus geruri deosebit de puternice. Dimineata la ora 8 in curte a fost sub -22 grade timp de patru - cinci zile.
În aceste condiţii am mărit cantitatea de mâncare şi am dat mai mult porumb porumbeilor. În afară de faptul că  par mai flămânzi şi nu ies afară în volieră decât pentru o perioadă scurtă, totul merge ca de obicei.
Înainte de vaccinare contra paramixoviroză, dar nu numai, este bine ca porumbeii să fie trataţi contra paraziţii interni. Nu este un tratament costisitor şi nici de prea lungă durată, dar totuşi cine dispune de un microscop, chiar de calitate mai slabă, poate să se convingă singur de necesitatea acestui tratament.
Deoarece într-o vreme am citit multe comentarii pe un sait cu orientare columbofilă despre utilitatea microscopului în menţinerea sănătăţii porumbeilor, vă prezint o metodă simplă prin care puteţi să vedeţi dacă porumbeii sunt infestaţi cu viermi intestinali, deci este justificat tratarea lor în această direcţie, sau nu.
Metoda se numeşte metoda Wilis şi cred eu că este foarte simplu de executat, cu condiţia să ai la dispoziţie un microscop cu obiectivul de 10x, sau 20x.
Se ia 5-10 g de găinaţi de sub porumbei pe care se amestecă cu o soluţie saturată de sare de bucătărie. Această emulsie se strecoară şi filtratul se pune într-un pahar Erlenmeyer, sau alt recipient cu fundul mai larg şi gură mai îngustă, sau se pot folosi şi un simplu eprubetă. Se foloseşte o cantitate de 25-100 ml în funcţie de mărimea recipientului folosit.
Se complectează cu grijă, astfel ca lichidul să ajungă până sus, formând la gura paharului un menisc convex. Se aplică imediat peste meniscul format o lamelă, sau lamă.
Se lasă în repaus timp de 15-30 minute, după care se ridică lama, sau lamela de la gura paharului deodată, se pune pe ea o lamelă, sau se pune pe o lamă şi se examinează la microscop cu obiectivul de 10x, sau de 20x.
Cu această metodă se pot pune în evidenţă ouăle de nematode şi oochişti de coccidii.
Pentru cei care nu ştiu ce este lama şi lamela: lama este o plăcuţă de sticlă plată de grosime normală, pe care se aşează materialele biologice, care urmează să fie examinate sub microscop. Lamela este de asemenea o plăcuţă de sticlă, mult mai subţire ca lama, care se pune deasupra preparatului, care urmează să fie examinat. Pentru examenul sus amintit putem folosi şi două lame, care fiind mai simple se pot găsi mai uşor.
Din păcate nu vă pot prezenta fotografii despre aceste ou, dar nu au nimic deosebit. Riscând ca unii să râdă de mine, totuşi vă prezint desenele schematice făcute de mine despre aceste ou (de capilarii, ascarizi şi oochişti de coccidii)  din timpul studenţiei.


Aceste ou se pot confunda cu bulele de aer aflate sub lamelă, care însă sunt rotunde şi cu mijlocul clar, lucios.

În urma acestui examen nu am găsit nici urmă de ou de paraziţi, deci prin urmare nu am să tratez porumbeii nici în acest an împotriva viermilor intestinali, decât cu ivermectină, care de fapt are acţiune atât asupra paraziţilor interni cât şi cei externi. Acest tratament folosesc de mai bine de cinci ani şi sunt mulţumit, cu toate că prospectul medicamentului nu indică printre specii ţintă porumbelul, iar păduchii malofagi nefiind consumatori de sânge, nu ar trebui să aibă efect asupra lor. Cei care nu ştiu cum se face: pun câte două picături de ivermectină pe pielea porumbelului, una la baza cozii, iar una la gât.

10 comentarii:

catutu spunea...

Dl Szabo are ceva daca fac vaccinul la tem sub 0 grade?maine as vrea sa fac vaccinul si nu stiu ce sa fac,ce ma sfatuiti?

Szabó Zoltán spunea...

Practic se pot face vaccinare la orice temperatura a mediului, dar totusi este mai bine sa nu sa aleaga temperaturi extreme, -10-20 grade Celsius, nu de alta, dar temperaturile extreme reprezinta stress si pentru porumbei si din aceasta cauza exista posibilitatea ca vaccinarea sa nu aiba eficienta maxima. Deci la -1-2 si chiar si mai joase se poate.
Sper ca nu ati referit la temperatura vaccinului, care trebuie sa aiba cc temperatura camerei 20-25-30 grade.

catutu spunea...

Am facut vaccinul si au inceput sa aiba fecalele cam moi aproape apa!este normal dupa vaccin le-am administrat si vitamine in ziua vaccinari si 2 dupa...

Szabó Zoltán spunea...

Nu este normal, dar poate sa fie si din cauza vitaminelor.

Neacsu Vlad spunea...

Buna ziua Dl Szabo sunt student in anul 3 la Medicina Vetrinara in Cluj si deasemenea si columbofil.
Anul acesta am folosit pentru prima data un vaccin cu 2 subatante active pentru paramixoviroza si pentru salmonella,Columbopolivac.
Crede-ti ca acesta are un efect mai scazut decat un vaccin monovalent???,stiind ca receptorii celulelor pentru antigen raspund mai bine la o singura substanta activa decat la asocierea a doua sau mai multe substante,mai ales ca aicea este o asociere de virus cu bacterie???

Szabó Zoltán spunea...

Nu stiu sa va raspund cu certitudine. La fel ca Dvs. si eu sunt de parere ca vaccinurile monovalente sunt mai eficace.
Eu nu am folosit niciodata vaccin contra salmonelozei si de la alti crescatori, care au folosit, am auzit ca a avut urmari dezastruoasa, cel putin la cateva zile dupa administrare, mai tarziu s-au ameliorat reactiile postvaccinare.
In literatura de specialitate am citit ca vaccinarea trebuie sa fie facuta dupa un tratatment cu antibiotice. Nu prea gasesc ratiune nici in aceasta metoda, dar se pare ca este eficace.

alin spunea...

buna ziua domnule szabo am o rugaminte la dumneavoastra in legatura cu porumbeii.lotul de zbor jumate sun infectatii cu tenia le atarna din cloaca leam dat rombendazol 3 zile consecutiv la 18 zile am repetat fara nici un efect ce imi recomandatii va multumesc

Szabó Zoltán spunea...

Viermii plati, teniile, nu sunt asa de daunatori pentru porumbei ca si viermi rotunzi. Cred ca de aceea in taratele de specialitate se ocupa mult mai putin cu tratarea acestor afectiuni.
De-si nu este indicat de producator pentru tratarea pasarilor, eu am folosit in trecut medicamente cu substanta activa de albendazol. In comert se gaseste sub forma de pastile cu nume de Vermizolul A10. Se administreaza 1 tableta pt. 1 kg, timp de 3-5 zile.

RAZVAN spunea...

buna dimineat d-le szabo am si eu o intrebare.am vaccinul paramixovacol mi-a mai ramas jumatate,il am in frigider de 3 luni si as vrea sa stiu daca se mai poate folosi.va multumesc

Szabó Zoltán spunea...

Conform prospectul vaccinului nu se mai pot folosi ,,După desigilare, vaccinul se utilizează în maximum 6 ore."
Totusi am citit un comentariu scris de Dr. Tudoran in care sustine ca daca nu este expirat perioada de garantie se mai pot folosi. Mentionez ca Dr. Tudoran lucreaza la firma producatoare a acestui vaccin, deci probabil are credibilitate cuvantul lui.
In anii 90 am folosit si eu dupa o perioada mai lunga dupa desigilare si mi-a murit doi porumbei la cc 30 de minute dupa vaccinare (vaccinul nu a fost expirat). De atunci nu mai fac asemenea greseli.
Trebuie sa recunosc insa, ca vaccinul de atunci dadea asemenea reactii postvaccinare si cand foloseam flacoane recent deschise, dar intr-un numar mult mai mic (1 la 500). In ultimi 5-6 ani nu am mai avut asemenea accidente dupa vaccinare.