luni, 8 noiembrie 2010

Noiembrie 1

Aproape au trecut primele zece zile şi din luna noiembrie.
În această perioadă nici în ceilalţi ani, nici în anul în curs nu au fost evenimente deosebite. Au fost anii când încă porumbeii erau lăsati să zboare liberi şi fără pierderi însemnate. La vecinul meu mai văd că zboară porumbeii şi spune că nu s-au pierdut prea multe. Nu ar fi o problemă dacă s-ar pierde trei-patru porumbei, mai grav ar fi dacă s-ar pierde exact acela de la care aştept rezultate în anii viitori.
Dintre însemnările din trecut mai importante sunt din anul 2006 când la data de 4 noiembrie am separat masculii de femele şi tot atunci am şi închis porumbeii, iar în 2007 am avut un sezon deosebit de bun.
Tot  în 2006 am avut în această perioadă doi porumbei bolnavi de conjunctivită, care s-au vindecat fără nici un tratament.
Cum am mai scris, cel mai important eveniment în această perioadă este năpârlirea. Probabil datorită separării mai timpurie şi furajării mai bogate în anul asta se desfăşoară mai bine şi mai repede faţă de alţi ani. Majoritatea porumbeilor adulţi au deja toate remigele aruncate şi ultima crescută cc 25%. Calitatea penelor deasemenea este foarte bună. În alţi ani mai aveau încă 1-2-3 pene de aruncat.
Nu mai pun în apa de băut a porumbeilor iod şi nici oţet de mere. Prin acest lucru doresc să forţez să lupte singuri contra trichomonoză şi nici iodul nu mai are rost năpârlirea fiind pe terminate.
Am amintit că am avut un porumbel suferind cu o pană crescută defectuos, şi starea lui s-a ameliorat, iar pana respectivă aproape că este normala. Am să fotografiez mai târziu să se vadă.
Săptămânal asigur apă de baie şi porumbeii profită de posibilitate, făcând numai apă în coteţ.

Mai recent am observat că un pui, lăsat pentru reproducţie, este foarte slăbit şi stă mai trist. Am dat cu sondă Rehidravit şi o jumătate de tabletă de Enteroguard şi sper sa se vindece.
Mai continui alimentaţia bună încă o lună, dau şi vitamine din 10-10 zile, apoi trec la orz.

4 comentarii:

Anonim spunea...

buna seara!dati-ne,va rog cateva amanunte despre iodul folosit pana acum,in ce proportie rolul sau etc.o seara buna!

Andrei spunea...

Dl Szabo am gasit toate jurnalele etc...Dar cand intru pe ele imi da aceasta eroare cannot run the macro parositasok.xls!RO,THe macro may not be available in this workbook or all macros may be disabled...Nu stiu ce sa ii fac imi da eroare asta la toate fisierele de acolo....Daca stiti lasati-mi si mie un mesaj va rog frumos.

Andrei spunea...

Am dat si de problema era din cauza la excelul meu acum daca mai imi ziceti si mie parola de la "FISIERUL NAPLO"imi cere parola si nu o gasesc nici pe aici iar alta problema nu pot intra pe fisierul nilv!ntarts;s unde tineti dv evidenta puilor...RESTUL PROBLEMELOR SUNT REZOLVVATE ACESTE 2 PROBLEME NU AM GASIT REZOLVARE...

Szabó Zoltán spunea...

Pt. anonim: referitor la iod. Are foarte multe roluri in organismul animal, cred ca ar depasi cu mult timpul meu liber sa scriu despre toate, deci am sa rezum la cea ce cred eu ca este mai important in columbofilie.
Dupa terminarea sezonului de zboruri administrez pt desfasurari naparliri in cat mai buna conditi. Iodul intra in componenta hormonilor tiroidieni, hormoni care au rol si in naparlirea pasarilor.
La inceputul si in cursul sezonului de zboruri dau pt evitarea carentei de iod. Animalele care sufera de carenta de iod sunt mai apatice, se ingrasa mai repede ect. Deci cred eu ca este de dorit evitarea acestei situatie.
Solul Transilvaniei este sarac in iod.
Nu trebuie folosit decat in cantitati ff mici. Eu administrez tinctura de iod in apa de baut a porumbeilor la 2 litri de apa 1-2 picaturi!
Iodul se elimina din organism prin piele, deci si intoxicatia de iod se manifesta prin prurit in zona nazala sau oculara. Nu am intalnit eu aemenea situatie.