sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Hibridizare

Mai înainte în agricultură, apoi şi în zootehnie s-a folosit metoda hibridizării cu scopul de a exploata fenomenul heterozisului. Este vorba de fapt de contrariul consangvinizării.
Este cel mai des folosit şi  de către crescătorii de porumbei pentru obţinerea produşilor cu viabilitate crescută, apte pentru concursuri grei.
Şi în experienţa mea porumbeii cu rezultate cele mai proeminente erau hibrizii. Şi în continuare tot porumbeii hibrizi doresc să-i promovez pentru concursuri.
Valoarea lor la reproducţie s-ar putea să fie mai variabilă, printre descendenţii lor vor fi probabil şi exemplare foarte bune, dar şi mai puţin bune în proporţie egale. Cel puţin în cazul meu vor fi destinate concursurilor, eventual la sfârşitul carierei vor fi trecute la reproducţie.
Dintre porumbeii mei foarte buni reproducători, care însă nu era consangvin, amintesc de 126657/93 un solzat, de talie mare, destul de bătăuş, cu ochi albi, bun şi la concursuri. Era puiul acelui porumbel care se întorsese primul de la prima adevărată încercare în 1992 de la Oradea, cu o femelă de la Kotymány Imre de origine Jansen x Desmeth Symons. El singur a fost bun dintre fraţi. A fost tatăl masculiului 034137/99, de care am amint că era cel mai bun porumbel al carierei mele, dar şi fratele lui 034138/99 a fost aproape la fel de bun.
Ca să se poate compara un exemlpar consangvin, din incest (prima fotografie) cu un hibrid (al doilea fotografie) vi-le prezint două exemplare din pozele de mai jos.


Cel consangvin este mai mare cu patru zile ca hibridul, ambele au foste crescute singur în acelaşi compartiment.
Diferenţa este destul de semnificativă în favoarea hibridului, cu toate că el este cel care a fost crescut iniţial mai slab. De obicei cu timpul diferenţa va dispare, însă la bătrâneţe, consangvinii iarăşi vor fi defavorizaţi, înbătrânind mai repede.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Parca putin c-am sters penajul, sau?

Szabó Zoltán spunea...

Este vorba de pui tinute in captivitate. Posibil ca si acest fapt a influentat luciul penajului, dar la ce poti astepta de la niste pui.

Viorel F. spunea...

Va salut!
M-am gandit ca sunteti persoana potrivita pe care sa o intreb daca aveti cunostinta despre o traducere a cartii lui Anker despre genetica.
Va multumesc!

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Viorel F.: din pacate nu va pot ajuta, dar parca am vazut undeva pe net, ca cineva oferea spre vanzare.

nicusor spunea...

aveti o linie care se preteaza mai bine la hibridizare ,care in mod special va dau rezultate mai bune ?sau considerati ca deja aveti o linie a d-voastra .un salut si va mai asteptam cu articole
1

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Nicusor: Referitor la intrebarea daca pot sa consider ca am o linie a mea?
Mi-ar place sa pot spune acest lucru, dar sincer cred ca mai trebuie sa treaca cateva generati ca sa pot avea aceasta pretentie. Mai deprte nici criteriile nu le stiu pe baza caruia se pot spune despre o linie ca apartine cuiva.
Familiile de porumbei pe care cresc momentan am impresia ca preteaza la hibridizare intre ele, dar si despre asta am deja ceva pregatit pe care vor publica putin mai tarziu.

cristi m. spunea...

buna ziua,nu va cunosc personal,miar face placere deosebita,sunt din oradea,am crescut sub aripa protectoare a d-lui prof.Coste Octavian,un om depsebit,un exemplu.am aceasta pasiune in sange,nu ma dau batut niciodata,nici daca pierd,viata merge inainte,de 3 ani m-am inceput din nou de porumbei voiajori,din pacate "gresit"de ce?simplu.am cumparat ce nu trebuia!asta e.de mic am avut o placere pentru porumbeii rosii,dar care sa zboare peste 700km.acum rugaminte mea este daka m-ati putea ajuta sau indruma in aceasta privinta.stiu,e greu,nu conteaza culoarea.pt mine conteaza.multumesc si mult succes in continuare.

cristi-oradea spunea...

foarte util,felicitari,cel mai sincer columbofil,nu se lauda,demonstreaza.avem ce sa invatam,multumim.

cristi spunea...

felicitari d-lui Szabo,un om sincer,avem multe de invatat,se vede.aveti multa rabdare in tot ce faceti.as dori sa va cunosc personal,miar face placere cine stie poate in viitorul apropiat.mult succes in continuare,si multumim pt secretele acestui hoby.

Szabó Zoltán spunea...

Pt. cristi m.: referitor la culoarea porumbeilor si eu cred ca nu are importanta. Tocmai de acea de ce sa nu creasca omul porumbei de culoare pe care ii place?
Totus un porumbel rosu dintr-un stol cu albastri, sau solzat iese mult in evidenta, deci este atacat mai des de catre rapitori.

panescu spunea...

Buna ziua! Felicitari pentru rezultate si pentru faptul ca incercati sa ajutati cat mai multi crescatorii!
In legatura cu subiectul daca puiul era doar consagvin nu provenit din incest ar mai fi existat aceasta diferenta ?
Spuneati ca detineti familii care se preteaza la hibridizari intre ele ?
Consagvinizatii familiile vechii sau creati o noua familie in jurul hibrizilor de top ?
Pui consagvini participa egal cu restul puilor la concursuri sau sunt protejati chiar opriti direct la reproductie ?

Szabó Zoltán spunea...

Puii consangvini de obicei se dezvoltă normal, cel puţin cu consangvinizare moderată.
De obicei aproape cu orice familie a mers hibridizarea, adică au dat rezultate hibrizii, dar totuşi sunt porumbei care parcă se potrivesc mai bine între ele.
Deocamdată caut să perpetuez familia veche, a Campionului şi porumbei consangvini din această familie să hibridizez cu altele.
Sunt pui consangvini opriţi numai pentru reproducţie, pe care nu zbor de loc, iar mai rămân mereu şi de la zburători câţiva, care sunt zburate cot la cot cu ceilalţi cu rezultate asemănătoare în general.