duminică, 5 decembrie 2010

Crescătoria

Cel mai important factor care concură la obţinerea rezultatelor în sportul columbofil este o crescătorie bună, sănătoasă. Deci cum ar trebui să arate un adăpost pentru porumbei cu pretenţii la calificativul bun (după mine).
În primul rând totul se raportează la numărul porumbeilor ţinuţi în el. Cel mai mare duşman al rezultatelor este aglomeraţia.
În era comunistă am avut ferme de bovine unde nu am reuşit să scăpăm de diferite boli, cu toate că activitatea primară a întregului corp veterinar s-a orientat în această direcţie. Aşa era de exemplu tricofiţia la bovine şi în special la viţei, o boală produsă de miceţi, manifestată la nivelul pielii animalelor, deci vizibil de orice necunoscător în domeniul zootehniei. Apoi cum s-au desfiinţat aceste ferme şi boala a dispărut, aproape fără urmă. Dar tot aşa s-a întâmplat cu bronhopneumoniile şi cu diareele neonatale dispărute deodată cu aglomeraţiile de animale.
Tot aşa se întâmplă şi la porumbeii ţinuţi în efective mai mari decât capacitatea coteţului. De fapt este un lucru ştiut aproape de toţi crescători şi totuşi nerespectat în majoritatea cazurilor. După părerea mea în compartimentul zburătorilor fiecare pereche ar trebui să aibă o boxă cu cc 0,5-0,75 metru pătraţi, plus cel puţin trei, patru boxe libere închise, la fiecare cinci perechi câte una. Bineânţeles în afară de suprafaţa acea a adăpostului unde nu sunt boxe, care iarăşi trebuie să fie de aproxiamtiv de 3 - 4 ori cât suprafaţa unui rând de boxe. Eventual se pot admite ca la intrarea în sezonul mort să fie efectivul cu ceva mai mare, ţinând cont de pierderile din primăvară (răpitori, antrenamente), mai ales că în această perioadă sexele sunt separate.
Dacă sunt respectate cele spuse mai înainte şi problema aerisirii este parţial rezolvată. Mai de mult când au venit la mine în vizită columbofili, imediat s-au uitat cum am rezolvată aerisirea. Şi eu nu aveam aproape deloc, şi se mirau cum de este aşa aer curat cu mirosul caracteristic plăcut (pentru crescători) a porumbeilor. Explicaţia era simplă: porumbei puţini, curăţenie zilnică. Dar şi în perioade când nu am putut face curăţenie nu a fost problema gravă, crescătoria fiind uscată.
Deci al doilea duşman a rezultatelor consider eu că este umezeala. Şi acest factor este foarte mult influenţat de aglomeraţie. Cel mai uşor putem rezolva problema umezelii prin orientarea crecătoriei în poziţie sudică, curăţenie ori de câte ori este nevoie şi aerisire optimă.
Şi faţă de toate cele expuse cum am eu crescătoria.
După cum am mai amintit, o am în podul casei şi are cinci compartimente. Momentan am mai planificat să construiesc una în curte cu volieră pentru matcă, iar şi pe acoperiş doresc să amplasez o volieră.
Masculii fiind separaţi de femele stau în compartimentul de unde vor zbura la concursuri. Am două asemenea compartimente, una mai mare cu cc 7,5, iar altul mai mic cu 6 metri pătraţi. În cel mai mare sunt 24 de boxe şi 17 porumbei, iar în celălalt 19 boxe şi 12 porumbei. Este orientat spre sud - est şi este destul de călduros şi luminos. Sub ţigle este izolat cu tablă de PFL. Boxele de jos nu sunt locuite, servesc pentru captarea prafului. Pardoseala este din scândură de brad. Aerisirea se realizează prin geamuri, fără sticlă în ele de cc 0,5 metri pătraţi câte una şi încă nişte guri de aerisire în tavan,care însă cred că nu funcţionează de ani de zile.
Femelele zburătoare în timpul iernii sunt adăpostiţi în compartimentul puilor. Acelaşi compartiment este folosit şi pentru femele văduve în sezonul concursurilor. Este mult mai mic ca cel a masculilor, are aproximativ 4 metri pătraţi, o perete este din plasă de sârmă, iar sub ţigle şi aici este tot PFL. Pardoseala este din tablă PAL, care se curăţă mult mai uşor, dar este mai bună cea de scândură. În acest compartiment sunt cazaţi 24 femele. Pe perete sunt amplasate 40 de odihnitoare şi acolo stau în majoritatea timpului. O perete a acestor compartimente este din plasă de sârmă, în primul rând ca să nu am problemă cu aerisirea şi să pot vedea porumbei.
Deci la limită, dar deocamdată mă încadrez în baremele stabilite de mine.
Porumbeii de prăsilă deocamdată stau mult mai îngrămădiţi, tot în pod. Şi de aici femelele sunt trecute în cealălalt compartiment a puilor, iar masculii rămân unde cuibăresc şi vara. De la anul sper să pot finaliza şi voliera din curte şi transform şi acest compartiment pentru zburători. De locul lor actual nu scriu acum mai mult, fiind provizoriu, dar în general este ca şi compartimentul unde sunt femelele acum.
Iluminatul  este asigurat prin căi naturale ieşirea şi uşa crescătoriei fiind prevăzut cu geam.
Şi aşa arată din afară, dar şi aici am planificat să fac volieră. (dând cklick pe poză imaginea se măreşte)

Mă mai reântorc cu poze când vor fi gata volierele.

24 de comentarii:

nicusor spunea...

bna ziua!in articolele trecute ,nu imi aduc aminte luna afirmati ca sunteti nevoit sa faceti curat pt. ca porumbeii sunt in pod ,etc. eu am o intrebare care pe mine ma cam macina si anume legata de imunitatea naturala a porumbeilor in lupta contra bolilor.credeti ca facand curatenie f.rar2-3 pe an,porumbelul poate deveni mai imun? sau facand curatenie des acesta lupata mai usor impotriva lor(bolilor).va intreb pt ca sunt la inceput de drum si nu stiu ce sistem sa aplic pt ca am citit mult si parerile sunt impartite .inclusiv maestrul AD SCHAERLAECKENS spunea ca nu se omoara cu curatenia.va multumesc pentru acest blog unde dialogul civilizat este o prioritate .

Szabó Zoltán spunea...

Pe deoparte cred ca in crescatoriile prea curate sansa porumbelului de a dezvolta o imunitate puternica este mai mica, dar curatenia nu trebuie confundat cu dezinfectia. Oricat de riguroasa curatenie sa faci, nu te poti scapa de microbi, numai prin dezinfectie. Prin urmare cred ca curatenia nu afecteaza prea mult imunitatea naturala.
In afara de cele spuse mai inainte, mai am o observatie personala nr. xx, pe care doresc sa public mai tarziu, dar tie spun mai inainte: din crescatorii noi se opbtin rezultate mai bune decat din cei vechi. Motivul cred ca este incarcatura bacteriana care dupa un anumit nivel cred ca este daunator. De acea fac dezinfectie macar odata pe an!
Poate nu este o observatie chia asa de originala, fiind ca am citit éi la alti, denumind: efectul crescatoriei noi.

Anonim spunea...

Sper sa nu deranjez.
Aveti dreptate la o crescatorie nou facuta zboara porumbeii mai bine din ea cu conditia sa fie facuta bine si voliera sa lucreze bine, altfel degeaba este noua.
Intrebarea mea este tot despre voliera. Vara san spunem ca afara sunt plus 30 grade, temperatura aproximativa avet in compartimentul unde stau femelele vaduve ?

Szabó Zoltán spunea...

Pt anonim: Cand este caldura mare si in compartimentul femelelor este cald, dar cu cc 5-10 grade sub mediului exterior.
Daca va uitati mai atent veti vedea ca peretele compartimentului este din sita. Este asa din cauza ca sunt cam multe pe metru patrat, doresc sa aiba aerisire mai buna si nu in ultimul rand vara cand este prea cald, stropesc pardoseala culoarului cu apa pt. a crea umiditate mai ridicata a aerului si pt. a modera temperatura. Si in cotetul masculilor mai stropesc cu apa in asemenea cazuri.

Corneliu spunea...

O recomandare off topic: nu e bine sa se scrie cu alb pe negru. Este foarte obositor la ochi dupa un timp.
In rest, spor la scris !
Citim cu mare placere.

Lungu Valentin spunea...

Ma scuzati ca va deranjej cu o intrebare. Dl SZABO,in legatura cu crescatoria.Crescatoria mea are dimensiunile 3/2 compartimentul de zbor,iar in spate are inaltimea 2,30m,iar in fata 2m.PROBLEMA MEA ESTE URMATOAREA:fata la crescatorie este construita pana la 1m din scandura iar de la 1m la 2 este cu plasa.Tot timpul cand ploua afara sau in timpul iernii cand bate vantul imi viscoleste prin plasa si imi face umezeala,mentionez ca am si un numar cam mare de porumbei in crescatorie,in jur de 50.CRESCATORIA ESTE SUSPENDATA PE BOLTARI.Ce sfaturi imi dati,sa anulez plasa si sa fac alta aerisire sau nu?Eu am pus plasa gandindu-ma ca e mai buna aerisirea dar....,.VA MULTUMESC.

Szabó Zoltán spunea...

Tot aceas probleme o sa am si eu la noul cotet. Va recomand ca sa acoperiti spatiul de inainte a crescatoriei (deasupra plasei de sarma) cu ceva transparent, in asa fel ca sa nu poate sa bata ploaia in interior.
Va recomand sa faceti cum am sa fac si eu, dar deocamdata inca al meu nu este gata. Cand termin am sa postez o poza.

florin spunea...

Foarte interesant acest subiect.

Anonim spunea...

Va salut!
Am o intrebare legata de crescatorie. Ati scris ca sub tigle aveti placat cu pfl. Intre tigla si pfl aveti pus ceva sau e intervaul gol? Ma gandesc la ceva care sa nu permita transmiterea caldurii,.. sau daca nu care este explicatia? Cum credeti ca ar fi mai bine sa se procedeze in cazul crescatoriilor in pod, pt ca motivul principal al punerii pfl-ului cred ca este caldura degajata de tigla.
Va multumesc, Viorel

Szabó Zoltán spunea...

Initial am captusit cotetul sub tigle ca sa arate mai bine. Ulterior insa s-a dovedit a fi si de folos impotriva caldurii din timpul verii. Iarna nu ajuta prea mult, fiind ferestrele deschise (cu plasa de sarma).
Intr-nu compartiment este o distanta de cc 10-15 cm intre tigle si PFL-ul si aici microclimatul este mult mai favorabil, decat in celalalt unde nu este numai 5 cm distanta.
Intre tigle si PFL nu este nimic.
Nu stiu cum ar fi mai bine ca asa cum este, am vazut mai multe metode, dar eu tot asa as face si data viitoare, daca ar fi cazul, desi altii zic ca nu este cel mai bine asa.

Sararu Codrut spunea...

Ma puteti ajuta cu un numar de porumbei la metrul cub de aer din crescatorie? Va multumesc

Szabó Zoltán spunea...

Cat mai putin posibil, dar bineanteles peste 0.
Conteaza si acest numar, dar mai important este aerisirea, sau daca nu ai aceasta posibiltate curatenia.
Eu am la inceputul sezonului de obici un numar peste limita optima, dar dupa 5-6 zboruri numarul se scade la cel optim.
Vorbind mai concret cc 1 maximum 2 porumbei trebuie sa aiba 1 metru cup de aer, dar depinde mult de factoii amintiti si de felul cotetului (latime, inaltime, ect).

Sararu Codrut spunea...

Va multumesc pentru raspuns

Anonim spunea...

salut ! ce parere aveti despre noua mea crescatorie , ma refer mai mult la aerisire ? de curind am reusit si am terminat si gratarele in compartimente . Am ajuns la concluzia ca sunt bune gratarele in compartimente deoarece nu se mai ridica praful si fulgii de pene de pe podea , care se asezau pe suprafata apei din adapatori , pe hranitoarele cu grit , etc. Sunt adeptul curateniei mai rare , mai ales daca sunt si gratare in compartimente , cam de 4-5 ori pe an , dar cu conditia ca la fiecare curatenie sa existe si o deratizare , o flambare cu arzatorul , sau mai nou o dezinfectare a compartimentului cu lampa cu ultraviolete [ tocmai ce am facut rost de o asemenea lampa cu ultraviolete ] .Intrebindu l pe Ben Hendriks ce mi ar putea recomanda pentru caile respiratori la porumbei , acesta mi a raspuns sa folosesc la porumbei mult aer . Asta ca sa i raspund si domnului care isi sugera sa si inchida ferestrele cu plasa cai bate ploaia in cusca . Daca crescatoria este suspendata de la sol , si este orientate catre S sau S-E , nu cred ca vor exista probleme cu porumbeii . Dar parerea mea este ca aerisirea custii este f f importanta . Deci vorbim despre aerisire si nu despre curenti in crescatorie. http://dracii-negri.voiajorul.ro/

Szabó Zoltán spunea...

Nu contest rolul aerisirii, dar sunt de parere ca curatenia regulata poate sa suplineasca intr-o anumita masura lipsa aerisirii, mai ales daca spatiul disponibil este limitat.
Referitor la gratar, cred ca si asta este o treaba buna, in special in cazul in care columbofilul nu are timp suficient de curatenie zilnica. Tin sa accentuez, ca curatenia zilnica iti ofera o serie de informatii despre starea de sanatate a porumbeilor, iar folosirea gratarelor, nu sunt convins ca asigura aceasta posibiltate.

Anonim spunea...

Intradevar , rolul curateniei zilnice este acela de a te informa despre starea sanatatii pasarilor . Recunosc ca fac columbofilie de la distanta , ajung la porumbei de 2 - 3 ori pe saptamina , dar imi este suficient sa mi arunc un ochi asupra lor si sa i privesc o ora la zbor ca sa mi dau seama despre starea lor de sanatate , si spun asta deoarece am citiva ani de columbofilie la '' distanta '' si ochiul i mi este format deja .

puiutu spunea...

salutare ati citit comenariul meu domul Szabo ati inteles despre ce este vorba daca da ast raspuns.ms fain.si numa bn

Szabó Zoltán spunea...

Pt. puiutu: Da am citit comentariul Dvs., referitoare la Tamás Vilmos, cred ca la asta v-ati gandit.
Da, il cunosc, dar nu am numarul de telefon a lui, deci momentan nu va pot ajuta, dar va promit ca imediat cum ma intalnesc cu el am sa-l transmit anuntul referitoare la porumbelul pripasit.

http://puiucenad.sunphoto.ro spunea...

salut domnu SZABO ce mai faceti nu ati reusit sami faceti rost de nr de tel domnului TAMAS VILMOS .ms fain.

Anonim spunea...

ma scuzati dar cum deosebesc o femela porumbel de casa de un mascul de casa

Szabó Zoltán spunea...

E o intrebare mult prea banala, sper ca nu e vorba de o bataie de joc.
Totusi raspunsul nu este chiar asa de usor. In primul rand este vorba de experienta, ochiul format a crescatorului. In general se urmaresc semne exterioare si comportamentul porumbelului.
Ca si semne exterioare: masculi in general sunt mai mari, cu ciocul si nari mai mari si cu gatul mai gros.
Ca si coportament: masculi sunt mai batausi, canta, fac curte femelelor, iar la imperechere ei sunt cei de deasupra. Cand se saruta masculul deschide ciocul iar femela introduce ciocul. Femelele primesc curtatul masculilor cu un comportament sepecific: merg inaintea masculului, se par mai mandre, tin aripa putin departat de corp, si coada este lasata jos, aproape matura pardoseala.
Cu toate cele descrise nu mereu este chiar asa de usor definirea sexului, mai ales la porumbeii tineri. Si eu am avut surpriza in primavara sa am trei mescuzli tineri primtre femele, pe care credeam femele. Bineanteles daca m-asi fi ocupat mai mult cu femelele in timpul ierni depistam mai devreme.

Groza Viorel (Alba) spunea...

Am vazut multe comentarii .. `` lasa n nu este nevoie sa fac curatenie la porumbei , ajuta la imunitate`` , aceasta este o afirmatie de oameni puturosi , credeti ca porumbeii au nevoie de lopeti intregi de mzerie sa-si formeze imunitatea in mod natural??? nu este foarte bine sa faci curat la porumbei cat de des adica nici sa nu-i strsezi.. vedeti ce se intampla daca faceti curatenie zilnica la porumbei.

maftei ovidiu spunea...

Eu cred ca in crescatoriile noi se obtin rezultate mai bune pentru ca nu sunt atat de multi acarieni si porumbeii se pot odihni foarte foarte bine. Desi dezimfectiile omoara microbii-virusii-bacteriile o sa vedeti ca si dupa ce sunt facute problema ramane. In occident se fac tratamente ale crescatoriei impotriva acarienilor, acarieni care sunt de milioane de feluri unu mai odios ca altul. Plus o sa vedeti porumbei care au penajul foarte uzat, in realitate eu cred ca sunt ,,nancati de vii''.

cosmin spunea...

foarte frumos dar ar fi mai frumos sa face un video unpic mai amănunțit atât in pod cat si exeterior.daca nu cer prea mult. va multumesc