vineri, 3 decembrie 2010

Observaţii personale 4

De la concursuri lungi şi cu vânt din spate, se pierd cei mai buni porumbei, chiar şi maratonişti.
Asta nu înseamnă că cei care câştigă aceste cuncursuri sunt porumbei slabi! Eu totuşi nu prefer să opresc pentru prăsilă aceşti câştigători, de fapt foarte rar am avut locuri fruntaşe de la asemenea concursuri.
Să vin iarăşi cu speculaţiile.
Probabil greşesc direcţia, posibil numai cu câteva sutimi de grade, cea ce înseamnă zeci de km la sosire şi în graba mare trec peste ţintă. A doua zi continuă zborul tot în aceaşi direcţie şi după acea nu se mai pot întoarce.

4 comentarii:

Corneliu spunea...

Imi expun respectuos umila opinie, fara a avea intentia de a va deranja cu ceva.
Mie unuia nu-mi place sa cred ca sistemul de orientare al porumbeilor functioneaza doar unilateral, unidirectional sau doar in anumite momente.
Nu credeti ca un porumbel isi ajusteaza in mod continuu directia de zbor ? Probabil dupa niste indicii pe care noi doar le banuim sau le cunostem doar partial.
In scurta mea experienta, am trimis si pui si adulti, pasari care aveau putina experienta sau deloc, la distante "periculoase", pe directii variate. Unii au reusit sa se intoarca. Eu consider ca cei cu cel mai bun sistem de orientare.
Cred ca ar fi prea simplu poate (si catastrofal uneori) daca porumbeii si-ar calcula directia spre casa ca un simplu vector si nu si-ar mai corija parcursul.
Cu respect, Corneliu.

Anonim spunea...

observatii personale 5 ;expozitia de la piatra -neamt.e doar o idee,daca doriti dezvoltati-o.o zi buna!

Szabó Zoltán spunea...

Pt. anonim: referitor la expo Piatra Neamt a fost dezbatut la pagina Evenimente.
Drept ca nu a fost tratat numai din pv. a columbofililor de la Odorhei, dar nici nu intentionez sa ma aprofundey mai mult, sunt altii care au facut deja.

Szabó Zoltán spunea...

Pt. Corneliu: sunt total de acord cu Dv. Porumbeii pe parcursul zborului corecteaza de nenumerate ori directia. Sa ne gandim numai la ocolirea diferitelor obstacole reprezentat de munti.
Si tocmai de acea cred ca in cazul zborurilor cu viteza mare, ajutat de vant, cand evenimentele se petrec cu prea mare repeziciune, sansa greselilor este mai mare, iar cei care sunt in fruntea plutonului pot gresi mai usor, decat cei mai in spate.
Nu este exclus nici faptul ca nu am dreptate. Tocmai de acea am scris ca vin cu speculatii.