vineri, 18 martie 2011

Dansul cromosomilor

Nu exclud că cele descrise de mine în continuare să conţină inexactităţi, sau lucruri depăşite deja, ştiinţa ne stând pe loc de când am invăţat eu genetica.
Materialul genetic, deci cel care determină caracterele ereditare a organismelor se găseşte în nucleul celular, organizat în cromosomi. Cromosomii sunt de fapt nişte macromolecule de ADN. Are structură dublu spriralată destul de complicată, deci cred că ar fi inutilă şi prea plictisitoare detalierea lor.
Fiecare specie are un număr bine determinat (caracteristic speciei) de perechi de cromosomi. Numarul cromosomilor pe celula de porumbel este 62 (31 de perechi cromosomiale), plus încă câţiva microcromosomi, caracteristic păsărilor. Este foarte important de reţinut faptul că sunt perechi, deoarece în acest fapt se află toată exlicaţia de bază a geneticii mendeliene, deci esenţa naturii eredităţii.
Celulele normale (somatice) a organismului conţin cromosomi formaţi în perechi, deci doi din fiecare cromosomi. Aceşti cormosomi nu sunt identici, ca şi ,,conţinut", una provine de la tata, iar celălalt de la mama. Când se înmulţesc aceste celule (de ex. în urma creşterii), prin diviziune, rezultă alte celule tot cu cromosomi în pereche.
Cu ocazia gametogenezei (formării spermatozoizilor, sau a ouălor), aceşti perechi de cromosomi se despart şi în gameţi rezultaţi vor fi numai câte un singur cromosom din fiecare pereche, unul moştenit de la tata, sau mama, distribuţia fiind întâmplătoare, teoretic cc. 50% fiind de origine paternă şi 50% maternă. Practic însă se pot întâmpla repartiţii foarte diversificate.
Cu ocazia fecundării perechile de cromosomi se refac şi organismul nou rezultat va poseda iarăşi fiecare cromosomi în două exemplare.
Acest proces de separare, şi refacerea perechilor de cromosomi se numeşte DANSUL CROMOSOMILOR.
Acest fenomen, relativ simplu, dar în realitate deosebit de complicat, şi repetat totuşi cu exactitate extraordinară, asigură diversitatea infinită şi asemănările uimitoare între indivizii vieţuitoarelor.

Niciun comentariu: