miercuri, 5 ianuarie 2011

Electrolitul

Ce este de fapt electrolitul?
Este o soluţie de săruri minerale. Soluţiile apoase a sărurilor minerale, din punct de vedere a biofizicii şi fiziologic trebuie să fie izotonice (de aceiaşi concentraţie a sărurilor cu cel al organismului) cu serul sanguin şi în general cu lichidele organismului. Soluţiile hipertonice (de concentraţie mai ridicată în electroliţi în soluţie, decât în sânge) produc trecerea apei din sânge în lumenul intestinelor şi prin urmare diaree şi deshidratarea organismului. În cazul soluţiilor hipotonice (de concentraţie mai scăzută în electroliţi în soluţie, decât în sânge) se produce fenomenul invers, trecerea apei din intestin în sînge.
În mod normal apa de băut este hipotonic faţă de sânge (este mai puţin concentrat în soluţie apoasă de săruri minerale), deci apa trece în sânge, iar apoi prin rinichi şi prin urină părăseşte organismul cu o serie de produse dăunătoare organismului, rezultate în urma metabolismului. Deci apa are un rol foarte important în organism.
Ce s-ar întâmpla însă la un consum exagerat de mare de apă de băut, într-un timp scurt? Un om de greutate normală, dacă ar bea deodată o cantitate de peste 6 litri de apă, ar muri din cauza că ar dilua prea mult sângele cu apă şi s-ar produce o hemoliză (distrugerea hematiilor) masivă cea ce ar cauza moartea. La porumbei nu am cunoştinţă de această cantitate ,,toxică", dar la fel s-ar întâmpla.
În urma consumului de soluţii mult prea concentrate în săruri, chiar dacă aparent este şi asigurată cantitatea necesră de apă pentru organism, tot se produce deshidratarea organismului, cea ce duce la moarte.
Concentraţia normală a serului sanguin în săruri minerale este 0,9%. Deci toate soluţiile care sunt mai concentrate sunt hipertonice, iar cele mai puţin concentrate sunt hipotonice.
Ce înseamnă 0,9%, înseamnă 9 g de săruri la un litru de apă distilată, deci circa 9 linguriţe mici de cafea de săruri la un litru de apă.
Să vedem în ce cantitate şi ce fel de săruri se găsesc în serul sanguin în mod fiziologic. Majoritatea este sare de bucătărie (NaCl) de peste 95%, săruri de potasiu, de caciu, de magneziu şi alte săruri în cantitate infimă (nu ştiu să vă dau cantităţi exacte, nu am timp să caut prin cărţi).
Ce conţin electroliţii comercializaţi pentru porumbei: glucoză, care este un produs foarte important pentru bilanţul energetic al organismului şi săruri minearale.
Deci unde am vrut să ajung: cumpărând electroliţi, de fapt dăm bani pe sare de bucătărie şi pe glucoză într-o proporţie de peste 95%,  produse incomparabil mai ieftine decât preţul la care încearcă să ne vinde nouă, columbofililor, producătorii şi comercianţii.
Într-adevăr apa şi sărurile minerale sunt deosebit de importante în recuperarea organismului epuizat după un efort fizic puternic şi îndelungat, dar se pot rezolva şi cu cheltuieli mult mai mici. Cel mai bun electrolit este de fapt apa minirală naturală, care conţine toate sărurile minerale necesare organismului obosit.

Un comentariu:

Blackboy spunea...

Sikerekben gazdag boldog Uj evet kivanok, tisztelettel Ambrus Ince