luni, 18 aprilie 2011

Interacţiuni între gene nealele

Sunt probleme mai complicate şi de importanţă mai redusă în creşterea porumbeilor voiajori, de aceea nu am să mă ocup prea mult de aceste probleme, cum nu a făcut de fapt nici Anker Alfonz.
Fenotipul este modul de exteriorizare a unui genotip în condiţii de mediu specifice. Precum şi mediul exterior tot aşa şi genele nealele au influenţă între ele. De exemplu o genă, care defineşte sinteza unei enzime, prin mecanismul de acţiune a enzimei respective exercită acţiunea asupra mai multor insuşiri, determinate de alte gene.
Funcţionarea incorectă a acestor interacţiuni se datorează în general apariţiei genelor mutante, cu acţiune insuficientă, sau chiar nulă, ducând la apariţia diferitelor boli genetice.
Sunt mai multe tipuri, reguli, de acţiuni intergenice între gene nealele cum ar fi: interacţiunea de epistazie, interacţiunea complementară, pleiotropia, dar în continuare am să mă refer numai la epistazie.

Interacţiunea de epistazie: este interacţiunea dintre două gene nealele dintre care una, denumită epistatică, suprimă, sau maschează efectul celeilalte, denumită hipostatică.
Tradus în limbă columbofilă: este vorba de fenomenul  transmiterii culorii roşie la porumbel. Gena care răspunde de apariţia culorii roşie se găseşte pe cromosomul  X (sexcromosom) şi este dominantă asupra celorlalţi culori, a cărui genă se găseşte pe un alt cromosom. Deci degeaba este porumbelul dominant pe culoarea albastră, dacă pe cromosomul X se găseşte gena culorii roşie porumbelul va fi de culoare roşie.

În funcţie de natura genei epistatice se cunosc trei forme de epistazie:
  1. Epistazie de dominanţă: are loc în cazul când o genă dominantă A este epistatică asupra unei gene nealele, fie ea B sau b. Este cazul prezentat mai înainte referitor la culoarea roşie, exemplu puţin complicat însă de faptul că gena epistatică se află pe cromosomul X.
  2. Epistazia de recesivitate: este vorba de cazul în care un genotip homozigot recesiv la locusul aa, inhibă manifestarea unei gene nealele B sau b. Exemplu nu ştiu să vă ofer din experienţa columbofilă, dar probabil ar fi posibil în cazul porumbeilor de ornament, la care eu nu mă pricep.
  3. Epistazia de dominanţă şi recesivitate: când o alelă dominantă la un locus epistatic A, produce acelaşi efect fenotipic ca şi genotipul homozigot recesiv de la locusul hipostatic bb.
Aceste interacţiuni aparent modifică legile Mendeliene, (referitoare la procentul de 25%-25%-50%, sau 1-1-2) dar în realitate genotipic legea rămâne valabilă, numai exteriorizarea fenotipului este modificată în mod diferit de felul celui trei tipuri de epistazie.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Credeti ca acum cu cele intimplate in Japonia cu radiatile care sint in Europa se pot modifica genele,ADN porumbeilor?Credeti ca-o crescatorie care are rezultate la nivel national bune si acesta sa creat pe bazele a 2 porumbei prinsi,care in acesta crescatorie crescatorul nu utilizeaza vitamine sau probiotice etc.....mancare amestec facut de el(deci nu special de anumite firme)este mai buna ca-o crescatorie la fel la nivel de rezultate dar acesta foloseste vitamine de marca,macare,si tot felul de recuperatorii de ultima generatie sau acest exemplu este mai bun decit primul?Deci de la care din cele 2 crescatorii ati achizitiona si care din cele 2 crescatori ar avea porumbei mai cu sanse reale de a resusi cu ei la reproductie?Multumesc

Szabó Zoltán spunea...

Radiatiile tip Japonia (ex. razale gamma, dar si altele ionizante), produc cu certitudine mutatii genetice si la porumbei si la alte viituitoare. Aceste mutatii insa apar in generatii urmatoare, in marea majoritate sunt daunatoare si foarte des chiar letale. Foarte putine (sub 1%, sau si mai putine) poate fi si benefice.
Referitor la a doua intrebare, cu porumbei prinsi: cunosc cateva efective care s-au format asa cu foarte multi ani in urma (cc. 25-30) si care si la ora actuala dau rezultate multumitoare. De fapt nu se cunoaste ce fel de material genetic a stat la baza. Nu vreau sa-l incurajez pe barconieri (chiar condamn asemenea fapte), dar cu mult noroc si bineanteles necinstit, poate fi prisi porumbei de la concursuri, care altfel nu ar fi accesibile poate de loc, sau cu sacrifici mari de la un adevarat crescator.
Ceea ce priveste porumbei vitaminizati si hraniti cu boabe alese: va dau o comparatie, care ca si orice comaratie poate fi critizat: o masina de formula 1 este capabil de performante incomparabila fata de un Trabant, dar daca incerci sa alimentezi cu benzina mai proasta, poate nici nu porneste. In schimb Trabantul merge chiar si cu petrol pt lampa, dar poti sa pui benzina de cea mai buna calitate in ea, tot nu vei avea rezultate comparabile cu o masina de formula 1.
La fel si cu porumbei, nu este sigur ca unu care obtine rezultate bune fara vitamine si cu mancare autohtona, cu o ingrijire super ar avea rezultate mult mai bune, si invers. Deci prin urmare daca vrei sa ai rezultate si vrei sa fi si multumit, cauta sa aprovizionezi porumbei de la crescatori, care ofera conditii similare pe care si tu esti capabil si dispusi sa-i oferi. Iar mai tarziu, daca pretentiile si posibiltatile cresc, mai poti sa faci si alte cumparari. Cred totusi ca liniile vechi, rustice sunt mai la indemana unui incepator, poti astepta si obtine surprize placute cu ele.
Referitor la radio: nu sunt un orator suficient de bun, nu cunosc limba romana destul de bine, nu am timp suficient si nici nu ma consider destul de pregatit pt. asa ceva. Deci sa fim seriosi. Sper ca nu ati vrut sa bateti joc de mine cu aceasta interebare!

Anonim spunea...

NU in niciun caz nu a fost bataie de joc.DAR poate cei din conducere urmaresc Blogul dumnevostra si poate vor gandi pentru viitor.Daca in Belgia pot exista posturi Tv locale cu specific columbofil.De ce nu macar post radio columbofil in Romania?Poate fi un vis de-al meu si poate toti ne-am dori asa ceva dar ?????? este destul de mare la noi in Romania.Omul in viata poate face multe dar interesele si monopolul la mai multe lucruri columbofile(sa nu intru detaliat cum se pot gasi bani pentru crearea unor ore macar pe teme columfofile pe anumite posturi radio)Multumesc si-o seara placuta

Anonim spunea...

Eu cred ca originea,limba care o vorbeste fiecare,pozitia sociala(daca exista fiinca pe acesta tot omul este care o creaza pentru a se crede mai dominator)in acest sport trebuie sa ne faca sa fim de la egal la egal.EU mai bine prefer pe cineva chiar daca nu vorbeste corect limba romana sa fie corect si sincer decit cineva care are discurs de bun orator in limba romana(un bun orator face cursuri de arta teatrala precum avocatii etc... ceace insemna ca acestia isi joaca o piesa de teatru si noi sintem spectatorii).Eu nu doresc asa ceva.O seara placuta.