sâmbătă, 16 aprilie 2011

Observaţii personale 19

După începerea clocitului primei serii de ou, ordinea instaurată în crescătorie se tulbură. Unii masculi, până atunci paşnici şi fideli la boxele lor, devin agresivi, intră în boxele vecine şi destramă cuibul, sparg ouăle. Se declanşează bătăi infernale, care de multe ori compromit soarta câtorva perechi de ou cu mari speranţe din partea columbofilului.
Interesant este că la a doua serie de ou nu se mai pune această problemă la fel de accentuat, ca la prima.
Pentru a evita aceste pagube în această perioadă caut să petrec cât mai mult timp în crescătorie şi mai ales când masculii sunt liberi, nu clocesc, pentru a surprinde asemenea corsari. Când nu am timp să stau printre ei, închid boxele care cred eu că sunt mai periclitate pe perioada respectivă.
Cred că tot în comportamentul strămoşilor trebuiesc căutate cauzele, masculii încercând să asigure viitorul strămoşilor lor înlăturând concurenţa din timp.
Comportament oarecum asemănător putem observa destul de des şi în rândurile columbofililor, numai că ei nu vor să înlăture concurenţa, dar cu atât mai mult caută să ocolească, găsind diferite motive, pentru a nu concura cu anumiţi crescători. Vreţi să vă dau şi nume? Ar fi prea multe şi ar cotravenii spiritului acestui blog!
Să mă scuze cei care se recunosc singuri.

Niciun comentariu: